www.24ur.com Čeprav je do prve slovenske tekme na Euru 2024 še nekaj ur, navijači še pred odhodom na stadion glasilke že ogrevajo v samem središču Stuttgarta. Odmevajo tradicionalni navijaški napevi, mimoidočim Dancem pa želijo "auf wiedersen". Pravijo, da so se odločili za jezik njihovih nemških sosedov, v upanju, da jih bodo tako razumeli, da jih Slovenci pošiljamo domov.
www.24ur.com Majhen hrvaški otok Obonjan leži zahodno od otoka Zlarina v srednji Dalmaciji. Na spletu pa se pojavljajo oglasi, kjer podjetje, ki ponuja oddih na otoku, oglašuje, 'zaseben' otok. Za hrvaški portal morski.hr je podjetje celo priznalo, da otok oglašujejo kot zaseben v marketinške namene, da bi s tem privabili več turistov in s tem pripomogli celotni državi – Hrvaški.
www.24ur.com Tretji tekmovalni dan na evropskem prvenstvu v Nemčiji sta otvorili reprezentanci Poljske in Nizozemske. Poljaki so v 16. minuti presenetljivo povedli preko Adama Bukse, Cody Gakpo pa je v 29. minuti izid poravnal. Selektor tulipanov Ronald Koeman je v 81. minuti v igro poslal Wouta Weghorsta, ki je dve minuti kasneje zabil za zmago.
www.24ur.com V središču Hamburga so policisti ustrelili moškega, ki je enega od njih napadel s krampom. Pri tem so ga hudo ranili, reševalci so ga odpeljali v bolnišnico. Motiv njegovega dejanja še ni znan, se je pa incident zgodil pred nogometno tekmo Nizozemske s Poljsko na Euru 2024. Ali je šlo za navijača, ni znano.
www.24ur.com Je ukrep, po katerem je morala dijakinja drugega letnika gimnazije na sodišče, ker ni plačala vožnje z avtobusom LPP, pretiran? Preverili smo, kako je s sankcijami pri drugih prevoznikih. Družba Arriva je v letu 2023 obravnavala 163 primerov vožnje brez vozovnice, od tega 72 pri mladoletnikih. Primera, ki bi ga obravnavalo sodišče, še niso imeli. Tudi pri Marpromu v vseh letih delovanja niso podali nobenega predloga za postopek na sodišču zaradi vožnje brez vozovnice. Kaj pa mesta, ki ponujajo brezplačen javni prevoz? In zakaj bodo Jesenice že čez nekaj dni ostale brez mestnega avtobusa?
www.24ur.com Hrvaška nogometna reprezentanca je na sobotni tekmi proti Španiji resda izgubila, a številni navijači si se s porazom svojih športnikov očitno niso preveč obremenjevali. Na tribunah, pred stadionom, med in po tekmi je bila namreč glavna atrakcija Ivana Knoll. Vplivnica, ki je s svojo pojavo zaslovela na svetovnem prvenstvu v Katarju, je ponovno poskrbela, da je pritegnila veliko pozornosti.
www.24ur.com Voditelji 80 držav od 93 sodelujočih so s skupno izjavo končali mirovno konferenco o Ukrajini. Ta pravi, da mora Kijev začeti dialog z Rusijo o pristopu do mirovnih pogajanj, Rusija pa mora zagotoviti neodvisnost in ozemeljsko celovitost Ukrajine. Drugega dne mirovne konference se je udeležila tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki pa bo na povabilo ukrajinskega predsednika ta mesec obiskala Ukrajino.
www.24ur.com Patricia Pangeršič je postala gospa Šelih. Priljubljena slovenska vplivnica je v soboto večno zvestobo obljubila svojemu dolgoletnemu fantu Tilnu Šelihu, s katerim sta lani postala starša sinu Taiu. Za poroko sta zaljubljenca izbrala čudovit hotel v hrvaški Istri, kjer sta s svati preživela cel vikend, na slavju pa je bilo tudi veliko znanih obrazov.
www.24ur.com V danskem taboru pred današnjim obračunom s Slovenijo ne skrivajo, da bi bilo vse drugo kot zmaga zanje veliko razočaranje. Podrobnejši vpogled v pričakovanja nogometašev in tamkajšnje javnosti nam je ponudil eden od danskih novinarjev, s katerim smo dan pred tekmo kramljali med obema novinarskima konferencama.
www.24ur.com Pisatelju Håkanu Nesserju, ki velja za enega najbolje prodajanih švedskih piscev kriminalnih trilerjev, so zaradi davčne utaje izrekli zaporno kazen. Prizivno sodišče ga je konec tedna obsodilo na 18 mesecev zapora. Po poročanju francoskih medijev je enaka kazen doletela tudi njegovo soprogo.
www.24ur.com Da je varovanje našega planeta v času, ko postajamo vedno bolj potrošniško naravnana družba, nujno, se zavedajo tudi obrazi POP TV in Kanala A. Kako skrbijo zanj in kakšne nasvete za bolj trajnostno življenje imajo, so nam izdali ob koncu tedna, ko smo naše strani in oddaje vsak dan obarvali z zelenimi vsebinami. Morda pa za bolj okolju prijazne odločitve navdihnejo tudi vas.
