Ministarka pravde Maja Popović razgovarala je sa tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale Seržom Bramercom u okviru pripreme odgovora Srbije na šestomesečni izveštaj o radu Mehanizma, koji će do kraja godine biti predstavljen Savetu bezbednosti UN od strane tužioca Bramerca i predsednice Mehanizma Grasijele Santane.
Zajednica srpskih opština (ZSO) biće formirana, izjavio je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.
Lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin imenovan je za direktora Bezbednosno-informativne agencije, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak privremenih institucija samouprave, Aljbin Kurti brutalno prekršio sopstveni takozvani ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji
Holanđani su među onim građanima EU koji su najoprezniji kada se govori o proširenju, a posebno su strogi prema zemljama Zapadnog Balkana. Međutim, najnovije istraživanje javnog mnjenja, predstavljeno na Institutu za međunarodne odnose u Hagu, pokazalo je nešto drugačiju sliku. Naime, gotovo polovina građana pozitivno gleda na proširenje Unije na Balkan. A to otvara pitanje da li će i holandski političari biti otvoreniji prema našem regionu.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.
EU poziva na ubrzanje procesa pristupanja zemalja Zapadnog Balkana i pruža punu podršku perspektivi njihovog punoporavnog članstva u Uniji, stoji u nacrtu deklaracije samita EU – Zapadni Balkan u Tirani, u koji je uvid imao RTS. U deklaraciji je izražena puna podrška posredovanju Žozepa Borela i Miroslava Lajčaka u dijalogu Beograda i Prištine i traženju rešenja za druga regionalna pitanja.
Aljbin Kurti imenovao je Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, a Rada Trajković će biti njegova savetnica. U Srpskoj listi kažu da je reč o "protivustavnom imenovanju" koje je plod delovanja Aljbina Kurtija da uz sebe ima lojalne Srbe.
Šta sve zagađuje vazduh u Srbiji? Da li su zimi najveći problem individualna ložišta? Šta znače najavljene reforme energetskog sektora i kako treba da se odvija zelena tranzicija o tome govore Zoran Tomić, član predsedništva srpske napredne stranke i član skupštinskog odbora za privredu i energetiku i Branimir Jovančićević, potpredsednik demokratske stranke i član odbora za zaštitu životne sredine.
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je da je protiv formiranja Zajednice srpskih opština navodeći da bi ta zajednica "bila neka država Srbije unutar Kosova".
Kipar ne menja stav o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije. Principi suvereniteta i teritorijalnog integriteta za nas su neotuđivi i neupitni, rekao je na kraju dvodnevne posete Srbiji kiparski ministar odbrane Haralambos Petridis.
Priština za svoju nekonstruktivnost i jednostrane poteze stalno bude nagrađivana, dok se preti onima koji su korektni kao Srbija, poručuje iz Poljske šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Kaže da je spreman da aplaudira kada Ukrajina kaže da su Krim i Donbas Ukrajina, ali nije uveren da će i sam dobiti aplauz kada kaže da je Kosovo Srbija.
Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti ponavlja da je za njega neprihvatljio formiranje Zajednice srpskih opština. Opozicija u Prištini od predsednice, premijera i predsednika parlamenta zahteva da počnu razgovore sa Srbima o povratku u institucije. Umesto razgovora za rešavanje otvorenih pitanja, Kurti želi sukobe i nemire poručuju iz Kancelariji za Kosovo i Metohiju.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je građane Srbije da u narednim sedmicama izbegavaju putovanje u Tursku, a posebno u glavni grad te države Ankaru, zbog mogućih terorističkih napada.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa zamenikom ministra međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Ćijenom Hongšanom.
Savet Evropske unije i Evropski parlament će početi pregovore o ukidanju viza za građane Kosova i Metohije, odlučili su danas ambasadori zemalja članica EU.
Vidimo da se pregovori Beograda i Prištine raspadaju, jer se Stejt department dogovara sa Evropljanima, a kada njima prepustite da vode - dobijete mnogo priče, a malo akcije, rekao je za RTS nekadašnji specijalni izaslanik za dijalog u Trampovoj administraciji Ričard Grenel. Ističe da je neophodno da "američki lideri povedu" i da imaju poverenje obe strane. Za Aljbina Kurtija kaže da odbija sve ideje, te da nije od koristi.
Odbornici Skupštine grada Beograda nisu večeras izglasali nepoverenje gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću.
Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas u Skoplju da cela EU ima hitan interes za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i da je francusko-nemački predlog dobra polazna osnova.
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko optužio je Zapad da "doliva ulje na vatru" insistiranjem na francusko-nemačkom predlogu za rešavanje kosovskog pitanja.
Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Parizu sa premijerom Republike Koreje Jan Dok Suom o jačanju političkog dijaloga i ekonomske saradnje dve zemlje i mogućnostima unapređenja, pre svega, trgovinske saradnje.