04/21/2018 06:02 PM
Turske vlasti osudile izjave Holandije i Austrije o izborima u Turskoj
Turski ministar za evropska pitanja Omer Čelik kritikovao je danas zvaničnike Holandije i Austrije koji ne žele da turski političari drže izborne mitinge na tlu njihovih zemalja pred prevremene izbore zakazane u junu u Turskoj.   "Jasno je da se premijeri Austrije i Holandije ne pozivaju na demokratske principe u donošenju odluka", rekao je Čelik i dodao da oni sami "truju demokratske vrednosti u sopstvenim zemljama".   Turski ministar je dodao da ti premijeri doprinose "razvoju rasističkih političkih pokreta koji su u suprotnosti s vrednostima Evropske unije(EU)".   Autrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je juče da u njegovoj zemlji nisu poželjni predizborni mitinzi za izbore u Turskoj i dodao da takvi skupovi neće biti dozvoljeni.   I holandski premijer Mark Rute je rekao da turski predizoborni skupovi nisu poželjni.   "To su turski izbori i kampanja treba da bude u Turskoj", rekao je Rute i dodao da bi takvi skupovi remetili javni red i mir u Holandiji.   Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zakazao je za 24. jun prevremene predsedničke i parlamentarne izbore, godinu i po dana pre predvidjenog roka.  
04/21/2018 04:26 PM
Rusko ministarstvo: Stručnjaci OPCW-a posetili sirijski grad Dumu
Stručnjaci medjunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) posetili su danas sirijski grad Dumu, na koji je 7. aprila izveden napad u kome je navodno korišćeno hemijsko oružje, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.   "Prema informacijama kojima raspolažemo, specijalna misija OPCW-a je 21. aprila tokom prepodneva posetila Dumu i mesto gde su navodno korišćene otrovne supstance", navodi se u saopštenju.   Tim OPCW-a stigao je u Siriju 14. aprila, ali je početak istrage u Dumi kasnio iz bezbednosnih razloga. Šta će raditi inspektori za hemijsko oružje? Rusko ministarstvo je dodalo da su bezbednost stručnjaka OPCW-a osigurale sirijske i ruske snage.   U napadu 7. aprila u Dumi kod Damaska stradalo je više od 40 osoba. Zbog optužbi da su sirijske snage koristile hemijsko oružje, snage SAD, Velike Britanije i Francuske su 14. aprila bombardovale vojna postrojenja u Siriji.
04/21/2018 03:57 PM
Zaev: Grčka i Makedonija nikada nisu bile bliže pomirenju
Makedonski premijer Zoran Zaev izrazio je danas uverenje da njegova zemlja nikada nije bliža postizanju rešenja u sporu s Grčkom oko imena, dodajući da neuspeh ne bi "značio kraj sveta".   "Verujem da nikada nismo imali bolje okolnosti za postizanje potpunog rešenja... koje će zauvek trajati", rekao je Zaev u izjavi za agenciju Frans pres i dodao da i ako se "spor ne reši, to neće značiti kraj sveta".   Makedonski premijer je rekao da će njegova zemlja nastaviti "evropski program na ovaj ili onaj način". Makedonija i Grčka tragaju za rešenjem Zaev je rekao da je veliki deo spora oko imena Makedonije rešen, ali nije želeo da iznese detalje o pregovorima jer bi to "ugrozilo taj proces".   Dvoipodecenijski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na taj naziv koje nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije. Grčka smatra da ustavno ime implicira teritorijalne pretenzije severnog suseda.   Makedonija je nedavno dd Evropske komisije dobila preporuke za otvaranje pristupnih pregovora.
04/21/2018 02:18 PM
Predsjednik hrvatskih antifašista u Jasenovcu: Borba se nastavlja
Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Srpsko narodno vijeće organizirali su u Spomen-području Jasenovac u subotu komemoraciju žrtvama ustaškog logora.
