www.24ur.com Slovenski navijači, ki so spremljali infarktni kronometer na Svete Višarje, so se spraševali, kdo je junak v rdeči majici, ki je – takrat, ko je to Primož Roglič najbolj potreboval – pritekel dobesedno iz gozda in našega kolesarskega šampiona po tem, ko se mu je snela veriga s kolesa, potisnil po strmem klancu. Tudi nas je zanimalo, zato smo ga poiskali. Rdeča majica je zdaj v pralnem stroju, bo šla pa zagotovo v spomin, je Mitja Mežnar zagotovil v oddaji 24UR ZVEČER.
www.24ur.com Pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku na severu Kosova se je v ponedeljek zjutraj zbralo več sto Srbov, ki so zahtevali umik kosovske policije ter novoizvoljenih županov, etničnih Albancev. Zjutraj je policija v Zvečanu proti zaposlenim, ki so hoteli vdreti v stavbo, uporabila solzivec, popoldan pa začela s silo preganjati protestnike, poročajo tako srbski kot kosovski mediji. Dva naj bi ustrelila, eden izmed njiju je huje ranjen. Nasilni so bili tudi protestniki, policiji in Kforju so odgovorili z dimnimi bombami in kamenjem. Direktor bolnišnice v Mitrovici ocenjuje, da je skupaj ranjenih več kot 50 oseb.
www.24ur.com "Nad mojim otrokom se vrši huda oblika diskriminacije," pravi mama, katere otroka različne organizacije niso pripravljene sprejeti na organizirano poletno počitniško varstvo samo zato, ker ima Downov sindrom. Še več, varstvo so ji odrekli klubi, katerih programe sofinancira ljubljanska mestna občina. In to kljub temu, da občina na spletu zagotavlja, da so vsi sofinancirani programi namenjeni tudi mladostnikom do 18. leta starosti, če gre za osebe s posebnimi potrebami. Kaj pravi župan Zoran Janković?
www.24ur.com Za skupno mizo so znova sedli vlada in sindikati javnega sektorja. Kot edina točka na dnevnem redu je bila "prenova plačnega sistema in odprava nesorazmerij v osnovnih plačah". Vladna stran je sindikatom predstavila svoj predlog odprave plačnih nesorazmerij, težak 267 milijonov evrov. Gre sicer za precej nižji znesek, kot so ga pričakovali sindikati.
www.24ur.com Ljubljanski mestni svetniki so na seji podprli podražitev parkirnin v mestu. Cena za uro parkiranja se bo v vseh treh območjih dvignila za 10 centov. Podprli so tudi uvedbo globe v višini 160 evrov za posameznike, ki bi v ožjem središču mesta brez posebne dovolilnice vozili težka tovorna vozila, delovne stroje ali traktorje. Nove cene se bodo zaračunavale od 5. junija dalje.
www.24ur.com Pare je do finala ločil le še zadnji, skupni izziv. Skušali so taktizirati, da bi se znebili Silva in Melite. Toda znova se je izkazalo, da se spletkarjenja v šovu Super par ne obnesejo. Še posebej, če ne gre le za taktiziranje in spletkarjenje, ampak za goljufanje, tega pa za piko na i v objektiv ujamejo kamere.
www.24ur.com Po uspešni premieri vesterna Killers of the Flower Moon si je Leonardo DiCaprio privoščil oddih na morju. Trenutno je namreč na dopustu pri naših sosedih, na italijanskem otoku Sardinija, kjer se mu je pridružila tudi manekenka Irina Shayk.
www.24ur.com Z vsakim uspehom Primoža in Tadeja je kolesarstvo med mladimi bolj priljubljeno. Na kolesarskem treningu na poligonu društva Rog, kjer je nekaj časa treniral tudi Roglič, so se zbrali številni mladi. Ti se v želji, da bi postali profesionalni kolesarji, vpisujejo v kolesarske klube. Trgovci pa opažajo, da se je povečala tudi prodaja koles.
www.24ur.com Bodo prebivalci kranjskega Orehka ostali brez svojih hiš? Po tem, ko so kar na Facebooku izvedeli, da naj bi tam potekala nova železniška proga od Ljubljane preko Kranja do Jesenic, so se krajani temu zoperstavili in danes tej trasi nasprotovali tudi na državni ravni. Nič še ni odločeno, se medtem sliši z vladne strani, kjer zagotavljajo, da ne bodo izbrali najcenejše, pač pa najboljšo možno traso. Ob tem pa dodajajo, da se ruševinam, če želimo za vlake hitrejše poti, ni mogoče izogniti.
www.24ur.com Nogometaši Barcelone so v predzadnjem krogu španskega prvenstva s 3:0 ugnali Mallorco in se za eno leto poslovili od stadiona Camp Nou. Kultni objekt bo namreč doživel popolno prenovo in po njej bo najboljši stadion na svetu. V to je prepričan predsednik katalonskega nogometnega velikana Joan Laporta. S sinočnjo zmago pred domačimi navijači pa sta se od kluba poslovila dva v zadnjem desetletju nepogrešljiva člana Jordi Alba in Sergio Busquets.
