Ni punih mesec dana od kada je u Rusiji otvoren, vojno-tehnološki centar paravojne grupe Vagner ugostio je srpskog ultradesničara.
Evropska unija potvrdila je danas svoju nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva za zemlje Zapadnog Balkana i hoće da ubrza taj proces, navodi se u nacrtu deklaraciji koja treba da bude usvojena na samitu Zapadni Balkan - EU 6. decembra u Tirani.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da je pitanje za EU to što je premijer privremnih prištinskih institucija Aljbin Kurti, "protivpravno izabrao podobne Srbe da zaokruži nezavisnost tzv. Kosova i spreči formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO)",
Pročitao sam nemačko - francuski plan za Kosovo, mislim da je dobar za obe strane, i čini mi se realističan. Dogovor će zavisiti od obe strane, ali očekujem da ćemo u martu sledeće godine imati njegov kostur, rekao je Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i Specijalni izaslanik za Zapadni.
Socijalistička partija Srbije mora da podmladi kadrove, nije tajna ni da ima pojedinaca kojima su lični interesi važniji od stranačkih, ali i da su neki važni segmenti stranke, neki odbori, neki centri odlučivanja u partiji - uspavani. Kongres SPS u decembru prilika je da preispitamo koliko smo ostvarili svoj program, a siguran sam da SPS ima veće potencijale nego što je to slučaj sada - poručuje član Predsedništva stranke i poslanik Dejan Radenković pred Kongres SPS koji je zakazan za decembar.
Napredak bilateralne vojne saradnje između Srbije i Austrije naročito je vidljiv u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane i vojnog obrazovanja, a postoji prostor i za unapređenje saradnje i na drugim poljima, rekao je danas ministar odbrane Miloš Vučević na sastanku sa saveznom ministarkom odbrane Austrije Klaudijom Taner u austrijskom gradu Kremsu.
U kabinetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića iznenađeni su postavljenjem kosovskog političara Nenada Rašića za ministra u prištinskoj vladi, saznaje "Blic".
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković istakla je da će prihvatiti imenovanje za savetnika ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd neće bez borbe dopustiti članstvo Prištine u Savetu Evrope.
Aleksandar Vulin imenovan je za direktora BIA, potvrđeno je za "Blic"
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak privremenih institucija samouprave, Aljbin Kurti brutalno prekršio sopstveni takozvani ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
Protivustavnom odlukom da imenuje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u prištinskoj vladi, bez saglasnosti srpskih poslanika najbolji je primer autokratskog, diktatorskog, neustavnog, nezakonitog, i antisrpskog delovanja Aljbina Kurtija, saopštila je danas Srpska lista i najavila žalbu Ustavnom sudu.
Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je imenovan je na mesto ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova premijera Aljbina (Albin) Kurtija.
Priština za svoju nekonstruktivnost i jednostrane poteze stalno bude nagrađivana, dok se preti onima koji su korektni kao Srbija, poručuje iz Poljske šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Kaže da je spreman da aplaudira kada Ukrajina kaže da su Krim i Donbas Ukrajina, ali nije uveren da će i sam dobiti aplauz kada kaže da je Kosovo Srbija.
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je da je protiv formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) navodeći da bi ta zajednica "bila neka država Srbije unutar Kosova".
Ambsadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad kazala je u razgovoru za Juronjuz Srbija da je važno ubrzati proces dijaloga Beograda i Prištine, kako bi Srbija, Kosovo i ceo region mogli da napreduju.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa kineskim prijateljima, pa se oglasio na svom instagram nalogu.
Nije prošlo ni desetak dana od poslednjeg takozvanog "dana D" na Kosovu, čiji je direktan povod bila preregistracija tablica, a već se bliže novi datumi i novi, mogući, povod za nestabilnost - 18. i 25. decembar, za kada su zakazani lokalni izbori u četiri opštine na severu KiM.
Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali nastavio je posetu Saudijskoj Arabiji sastancima sa ministrom finansija te zemlјe Mohamedom El Džadanom i ministrom turizma Ahmedom El Hatibom.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija o ujedinjenju Albanije i Kosova stara ideja, i dodao da Kurtija ne zanima dijalog sa Srbijom, prenosi B92.
Ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa Ričardom Grenelom, nekadašnjim specijalnim izaslanikom za dijalog u Trampovoj administraciji.