04/21/2018 01:38 PM
Nova evakuacija sirijskih pobujenika severno od Damaska
Sirijski pobunjenici počeli su danas da napuštaju lokacije severoistočno od Damaska u okviru dogovora lokalnih vlasti i pobunjenika, preneli su sirijski državni mediji.   "Autobusi koji prevoze teroriste i njihove porodice počeli su da napuštaju mesto Ruhaiba u skladu s dogovorom o evakuisanju iz nekoliko lokacija severno od Damaska", prenela je agencija Sana koja pobunjenike naziva teroristima. Sirijska igra prestola: IDIL ili Hajat Tahrir al-Šam   Državna televizija prikazala je snimke autobusa koji napuštaju Ruhaibu i dodala da bi trebalo oko 3.2000 pobunjenika da bude evakuisano.   Ruhaiba se nalazila oko 60 kilometara severoistočno od Damaska.   Pobunjenici prema dogovoru treba da predaju teško oružje lokalnim vlastima pre odlaska.   Dogovori o evakuisanju pobunjenika sve su češći poslednjih nedelja u okolini Damaska pošto sirijske snage pokušavaju da udalje pobunjenike iz okoline glavnog grada.  
04/21/2018 01:34 PM
Premijer Jermenije pozvao na dijalog
Bivši predsednik Jermenije Serž Sargasjan koji je nedavno imenovan za premijera, pozvao je danas na politički dijalog dok lider opozicije Nikol Pašinijan i dalje želi njegov odlazak sa vlasti.   U Jermeniji se već devet dana održavaju protesti zbog imenovanja bivšeg šefa države Sargasjana za premijera.   "Pozivam Pašinijana na politički djalog i pregovore kako bi se izbegle nepovratne posledice", rekao je premiijer, dok je lider opozicije odmah odgovorio da je spreman na dijalog, ali samo o odlasku Sargsjana s vlasti.   Sargasjan koji je bio predsednik Jermenije od 2008. godine do marta ove godine kad mu je istekao mandat, nedavno je imenovan za premijera po novom parlamentarnom sistemu, prema kojem su oslabljena predsednička ovlašćenja u korist vlade, odnosno premijera.   Opozicija to smatra potezom kako bi bivši predsednik ostao neograničeno na vlasti.
04/21/2018 12:46 PM
Indija: Smrtne kazne za silovatelje devojčica mlađih od 12 godina
Indija planira da uvede smrtne kazne za silovatelje devojčica mladjih od 12 godina u sklopu borbe protiv sve većeg broja napada na žene.   Inicijativa bi mogla da postane zakon ako dobije odobrenje predsednika i parlamenta, prenosi agencija Pres trast Indije (Press Trust of India).   Uvodjene smrtne kazne za silovatelje devojčica mladjih od 12 godina moglo bi da stupi na snagu šest meseci posle glasanja u parlamentu.   Najava oštrih kazni usledila je posle nedavnog brutalnog silovanja i ubistva osmogodišnje devojčice u državi Džamu i Kašmir, kao i navoda da je jedan od članova vladajuće partije silovao devojčicu u državi Utar Pradeš.   Masovni protesti ubistva i silovanja devojke u autobusu u Nju Delhiju 2012. primorali su vlasti u Indiji da dupliraju zatvorske kazne za silovatelje na 20 godina.
04/21/2018 12:43 PM
Maduro u poseti novom predsedniku Kube
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro doputovao je danas u Havanu gde će se sastati novim kubanskim predsednikom Migelom Dijas-Kanelom kako bi potvrdio dobre bilateralne odnose.   "Dolazim sa svom energijom ovog sveta kako bismo nastavili zajednički rad u cilju promovisanja dobrobiti naših naroda na kontinentu", rekao je Maduro po dolasku u Havanu gde ga je dočekao šef kubanske diplomatije Bruno Rodriges. Novi kubanski lider, kraj jedne ere  Maduro je rekao da s novim predsednikom Kube želi da potvrdi savez dve zemlje i dodao da je došao u "radnu i bratsku posetu".   Dijas-Kanel u četvrtak je imenovan za predsednika Kube čime je završena era od skoro 60 godina vladavine braće Fidela i Raula Kastra.   Kuba i Venecuela su se posebno približile za vreme vladavine predsednika Uga Čavesa (1999-2013) koji je imao bliske odnose s Fidelom Kastrom.  
