Zemljotres jačine šest stepeni Rihterove skale registrovan je severno od norveškog arhipelaga Svalbard, saopštio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC). Lokalna policija je potvrdila da nema izveštaja o povređenima niti o materijalnoj šteti.
Severna Koreja i ekonomska saradnja u indo-pacifičkom regionu bile su teme koje su dominirale tokom prvog samita između južnokorejskog predsednika Jun Suk Jeola i američkog predsednika Džozefa Bajdena.
U razornom udaru tornada praćenog olujnim vremenom, koje je pogodilo zapadni deo Nemačke, poginula je najmanje jedna osoba, a povređeno je više od 50 ljudi, od kojih 10 teško, preneli su lokalni mediji.
Do sada je potvrđeno oko 80 slučajeva majmunskih boginja u 12 zemalja. Svetska zdravstvena organizacija saopštava da se ispituje još 50 sumnjivih slučajeva.
Stanovnici Australije glasaju na nacionalnim parlamentarnim izborima. Glasaju za sva mesta u Predstavničkom domu i nešto više od polovine mesta u Senatu. Glasanje u Australiji je obavezno za građane starije od 18 godina. Više od 17,2 miliona ljudi – 96 odsto birača sa pravom glasa upisano je u birački spisak za ove izbore.
Sjedinjene Američke Države uklonile su sa liste stranih terorističkih organizacija pet ekstremističkih grupa za koje veruju da više ne predstavljaju pretnju.
U vazdušnom napadu Izraela sa Golanske visoravni, a usmerenom na južne delove sirijske prestonice Damaska, noćas su poginule tri osobe i prouzrokovana je materijalnu štetu, saopštilo je sirijsko ministarstvo odbrane.
Slučajevi majmunskih boginja šire se Evropom. Stopa smrtnosti je od tri do šest odsto, navodi Svetska zdravstvena organizacija. Ne postoji vakcina protiv ove bolesti ili specifičan tretman u lečenju. Ovih šest stvari treba da znate o toj virusnoj infekciji.
Sjedinjene Države odlučile su da preduzmu niz mera kojima će donekle promeniti oštru politiku prema Kubi iz vremena predsednika Donalda Trampa. Bajdenova administracija spremna je na određene ustupke, poput ponovnog spajanja godinama odvojenih članova porodica, ali to je daleko od renesanse u odnosima Havane i Vašingtona, kakvu je svojevremeno priželjkivao Barak Obama.
Najmanje četiri osobe su izbodene u nasumičnim napadima u Numedalu na jugoistoku Norveške, saopštila je lokalna policija.
Slučajevi majmunskih boginja zabeleženi su do četvrtka u SAD i Kanadi, a danas i u Australiji, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj i Švedskoj.
Najmanje četiri migranta su poginula, a još deset se vode kao nestali, nakon što je potonuo čamac kod Tunisa, dok je pokušavao da pređe Sredozemno more do Italije, izjavio je bezbednosni zvaničnik.
U Italiji je sve veći broj radnika koji napušta svoja radna mesta. Fenomen masovnih ostavki (great resignation), kako ga nazivaju u Sjedinjenim Državama, došao je i u Italiju gde je skoro 10 odsto radnika samo u regionu Lombardija dalo otkaz, a u regionu Veneto je posao napustilo više od 66.000 osoba. Ti regioni na severu zemlje oduvek su bili "Meka" za posao, u koju je u potrazi za zaposlenjem odlazio veliki broj građana sa juga zemlje.
Najmanje jedna osoba teško je ranjena u pucnjavi u školi u gradu Bremerhafenu na severu Nemačke.