■ Na lobanji Vinsenta Marije Velaskeza, nekadašnjeg sveštenika, koja se danas nalazi u muzeju u Meridi u Meksiku ispisan je stih pesnika Luisa Rozada: 'Srećnik, on ne misli' !!!
■ Doktor Filip Sing Fizik (1768-1837) poznat kao otac američke hirurgije, razboleo se 1798. od žute groznice i tada su mu lekari ispustili litar krvi. On je izdržao ovo 'lečenje' i poživeo još 38 godina !!!
■ Svileni novac koji je emitovan u Francuskoj 1795, godine nije se mogao falsifikovati jer je tkan na naročitim razbojima kakvih tada nigde više nije bilo !!!

■ Dok je sudija Semjuel Perkins (1811-1879) bio predsednik državne banke Indijane, redovno je 'brojao' srebrni novac jednostavnim uzimanjem vreća u ruku. U svakoj vreći bilo je srebra u vrednosti od 500 dolara. Pa, ipak je jednom osetio da u jednoj vreći nedostaje 25 centi !!!
■ Augusta meseca 1953. godine, Piter Šening iz Sijetla, član jedne američke planinarske ekspedicije koja se uspinjala na himalajski vrh K-2, našao se na čelu grupe od 5 planinara vezanih konopcem kad je izbila snažna bura. Planinar iza njega se okliznuo i povukao ostale za sobom, a Šening je uspeo da izdrži težinu sve petorice i spreči njihov pad u provaliju !!!
■ Taksi šofer Jose Karazo iz Buenos Airesa objavio je oglas u kojem traži putnika što je u njegovom automobilu zaborao mnogo fotografija kandidatkinja za miss Argentine. Odgovorilo mu je preko 200 osoba !!!

Šašave Vesti

Kolekcija 'Verovali ili ne' činjenica