www.24ur.com V številnih državah po svetu tretjo nedeljo v juniju praznujejo očetovski dan. Tako je tudi v Združenem kraljestvu in ob tem posebnem dnevu se je na svojega očeta spomnil tudi princ William. Objavil je fotografijo iz otroštva, na kateri se z očetom kraljem Karlom na travniku podajta z žogo. A ker je tudi 41-letnik oče treh otrok, so mu tudi princ George, princesa Charlotte in princ Louis ob očetovskem dnevu posvetili objavo.
www.24ur.com Vožnje z legendarnim danskim navijaškim avtobusom Gorazd, Marjan, Rado in Tomi ne bodo nikoli pozabili. Ker je en Zajec ostal doma, v Nemčiji pozira drug zajec. Dancem je bilo že danes vroče, Slovenci pa so pazili, da ne bi umazali svojih dresov, ki jih nameravajo danes množično obleči. So pa oboji drli v muzej. Sicer neobičajen cilj za navijače, a Stuttgart je navsezadnje le meka avtomobilizma.
www.24ur.com Dočakali smo ga! Težko pričakovani dan, ko bo Slovenija po 24 letih znova zaigrala na evropskem prvenstvu. V Stuttgartu, kjer se obeta rekordni obisk slovenskih navijačev, bo tekmec zvezdniška zasedba Danske. Vlogo izrazitega favorita ji priznava tudi selektor Matjaž Kek, a z jasno opombo: "Favoriti so za to, da se jih premaga."
www.24ur.com Napenjanje je naravni del prebave, vendar lahko včasih povzroči neprijetnosti in zadrego. Povprečen človek spusti pline približno 14- do 18-krat na dan, kar je povsem normalno. Vendar pa je prekomerno napenjanje lahko znak prebavnih težav. V tem blogu bomo raziskali vzroke napenjanja in ponudili naravne načine za lajšanje teh težav.
www.24ur.com Pred dnevi je odjeknila novica, da se oče pevke Miley Cyrus po zgolj sedmih mesecih zakona z avstralsko pevko Firerose, ločuje. Billy Ray Cyrus je po poročanju tujih medijev sedaj vložil še zahtevo za prepoved približevanja, saj trdi, da je njegova žena zapravila skoraj 90.000 evrov njegovega denarja. Njuna ljubezenska pravljica se bo sedaj očitno končala na sodišču.
www.24ur.com "Zakaj se lahko moja starša v javnosti držita za roke in se poljubita, pa ob tem ne trzne nihče? Zakaj je drugače, če bi to jaz počela s partnerko?" ogledalo nasprotnikom nastavi predsednica društva Parada ponosa Simona Muršec. Nepoštenosti LGBTIQ+ osebam niso nekaj tujega, njihov boj za enakopravnost tudi v Sloveniji še ni zaključen. Poleg sistemskih težav so tu še vedno negativne reakcije iz okolice. "Vendar pa mavrična zastava ali pa istospolni osebi, ki se držita za roke, resnično ne škodujeta nikomur," poudarja Murščeva. Zakaj torej nasilje, ki zadnja leta spremlja tudi slovenske parade ponosa?
www.24ur.com Svet SDS je na seji spremenil statut stranke tako, da izvoljenim predstavnikom v času mandata onemogoča kandidiranje na listah drugih strank. S seznama članstva lahko črta vsakogar, ki zavrne podpis zaveze zvestobe poslanski oziroma svetniški skupini. A določba velja za naprej in ne za nazaj, Logar, Irglova in Kaloh tako ostajajo člani stranke.
www.24ur.com Četrti dirkaški vikend razreda Superbike dosega vrelišče. Po sobotnih kvalifikacijah in dirki, nedelja ponuja nova dva izziva. Najprej sprint dirko, kasneje pa še osrednjo preizkušnjo VN Emilije-Romanje. Spomnimo, sobota je bila v znaku Turka Topraka Razgatliogluja, ki je najprej postavil najboljši čas kvalifikacij, kasneje pa zanesljivo slavil tudi na dirki. Dopoldanska nedeljska preizkušnja, t.i Superpole, se je nadaljevala s turško dominacijo. Razgatlioglu je osvojil prvo mesto, drugo Italijan Nicolo Bulega, tretje pa Otočan Alex Lowes. Doslej vodilni v skupnem Španec Alvaro Bautista je po zdrsu končal na 17. mestu. Tudi na osrednji dirki dneva ni bilo drugače. Razgatlioglu je potrdil dominacijo, drugi je bil Bulega, tretji pa Alvaro Bautista, ki je na nedeljski dirki zelo napredoval.
www.24ur.com S PU Kranj so sporočili, da so v petek obravnavali prometno nesrečo, ki se je zgodila na cesti Kranj-Hrastje. Po prvih podatkih se je zgodila zaradi neprilagojene hitrosti 18-letnika, ob nesreči je bil lažje poškodovan en potnik, dva pa sta utrpela hujše poškodbe.