07/20/2019 09:14 AM
Jaja, plemena i kola. Detaljno ovde...

■ Ljuska nojevih jaja je tako jaka da može da izdrži teret od 120 kilograma !!!
■ Članovi jednog plemena iz Nove Gvineje od paukove mreže prave neku vrstu šešira. Domoroci tvrde da su ovakvi šeširi nepoderivi i da ih zato nose ceo život !!!
■ Kola sa tri točka saobraćala su Parizom od 1828. do 1855. godine. Tako su kočijaši izbegavali plaćanje poreza koji je bio obavezan za kola sa četiri točka !!!
07/19/2019 09:14 AM
Crvi, jezici i indijanci. Detaljno ovde...
■ Ogromni cevasti crvi žive u Tihom okeanu na dubini od 2.500 metara. Oni mogu da budu dugački ok 2,5 metara, nemaju usta i creva, a jedina hrana su im neke veoma otrovne hemikalije !!!
■ Suzan Rejnolds iz Pristviča u Engleskoj, u 19. godini znala je 22 strana jezika. Engleski je naučila da čita sa 2 godine, napisala je istorijsku novelu sa 14, a primljena je na Oksfordski univerzitet sa 16 godina !!!
■ Navaho indijanci iz Severne Amerike, kao obavezni deo obrednih ceremonija - gutaju strele !!!
07/18/2019 09:14 AM
Kraljevi, pošte i moda. Detaljno ovde...
■ Vožnju posle smrti doživeo je Kokodo, kralj jednog plemena u Kongu. Njegovi su ga podanici u specijalnim kolicima punim hrane vozikali po kraljevstvu pune tri godine verujući da će kralj promeniti odluku i vratiti se među žive. Međutim, Kokodo nije promenio odluku !!!
■ Holandska poštanska služba je 1919. godine za pakovanje pošiljki, koje su putovale brodom, koristila bove sa hermetičkim zatvaračem. U slučaju da brod potone, pisma i ostale vrednosti ostajale su na površini mora !!!
■ Neki vlasnici pasa iz Milana uveli su novu modu - bojenje krzna svojih ljubimaca, tako da se boja dlake životinje slaže sa bojom odeće ili automobila vlasnika !!!