... da je prvi stalni bioskop na Balkanu otvoren avgusta 1910. godine u Srbiji, u Valjevu !!!
... da je Glavoč najsporija riba, jer može da pliva brzinom od najviše kilometar na sat, dok je tuna najbrža i dostiže 70 kilometara na čas !!!
... da je najkraća reka na svetu Reka D u Oregonu u SAD. Dugačka je samo 134 metra i povezuje Đavolovo jezero sa Tihim okeanom !!!
... da domoroci Nove Gvineje i Solomonskih ostrva za ribolov koriste mreže pauka iz roda Nephila. Ovi beskičmenjaci visoko na drveću pletu mreže koje mogu imati u prečniku i po 2,5 metra, a tako su jake da u njih može da se uhvati i manja prica ili slepi miš. Domoroci skupljaju mreže i spuštaju ih u vodu tek kada se u njih ulove brojni insekti !!!
... da su u srednjem veku začini predstavljali pravu drgocenost. Biber je, recimo, bio toliko cenjen da su se njime ukrašavale ženske haljine i šeširi !!!
... da kit u vodi može da izdrži bez disanja oko jedan i po sat !!!
... da majke koje u trenutku začeća jedu banane, imaju veće šanse da dobiju muško dete !!!
... da je prvi tramvaj na električni pogon prikazan na Tehničkoj izložbi u berlinu 1879. godine. U javni saobraćaj pušten je dve godine kasnije u Lihternfeldu pored Berlina. Prvi električni tramvaj na ovim prostorima dobilo je Sarajevo 1900. godine !!!
... da je 1987. godine u bolnici u francuskom gradu Grenvilu bilo 'zaposleno' trideset golubova pismonoša. Oni su svakodnevno prenosili uzorke krvi pacijenata da grada Avranša gde se nalazila biohemijska laboratorija. Sa epruvetom pričvršćenom ispod grudi oni su prelazili razdaljinu od oko 30 kilometara za oko 15 minuta. Deset minuta kasnije, rezultati analize saopštavani su telefonom !!!