04/21/2018 11:47 AM
Mogherini pozvala na denuklearizaciju Sjeverne Koreje
Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini izjavila je u subotu da je sjevernokorejska objava prekida nuklearnih proba pozitivan korak i pozvala je na "nepovratnu denuklearizaciju" te azijske zemlje.   Sjevernokorejski potez je "pozitivan, dugoočekivani korak na putu koji sada vodi do potpune, potvrdive i nepovratne denuklearizacije", navodi Mogherini u saopćenju za javnost, prenosi Reuters. Sjeverna Koreja obustavila nuklearne i raketne probe Sjeverna Koreja je danas donijela odluku da obustavi nuklearne i testove raketa dugog dometa. U neočekivanoj objavi iz Pjongjanga je navedeno da zatvaraju mjesto odakle su izvođeni nuklearni testovi Sjeverne Koreje. Odluku su uz, EU, pozdravile i Kina i Južna Koreja, kao i predsjednik SAD Donald Tramp.  
04/21/2018 10:20 AM
Sve manje studenata u RS-u
U Republici Srpskoj (RS) nastavljen je trend opadanja broja upisanih studenata na visokoškolskim ustanovama.   Po podacima entitetskog Zavoda za statistiku, u školskoj 2017/2018. godini na prvi ciklus studija visokog obrazovanja, uključujući i integrisane studije, u zimski semestar bilo je upisano 32.585 studenata, od toga je njih 26.517 upisano na sve godine studija, a 6.068 su apsolventi.   Upozoravajući je podatak da je broj upisanih studenata, u odnosu na prethodnu godinu, manji za 2.207 studenta, odnosno 6,3 posto.   U ukupnom broju upisanih studenata, učešće studentica je 57,2 posto i taj procenat nije se znatno promijenio u odnosu na prethodnu školsku godinu.   Statističari su naveli i da je smanjen broj akademaca koji su završili studije.   U prošloj godini 5.081 student je diplomirao akademske ili strukovne studije, što je za 7,2 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.   I broj profesora u RS-u je smanjen. U školskoj 2017/2018. godini na visokoškolskim ustanovama zaposleno je 2.736 nastavnika i saradnika i u odnosu na prethodnu godinu manji je za 1,4 posto.   Od ukupnog broja nastavnika i saradnika 45,4 posto su žene.  
04/21/2018 10:11 AM
Kristijan Stošić najbrži na 31. Beogradskom maratonu
Srpski atletičar Kristijan Stošić pobedio je danas na 31. Beogradskom maratonu. Stošić, inače član član Atletskog kluba "Vranjski maratonci", pobedio je rezultatom dva sata, 45 minuta i 23 sekunde i time postao prvi domaći atletičar koji je trijumfovao otkako se 1990. godine prešlo na stazu od 42.195 metara.  Drugo mesto zauzeo je srpski atletičar Miloš Dajević sa 2:51,34, a treći je bio takodje srpski atletičar Nenad Milosavljević sa 2:51,38. Makedonski atletičar Dario Ivanovski pobedio je u polumaratonu, uz novi rekord staze. Ivanovski je pobedio rezultatom jedan sat, osam minuta i tri sekunde, što je rekord staze. Drugo mesto zauzeo je domaći takmičar Miloš Segedi rezultatom 1:12,33. Treći kroz cilj prošao je Miloš Rančik rezultatom 1:12,41. U ženskoj konkurenciji pobedu u polumaratonu je odnela hrvatska atletičarka Matea Matošević. Matošević je pobedila rezultatom jedan sat, 18 minuta i 47 sekundi. Drugo mesto zauzela je Lucia Kimani iz Bosne i Hercegovine sa 1 sat 21 minut, četiri sekunde, dok je treća bila takmičarka iz Srbije Nevena Jovanovć rezultatom jedan sat, 22 minuta, 36 sekundi. Ovogodišnji Beogradski maraton održan je uz rekordan broj učesnika iz 72 zemlje. Maratonska i polumaratonska trka, u kojima je učestvovalo oko 7.300 trkača počele su ispred Crkve svetog Marka, dok je revijalna Trka zadovoljstva na pet kilometara, u kojoj je učešće prijavilo više od 20.000 rekreativaca, počela nešto kasnije sa Trga Nikole Pašića.  Znak za početak trke dali su promoter, nekadašnji najbrži martonac sveta Halid Hanuči, zamenik gradonačelnika Andrija Mladenović i direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić. Na ovogodišnjem Beogradskom maratonu učestvovalo je više od 400 osoba sa invaliditetom.
