■ 325. - U današnjem gradu Izniku počeo je sa radom Nikejski sabor. Bio je to prvi vaseljenski sabor u istoriji hrišćanstva.
■ 1347. - Rimski narodni tribun Kola di Rienco proglasio Rimsku Republiku proteravši vlastelu iz grada. Njegov lik inspirisao je Riharda Vagnera za operu 'Rienco'.
■ 1349. - Državni sabor u srpskom prestonom gradu Skoplju usvojio je prvi deo Dušanovog zakonika, to jest, 'Zakonik blagovernago cara Stefana', kako je glasio zvaničan naziv, kojim su utvrđena opšta načela uređenja tada najmoćnije države na jugoistoku Evrope. Pored odredaba ustavnog karaktera, Zakonik je regulisao prava staleža, štiteći i najniže staleže, a imao je i kazneno-pravne i procesno-pravne odredbe i odredbe iz porodičnog i naslednog prava. Zakonik je 1354. dopunjen drugim delom na Državnom saboru u Serezu. Rađen je na osnovu običajnog prava, crkvenog zakonodavstva i romejskog (vizantijskog) prava. Proklamovao je načelo zakonitosti - zakon je jači i od suprotne volje vladara. Sačuvano je 25 prepisa, ali original nije. Najstariji prepis iz 14. veka sačuvan je u srpskom manastiru u Strugi (sada je u Moskvi). Prizrenski prepis iz 15. veka čuva se u Prizrenskoj episkopiji.
■ 1498. - Portugalski moreplovac Vasko da Gama stigao u luku Kalikat, na jugozapadu Indije, otkrivši novi morski put oko Rta dobre nade.
■ 1506. - Umro je Kristifor Kolumbo, italijanski moreplovac.
■ 1520. - U Vražjoj gori kod Korenice poginuo hrvatski ban i biskup Petar Berislavić.
■ 1521. - Injasio Lojola, osnivač jezuitskog reda, ozbiljno je ranjen od topovskog đuleta.
■ 1570. - Abraham Ortellius napravio prvi moderni atlas.
■ 1622. - Umro je Osman II, sultan Osmanlijskog carstva.
■ 1795. - Vođa ugarske jakobinske urote Ignjat Martinović smaknut je na Krvavom polju u Pešti.
■ 1799. - Rođen je francuski književnik Onore de Balzak, 'kralj romansijera' - kako ga neretko nazivaju, pored Stendala najznamenitiji francuski romansijer XIX veka i rodonačelnik realističkog romana, snažan i plodan pisac čije nadasve originalno delo (oko 100 romana sa preko 2000 likova objedinjenih u 'Ljudsku komediju') predstavlja jedno od najznačajnijih ostvarenja u svetskoj književnosti. Dela su: 'Čiča Gorio', 'Izgubljene iluzije', 'Šagrinska koža', 'Evgenija Grande', 'Sjaj i beda kurtizana', 'Rođaka Beta', 'Rođak Pons', 'Banka Nisenžan', 'Traganje za apsolutnim'...
■ 1804. - Rođen je Mihail Glinka, ruski kompozitor.
■ 1806. - Rođen je engleski filozof i ekonomista Džon Stjuart Mil, jedan od osnivača političke ekonomije i zastupnik utilitarizma u etici. U logici je usavršio istraživanja uzročnih odnosa među pojavama. Dela su mu: 'Principi političke ekonomije', 'Sistem logike', 'Utilitarizam' ...
■ 1818. - Rođen je Vilijam Fargo pionir američkih špeditera.
■ 1825. - Šarl X Burbon postaje francuski kralj. Oslanjajući se na stranku ultrarojalista, sproveo je niz nazadnih mera koje su dovele do Julske revolucije 1830. godine u kojoj je i svrgnut sa prestola.
■ 1834. - Umro je Markiz Lafajet, francuski general i državnik.
■ 1861. - Kentucky se proglasio neutralnim u Američkom građanskom ratu.
■ 1867. - Britanska kraljica Viktorija položila je u Londonu kamen temeljac za Rojal Albert hol, a Britanski parlament odbija zakon Džona Stjuarta Mila o pravima žena. ...

Na Današnji Dan

Ostala Dešavanja 20. Maja