Dešifrovanje mimova nam, izgleda, i dalje teško ide.

The post Pakovanje vakcine protiv kovida 19 sa “5G čipom koji kontroliše um” je igračka appeared first on Istinomer.


Najpre su fotografije i video snimci nesreće u fabrici hemikalija iskorišćene kao lažna ilustracija aktuelne kovid tragedije u Indiji. A onda je ta laž raskrinkana da bi bila pretvorena u novu - da pandemija zapravo ne postoji.

The post Zloupotreba snimaka fabričke nesreće ne znači da se u Indiji ne umire od kovida appeared first on Istinomer.


Kad se na najveći pravoslavni praznik na jednoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom pojavila potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, prvo sam pomislila - izbori će brže nego što mislimo. Kad sam čula da kaže kako je „povećanje energetske efikasnosti važan projekat za državu i za građane,“ setila sam se bar još dve velike i važne najave iste te ministarke koje su se tako javljale pred izbore (a uvek su neki izbori), pa onda padale u zaborav. I samo se nametnulo - možda je ovo taj projekat! Možda će ovog puta izabrati nju? Baš kao u američkoj romantičnoj komediji, da li će večita deveruša konačno postati nevesta i zašto ne? Da li je Zorana Mihajlović sazrela da postane srpska Kolinda, kako pojedini mediji vole da je nazivaju, ili je neko ipak zabeležio sve njene (skoro) propale projekte. Analizirali smo samo deo jakih i manje jakih momenata jedne od najambicioznijih političarki savremenene Srbije koja stalno ponavlja da “ne vidi sebe kao premijerku”, ali joj slabo ko veruje.

The post Uvek deveruša, nikad nevesta appeared first on Istinomer.


Marihuana ili Vučić, izaberite sami!

The post Substantia non grata #Retrovizor appeared first on Istinomer.


Da li će rekordna zaplena droge u Srbiji i regionu, kako je tužilaštvo ocenilo 1,6 tona marihuane nađene na imanju Jovanjica, posle čega su počeli sudski postupci, ući u nezamislivu fazu u kojoj će se politički procenjivati da li je važnije rešavanje kriminala ili pomoć bolesnima? Da li je odluka UN s kraja prošle godine da marihuanu skine sa liste najopasnijih droga na preporuku Svetske zdravstvene organizacije otvorila put ka rešavanju afere Jovanjica u korist optuženih, uprkos tvrdnji predsednika Srbije da se to neće dogoditi?

The post Aleksić: Režim pokušava da spasi sam sebe u slučaju “Jovanjica” appeared first on Istinomer.


Da li politički ekstremisti, bilo da su levo ili desno orijentisani, kroz kulturu otkazivanja zapravo guše smislenu realizaciju svake vrste društvene angažovanosti, kreirajući na taj način nešto nalik sajber ratu mediokriteta? Gde je tačka u kojoj se razdvajaju subjektivni moral autora i njegovo stvaralaštvo? Odgovore na ta pitanja potražila sam u razgovoru sa nekim koga najverovatnije ne očekujete u ovom tekstu.

The post Cancel kultura u limbu ratobornih krajnosti appeared first on Istinomer.


Po nivou medijske pismenosti Srbija se nalazi pri dnu liste evropskih zemalja. Taj podatak posebno je neprijatan ako se zna da medijska pismenost ne podrazumeva (samo) sposobnost korišćenja digitalnih uređaja za komunikaciju nego, pre svega, kritički odnos prema sadržajima koje nam mediji plasiraju. Drugim rečima, jako smo podložni uticaju dezinformacija, lažnih vesti i svim drugim vidovima manipulacije. 

The post Zašto smo hiljadama lažnih vesti daleko od Finske? appeared first on Istinomer.


Šta će građani Srbije slaviti - Uskrs ili Praznik rada sada kada se praznici preklapaju, reći će izveštaji sa izletišta - ako zbog posta izostane roštiljski dim, nije se desio ni Prvi maj. A razloga za nezadovoljstvo, revolt i izlazak na ulice ima mnogo. Naročito sada, kada je na hronične probleme, pandemija dodala nove - od toga da su prodavačice, poštari, vozači, dostavljači, jednom reči radnici, podneli najveći teret krize, do toga da je korona donela i “pandemiju” otkaza.

The post Eksploatacija nema alternativu? appeared first on Istinomer.


Pokret socijalista i njegov predsednik Aleksandar Vulin pozvali su SNS da ne “okleva” već da objavi ime svog predsedničkog kandidata, kad je jasno da “niko u Srbiji nema boljeg od Vučića“. S druge strane, sam Aleksandar Vučić poručio је da “još ne razmišlja o izborima” i da “ne zna da li će se ponovo kandidovati”.

The post Ne znam da li ću se kandidovati za predsednika, nagovarajte me appeared first on Istinomer.


Med, orasi, limun, beli luk i proklijala pšenica jesu nutritivno kvalitetne namirnice, ali nisu nažalost sastojci od kojih je moguće napraviti čudotvoran lek koji vraća u život pacijente u poslednjem stadijumu karcinoma. Neodgovorno je i surovo teško obolelima i njihovim porodicama prodavati lažnu nadu. 

The post Preparat po receptu doktora Mermerskog ne leči od raka  appeared first on Istinomer.