www.24ur.com Ima levosredinska koalicija Roberta Goloba nov razlog za skrb? Javnomnenjska poizvedba, ki jo je za našo medijsko hišo pripravila Mediana, namreč kaže, da bi, če bi bile evropske volitve pretekli teden, koalicija dobila zgolj tri sedeže v Evropskem parlamentu, medtem ko bi največja opozicijska stranka SDS dobila kar štiri. Evropske volitve, ki naj bi bile najpomembnejše doslej, so vse bliže, veliko je še neopredeljenih, precej bo torej odvisno od uspešnosti strankarskih kampanj.
www.24ur.com Žrtev divjanja 42-letnega voznika Tesle v smeri s Koroškega mostu v Mariboru je bil 23-letni pešec, ki je bil tisti hip na pločniku pred eno od zgradb. Vanj je z vso silo priletela varnostna ograja, v katero je trčil voznik, zdaj pa se 23-letnik hudo poškodovan v bolnišnici bori za življenje. Alkotest pri vozniku je pokazal, da je vozil pijan, odredili so mu tudi analizo krvi in urina.
www.24ur.com Na območju Špikovega grabna v občini Kranjska Gora je snežni plaz zajel 30-letnega smučarja in ga odnesel čez skalni skok skupaj s sidriščem. Po padcu je gornik obtičal zakopan pod snegom plazovine in kljub hitremu posredovanju gorskih reševalcev in zdravnika 30-letniku ni bilo več pomoči. Zaradi hudih telesnih poškodb je na kraju umrl.
www.24ur.com Po tednu intenzivnega iskanja na severu Nemčije pogrešanega avtističnega dečka še niso našli. Obsežno iskalno akcijo, v kateri je sodelovalo okoli 1200 policistov, vojakov, gasilcev in prostovoljcev, bodo s torkom ustavili. Policija bo zdaj prešla na plan B, kar pomeni, da bodo pod drobnogled vzeli vse možne teorije dečkovega izginotja.
www.24ur.com Potem ko je ukrajinski vrhovni poveljnik Oleksandr Sirski poudaril, da so se razmere na fronti zaradi številnih ruskih napadov poslabšale in da so se ukrajinske sile umaknile s položajev v vzhodni regiji, že več mesecev pa se spopadajo s pomanjkanjem streliva, vojakov in zračne obrambe, je ukrajinska vojska sporočila, da je odbila 55 ruskih napadov na več vasi v vzhodni regiji Doneck. Med drugim jim je uspelo odvrniti napade tudi na območju vasi Oheretine, kjer so v nedeljo poročali o obsežnem obstreljevanju. Rusija vseskozi vzdržuje pritisk na Ukrajino, tudi z napadi z raketami dolgega dosega. V enem od takšnih napadov na Odeso sta bili ubiti dve osebi, še osem je ranjenih.
www.24ur.com Družina Petra Graša bo kmalu večja. Hrvaški pevec in njegova soproga Hana Huljić pričakujeta drugega otroka. Veselo novico je potrdil pevec, ki se trenutno mudi na koncertih v Skopju. Zakonca sta sicer še do nedavnega zanikala vse govorice o novem naraščaju.
www.24ur.com Duo Maraaya je izdal novo pesem z naslovom Zlata ribica, za katero je videospot posnel na različnih lokacijah v južni Španiji. Poskočna skladba je hitro obšla splet, zakonca pa sta se ob ustvarjanju poigrala z izzivom, kaj bi si človek zaželel, če bi imel na voljo ribico, ki bi mu izpolnila tri želje.
www.24ur.com Politično izhodišče za bitko domačih strank na evropskih volitvah je znano. Janševa SDS si lahko obeta štiri evropske poslance. Golobova Svoboda dva. Nova Slovenija, Vesna in Socialni demokrati pa vsak po enega. Kaj s tem sporočajo volivci? Ali lahko kampanja še bistveno spremeni končni rezultat? Kakšen vpliv bi imel istočasni trojni referendum in zakaj se slovenski oblasti tako mudi pri nominaciji evropskega komisarja? Ključne dileme, odprta vprašanja in volilne enigme sta pomagata razrešiti nekdanja evropska poslanka Romana Jordan in bivši zunanji minister Karl Erjavec.
www.24ur.com Valižanska princ in princesa praznujeta 13. obletnico poroke. William in Catherine, ki sta si večno zvestobo obljubila 29. aprila 2011, sta za to priložnost z javnostjo delila še nikoli videno črno-belo poročno fotografijo. Zakonca 13 let zakona sicer praznujeta v pestrem življenjskem obdobju.
www.24ur.com Mura je v domači Fazaneriji prišla do zmage proti Aluminiju (3:1), s katero si je tudi matematično zagotovila obstanek v ligi, hkrati pa napredovala na šesto mesto lestvice.