04/21/2018 10:08 AM
Seul: Značajan napredak ka denuklearizaciji Korejskog poluostrva
Južna Koreja saopštila je danas da je odluka Severne Koreje da obustavi testiranje balističkih raketa dugog dometa i zatvori poligone za nuklearne probe "značajan napredak" ka denuklearizaciji Korejskog poluostrva.   Kako navode južnokorejski zvaničnici, odluka Severne Koreje pojačava izglede za uspešne pregovore Seula, Pjongjanga i Vašingtona.   Objava o obustavi raketnih i nuklearnih proba usledila je nekoliko dana pre sastanka severnokorejskog lidera Kim Džong Una i predsednika Južne Koreje Mun Džae-ina. Dvojica lidera sastaće se u selu na granici kako bi pokušali da okončaju sukob dve Koreje.   Odvojeni sastanak severnokorejskog lidera i američkog predsednika Donalda Trampa očekuje se u maju ili junu.   Tramp je pozdravio odluku Severne Koreje da obustavi testiranje balističkih raketa dugog dometa i zatvori poligone za probe nuklearnih bombi, navodeći da je to napredak za sve.
04/21/2018 01:27 AM
Sjeverna Koreja prekida nuklearne testove
Sjeverna Koreja je objavila da više neće izvoditi neklearne i testove raketa dugog dometa. U neočekivanoj obajavi iz Pjongjanga takođe je navedeno da zatvaraju mjesto odakle su izvođeni nuklearni testovi Sjeverne Koreje. "Sjevernoj Koreji više ne trebaju nuklearni testovi. Kako je naoružavanje nukernog potencijala verifikovano, nije nam više neophodno da izvodimo nukerne testove ili da lansiramo rakete srednjeg i dugog dometa ili ICBM (interkontinentalne balističke rakete)" poručio je sjevernokorejski lider Kim Džong Un, prenose svjetski mediji.  "Sjeverni nuklearni sajt za testiranje kompletirao je svoju misiju" zaključio je Kim na sastanku centralnog komiteta. Ovu vijest sa istorijskim potencijalom na Twitteru je potvrdio i američki predsjednik Donald Trump. "Sjeverna Koreja je pristala da suspenduje sve nuklerane testove i zatvori veliki sajt za testiranje. To je veoma dobra vijest za Sjevernu Koreju i svijet -veliki napredak. Radujem se našem summitu", napisao je američki predsjednik. Objava stiže samo par dana nakon što je otkriveno da je direktor CIA-e i kandidat za državnog sekretara SAD, Mike Pompeo tajno posjetio Sjevernu Koreju početkom aprila i razgovarao sa Kim Džong Unom i par sedmica uoči najavljenog summita Donalda Trumpa i Kima, koji bi trebalo da se održi krajem maja ili početkom juna. Tajni susret Pompea i Kima uz Trumpov 'blagoslov' Vijest iz Pojongjanga stiže i sedmicu uoči predviđenog istorijskog susreta Kim Džong Una sa južnokorejskim predsjednikom Mun Džae-inom, koji je planiran za 27. april u takozvanoj Demilitarizovanoj zoni (DMZ) koja razdvaja dvije Koreje na poluostrvu. Kako navode mediji, upravo saopštena odluka donesena je na centralnom komitetu vladajuće partije na kojem se raspravljalo o "novoj fazi" politike.  Dan ranije uspostavljena je takozvana "vruća linija" između Kima i Džae-ina. Ranije ove sedmice dvije zemlje su zajednički izrazile želju za "potpunom denuklearizacijom" Korejskog poluostrva, bez postavljanja redovnog preduslova decenijama unazad, a to je zahtjev Pjongjanga za povlačenje američkih trupa iz tog područja. SAD imaju oko 27. 000 trupa u Južnoj Koreji. Svemu su prethodili, do početka ove godine nezamislivi koraci od strane Pjongjanga. Prvo je krajem januara iznenada objavljeno da će Sjeverna Koreja učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu u februaru, kojima su osim sportista prisustvali i visoki sjevernokorejski zvaničnici uključujući i Kimovu sestru. Potom je uslijedilo nekoliko susreta na domaćem i neutralnom terenu, te najava da će Kim i Trump održati summit, mjesto susreta još se utvrđuje. Prošlog mjeseca Kim Džong Un je, prvi put od kada je preuzeo vlast od smrti svoga oca, da je poznato, napustio zemlju i vozom posjetio Kinu gdje se susreo sa predsjednikom Si Đinpingom. Kim Džon Un je do sada izveo 19 raketnih i četri nuklearna testa, naročito intenzivirano od kraja 2016. i tokom 2017. Retorika između Donalda Trumpa i Kim Džong Una posebno je bila zapaljiva avgusta prošle godine kada su dvojica lidera razmijenili niz uvreda.   
