■ - Danas je praznik Sveti apostol i jevanđelist Marko. On je bio saputnik i pomoćnik apostola Petra koji je u svojoj Poslanici Marka nazvao svojim duhovnim sinom. Marko je napisao Sveto Jevanđelje, koje je i apostol Petar posvedočio kao istinito.
■ 1429. - Pobedom francuske vojske nad Englezima završena je opsada Orleana u Stogodišnjem ratu.
■ 1794. - U Parizu je, po nalogu Revolucionarnog suda, giljotinom pogubljen francuski hemičar Antoan Lavoazje, osnivač moderne hemije. Formulisao je zakon o neuništivosti materije i otkrio proces oksidacije.
■ 1794. - Osnovana je prva pošta u SAD-u.
■ 1815. - Na brdu Ljubić kod Čačka, Srbi su u Drugom srpskom ustanku do nogu potukli trostruko jaču tursku vojsku. Oko 1.500 ustanika predvodili su Miloš Obrenović i Lazar Mutap, a oko 5.000 Turaka Imšir paša, poznat kao Ćaja paša. Pobeda je ustanicima ulila silno samopouzdanje i Srbe masovno podigla na oružje.
■ 1828. - U Švajcarskoj je rođen Henri Dunan, osnivač Crvenog krsta (1863) i dobitnik prve Nobelove nagrade za mir 1901.
■ 1840. - Aleksandar Volkot patentirao je postupak za dobijanje fotografija.
■ 1852. - Potpisan je Londonski protokol kojim se garantuje integritet Danske.
■ 1873. - Prvu knjigu o vinu, 'Iskusni podrumar', na srpskom je u Beču objavio Zaharije Stefanović Orfelin. U toj knjizi je pisao o berbi grožđa, spravljanju vina i podrumarstvu. Tvrdio je da su najbolja srpska vina manastirska, pre svih karlovačko.
■ 1873. - Umro je engleski filozof i ekonomista Džon Stjuart Mil, jedan od osnivača filozofije liberalizma, političke ekonomije, tvorac teorije indukcije u logici i zastupnik utilitarizma u etici ('O slobodi', 'Principi političke ekonomije', 'Utilitarizam', 'Sistem logike').
■ 1880. - Umro je francuski pisac Gistav Flober, autor romana 'Gospođa Bovari' zbog kojeg je bio optužen za povredu javnog morala ('Sentimentalno vaspitanje', 'Salamba', 'Iskušenje svetog Antonija').
■ 1884. - Rođen je američki državnik Hari Truman, 33. predsednik SAD (1945-53). Predsednik je postao posle smrti Frenklina Ruzvelta. Uveo je doktrinu (Trumanova doktrina) o vojnoj i ekonomskoj pomoći zemljama ugroženim levičarskim pokretima.
■ 1886. - Džon Pemberton iz Atlante počeo s prodajom novog pića koje će kasnije postati poznato kao Coca-Cola.
■ 1894. - Mihajlo Pupin je u Americi patentirao aparate za telegrafski i telefonski prenos. ...

Na Današnji Dan

Ostala Dešavanja 8. Maja