Predsednik Aleksandar Vučić oglasio se danas nakon atentata na Roberta Fica i tom prilikom izjavio da je šokiran takvim činom i poželeo brz oporavak slovačkom premijeru. Ispod Vučićeve objave pojavio se preteći komentar predsedniku. Tim povodom, reagovao je i premijer Srbije, Miloš Vučević, istakavši da oštro osuđuje pretnje smrću upućene Vučiću.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas u Briselu da se nije došlo do rešenja za dinar, da je srpska strana bila konstruktivna, ali da je Priština ponovo odbila sve predloge.
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je žaljenje što tokom današnje runde dijaloga nije postignut dogovor o uredbi takozvane Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji i poručio da je spreman da ponovo ugosti dve stane "ako pokažu spremnost da postignu međusobno prihvatljivo privremeno rešenje".
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić održao je govor na temu ”Revizija istorijskih činjenica i otpor slobodarskih naroda” u Ruskom domu u Beogradu.
Predsednik Aleksandar Vučić i Viktor Orban, premijer Mađarske posetiće u naredna dva-tri dana Roberta Fica, premijera Slovačke koji je danas ranjen u pucnjavi kod Bratislave.
Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je šokiran atentatom na Roberta Fica, slovačkog premijera.
Posle dogovora predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, veliki srpski sabor zakazan je za 8. jun u Beogradu.
Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević danas je u razgovoru sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom istakao da je za Srbiju od strateškog interesa očuvanje stabilnosti regiona, kao i da je nacrt rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija o Srebrenici osetljivo pitanje koje ne doprinosi produbljivanju saradnje i izgradnji dobrih susedskih odnosa.
Zagrebački mediji pišu da je Hrvatska danas uručila protestnu notu Crnoj Gori zbog izjave predsednika Skupštine Andrije Mandića da će politički predstavnici Srba predložiti rezoluciju o Jasenovcu.
Beogradska lista Stranke pravde i pomirenja (SPP) "Beograd je Svet(a)" imaće, po svemu sudeći, neviđenog kandidata za gradonačelnika prestonice, i to bukvalno. Neviđenog zato što će on, tokom cele izborne kampanje, nositi kacigu na glavi, a takvu "opremu" imao je i na predstavljanju na konferenciji za medije gde je sedeo pored Usamea Zukorlića, lidera SPP.
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa generalnim sekretarom Interpola Jirgenom Štokom kome je preneo zainteresovanost za produbljivanje saradnje sa tom organizacijom, koja je u prethodnom periodu bila intenzivna.
Pojedini opozicioni poslanici, odbornici i aktivisti ispunili su jutros hodnik zgrade Grada Zaječara jer su hteli da prisustvuju sednici skupštine na čijem je dnevnom redu rasprava o izgradnji kamenoloma kod sela Mali Izvor. Sednica je trebalo da počne u 10 sati, ali je došlo do koškanja sa obezbeđenjem zgrade koje je pokušalo da ih izbaci napolje.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa državnom podsekretarkom za javnu diplomatiju i javne poslove Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Elizabet Alen o pritiscima sa kojima se suočavaju Srbija i Srbi i zamolio SAD da pojača svoj angažman i iskoristi svoj uticaj kako bi se očuvala stabilnost regiona.
Umesto komentarisanja dešavanja u vezi sa izbornim listama, lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas rekao je da "poziva sve opozicione stranke na razum i odgovornost prema građanima".
Gradska izborna komisija Novog Sada proglasila je u utorak izbornu listu "Heroji - Miša Bačulov", koja je 11. maja odbijena uz obrazloženje da jedan od 47 kandidata za odbornika sa te liste nema izborno pravo u Novom Sadu zbog pasivizacije adrese.
Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, biće održana danas u Briselu, a glavna tema biće pronalaženje rešenja u vezi sa odlukom takozvane Centralne banke Kosova o upotrebi dinara.
Bura zbog obaranja opozicionih lista širom Beograda ne prestaje. U opoziciji prete bojkotom izbora ako im se ne proglase sve liste, dok analitičari objašnjavaju kakva je dalja procedura u slučaju da one ostanu oborene.
Izborna komisija Gradske opštine Novi Beograd usvojila je žalbu i ukinula svoje rešenje kojim je odbijeno proglašenje izborne liste "Biramo Novi Beograd".
Sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj bi trebalo da se raspravlja o Rezoluciji o Srebrenici će najverovatnije biti ponovo odložena, i to za 22. maj, saznaje "Blic". Predsednik Aleksandar Vučić naglasio je da inicijative poput nacrta rezolucije Generalne skupštine UN-a o Srebrenici ni na koji način ne doprinose procesu pomirenja, izgradnji poverenja i saradnje u regionu. Da li je odlaganje sednice UN o Srebrenici j znak da ne postoji većina za Usvajanje rezolucije, razgovaramo sa političkim analitičarem Ivanom Miletićem.
Sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici zakazana je za 23. maj, objavljeno na sajtu GS UN.
Koaliciji "Biram borbu" i pokretu "Kreni Promeni" odbačene su po četiri izborne liste u Beogradu, zbog čega sad i jedni i drugi prete bojkotom i blokadom izbornog procesa 2. juna. Najnovijim izbornim mukama antibojkot opozicije naslađuju se zagovornici bojkota izbora, jer su liste koalicije "Biram borbu" u čak tri beogradske opštine odbijene zbog Izmena zakona o jedinstvenom biračkom spisku koje je predložila upravo - opozicija!