04/20/2018 09:02 PM
Osude napada nа novinаrke tokom Đurićeve posete Mitrovici
Udruženje novinаrа Srbije (UNS) i Društvo novinаrа Kosovа i Metohije (DNKiM) osudili su večeras fizički i verbаlni nаpаd nа novinаrke Rаdio Beogrаdа i portаlа Kossev u Mitrovici i zatražili od nadležnih da otkriju identitet napadača. Prethodno je incident osudio i potpredsednik vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci u Vladi Kosova Dalibor Jevtić  navodeći da napadači na novinarke  treba odmah da budu uhapšeni, jer je njihov identitet poznat.   "Policija morа odmаh dа ih privede prаvdi, kаko bi poslužili kаo primer svimа onimа koji se odluče nа ovаkаv korаk", ocenio je Jevtić u saopštenju.   Novinаrke je ranije danas u Bošnjačkoj Mahali, dok su prаtile posetu direktorа Kаncelаrije zа Kosovo Mаrkа Đurićа Mitrovici, napao mlаdić, odgurnuo jednu od njih i zаpretio dа prekinu snimаnjа.   "O dаnаšnjem nаpаdu postoji i video zаpis koji sve jаsno dokumentuje tаko dа UNS I DNKiM očekuju od nаdležnih orgаnа dа ovаj slučаj procesuirаju", navodi se u saopštenju udruženja.   UNS i DNKiM inistirаju i dа se identifikuju i procesuirаju policаjci koji su tokom аkcije hаpšenjа Mаrkа Đurićа 26. mаrtа 2018. godine u Mitrovici pretukli snimаteljа RTS-а Vlаdimirа Milićа nаpаli i novinаrku Večernjih novosti Drаgаnu Zečević, urednicu listа Jedinstvo Rаdu Komаzec i urednicu portаlа Kossev Tаtjаnu Lаzаrević.
04/20/2018 08:19 PM
HRW: Liban izbacuje sirijske izbeglice iz njihovih mesta
Lokalne vlasti u Libanu izbacuju Sirijce iz njihovih gradova i krše prava koja imaju kao izbeglice i stanovnici, saopštila je danas organizacija Hjuman rajts voč (Human rights watch, HRW). HRW u danas objavljenom izveštaju navodi da je od prošle godine zabeležio iseljavanja u 13 gradova i sela i da je više od 3.600 Sirijaca izbačeno na ulicu. Navodi se i da je u tom periodu još oko 7.000 Sirijaca primorano da napusti kamp u blizini vojne baze. Reč je o zabrinjavajućem trendu pred međunarodni samit donatora u Belgiji, za podršku Libanu i drugim susedima ratom razorene Sirije, navodi HRW. Libanski političari navode da njihova zemlja ne može da izdrži teret prisustva gotovo milion izbeglica iz Sirije. Ta mala mediteranska zemlja ima najveći broj izbeglica po glavi stanovnika na svetu, gotovo svaki peti stanovnik je izbeglica, uključujući oko 175.000 Palestinaca. Lokalni zvaničnici u nekoliko libanskih opština naredili su Sirijcima da odu, postavljajući na njihova vrata objave o iseljenju, a u slučaju odbijanja, slali su policiju da ih zastraši, navodi HRW. Čini se da centralna vlast Libana ne podržava iseljenja, a HRW je apelovao da ih zaustavi. UNHCR navodi u izveštaju iz marta da je prošle godine zabeležio izbacivanje 13.700 sirijskih izbeglica iz libanskih mesta. HRW je saopštio da su 42.000 izbeglica u riziku od iseljenja.  