www.24ur.com Francoski igralec Gérard Depardieu je po poročanju medijev v priporu zaradi obtožb o spolnem napadu. 75-letnega igralca so poklicali na pariško policijsko postajo na zaslišanje. Zaslišujejo ga zaradi dveh ločenih obtožb, ki sta ju vložili dve ženski, ki sta z Depardieujem delali na filmskih prizoriščih v letih 2014 in 2021. Igralec oziroma njegovi predstavniki se na dogajanje še niso javno odzvali.
www.24ur.com V sredo bo minilo natanko 30 let, odkar je svet formule 1 pretresla žalostna vest o smrti enega najboljših dirkačev, Brazilca Ayrtona Senne. Tragedija se je zgodila na dirki za Veliko nagrado San Marina v Imoli. Navkljub dejstvu, da legendarnega brazilskega dirkača že 30 let ni več, spomin nanj ostaja neizbrisljiv.
www.24ur.com Slovenski judoistki Kaja Kajzer in Andreja Leški sta pretekli konec tedna poskrbeli za nov odmeven uspeh na velikih tekmovanjih s srebrno in bronasto medaljo na evropskem prvenstvu v Zagrebu. Ob vrnitvi domov so se jima poklonili v matičnem Judo klubu Bežigrad.
www.24ur.com Brniško letališče je bogatejše za novo letalsko linijo. Z dvema tedenskima letoma v dansko prestolnico se je luksemburškemu Luxairu, ki leti v Luksemburg, in latvijskemu Air Baltiku, ki leti v Rigo, pridružil še norveški nizkocenovnik Norwegian Air. Povezava Ljubljana–Koebenhavn je tretja od štirih za zdaj dogovorjenih povezav, ki so bile vzpostavljene s pomočjo državnih subvencij. Kam vse pa bomo z Brnika lahko še leteli?
www.24ur.com Nogometaši madridskega Reala tudi v letošnji sezoni naskakujejo najprestižnejši lovoriki. Medtem ko so v španskem državnem prvenstvu praktično že potrdili nov naslov prvaka, jih v elitni Ligi prvakov v torek zvečer (z neposrednim prenosom na Kanalu A in VOYO od 20.30 naprej) čaka prvi polfinalni obračun proti münchenskemu Bayernu. Bolj kot o sami tekmi so se španski mediji v zadnjih dneh razpisali o prihodnosti izvrstnega hrvaškega vezista v vrstah belega baleta Luke Modrića, ki bi lahko, v kolikor še v naslednji sezoni ostane član Reala, presegel določene klubske mejnike.
www.24ur.com Po devetih razstavah o svoji bogati glasbeni poti se je legendarni Andrej Šifrer odločil, da desete ne bo odprl v Gorenjskem muzeju, pač pa kar v Londonu. Tam se je srečal s svojimi dolgoletnimi glasbenimi prijatelji, s katerimi je ustvaril več albumov. Na t. i. Slovenskem večeru, ki je sledil odprtju razstave, so se mu na odru pridružili tudi člani slovenskega pevskega zbora v Londonu.
www.24ur.com V mestu Murnau na Zgornjem Bavarskem sta bila ubita Ukrajinca, ki naj bi ju zabodel ruski državljan. Moška, ki sta bila po navedbah Kijeva pripadnika ukrajinskih oboroženih sil, sta bila v Nemčiji na zdravljenju. Motiv za napad za zdaj ni znan, pravosodne oblasti pa ne izključujejo možnosti, da je šlo za politično motivirano dejanje.
www.24ur.com Najboljšega slovenskega MMA borca ta hip Jakoba Nedoha v drugem krogu turnirja PFL čaka obračun z aktualnim prvakom poltežke kategorije Impo Kasanganayjem. Koprčan nujno potrebuje zmago v prvi rundi, če si želi napredovati v izločilne boje.
www.24ur.com Če ste v dopoldanskih urah na cesti opazili kakšen spoštovanja vreden avtomobil, označen s številko, je bil to gotovo starodobnik, ki je bil na poti proti Kranjski Gori. 38 avtomobilov, med njimi mercedesi, porscheji, pa ferrariji, vsi izdelani pred letom 1957, se je namreč zbralo na osrednjem trgu gorenjskega turističnega središča. Lastnike starodobnikov je popotovanje po alpskih prestolnicah v okviru projekta Coppa dell Alpi prvič pripeljalo tudi v Slovenijo, od tu naprej pa jih bo pot vodila prek Avstrije, Lihtenštajna, Švice in Nemčije, pa vse do Francije.
www.24ur.com Mestna občina Ljubljana je izbrala izvajalca gradbeno-obrtniških del za prenovo Palače Cukrarna, ki bo namenjena mladim. Za rekonstrukcijo in prizidavo na stanovanjskem delu nekdanje tovarne sladkorja je MOL po pogajanjih izmed šestih ponudnikov izbral podjetje Makro 5 gradnje, ki je pripravilo ponudbo za dobrih 6,7 milijona evrov.