12/12/2019 09:32 PM
Najdublja tačka Zemlje otkrivena na Antarktiku
Najdublja tačka na kontinentalnoj kori Zemlje pronađena je na istočnom dijelu Antarktika, ispod glečera Denman. Ovaj kanjon napunjen ledom doseže čak 3,5 kilometara ispod nivoa mora, piše BBC. Otkriće je ilustrovano na novoj mapi Bijelog kontinenta koja otkriva oblik korita ispod ledene plohe. Karakteristike ovog korita bit će ključne za razumijevanje kako se polarni jug može promijeniti u budućnosti. Poređenja radi, do sada najniže tlo na Zemlji izmjereno je na obali Mrtvog mora i nalazi se na 413 metara ispod nivoa mora. "Ovo je nesumnjivo najtačniji portret onoga što se nalazi ispod ledene ploče Antarktika. Rovovi u okeanima su dublji, ali ovo je najdublji kanjon na kopnu", pojasnio je Mathieu Morlighem, koji je na projektu otkrivanja najdublje tačke Zemlje radio šest godina. Naučnici su nekoliko puta pokušavali snimiti zvuk sa dna Denmana, ali nisu uspjeli zbog odjekivanja sa bočnih zidova koji onemogućavaju otkriti odraz stvarnog korta glečera. Najdublja okeanska točka, Marijanska brazda, duboka je 11 kilometara ispod morske površine. Postoje i drugi izuzetno duboki kopneni kanjoni, poput Yarlung Tsangpo Grand kanjona u Kini, ali njihova dna su iznad nivoa mora. Psi vukovi, krzneni nosorozi i druge zvijeri: pokloni koje Sibir iznova donosi Rast metana u atmosferi dolazi iz močvarnih područja Južnog Sudana RSE specijal: Klimatske promjene: Kuća nam gori, ali još možemo zaustaviti požar
12/12/2019 09:26 PM
Savez za Srbiju ostaje pri bojkotu izbora
Predsedavajući opozicionog Saveza za Srbiju (SZS) i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je posle razgovora s posrednicima iz Evropskog parlamenta da se "večeras završila iluzija" o mogućem učestvovanju na izborima na proleće. "Nema nikakve dileme da će SZS ostati pri odluci da bojkotuje izbore. Nastavićemo da se borimo za promenu izbornih uslova" rekao je Jeremić i dodao da su poruku razumeli i evroposlanici. "Što se tiče Saveza za Srbiju, ovo je bio poslednji sastanak u ovoj fazi borbe za fer i poštene izbore", kazao Vuk Jeremić. Dodao je da će sastanak u petak sa predstavnicima ostalih stranaka koje učestvuju u dijalogu, biti "formalni pokušaj da se dođe do završetka političke krize". On je zahvalio evropskim partnerima za angažovanje, ali i dodao da su rezultati izostali. Fajon: Ne vidimo realan napredak uoči parlamentarnih izbora u Srbiji U Delegaciji EU u Srbiji s posrednicima iz Evropskog parlamenta Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom sastali su se Jeremić, lider Dveri Boško Obradović, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, Aleksandar Ivanović iz Socijaldemokratske stranke i Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde. I udruženje "Jedan od pet miliona" sa evroparlamentarcima Sa evroparlamentarcima koji posreduju razgovorima o izbornim uslovima u Srbiji sastali su se i predstavnici udruženja "Jedan od pet miliona". Po rečima studentkinje Valentine Reković, taj sastanak predstavlja "veliko uvažavanje uspeha" organizacije "Jedan od pet miliona" i "dokaz" njihove nezavisnosti. "Znate da nismo učestvovali od početka u razgovorima o izbornim uslovima i da smo kao inicijatori bojkota dužni da znamo šta se dešava. Ono što je dogovoreno i navodno ispunjeno od strane vlasti ne vidi se u realnoj situaciji i u stvarnosti", rekla ona za agenciju Beta.
