Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je video-snimak sa otvaranja 33. letnjih OI u Parizu na kojem se vidi kako bodri srpski tim.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji prisustvuje svečanoj ceremoniji otvaranja 33. letnjih Olimpijskih igara u Parizu, u Francuskoj, objavio je fotografiju sa tog događaja na Instagramu.
U Jelisejskoj palati u Parizu, uoči otvaranja 33. letnjih Olimpijskih igara, danas se održava prijem u čast svetskih lidera i predsednika međunarodnih organizacija koji priređuje predsednik Francuske Emanuel Makron, a među 100 odabranih zvanica je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zvanice ispred Jelisejske palate dočekuje Makron sa suprugom Brižit.
Predsednik Vlade Miloš Vučević razgovarao je danas sa ministrom unutrašnjih poslova Severne Makedonije Pančom Toškovskim o bilateralnim odnosima i saradnji u oblasti bezbednosti, ali i na drugim poljima od značaja za građane dve države, saopštio je kabinet premijera.
Savet EU danas je usvojio odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.
Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas ne vidi razlog za smenu ministarke za brigu o porodici i demografiju Milice Đurđević Stamenkovski zbog njene izjave o potenciranju akušerskog nasilja i lošeg stanja u porodilištima, navodeći da je ona na jučerašnjoj sednici Vlade stavila svoj mandat na raspolaganje.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Pariza, gde će danas prisustvuje otvaranju 33. letnjih olimpijskih igara.
Velika većina Srba na Kosovu i Metohiji oseća se nebezbedno u odnosu na pripadnike albanske i drugih nesrpskih zajednica, koji se u velikoj meri osećaju sigurno, pokazalo je najnovije istraživanje misije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Prištini.
Predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla je očekivala da o Deklaraciji bude više reči, jer se radi o istorijski značajnom dokumentu. Što se tiče litijuma, Brnabićeva kaže da će tražiti od opozicije da spusti loptu, i poziva sve parlamentarne grupe da razgovaraju o toj temi.
Za novog specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan umesto Gabrijela Eskobara, kome je mandat istekao krajem maja, izabran je Aleksandar Kasanof. Iako je tokom karijere radio u Irskoj, Turkmenistanu, Čileu i Ukrajini, gde se najviše istakao kao politički savetnik u američkoj ambasadi u Kijevu tokom Majdanske revolucije, o Kasanofu se kod nas malo zna.
Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas načelnu raspravu o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja je proglašena 8. juna na Svesrpskom saboru u Beogradu i ostalim tačkama dnevnog reda.
Dok kosovske vlasti ističu da bi most na Ibru u Mitrovici mogao uskoro da bude otvoren, Kfor poručuje da pripadnici italijanskog sastava Kfora ostaju na mostu u Mitrovici uz redovne patrole u lokalnim oblastima. Građani smatraju da otvaranje mosta ne bi doprinelo eskalaciji situacije.
Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da je Srbija danas daleko jača nego što je bila, da je stanje u prosveti, zdravstvu i odbrani neuporedivo bolje nego ranije kao i da mladi ljudi u mnogo manjem broju odlaze iz zemlje.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da bi Priština trebalo, umesto što glavni pregovarač Besnik Bisljimi spinuje i obmanjuje javnost, da ispuni potpisane sporazume i formira Zajednicu srpskih opština.
Crnogorski političari Milan Knežević, predsednik Demokratske narodne partije, i lider Demokrata Aleksa Bečić reagovali su na notu Hrvatske kojom su zajedno sa aktuelnim predsednikom skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem proglašeni nepoželjnima nakon izglasavanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.
Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović izrazio je zabrinutost zbog najnovijih pretnji smrću upućenih predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću putem društvene mreže X i naložio hitno identifikovanje i procesuiranje tvoraca ove objave, saopšteno je iz tog tužilaštva.
Doskorašnji specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar biće imenovan za novog američkog ambasadora u Paragvaju.
Stavovi Srbije i Velike Britanije nisu isti kada je u pitanju KiM, ali postoje stvari oko kojih dve zemlje imaju isto mišljenje, uključujući neophodnost normalizacije odnosa Beograda i Prištine i zabrinutost za srpsku zajednicu u pokrajini, rekao je britanski ambasador u Srbiji Edvard Ferguson.
Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske danas je notom koja je upućena ambasadi Crne Gore u Zagrebu, izvestilo je Crnu Goru da je Republika Hrvatska proglasila Andriju Mandića, predsednika Skupštine Crne Gore, Milana Kneževića, poslanika u Skupštini Crne Gore te Aleksu Bečića, potpredsednika Vlade Crne Gore, nepoželjnima u Republici Hrvatskoj zbog "sistemskog delovanja na narušavanju dobrosusedskih odnosa s Republikom Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Republike Hrvatske u unutrašnje političke svrhe".
Svega mesec i po dana nakon junskih izbora, koji su bili "seme razdora" dotadašnje opozicije okupljene pod sloganom "Srbija protiv nasilja" i koji su doveli do njenog ponovnog razlaza, pitanje ukrupnjavanja ponovo je na dnevnom redu. Povod litijum. SSP i DS zbog toga traže vanredne parlamentarne izbore i novo ujedinjenje, ali je veliko pitanje da li bi do toga, posle svega, moglo da dođe? Analitičari smatraju da bi čak i na ovom pitanju moglo doći do "beskrajnog fragmentisanja zbog egoizma i sujete".
Pripadnici kosovske policije uhapsili su danas D. D. u južnom delu Kosovske Mitrovice, saopštila je danas kosovska policija, dodajući da je razlog hapšenja to što je D. D. osumnjičen da je u maju prošle godine u Zvečanu učestvovao u sukobu pripadnika Kfor-a, kosovske policije i građana, kada je povređeno više od 50 Srba i oko 25 pripadnika Kfor-a.