www.24ur.com Poslanec SDS Anže Logar je v zadnji javnomnenjski raziskavi, ki so jo za našo medijsko hišo izvedli v inštitutu Mediana, zdrsnil s položaja najbolj cenjenega politika v državi, vlada Roberta Goloba pa je stabilizirala javno podporo. Politična in ideološka trenja v državi, težo reform, ki visijo nad vlado, in ozadje, kot pravi prvak SDS-a Janez Janša: "dobrodošle popestritve v slovenskem političnem prostoru", smo pretresali v tokratni epizodi Popkasta z odgovorno urednico in direktorico informativnega programa POP TV Tjašo Slokar Kos ter direktorico in urednico portala N1 Katjo Šeruga.
www.24ur.com Umrla je Sabina Mlakar, nekdanja tekmovalka resničnostnih šovov Kmetija in Ljubezen po domače. V krogu družine se je poslovila v 59. letu starosti. Kot je razkrila že v času, ko je tekmovala v šovih, se je leta borila z rakom na pljučih, a je kljub temu pozitivno gledala na življenje in se trudila, da bi bolezen premagala.
www.24ur.com Snov, ki je obarvala odsek beneškega Velikega kanala v zeleno, je bila okolju nenevarno barvilo fluorescein, so potrdili strokovnjaki. Beneška policija je sporočila, da preiskava v zvezi z nenavadnim dogodkom ostaja odprta.
www.24ur.com 27-letnica, ki so jo v soboto našli mrtvo v stanovanju v Mariboru, je, kot kaže, nasilne smrti umrla že dva dni prej, v noči iz četrtka na petek. Takrat naj bi se z 20-letnim osumljencem sprla in stepla, nato pa naj bi jo moški, domnevno njen partner, zadavil. Osumljencu je preiskovalni sodnik odredil pripor. Če ga bo sodišče spoznalo za krivega, ga čaka do 15 let zapora.
www.24ur.com Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je na peti pripravljalni tekmi pred domačim evropskim prvenstvom danes v Mariboru premagala poljsko izbrano vrsto s 83:72 (19:25, 44:34, 70:53). S tem je zabeležila tretjo zaporedno zmago na pripravah doslej. Reprezentanci se bosta v torek pomerili še enkrat, tekma pa bo zaprta za javnost.
www.24ur.com Tretji najbogatejši zemljan se te dni mudi na jadranju po Sredozemlju. Na pot se je podal s približno 460 milijonov evrov vredno luksuzno jadrnico Koru, ki privablja marsikatere poglede. Poleg križarke pa ga ob poti spremlja tudi 'podporna' jahta Abeona, namenjena predvsem hrambi avtomobilov, čolnov in helikopterja.
www.24ur.com Novak Đoković je v prvem krogu letošnjega Roland Garrosa prepričljivo premagal Američana srbskih korenin Aleksandra Kovačevića (3:0). A rutinirano zmago je izkoristil za sporočilo, ki je nedvomno bilo namenjeno gledalcem v njegovi rodni Srbiji in rojakom na Kosovu.
www.24ur.com V francoskem prvenstvu je bil v predzadnjem krogu že v soboto odločen novi prvak. To so postali Parižani, ki so tako ubranili naslov, v vitrino pa postavili že 11. lovoriko tega tekmovanja. Toda kot smo sedaj že navajeni, v Parizu ne gre brez drame. Veliko je bilo za povedati čez Brazilca Neymarja, ki je namesto na tekmi užival v vročem Monaku. Zelo vroč pa je sicer tudi Argentinec Lionel Messi, ki bi kaj kmalu utegnil postati najtrofejnejši igralec nogometa. Pred njim je trenutno le Brazilec Dani Alves, ki šteje 44 lovorik.
www.24ur.com Našo soseščino pretresa nov primer napada v šoli, tokrat na zahodu. V Milanu je 16-letni dijak z velikanskim nožem napadel učiteljico, ki so jo hudo ranjeno prepeljali v bolnišnico. Nato je prestrašenim sošolcem zagrozil s pištolo, za katero se je nazadnje sicer na srečo izkazalo, da ni bila prava. Italijanski minister za izobraževanje je v svojem odzivu opozoril tudi na škodo, ki jo je v medsebojnih odnosih povzročila epidemija covida-19.
www.24ur.com Pogajalska komisija Ekonomsko socialnega sveta je obravnavala predlog zakona o dolgotrajni oskrbi in osnutek izhodišč sistemskega financiranja dolgotrajne oskrbe. Po predlogu pristojnih ministrstev bi sredstva zagotovili tako iz proračuna kot iz novega prispevka za dolgotrajno oskrbo, je neuradno izvedela STA.