12/12/2019 08:22 PM
Ukrajina: Poseta delegacije Krima Srbiji neprijateljski čin
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izrazilo je u saopštenju „duboku zabrinutost zbog posete predstavnika okupacione administracije Krima" Beogradu od 4. do 7. decembra 2019. godine, tokom koje su se sastali sa narodnim poslanicima i održana konferencija "Beogradski dijalog: Konstruktivni odnosi s Rusijom i priznavanje volje naroda krima". „Ukrajina to doživljava kao neprijateljski čin koji krši odredbe Rezolucije 68 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 27. marta 2014. o teritorijalnom integritetu Ukrajine“, navodi se u saopštenju i dodaje da Kijev tu posetu kvalifikuje kao pokušaj Ruske Federacije da "legitimiše ilegalnu okupaciju Autonomne Republike Krim". U saopštenju se navodi da je privremena otpravnica poslova Republike Srbije u Ukrajini Svetlana Košutić u sredu, 11. decembra pozvana u Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine. Srbija između Krima, Kosova i Rusije Natalija Poklonskaja, zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Državne Dume Ruske Federacije je zajedno sa zvaničnikom Krima Georgijem Muradovim i još desetak krimskih političara 5. decembra bila u Skupštini Srbije na poziv opozicionog pokreta Dveri. Ona se je liderom „Dveri“ Boškom Obradovićem, pozirala novinarima ispred zastave krimske oblasti u jednoj od zgrada Skupštine Srbije, u ulici Kralja Milana u Beogradu. Usledile su osude Ambasade Ukrajine u Srbiji. Krim je ukrajinsko poluostrvo koje je Rusija anektirala 2014. godine. Generalna skupština UN usvojila je, ranije ovog meseca, rezoluciju kojom "osuđuje rusku okupaciju Krima i grada Sevastopolja i zahteva povlačenje ruskih vojnih snaga bez odlaganja".
12/12/2019 08:16 PM
Kongres SAD usvojio rezoluciju kojom se priznaje genocid nad Armenima
Američki Kongres je u četvrtak zvanično priznao ubistva oko milion i po Armena od 1915. do 1917. godine kao genocid, javlja AFP. Usvajanje ove rezolucije u Senatu, koja je više puta odbijana, naljutit će Tursku koja odbija da je to bio genocid, već insistira da je smrt Armenaca rezultat Prvog svjetskog rata. Rezoluciju, koja je ranije usvojena u Predstavničkom domu i koju je na dnevni red Senata stavio demokrata Robert Menendez, više puta su blokirali saveznici predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa, koji teži bližim odnosima sa Turskom i predsjednikom te zemlje Recepom Tayipom Erdoganom. Dvadeset devet država svijeta je do kraja 2017. priznalo masovna ubistva Armena od strane Osmanskog carstva u periodu od 1915. do 1922. godine kao genocid, od kojih je 15 članica Evropske unije, uključujući i Vijeće Evrope. Turska, kao pravni nasljednik Osmanskog carstva, negira genocid i označava masovne zločine protiv Armena u tom periodu kao masakr i žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada tog carstva, tvrdeći da je njihov broj preuveličan i da je stradanja bilo na obje strane.
12/12/2019 07:30 PM
Trump: SAD i Kina vrlo blizu postizanja trgovinskog sporazuma
Kina i Sjedinjene Države vrlo usko komuniciraju o trgovinskim pitanjima, rekli su zvaničnici u Pekingu i Washingtonu, samo nekoliko dana prije nego što su počeli provoditi mjere jedni protiv drugih. Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da su Sjedinjene Države "vrlo blizu" postizanja trgovinskog sporazuma s Kinom, prenosi Reuters. „Blizu smo vrlo velikog sporazuma s Kinom. Oni to žele, baš kao i mi “, napisao je na društvenoj mreži Twitter. Tokom redovnog sastanka u Pekingu, glasnogovornik Ministarstva trgovine Kine rekao je novinarima da "oba tima komuniciraju o ekonomskim i trgovinskim pitanjima". Očekuje se da će Sjedinjene Države do 15. decembra uvesti dodatne carine na oko 156 milijardi dolara na kineske proizvode široke potrošnje. S druge strane, očekuje se da Kina od ovog datuma uvede sankcije na američku robu, uz mogućnost povećanja tarifa na određene proizvode. Trgovinski rat između dvije države zabrinuo je mnoge svjetske lidere i kompanije, koji su zabrinuti zbog potencijalnog utjecaj tih sporova na globalno tržište. Američki predsjednik Donald Trump opravdao je nametanje carina na kinesku robu, kako je kazao, nepoštenom trgovinskom praksom ove države prema SAD-u.