04/20/2018 08:12 PM
Le Drijan: Rusija ometa pristup inspektorima u Dumi
Rusija ometa pristup međunarodnih inspektora za hemijsko oružje mestu gde je, navodno, izvršen napad otrovnim gasom u sirijskom gradu Dumi, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drijan. Putin i Merkel za objektivnu istragu o kemijskom napadu On je u pisanom saopštenju naveo da inspektori Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV) još nemaju pristup mestu gde je, navodno, izvršen napad u kojem je poginulo na desetine ljudi i koji je izazvao napade koje je predvodila vojska SAD. Le Drijan je dodao da je cilj ometanja, verovatno, da se obezbedi da dokazi o napadu nestanu i napomenuo da OPCV mora imati pun, neposredan i nesmetan pristup lokaciji. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da svi mogu da vide ko sprečava stručnjake OPCV da uđu u Dumu i da ni Amerikanci ni Francuzi nisu preduzeli nikakve dalje korake od saglasnosti sa idejom da ruski i francuski stručnjaci pomognu u istrazi. "Umesto da pošalju zajedničku misiju OPCV, oni su izvršili napade, kako bi saznali šta se ili nije dogodilo tamo", rekao je šef ruske diplomatije.
04/20/2018 08:00 PM
Međusobne pretnje Irana i Izraela ne prestaju
Visoki komandant Iranske revolucionarne garde Hosein Salami ocenio je danas da Izraelci "neće imati gde da beže, sem u more", u slučaju udara Irana, preneli su izraelski mediji. Ministar odbrane Avigdor Liberman upozorio je protiv takvog pokušaja, rekavši da Izrael nikada nije bio spremniji za opšti oružani sukob. "Prst je na obaraču i rakete su spremne u svakom trenutku u kome neprijatelj izvodi nešto protiv nas i mi ćemo ih ispaliti", rekao je brigadni general Salami u Teheranu pre tradicionalne molitve muslimana petkom u podne. On je dodao da Iran vrlo dobro poznaje Izrael, za koji je rekao da je vrlo ranjiv zbog uske teritorije, i da je opkoljen sa svih strana, misleći na Siriju i Liban na severu i Sredozemno more na Zapadu. Nemojte se pouzdati u vaše vojne baze jer su one na dometu i mi ih možemo napasti da ih sprečimo", rekao je iranski oficir ocenivši da je otpor Izraelu mnogo jači nego ranije i da ne bi trebalo da svoje nade polaže u SAD i Veliku Britaniju jer će nestati pre nego što saveznici stignu da mu pomognu. Liberman je tokom posete jugu Izraela blizu pojasa Gaze odgovorio na te pretnje, rekavši da ne bi trebalo iskušavati izraelsku vojsku, ni državu Izrael. "Spremni smo na svaki scenario. Nikada nije bilo takve spremnosti i volje i u vojsci i među narodom Izraela", rekao je on. Najnovija napetost između te dve neprijateljske zemlje izbila je nakon udara iz vazduha na sirijsku vojnu bazu 9. aprila u kome je poginulo 14 ljudi, uključujući sedam Iranaca. Iran, Sirija i Rusija su za taj napad optužili Izrael, a ta zemlja to nije priznala. Napadnut je navodno unapređeni iranski sistem protiv vazdušne odbrane koji je nedavno instaliran.  
04/20/2018 07:56 PM
SAD: Demokrate tužile Rusiju, Trampov izborni štab i Vikiliks
Američka Demokratska partija tužila je Rusiju, izbornu kampanju Donalda Trampa i Vikiliks, tvrdeći da su se urotili da pomognu republikanskom kandidatu da pobedi na predsedničkim izborima u SAD 2016, javlja Rojters. Demokrate tvrde u tužbi koje su podnele federalnom sudu na Menhetnu da su ključne ličnosti iz Trampove kampanja skovali zaveru sa ruskom vladom i njenom vojnom obaveštajnom agencijom kako bi naneli štetu njihovom predsedničkom kandidatu Hilari Klinton hakirajući njene kompjutere i tako pomogli republikanskom protivkandidatu da pobedi. U tužbi se navodi da je Trampova kampanja “radosno pozdravila rusku pomoć” optužujući je za “reketaški nastup”. Četiri američke obaveštajne agencije su objavile prošle godine da Rusija stoji iza hakiranja Demokratske stranke i drugih poteza tokom izborne kampanje 2016. kako bi, između ostalog, pomogli Trampu a na štetu Klintonove. Demokratski nacionalni komitet optužuje Rusiju za upad u njegove kompjuterske sisteme 2015. i u prvoj polovini 2016. Hakeri su prosledili informacije iz interne komunikacije demokratskih zvaničnika u vreme izborne utrke za kandidata ove stranke za predsednika SAD, a Vikiliks je objavio hiljade takvih mejlova od kojih su neki bili neprijatni po kampanju Hilari Klinton. U tužbi se navode poimenice Trampov sin Donald Mlađi i njegov zet Džared Kušner, te jedan od saradnika Rodžer Stoun. Većina optužbi je bazirana na medijskim izveštajima i javno dostupnim dokumentima, ne nudeći mnogo novih informacija o navodnom dosluhu Trampove kampanje sa Moskvom, ocenjuje Rojters. Predsednik SAD je u više navrata negirao da je njegov izborni štab bio u dosluhu sa Rusijom. Moskva takođe negira umešanost u američke izbore. Ove navode već istražuje specijalni savetnik Robert Muler, čija kancelarija nije želela da komentariše tužbu Demokratske stranke.    
