U nedelju je u Beogradu održana Olimpijada u mentalnoj aritmetici. Učestvovalo je preko 500 takmičara uzrasta od 4 do 14 godina iz desetak Evropskih zemalja (Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Austrija, Slovačka, Italija, Malta i Nemačka).
Navršava se deset godina od velikih poplava koje su zahvatile Srbiju 2014. godine u kojima je stradalo čak 57 osoba. Simbol stradanja postao je Obrenovac. Oko 90 odsto naselja bilo je potopljeno, a gotovo 9.000 stanovnika evakuisano. Te 2014. godine Obrenovac je potpuno poplavljen, Šabac je u poslednjem trenutku spasen, a Krupanj je u klizištima uništen.
Neobična pojava u selu Zdravčići kod Požege iznenadila je domaćicu Ljiljanu Kostić kada je na livadi u svom dvorišu ugledala krug u travi koji se samo jednom pojavio i nikako ne prolazi.
Na društvenim mrežama pojavila se fotografija ružičastog neba iznad Mađarske, a kako se navodi, u pitanju je pojava poznata kao polarna svetlost - Aurora borealis, koja se od večeras može uočiti i u pojedinim delovima Srbije!
Grupa turista iz Slovenije i Nemačke koja je boravila u Ribarskom naselju kod Priboja ostala je užasnuta prizorom viđenim u reci Lim. Ovom rekom trenutno pluta nepoznata materija.
“Odete kod lekara, oni vam odrade brdo testova i na kraju kažu da je sve u redu sa vama, a vi i dalje trpite bol", ispričala je Nadežda, jedna od tri sestre sa dijagnozom retke bolesti porfirije.
Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan rekao je danas da će se tokom prazničnih dana vršiti kontrola vozača zbog alkohola i proveravati korišćenje sigurnosnih pojaseva na prednjem, a posebno na zadnjem sedištu.
Detaljno radno vreme tokom prvomajskih i uskršnjih praznika - većina objekata radi izmenjeno, a 1. i 5. maja gotovo je sve zatvoreno. Parking servis neće kontrolisati i naplaćivati parkiranje.
Čini se da sve više vozača u poslednje vreme muči muku sa kružnim tokom, a ako se u sve to još umeša i navigacija nastane pravi haos. Neki ipak ne vode računa o signalizaciji, pa neretko završe u pogrešnom smeru. Jednom vozaču kod Šapca desilo se sve.
Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zameni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.
Intervencija je za njega bila veoma laka jer je zalutalu zmiju odmah pronašao u ormaru za odlaganje garderobe.
Iako mnogi Zlatibor vezuju za sam centar i Kraljev trg, u okolini ove planinske lepotice kriju se pravi dragulji koje vredi posetiti i obići. Jedan takav ušuškao se duboko u šumi u selu Rožanstvo. Misteriozni, napušteni zamak oduševi sve posetioce koji se slučajno ili namerno nađu u ovom kraju Zlatibora.
U Novom Pazaru su decu napali psi lutalice.
Da rado Srpkinje idu vojnike pokazalo se ovog marta, kada je na dobrovoljno služenje vojnog roka otišlo i dosta pripadnica lepšeg pola.
IVANJICA - Oduvek je Srbija imala hrabre i sposobne žene, čak i s puškom u ruci. Ima ih i danas, ali one se, poput većine, ne mogu često videti „nalickane” na ulici ili u kafićima već ih možete zateći između ostalog i na skeli, kako rade baš one tipično muške poslove.
Tri meseca nakon što je zbog alarmantnog stanja i opasnosti zbog pokretanja klizišta na delu teritorije Priboj proglašena vanredna situacija, ona je danas odlukom Štaba ukinuta. Klizište je pretilo da ošteti putnu infrastrukturu, verske i stambene objekte.
Za sve one koji su sigurni u to da trenutno živimo u dvehiljaditim evo pitanja – zašto na kuli Smederevske tvrđave piše da je sazidana 6938. godine? Ili zašto ima zapisa da se Kosovska bitka odigrala 6897. godine? Odgovor na ova i još mnoga druga pitanja leži u kalendaru koji su Srbi nekada koristili.
Večeras je u 20.30 sati istovremeno u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kao i u gradovima Republike Srpske, organizovan vatromet povodom Dana državnosti Republike Srbije. U Beogradu je formiran prikaz od 500 dronova, odnosno "Dron Show".
Mnogi gradovi u Srbiji imaju svoje nadimke, neki su nadaleko poznati, dok su neki poznati samo lokalnom stanovništvu. Tako u Srbiji imamo Atinu, Gibraltar, Spartu, Mančester, Pariz, Barselonu, Hong Kong, Veneciju i Bolonju!
U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u januaru 2024. godine formiran je Stručni tim za izradu nominacionog dosijea za upis „Arheološkog nalazišta Caričin grad – Iustiniana Prima“ na Uneskovu Listu svetske baštine.
Gradovi ožive u vreme praznika, naročito po dolasku dijaspore koja zavičaj posećuje najmanje dva puta godišnje, tokom letnjeg i zimskog odmora. Njihovom se dolasku raduju svi, od rodbine do trgovaca koji neretko asortiman pripremaju i prilagođavaju potrebama naših ljudi koji dolaze iz inostranstva. Tako su se mnogi u zemlje zapadne Evrope vratili sa domaćim proizvodima iz svog kraja.