12/12/2019 06:10 PM
Pronađeni ostaci čileanskog aviona koji je nestao na putu za Antarktik
Ministar odbrane Čilea rekao je da su timovi za potragu locirali vojni avion koji je nestao u 9. decembra na putu za Antarktik. Alberto Espina je rekao da su pronašli posmrtne ostatke nekih od 38 putnika koji su bili u avionu kada je poleteo sa najjužnijeg dela Čilea. Vojni avion C-130 Herkules sa 38 putnika i članova posade krenuo je u ponedeljak popodne iz baze Punta Arenas na krajnjem jugu Čilea na redovni let održavanja za čileansku bazu na Antarktiku. Radio kontakt izgubljen je 70 minuta posle poletanja. U roku od nekoliko sati vazduhoplovne snage su proglasile da je avion izgubljen ali tek je  11. decembra jedan avion koji je pregledao more prvi put primetio plutajuće ostatke za koje se verovalo da su od nestalog aviona. Zvaničnici su rekli da veruju da je svih 38 ljudi u letelici mrtvo. "Praktično je nemoguće da ima preživelih", rekao je Arturo Merino, komandant čileanskog vazduhoplovstva na konferenciji za štampu na vojnoj bazi u mestu Punta Arenas, 3.000 kilometara južno od Santijaga.
12/12/2019 05:52 PM
Na predsjedničkim izborima u Alžiru do 16.00 glasalo 33 posto birača
Odziv birača na predsjedničkim izborima u Alžiru do 16.00 sati po lokalnom vremenu bio je330 posto, saopšteno je iz alžirske Izborne komisije, javio je Reuters. Posmatrači očekuju slab odziv do kraja dana zbog protestnog pokreta koji se od 22. februara okuplja protiv vlasti i koji je pozvao na bojkot izbora. U glavnom gradu danas (12. decembar) se okupilo oko 10.000 ljudi. Predsjednički izbori se organizuju poslije ostavke dugogodišnjeg predsjednika Abdelaziza Buteflike koji je otišao sa vlasti pod pritiskom uličnih protesta. Kandidati za novog šefa države su Ali Benflis i Abdelmadžid Tebun, bivši premijeri Buteflike kao i Azedine Miubi, takođe bivši ministar Buteflike, i Abdelkader Bengrina, bivši ministar jedne stranke koju je podržavao Buteflika. Peti kandidat je Abdelaziz Belaid, koji je predstavnik organizacije mladih koji su podržavali bivšeg predsjednika Alžira. Protesti u Alžiru su nastavljeni i pored ostavke jer protestni pokret isključuje svaki izbor nasljednika Buteflike bez prethodnog odlaska funkcionera povezanih sa sadašnjim državnim sistemom. Neizvesna budućnost Alžira posle Buteflike
12/12/2019 05:21 PM
Prvi sastanak ECB pod vođstvom Lagard, bez promene kamatnih stopa i podsticaja
Evropska centralna banka (ECB) je odlučila da ne promeni referentne kamatne stope i programe podsticaja na današnjem sastanku (12. decembar), prvom pod vođstvom nove predsednice Kristin Lagard. Odluka ECB da ne menja politiku usledila je posle slične odluke Federalnih rezervi SAD, američke centralne banke, čiji su zvaničnici nagovestili da ne očekuju promene tokom 2020. godine. Lagard je danas ukazala na znakove da se ekonomija umirila posle perioda slabijeg rasta i navela da su nedavni ekonomski pokazatelji "generalno slabi". ECB je usvojila paket podsticaja u septembru, kada je smanjila ključnu referentnu kamatnu stopu i pokrenula program kupovine obveznica koji upumpava novostvoreni novac u ekonomiju. Lagard je kazala da će taj paket, o kojem je odluka doneta pre nego što je ona 1. novembra preuzela funkciju od Marija Dragog, nastaviti da podržava ekonomiju, zahvaljujući povoljnijim uslovima za kompanije pri pozajmljivanju novca. Lagard je danas prvi put u svojstvu predsednice ECB predsedavala sastankom institucije koja definiše monetarnu politiku za 19 zemalja članica evrozone sa 342 miliona stanovnika. Iako je Lagard poznata kao bivša šefica Međunarodnog monetarnog fonda i francuska ministarka finansija, investitori ipak žele da vide kako ona komunicira i objašnjava složenosti monetarne politike tržištima i biračima. Lagard poziva na inovacije i investicije u Evropi Angela Merkel deveti put najuticajnija žena
