Da li Vladimir Putin navija za „orlove” na Mundijalu? Nedvosmisleno, da — sudeći po pojedinim domaćim portalima, koji su, uoči prvog meča srpske fudbalske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Kataru, preneli „deepfake” video Putinove podrške „orlovima” kao stvarni promotivni spot ruskog predsednika.

The post Podrška Putina srpskoj reprezentaciji – nova vrsta manipulacija appeared first on Istinomer.


Fotografija koja poslednjih dana kruži društvenim mrežama navodno prikazuje protest civilnih pilota protiv kemtrejlsa. Lažni kontekst u koji se fotografija pilota postavlja dopunjavaju prateći opisi poput „Odbijamo da ubijemo naše prijatelje i rođake“ i „Piloti se pobunili protiv genocida“. Do saznanja da je fotografija fotošopirana, a izvorna stara više od deceniju, pak, dolazi se jednostavnom obrnutom pretragom fotografija.

The post Piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa, već za bolje uslove rada appeared first on Istinomer.


Od početka rata u Ukrajini, na društvenim mrežama je prisutno podvlačenje manipulativnih paralela između ruske invazije na Ukrajinu i NATO bombardovanje bivše Jugoslavije, kako bi se dodatno raspirio prisutan anti-zapadni narativ. Ovoga puta je u tu svrhu zloupotrebljena naslovna strana američkog magazina „Time” - „Bringing the Serbs to heel”, uz tvrdnju da je objavljena 1999. godine. Naslovnica je autentična, međutim, izdanje je objavljeno 1995. godine, a tema je bila bombardovanje Republike Srpske.

The post Dezinformacija o naslovnici magazina Tajm uvezana sa ratom u Ukrajini appeared first on Istinomer.


Nakon (već zaboravljenih) aprilskih izbora nije se dugo čekalo na povratak, kako su naivniji pomislili, adaktirane teme - litijuma. Sa samog vrha vlasti počelo je da se govori o "neoprostivoj grešci", "propuštenoj šansi" i "narodu koji se odrekao svoje nafte". Javnost je opet stavljena na termičku obradu na užarenoj medijskoj ringli. Rijalitijum - nova sezona. Počelo je...

The post Kuvanje javnosti jer litijum je opet na stolu appeared first on Istinomer.


Suprotno tvrdnjama koje ovih dana cirkulišu na Fejsbuku, u Nemačkoj nije nedavno otkriven bunker u kojem su pronađena zatočena deca. Fotografija koja se deli na mrežama prikazuje nekadašnji bunker vlade Nemačke koji je danas pretvoren u muzej.

The post U Nemačkoj nije otkriven bunker sa zarobljenom decom appeared first on Istinomer.


Domaći portali manipulativno su predstavili analizu koju je objavio „Financial Times” o novom fenomenu koji je obeležio aktuelne proteste u Nemačkoj. Demonstracije nisu u znak podrške Rusiji, već okupljaju dve radikalno suprotne političke struje oko istog problema - ekonomske krize zbog rata u Ukrajini.

The post Protesti u Nemačkoj nisu u znak podrške Rusiji appeared first on Istinomer.


Nasuprot tvrdnjama sa društvenih mreža, kalifornijski zakon AB 2223 je predložen kako bi se obezbedila pravna zaštita ženama koje izgube dete usled komplikacija u trudnoći, ali i onima koje su se odlučile za abortus. Dakle, ovaj predlog zakona - ne legalizuje čedomorstvo u Kaliforniji.

The post U Kaliforniji nije legalizovano čedomorstvo appeared first on Istinomer.


Doktor Vilijam Makis podgrejao je revolt među protivnicima vakcina tako što je zloupotrebio zvanične smernice sa veb sajta Koledža lekara i hirurga iz Ontarija u Kanadi. U video izjavi koja se deli na Fejsbuku, Makis je rekao da je Koledž uputio dopis svim doktorima u Ontariju kako bi trebalo da razmotre da pacijenti koji odbijaju da se vakcinišu „možda imaju mentalne bolesti”, te da bi im „trebalo prepisati psihijatrijske lekove”. Međutim, u smernicama Koledža, o tome kako lekari treba da postupaju sa pacijentima koji traže medicinska izuzeća od vakcina, lekovi i psihoterapija pominju se kao „opravdani u slučajevima kada pacijenti imaju ekstreman strah od igala, odnosno tripanofobiju”. Medicinski Koledž iz Ontarija ne postavlja dijagnostičke kriterijume za poremećaje mentalnog zdravlja.

The post Zloupotreba mentalnih bolesti u kontekstu vakcina appeared first on Istinomer.


U 03:05 umro je naš Maršal u 3:10 pošao je voz za Jumu, a već u 03:15 naš vladar sprečio je Treći balkanski, možda i Prvi evropski rat. 

The post 48 sati #Retrovizor appeared first on Istinomer.


Objave na društvenim mrežama koje impliciraju da je četvorogodišnji dečak Santino Godoj Blanko, koji se pojavio u kampanji za vakcinaciju dece u Argentini, umro od vakcine - netačne su i obmanjujuće. Rezultati obdukcije pokazali su da je uzrok smrti dečaka upala pluća, izazvana još uvek neidentifikovanim mikroorganizmom.

The post Dečak koji se pojavio u kampanji vakcinacije nije umro od vakcine appeared first on Istinomer.