Izgradnja nove zgrade Ginekološko-akušerske klinike “Narodni front” na Bežanijskoj kosi počinje naredne godine, izjavio je početkom 2019. tadašnji direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević, da bi ovih dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao to isto – izgradnja “Narodnog fronta” počinje sledeće godine. Ove dve najave razdvaja pet i po godina, a povezuje još nekoliko obećanja.

The post Počinje izgradnja GAK “Narodni front” na Bežanijskoj kosi – godina šesta appeared first on Istinomer.


Prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije 3,6 milijardi ljudi već živi u oblastima koje su rizične zbog klimatskim promenama. Očekuje se da će između 2030. i 2050. klimatske promene izazvati oko 250.000 dodatnih smrtnih slučajeva godišnje, samo od neuhranjenosti, malarije i stresa izazvanog preterano visokim temperaturama. Pa ipak, na društvenim mrežama već godinama su aktivni oni koji otvoreno ili uvijeno negijaruju ovu pojavu i naučne dokaze. U tu svrhu je poslužila i fotografija dve metorološke karte na kojima se navodno iste temperature u razmaku od nekoliko godina prikazuju drugačije. Međutim, u pitanju je obmanjujući sadržaj.

The post Pogrešno tumačenje meteoroloških karti nije dokaz za klimatsku propagandu appeared first on Istinomer.


Korisnici društvenih mreža dele članak u kojem se manipuliše izveštajem “BBC”-ja iz 2017. godine o novim tipovima oblaka koji su uvršteni u Međunarodni atlas oblaka.

The post Ne, BBC nije objavio da su kemtrejlsi klasifikovani kao nova vrsta oblaka appeared first on Istinomer.


Atentat na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i dalje je inspiracija za različite teorije zavere u javnosti. Sumnjajući u zvaničnu verziju događaja po kojoj je glavni osumnjičeni Federalnog istražnog biroa dvadesetogodišnji Tomas Metju Kruks, pre svega korisnici društvenih mreža, аli i mediji, plasiraju danima nakon atentata neutemeljene i lažne teze o identitetu napadača. Istinomer je već pisao o tome, a sada smo naišli na objave u kojima je navedeno da je policijska uprava identifikovala strelca - Marka Vajoletsa, poznatog antifa aktivistu. Reč je o još jednoj dezinformaciji.

The post Još jedan pogrešno identifikovani Trampov napadač appeared first on Istinomer.


Ko je “doveo” Rio Tinto u Srbiju? Ko je bio na vlasti, na kojoj tačno funkciji i zašto je to važno? Da li je to bio dalekovid potez koji treba pohvaliti, ili je sadašnja vlast “morala” da nastavi započeto zbog kontinuiteta? I na kraju, ko treba da preuzme odgovornost za budući razvoj događaja u vezi sa rudnikom litijuma? Ta je tema kojom već danima manipulišu srpski političari i ovi koji su za rudnik, i ovi koji su protiv, jer se i jedni i drugi ograđuju kako o tome ne znaju dovoljno, a opet iznose optužbe “da vlast priča bajke”, ili da je sadašnja opozicija nedosledna jer se zalagala za iskopavanje litijuma i hvalila Rio Tinto, a sada tu kompaniju predstavlja kao najveću opasnost. Iskopavaju podatke ko je bio na kojoj funkciji kad su se izdavale dozvole za istraživanje doline Jadra, pretpostavke koliko je neko tada mogao da utiče na čitav proces. Na kraju, manipuliše se tačnim formulacijama u dokumentima koji nisu lako dostupni javnosti.

The post Doveli ste Rio Tinto? Čestitke! Sramite se! appeared first on Istinomer.


Snimci na kojima se demonstrira da prašina sakupljena sa automobila ima magnetno svojstvo, epizodno se pojavljuju na društvenim mrežama nakon što vetar donese prašinu iz Sahare na određena područja. Uobičajeno, snimci se koriste za širenje teorija zavere da nas zaprašuju iz vazduha hemijskim otrovima.

The post Magnetizam saharske prašine ne dokazuje teoriju zavere o kemtrejlsima appeared first on Istinomer.


Na društvenim mrežama pojavila se tvrdnja da je potpisan sporazum kojim je Poljska uključena u rat u Ukrajini. Reč je zapravo o bezbednosnom sporazumu, koji podrazumeva podršku Poljske Ukrajini, između ostalog i u vidu obuke ukrajinskih legija i nastavka dijaloga o mogućnosti presretanja ruskih raketa i dronova.

The post Poljska nije uključena u rat u Ukrajini appeared first on Istinomer.


U pojedinim medijima i na društvenim mrežama plasirane su obmanjujuće interpretacije skorašnje izjave mađarskog predsednika Viktora Orbana o tendencijama da Mađarska redefiniše svoje članstvo u NATO-u.

The post Orban nije izjavio da Mađarska napušta NATO appeared first on Istinomer.


Litijum je najskuplja srpska reč - čekam da prorok sa zakašnjenjem obznani.

The post Siročad svijeta #Retrovizor appeared first on Istinomer.


Na jednu tablu i u pet tačaka stao je „pakleni plan”, odnosno „plan za uništenje Srbije”. Tako su mediji preneli deo 145. obraćanja predsednika Srbije, u kom je govorio o „određenim procesima” i namerama zemalja u regionu i dela međunarodne zajednice. Uvod za predstavljanje tih procesa bio je osvrt na obeležavanje godišnjice genocida u Srebrenici, gde je Aleksandar Vučić čuo da su Srbiji upućene „najdirektnije pretnje”. I ono što pripisuje Sarajevu, Zagrebu, Podgorici, Prištini i svim njihovim medijima, predsednik je „propustio“ da pripiše Beogradu i beogradskim medijima. Izostavljao je činjenice, odgovornost Srbije, plasirao neproverive informacije, pojačavao antizapadne i narative u kojima je Srbija žrtva svih i svega. Tačaka je, dakle, bilo pet. Manipulacija mnogo više.

The post Pakleni plan u pet tačaka i ogledalo Srbije appeared first on Istinomer.