04/20/2018 07:03 PM
Izrael kritikovao odluku Natali Portman
Ministarka kulture Izraela Miri Regev kritikovala je danas odluku američke glumice Natali Portman da otkaže učešće u dodeli nagrade Genesis, takozvanog jevrejskog Nobela, u Izraelu, zakazane za jun. Regev je izrazila žaljenje što je Portman "pala kao zrela voćka u ruke pristalica BDS-a", aludirajući na kampanju bojkota, deinvestiranja i sankcija protiv Izraela koju predvode Palestinci, preneli su izraelski mediji. "Natali, jevrejska glumica koja je rođena u Izraelu pridružuje se onima koji se odnose prema priči uspeha i čudesnog ponovnog rođenja Izraela kao mračnoj priči", rekla je Regev. Poslanik Oren Hazan iz vladajuće konzervativne partije Likud pozvao je vladu da oduzme državljanstvo glumici, preneo je AP. Ceremonija dodele Nagrade Genesis je otkazana nakon što je dobitnica Natali Portman, rođena u Jerusalimu, najavila da neće učestovovati u svetlu "novih događaja", javili su jutros izraelski mediji. Fondacija Nagrade Genesis je saopštila da je veoma ožalošćena zbog toga.  Navedeno je da ih je predstavnik glumice obavestio da su "nedavni događaji u Izraelu jako uznemirujući za nju i ona se ne bi osećala dobro da učestvuje u bilo kom javnom događaju u Izraelu". Glumica nije navela koji događaji su je uznemirili, mada su UN i EU nedavno tražili istragu upotrebe bojeve municije protiv palestinskih demonstranata na granici pojasa Gaze i Izraela. Od početka masovnih demonstracija 30. marta od izraelske vatre poginulo je 37 Palestinaca, uključujući dve današnje žrtve, a više od 1.500 ih je ranjeno. Genesis nagrada je novčana, a dobitnici mogu da je poklone. Dosadašnji dobitnici nagrade od milion dolara su vajar Aniš Kapur, violinista Icak Perlman, bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg i glumac Majkl Daglas. Dodeljuje se kao priznanje onima "koji služe kao inspiracija narednim generacijama Jevreja svojim izvanrednim profesionalnim dostignućima uz posvećenost jevrejskim vrednostima i jevrejskom narodu". Nagrada Genesis za Portmanovu je u decembru duplirana na dva miliona dolara donacijom izraelskog filantropa Morisa Kana. Fondacija nije rekla da li će Portmanova ipak primiti novac i pored najave da neće da učestvuje u ceremoniji. Neki izraelski navode da je ona zapravo već primila nagradu, a da nije rekla da će je vratiti.
04/20/2018 06:14 PM
Meksiko: Državnim zvaničnicima ukinut imunitet od gonjenja
Donji dom meksičkog Kongresa usvojio je danas ustavne promene kojima je svim državnim zvaničnicima ukinut imunitet od gonjenja.   Opozicioni kongresmeni nisu podržali tu meru kojom je praktično nestala potreba za procesom opoziva zvaničnika.   Guvernerima meksičkih saveznih država, poslanicima i sudijama ubuduće će se suditi odmah po podizanju optužnice, ali će oni moći da ostanu na funkcijama i neće biti hapšeni dok ne budu osudjeni.   Ustavne promene predvidjaju da i predsedniku može biti sudjeno dok je na toj funkciji, ali će on morati da prodje kroz formalni proces opoziva.   Promene moraju da odobre Senat i parlamenti najmanje 17 od 31 savezne države.