Novinar, književni kritičar i kolumnista Igor Mandić preminuo je u 82. godini, javljaju hrvatski mediji.
Knjiga Gorane Raičević "Agon i melanholija - život i delo Miloša Crnjanskog", u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada, ovogodišnji je dobitnik nagrade "Nikola Milošević", koju dodeljuje Radio Beograd 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije.
U okviru dana duhovne kulture Rusije u Srbiji publici u Smederevu večeras se predstavio ansabl "Devojke iz Voronježa" spletom pesama, folklornim tačkama i instrumentalnim numerama. Inače ovaj ansabl svoje nastupe je imao u više od 40. zemalja sveta svih kontinenata, a svojom pesmom i igrom osvojili su brojne nagrade u Rusiji i inostranstvu.
U okviru festivala kulture mladih Srbije u Knjaževcu za najboljeg pesnika do 30 godina starosti proglašena je Anđela Đokić iz Beograda.
Sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa, potpisan je u Narodnom muzeju u Beogradu.
Pavla Zelića šira javnost upoznala je protekle godine prvenstveno kao farmaceuta, ali nije mali broj onih koji ga znaju i kao pisca fantastike, filmskog i strip scenaristu i kritičara. Priče su mu objavljivane u književnim i popularnim časopisima i antologijama u zemlji i regionu, a većina je sada u knjizi "Dum-dum".
U organizaciji kruševačkog Kulturnog centra i mesne zajednice u selu Bela Voda kod Kruševca, poznatom po retkom kamenu, održava se 45. put Belovodska rozeta, tradicionalna manifestacija u slavu peščara. Od 1989. ustanovljena je nagrada "Belovodska rozeta", koja se dodeljuje istaknutim ličnostima koje su doprinele razvoju srpske kulture i umetnosti i očuvanju istorijskih i duhovnih vrednosti.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je čuvenog svetskog dirigenta Zubina Mehtu, koji će sutra održati gala koncert sa Beogradskom filharmonijom.
Dom kulture Studentski grad i teatar "Talija" i ovog četa organizuju Letnji pozorišni maraton za decu. Predstave se održavaju vikendom na letnjoj sceni DKSG. Festival, na kojem učestvuju pozorišne grupe iz cele Srbije, ima humanitarni karakter.
Žiri 66. "Sterijinog pozorja" odlučio je većinom glasova da nagrada za najbolju predstavu pripadne "Ako dugo gledaš u ponor" u režiji Zlatka Pakovića, Regionalnog pozorišta Novi Pazar i Kulturnog centra Novi Pazar.
Prvi put se u Pančevu održava se manifestacija "Dani Slovenije", koja promoviše kulturu i turizam te bivše jugoslovenske republike. Organizator je udruženje "Logarska dolina".
Međunarodna konferencija "Beogradski kontrapunkt", posvećena 60. godišnjici dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, održana je onlajn uz učešće nekoliko stručnjaka za Andrićevo delo. Pozdravnu reč je uputila ministarka kulture Srbije Maja Gojković.
Međunarodni sajam knjiga održaće se od 11. do 19. septembra na Beogradskom sajmu.
Povodom 650 godina od osnivanja grada u Umetničkoj galeriji u Kruševcu upriličena je retrospektivna izložba radova sa likovnog simpozijuma priređenog pola veka ranije, u čast velikog jubileja.