02/24/2020 08:14 AM
Verovali ili ne... Detaljno ovde...
■ Rojal Tajler (1757-1826) autor 'Kontrasta', prvog uspešnog američkog dramskog dela, uvek je pisao anonimno jer je bio čuveni pravnik, a bavljenje pozorištem smatralo se nepriličnim za ljude njegovog položaja !!!
■ Riba Klovn, nazvana tako zbog svojih narandžastih, crnih i belih šara, živi u džinovskoj morskoj sasi, otrovnoj životinji koja liči na biljku. Zauzvrat, riba deli sa sasom hranu koju ulovi !!!
■ Lord Danseni (1878-1957), poznati pisac, imao je u svom porodičnom zamku trpezariju prostranu kao kakva balska dvorana. Zvono kojim je pozivao momka koji ga je služio pri obedima, bilo je toliko daleko od njegovog mesta za stolom da je Danseni pucao iz pištonja u zvono da bi zazvonio !!!
02/23/2020 08:14 AM
Verovali ili ne... Detaljno ovde...
■ Više od pola veka nije se gasio požar u indijskom gradu Džaharija u državi Bihar. Svi stanovnici ovog grada znali su za ovaj požar, ali niko nije obraćao pažnju na njega.Niko se od njih ne seća kada su se tačno zapalile naslage uglja na kojima leži grad, niti je iko pokušavao da ugasi vatru. Prema proračunima naučnika požar je uništio preko trista miliona tona uglja !!!
■ Tenli Olbrajt, prva amerikanka koja je postala svetska i olimpijska prvakinja u umetničkom klizanju, preležala je u 11. godini dečiju paralizu !!!
■ Frensis Džonson napravio je od kanapa, koji je skupljao decenijama, klupče teško 10 tona koje ima u obimu 12 metara !!!
02/22/2020 08:14 AM
Verovali ili ne... Detaljno ovde...
■ U jednom oblakoderu u Torontu postavljen je sistem za grejanje stanova koji koristi sunčevu energiju, ali sakuplja i toplotu tela koju zrače mnogobrojni stanovnici ove zgrade !!!
■ Gručo Marks, čuveni filmski komičar, načinio je prvi 'geg' kada je još kao dečak, na probi crkvenog hora, iglom izbušio orgulje !!!
■ Pereci potiču iz Južne Francuske gde su ih, počev od 610.godine, kaluđeri pravili da liče na dečije ruke sklopljene za molitvu !!!