"Čekamo predsednika Vučića da se vrati iz SAD, da bude gost na svečanom otvaranju, jer zahvaljujući njemu ovaj projekat je uvršten u projekte od nacionalnog značaja", izjavio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić 22. aprila kada je, prema ranijim najavama, trebalo da bude završena zgrada Narodnog pozorišta u Subotici. Međutim, ovo je samo jedan od brojnih probijenih rokova koji su nadležni poslednjih godina postavljali kao termin za otvaranje ovog objekta. 

The post Pozorište u Subotici na rekonstrukciju čekalo decenijama, sad se čeka predsednik da ga svečano otvori appeared first on Istinomer.


Strani i domaći portali koji serijski šire dezinformacije objavili su manipulativno tumačenje izveštaja Svetske banke u kojem se poziva na povećanje ulaganja u održive poljoprivredne prakse.

The post Svetska banka ne ukida tradicionalnu poljoprivredu u zapadnim zemljama appeared first on Istinomer.


Poštedeću vas, koliko uzmognem, onoga što ste videli na takozvanim izborima, gde je toliko naše braće i naših sestara panično istrčavalo iz čestitih i prezakonitih kol-centara, članovi vladajuće partije, volonteri i domaći plaćenici trčali su glavom bez obzira što dalje od ljubopitljivih i zapravo indiskretnih opozicinoara (“Šta radite to tu!?”), noseći kutije, zadihani kao majke-kengurice kad trče sa porodom dok su im za petama čopori izgladnelih australijskih divljih pasa.

The post Opevani kolos #Retrovizor appeared first on Istinomer.


Kao i na decembarskim parlamentarnim i lokalnim izborima i nedavno održani lokalni izbori doveli su u pitanje rad kol centara Srpske napredne stranke. Od predstavnika vladajuće stranke ponovo smo čuli da su kol centri deo kampanje svuda u svetu. Da li, međutim, ista pravila važe i na sam izborni dan i šta je još sporno u njihovom funkcionisanju?

The post U čemu je problem sa stranačkim kol centrima? appeared first on Istinomer.


Desio se. Posle skoro tri meseca od najave, u Beogradu je održan Prvi svesrpski sabor pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska”. Kičmu skupa činila su tri čoveka - predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i patrijarh Porfirije. Zasluge za sve što Srbija danas jeste išle su samo jednom od njih. Celodnevni program pokrile su srpske zastave, nošnje, pesme, migovi i svetla na kuli Beograd. Više puta slušali smo o „sramnoj” rezoluciji o Srebrenici, „teškim danima” za srpski narod, srpskim žrtvama, „pritiscima” onih s kojima moramo da sarađujemo i odbrani nacionalnih interesa. I dok je s Dodikom i Porfirijem slao poruke mira, predsednik Vučić uporedio je „svesrpski” skup s okupljanjima pred neke davne, istorijske bitke i ratove.

The post Svesrpski sabor: Pozivamo na mir, okupljamo se kao pred rat appeared first on Istinomer.


Viralna fotografija bilborda u Njujorku na kom se nalazi natpis „Srbi nisu genocidan narod”, nije autentična. U pitanju je digitalno izmenjena fotografija.

The post Fotografija bilborda u Njujorku sa natpisom „Srbi nisu genocidan narod” – nije autentična appeared first on Istinomer.


Nakon ruskog narativa da je "Srbija jedina slobodna zemlja u Evropi" koja nije uvela sankcije Rusiji, poslednjih dana u domaćim medijima pojavljivao se narativ o Vučiću kao "jednom od tri slobodna lidera u Evropi" i "lideru slobodnog sveta". Ove kvalifikacije bile su praćene navodima o promeni geopolitičke realnosti u kojoj Zapad gubi svoju dominaciju.

The post Kako je Vučić postao „lider slobodnog sveta“ appeared first on Istinomer.


Pobuna studentkinja i studenata zbog optužbi za nasilje, niz ostavki i naizgled nejasan ishod sednice na kojoj je profesor Slaviša Orlović trebalo da bude izabran za dekana Fakulteta političkih nauka u tabloidima su iskorišćeni za targetiranje grupe profesora koji su se povukli iz Saveta FPN-a. Šta se dogodilo danas u ovoj ustanovi, koju ulogu je imala Maja Gojković u svemu tome i dopušta li uopšte statut FPN-a izbor Orlovića u ovakvim uslovima? Istinomer se obratio i PR službi Fakulteta političkih nauka za komentar i objašnjenje izbora, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

The post Izbor dekana na FPN-u: Pobuna studenata, ostavke profesora i – Maja Gojković appeared first on Istinomer.


Stručnjaci za veštačku inteligenciju i fektčekeri su saglasni da alati za detekciju veštačke inteligencije nisu dovoljni kako bi se razotkrio bilo sadržaj koji je kreiran uz njenu pomoć ili digitalno izmenjeni sadržaj uopšte.

The post Kako prepoznati dezinformacije kreirane uz upotrebu veštačke inteligencije? appeared first on Istinomer.


Portali Alo, Informer, Novosti, B92, 24/7, nakon zatvaranja biračkih mesta, preneli su skoro identičnu - netačnu “vest” - da je šef posmatračke misije Crte o ovom izbornom danu rekao da su se dogodili “minorni incidenti”. U razmaku od nekoliko minuta tabloidi su, koristeći slične ili iste fraze, izvestili da je Crta “priznala” da su izbori “čisti kao suza”. Šta je zaista Nedeljkov rekao na konferenciji za medije i kako je napravljen jedan brzi izborni spin u domaćim medijima izvlačenjem izjave iz konteksta?

The post Spin o Crtinim nalazima: Šta je zaista rekao Raša Nedeljkov, a šta su preneli tabloidi? appeared first on Istinomer.