12/12/2019 05:06 PM
Rama nagradio crnogorski spasilački tim za pomoć nakon zemljotresa
Predsjednik Vlade Republike Albanije Edi Rama uručio je zlatnu medalju i plaketu zahvalnicu crnogorskom spasilačkom timu koji je pružio pomoć i podršku Albaniji nakon zemljotresa koji se desio 26. novembra 2019. godine. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, tokom novogodišnjeg prijema, koji je organizovan za diplomatski kor, premijer Rama se u ime Albanije i albanskog naroda zahvalio narodu i spasilačkom timu Crne Gore. Kazao je da je mala zemlja kao što je Crna Gora odmah pritekla u pomoć, što će ostati zauvijek upamćeno i veoma cijenjeno.  Nagradu je u ime Crne Gore primila otpravnica poslova u crnogorskoj Ambasadi u Albaniji Vesna Radonjić, koja se zahvalila premijeru Rami. Finski seizmolog: Zemljotresi se ne mogu predvidjeti Gradnja i zemljotresi na Balkanu: (Ne)naučene lekcije​    
12/12/2019 05:03 PM
Angela Merkel deveti put najuticajnija žena
Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela je prvo mjesto na listi najuticajnijih žena u svijetu magazina Forbes za 2019. godinu. Forbes svake godine objavljuje listu najuticajnijih liderica u svijetu, u političkom, poslovnom i zabavnom sektoru. Angela Merkel se deveti put zaredom našla na vrhu liste Forbes iz više razloga, od suprotstavljanja predsjedniku SAD-a Donaldu Trampu do dozvoljavanja ulaska više od milion sirijskih izbjeglica u Njemačku. Na drugom mjestu našla se predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde, koja je donedavno bila na čelu Međunarodnog monetarnog fonda. Predsjedavajuća Predstavničkog doma SAD-a Nancy Pelosi zauzela je treće mjesto, a aktivistica za zaštitu životne sredine, tinejdžerka Greta Thunberg našla se na 100. mjestu, prenio je Independent. Merkel u Aušvicu: Duboko se stidim nemačkih zločina Greta Thunberg osoba godine Time Magazina Prvi sastanak ECB pod vođstvom Lagard, bez promene kamatnih stopa i podsticaja
12/12/2019 04:51 PM
Bivši predsednik Bolivije doputovao u Argentinu
Bivši predsednik Bolivije Evo Morales, koji je napustio zemlju posle spornih predsedničkih izbora, doputovao je danas (12. decembar) iz Kube u Buenos Ajres gde ima nameru da ostane, izjavio je novi šef argentinske diplomatije, Felipe Sola. Avion sa Moralesom sleteo je na aerodrom kod Buenos Ajresa. "On dolazi kako bi ostao u Argentini u svojstvu podnosioca zahteva za azil a potom će dobiti status izbeglice", rekao je Sola. Novi predsednik Argentine Alberto Fernandes u novembru je rekao da će Moralesu odobriti azil, jer smatra da je bivši predsednik Bolivije "žrtva pokušaja državnog udara". Morales, koji je 10. novembra bio primoran na ostavku posle uličnih protesta, otišao je 12. novembra u Meksiko. Bivši bolivijski predsednik je prošle nedelje otišao na Kubu ali se odlučio za Argentinu, gde su se u novembru preselila njegova deca. On je prvi predsednik Bolivije indijanskog porekla. Međunarodni stručnjaci u Boliviji istražuju nasilje na protestima Parlament Bolivije odobrio nove izbore, ali bez Moralesa Odlazak Moralesa – državni udar ili kraj tiranije
12/12/2019 04:46 PM
EU jača zaštitu trgovine posle blokade apelacionog tela STO
