04/21/2018 09:14 AM
Guske, komarci i kipovi. Detaljno ovde...

■ Guska je prva ptica pripitomljena od strane čoveka !!!
■ Prosečan komarac ima 47 zuba !!!
■ Ako se kip neke osobe na konju nalazi u parku, a konj ima obe prednje noge u vazduhu, osoba je poginula u borbi. Ako je konju podignuta samo jedna prednja noga, osoba je umrla od rana zadobijenih u borbi. Ako su konju sve četiri noge na zemlji, osoba je umrla prirodnom smrću !!!
04/20/2018 09:14 AM
Baterije, krave i psi. Detaljno ovde...
■ Najveća baterija na svetu ima 1300 tona, koja za 15 minuta isporuči 27 megavati struje služi kao glavni izvor energije za potrebe 90.000 stanovnika Aljaske !!!
■ Krave spavaju gotovo isto toliko dugo koliko i ljudi !!!
■ Psi imaju po 17 kostiju u svakom uvetu !!!
04/19/2018 09:14 AM
Pošte, pokloni i ljuskari. Detaljno ovde...
■ Pošta u gradu bez stanovnika,nalazi se u Bestfalu u Oregonu !!!
■ Konzervisano meso umesto cveća i slatkiša svojim devojkama često poklanjaju mladići iz Koreje !!!
■ 'Nanosquilla Decemspinosa', ljuskar sličan škampima, nađen u blizini obala paname, kreće se po tlu praveći kolutove unazad !!!
04/18/2018 09:14 AM
Gradovi, psi i laste. Detaljno ovde...
■ Čikago, jedan od najvećih gradova u Americi, dobio je ime po jednoj indijanskoj reči čiji tačan prevod glasi: 'mesto gde se divlji luk jako oseća' !!!
■ I kod psa može da se utvrdi identitet, i to kada se bebi-psu uzme otisak njuške, jer on ostaje isti celog života !!!
■ Nisu samo golubovi služili za prenos pisama na daljinu. Poznato je da su stari Rimljani koristili i laste koje su brže od golubova. Između Rima i udaljenih rimskih provincija postojala je prava lastavičija poštanska služba !!!
04/17/2018 09:14 AM
Buda, čudaci i Rimljani. Detaljno ovde...
■ Veliki Buda u hramu Todaidži u Japanskom gradu Nari, izrađen je u VIII veku i sadrži 438 tona bakra, 2 tone žive i 440 kilograma čistog zlata !!!
■ Vencel Anton Kaunic (1711-1794) austrijski kancelar, uvek je nosio jedno preko drugog šest odela - i to kako zimi, tako i leti !!!
■ U staroj rimskoj vojsci beguncem se smatrao svaki onaj vojnik koji bi se toliko udaljio od logora da nije čuo znak trube. Čak i takvi begunci kažnjavani su smrću !!!
04/16/2018 09:14 AM
Statue, crvi i plemena. Detaljno ovde...
■ Srebrna statua Bogorodice u crkvi svetog Silpisa u parizu, izrađena je od srebrnih noževa, viljušaka i kašika koje je crkveni paroh 'uzimao' od svakog parohijana koji bi ga pozvao na ručak !!!
■ Jedna vrsta crva koji živi u Nigeriji luči tečnost pet stotina puta slađu od šećera !!!
■ U afričkom plemenu Pindika Jukun, nevestu daju njenom budućem suprugu u zamenu za psa !!!
04/15/2018 09:14 AM
Čuda, grbovi i verovanje. Detaljno ovde...
■ Džems Doerti iz Lajtrima u Irskoj, osumnjičen za ubistvo Patrika Kolina 1900. godine, doveden u kuću ubijenog briznuo je u plač i priznao zločin kada se mrtvačeva ruka podigla i pokazala na njega !!!
■ Na grbu nemačkog grada Krevezea nalazi se hrast za koji se veruje da je star preko 1.000 godina! Zahvaljujući tome što je ušao u grb, ovaj hrast je pošteđen kada je 1839. godine sve ostalo drveće u šumi posečeno !!!
■ Paviljon u vrtu dvorca Šarlotenburg, u Berlinu, sagradio je 1824. godine Fridrih Filhelm III, čvrsto uveren da će time osigurati sebi zdravlje jer je zgrada bila verna kopija kuće u kojoj je on ozdravio od veoma teškog gripa !!!