... da su pogrebne keramičke urne stare Maje izrađivali u obliku životinja !!!
... da je sapun u kalupima počeo da se proizvodi još u 13. veku. U Veneciji i Mapseju sapun su pravili od maslinovog ulja iz Andaluzije i prirodne sode iz Alikantea. Međutim, sapun je ušao u širu upotrebu i to među bogatijim ljudima tek početkom 17. veka !!!
... da u Bajkalskom jezeru ima oko 1.800 biljnih i životinjskih vrsta od kojih se blizu 1.100 ne pojavljuje ni na jednom drugom mestu na svetu !!!

... da su neki ehtimolozi izračunali da leptir mahne krilima devet puta u sekundi, muva 160-200, a komarac više od hiljadu puta !!!
... da prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, samo deset odsto saobraćajnih nesreća može da se pripiše tehničkoj neispravnosti vozila ili lošim putevima. Za ostalih 90% krivac je sam čovek. Polovinu nesreća od ovog broja prouzrokuju vozači pod uticajem alkohola ili raznih lekova !!!
... da su neki stručnjaci izračunali da na Zemlji ukupno ima 1386 miliona kubnih metara vode u tečnom, gasovitom i čvrstom stanju. Kada bi se ova količina vode ravnomerno rasporedila oko zemljine kore, dobili bismo vodeni omotač debljine 3700 metara !!!

Šašave Vesti

Kolekcija 'Jeste li znali' činjenica