Evropska unija je saopštila da preduzima mere kako bi zaštitila svoje trgovinske interese u sporu sa SAD oko blokade apelacionog tela Svetske trgovinske organizacije (STO). Evropski komesar za trgovinu Fil Hogan rekao je danas (12. decembar) da Unija "ne može da priušti da bude bez odbrane, ako nema mogućnosti da se postigne zadovoljavajuće rešenje unutar STO". Apelaciono telo STO, čije odluke utiču na trgovinu vrednu milijarde dolara, od srede više ne može da donosi presude u novim sporovima, zbog čega države mogu da uvode protekcionističke mere i da ne brinu o mogućim kaznama. Hogan je kazao da će predlog za promenu nekih trgovinskih pravila EU omogućiti Uniji da odgovori istim merama kad STO ne može da donese konačnu presudu. Predviđajući prestanak rada apelacionog tela STO, EU i Kanada su letos postigle dogovor o novom sistemu rešavanja trgovinskih sporova. EU želi da ga proširi, ali za sada nije poznato koliko država bi moglo da se pridruži. Pročitajte: Američke tarife EU – nova linija globalnog trgovinskog rata? EU spremna da uzvrati kontramjerama SAD-u zbog novih carina
12/12/2019 04:40 PM
Izetbegović i Čović bez dogovora u Sarajevu
U Sarajevu je održan sastanak predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragana Čovića. Kako su izjavili za medije, konkretnih dogovora na sastanku nije bilo. Izetbegović je rekao da SDA smatra da treba odmah imenovati Vladu Federacije BiH zajedno s Vijećem ministara BiH, a da se HDZ BiH s tim ne slaže. On je rekao da se mogu imenovati bar predsjednici i potpredsjednici Federacije BiH paralelno s imenovanjem Vijeća ministara BiH. Bilo je riječi i o izmjenama Izbornog zakona BiH, te da se dvije stranke ne slažu o izborima u Mostaru, odnosno da HDZ BiH insistira na legitimnom predstavljanju, a da SDA smatra kako Bošnjaci, kao najbrojniji narod, nisu procentualno dovoljno zastupljeni. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je rekao da su SDA i HDZ BiH kazali ranije da će izbori u Mostaru biti, ali da, ako se želi pričati o sadržajnim stvarima, na što insistira SDA, onda je to složeniji proces. Čović je kazao da HDZ BiH insistira na tome da Hrvati mogu birati legitimne političke predstavnike, ističući da je teško doći do izmjena Ustava BiH. Tegeltija izabran za šefa Vijeća ministara BiH Peticija kojom se od Dodika traži da kaže šta piše u Programu reformi BiH Pahor: Slovenija podržava proširenje Evropske unije, BiH je ključna
12/12/2019 04:39 PM
Saudijska Arabija u ožujku 2020. domaćin prvog prvenstva za žene
Saudijska Arabija bit će domaćin prvog golf turnira za žene od 19. do 22. ožujka 2020. godine u Royal Greens Golf & Country Clubu u Džedi na kojem će sudjelovati 108 natjecateljica. Događaj Ladies European Tour (LET) bit će upriličen u suradnji s Golf Saudi i Saudijskom golf federacijom, a prva nagrada bit će u iznosu od milijun dolara. "Nevjerojatno sam uzbuđena ovom najavom i čast mi je što će ovo natjecanje biti dio povijesti u dovođenju prvog profesionalnog ženskog golfa u Saudijsku Arabiju", izjavila je izvršna direktorica LET-a, Alexandra Armas. "Potvrda o uvrštavanju Saudijske Arabije u naš raspored za 2020. uzbudljiva je perspektiva, a budući da sam vidjela kakvu kvalitetu događaja postavlja Saudi International, sigurna sam da će ovo biti fantastično iskustvo za naše natjecateljice." Brojne igračice golfa uvedene su kao ambasadorice za promociju sporta u zemlji, uključujući Britanke Carly Booth, Amy Boulden i Rachel Drummond, te Šveđanke Camillu Lennarth i Isabellu Deilert. Prava žena je sporno pitanje u Saudijskoj Arabiji. Zemlja ima neka od najstrožih društvenih pravila na svijetu, ali postupno odbacuje sustav starateljstva koji zahtijeva da sve žene imaju odobrenje oca, sina ili rođaka u donošenju važnih odluka. Ovog je tjedna Saudijska Arabija objavila da ukida spolnu segregaciju u restoranima. Pročitajte: Ko je Mohammed bin Salman? Saudijke mogu da putuju bez saglasnosti tutora Saudijke prvi put na fudbalskim stadionima Sa hidžabom za volan