Kada je spisak onih koji će se naći na glasačkom listiću za parlamentarne izbore konačno zaključen, na njemu se našlo 18 stranaka i koalicija. Građani će moći da biraju i glasaju - za one koji im šalju poruke sa svih medija, za one koji su na političkoj sceni više od 30 godina, za one koji su nekad bili vlast, ili nisu nikad, pa i za one za koje nikad nisu čuli. Već je uobičajeno da se glasači opredeljuju prema strankama ili nosiocu liste, ali na kraju čitavog procesa, ipak su narodni poslanici ti koji će svojim glasom u skupštini, za ili protiv, odlučivati o našim sudbinama.

The post Ko su kandidati za poslanike? appeared first on Istinomer.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na instagramu svoju fotografiju na kojoj sedi u kol centru, uz tekst da je posetio „jednu veoma, veoma tajnu lokaciju” i uz nasmejanog smajlija koji namiguje. To je svojevrsni nastavak odgovora na nedavno objavljenu priču CINS-a o radu ovog ili sličnog kol centra, u kojem se zaposlenima honorari plaćaju na ruke, a na izborni dan traži se dokaz da su glasali za listu „Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane”. Prethodno je na pitanje novinarke televizije Pink zašto se tolika buka digla oko rada kol centra, kada se zna da je to dozvoljeno, odgovorio „To naravno nije kažnjivo”.

The post Stranački kol centar nije nezakonit, ali plaćanje za glas – jeste appeared first on Istinomer.


„U ovoj kampanji učestvujem zato što smatram da je izuzetno važno za Srbiju, ne za mene, moj mandat traje još četiri godine”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući u emisiji Hit tvit. Tom izjavom Vučić je vrlo verovatno zbunio sve one koji su u proteklih više od mesec dana stekli utisak da se predsednik Srbije kandiduje za neku funkciju, jer osim što je nosilac liste “Srbija ne sme da stane”, on je ujedno i nosilac čitave kampanje. Kampanje za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore u 66 gradova i opština.

The post Vučić okupirao kampanju za izbore na kojima i nije kandidat appeared first on Istinomer.


Istinomer specijal - svakog meseca podsećamo na važne događaje, koji su zaboravljeni ili potisnuti, namerno ili slučajno. Analiziramo četiri velike teme: nasilje, politiku, kapital i medije. Šta sve nije smelo da se desi u novembru 2023. godine?

The post Povelika Srbija: Nije smelo da se desi – novembar 2023. appeared first on Istinomer.


Jedan od najpoznatijih portala među teoretičarima zavera plasirao je izmišljenu izjavu papa Franje, kao afirmaciju teorije zavere o navodnom „planu globalnih elita za depopulaciju stanovništva”.

The post Papa nije rekao da je Klaus Švab „važnija figura” od Isusa Hrista appeared first on Istinomer.


Na društvenim mrežama manipuliše se predmetom najnovije tužbe farmaceutske kompanije Fajzer protiv vlade Poljske.

The post Fajzerova tužba protiv Poljske kao povod za dezinformisanje appeared first on Istinomer.


Viralni snimak od 7. novembra ne prikazuje pokušaj atentata na trenutnog palestinskog predsednika Mahmuda Abasa već sukob pripadnika policije i lokalnih dilera narkoticima na Zapadnoj obali.

The post Snimak ne prikazuje pokušaj atentata na palestinskog predsednika već obračun policije i narko dilera appeared first on Istinomer.


Viralni snimak prikazuje uništenje zgrade koja je udaljena oko šest kilometara od Palestinskog zakonodavnog veća u Gazi.

The post Vest o „uništenju parlamenta u Gazi” opremljena snimkom rušenja druge zgrade appeared first on Istinomer.


Popularne teorije zavere o urbanističkom konceptu „15-minutnih gradova” dovedene su u vezu sa aktuelnim ratnim sukobom na Bliskom istoku.

The post Humanitarna kriza u Gazi iskorišćena za širenje teorija zavere o „15-minutnim gradovima” appeared first on Istinomer.


Dok međunarodne organizacije koje se bore za ljudska prava tvrde da postoje dokazi da Izrael koristi oružje sa belim fosforom u Gazi i Libanu, izraelske vojne snage demantuju sporne navode. Neke od fotografija koje se u tom kontekstu dele na društvenim mrežama, ipak nisu nastale u tekućem ratu na Bliskom istoku.

The post Oružje sa belim fosforom u magli manipulacija appeared first on Istinomer.