www.24ur.com Od kod in zakaj vprašljive transakcije državnega GEN-I na Balkanu v času, ko je podjetje vodil še premier Robert Golob? Ali in komu konkretno je predsednik vlade prijavil domnevno krajo identitete, povezano s skrivnostnim računom na njegovo ime v Romuniji? Zakaj vodenje vodilnih državnih energetskih podjetij v aktualnem mandatu prevzemajo Golobovi osebni prijatelji? To je le nekaj vprašanj, ki jih je opozicijska SDS danes v državnem zboru postavila predsedniku vlade Robertu Golobu. Ta pa je udaril nazaj.
www.24ur.com Vlada je sindikatom javnega sektorja posredovala izhodišča za pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah, ki se bodo nadaljevala prihodnji ponedeljek. V dokumentu so natančneje opredeljene predlagana sestava plačnih stebrov in druge ključne vsebine, ki bi jih urejal nov zakon.
www.24ur.com Medtem ko so vse oči usmerjene k Bahmutu, pa 50 kilometrov južno nezaustavljivo divja že skoraj devet let trajajoča bitka za Avdejevko. Ruska vojska je v preteklih dveh okrepila napade in s pomočjo letalstva tudi dosegla preboj. Mestu sedaj grozi obkolitev. Da bi se lahko ponovil Bahmut, opozarjajo v poveljstvu ukrajinskih sil v Donbasu. Rusija si na vsak način prizadeva fronto odmakniti od mesta Doneck, ki se nahaja v bližini. Avdejevka je skoraj popolnoma uničena.
www.24ur.com Človeška dejavnost je nedvoumno segrela planet za 1,1 stopinje Celzija glede na predindustrijsko raven. Vsaj 3,3 milijarde ljudi je zelo ranljivih za vplive podnebnega segrevanja. Ranljive skupnosti, ki so v preteklosti prispevale najmanj, so v podnebni krizi najbolj prizadete. To je le nekaj ugotovitev težko pričakovanega poročila IPCC, v katerem pa poudarjajo, da je resničnost zaskrbljujoča, vendar upanje še vedno ostaja. "Človeštvo je na tankem ledu in ta led se hitro tali," je ob izidu poročila dejal generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres.
www.24ur.com Velika zmaga za prebivalce našega najmanjšega obmorskega mesta. Prebivalci Izole so dosegli dolgo pričakovano priznanje, da so Izolani in ne Izolčani oziroma celo Izoljani, kot je to doslej veleval slovar slovenskega knjižnega jezika. Omenjenih različic se v Izoli nikoli ni uporabljalo, še več, poimenovati nekoga kot Izolčana ali Izoljana je bila celo zbadljivka, če ne že kar žaljivka. Vedno smo bili Izolani, pravijo, zdaj je to končno tudi slovnično pravilno.
www.24ur.com Od dopoldneva je pogrešan mladoletni Dominik Tomplak Kotnik iz Celja. Vse, ki ste ga opazili, Policija prosi, da jih o tem čimprej obvestite.
www.24ur.com Medijski mogotec Rupert Murdoch se je ponovno zaročil. Poroka z njegovo 25 let mlajšo izbranko Ann Lesley Smith bo že njegova peta. 92-letnik, ki se je lani junija ločil, je priznal, da je bil pred zaroko zelo živčen in dodal, da se je sprva bal zaljubiti v nekdanjo policistko, saj se je zavedal, da je to njegov zadnji zakon. Zaljubljenca bosta v zakonski stan skočila v poletnih mesecih, datuma pa še nista razkrila.
www.24ur.com O majski nesreči v Melaminu se nikoli ne bi pogovarjali, če bi varnostne predpise iz papirja prenesli tudi v prakso, je prepričan Luka Lukič z inšpektorata za delo. Že pred sedmimi leti so inšpektorji v kočevskem podjetju pri nadzoru ugotovili nepravilnosti glede zunanjih izvajalcev in ista nepravilnost je bila ugotovljena tudi po eksploziji. Če je direktor podjetja Srečko Štefančič novinarjem večkrat zagotavljal, da so bili vsi predpisi izpolnjeni, pa je v to pretekli mesec podvomil še kočevski župan, ko so kazensko ovadili štiri pristojne osebe. In tudi inšpektorat za delo pravi, da delo v Melaminu ni bilo vedno varno, življenja delavcev pa so bila ogrožena.
www.24ur.com Ljubljanski mestni svetniki so na seji sprejeli letni program športa v občini za letošnje leto, ki opredeljuje obseg sofinanciranja programov športa. Prav tako so podprli predlog o podražitvi takse za obravnavo pobud za spremembo podrobnejše namenske rabe v občinskem prostorskem načrtu in več prostorskih dokumentov.
www.24ur.com Ameriški State Department v objavljenem poročilu o stanju človekovih pravic po svetu v letu 2022 glede Slovenije med drugim ponovno opozarja na prepolne zapore in zbirne centre za begunce. Izpostavlja tudi nekatera druga vprašanja, na katera je opozoril že v preteklosti, okrepljeno pozornost pa namenja vprašanju medijske svobode.
www.24ur.com Na borilnem spektaklu WFC 25 konec aprila v hali Tivoli se bo v kletko po treh letih vrnil prvak težke kategorije Luka Podkrajšek. 33-letnega borca iz Litije čaka izjemno zahtevna naloga: 194 centimetrov visok Litovec Pavel Dailidko, ki je vse zmage v svoji karieri dosegel z nokavtom. "Mislim, da bo carsko," je pred borbo dobro razpoložen Podkrajšek.
www.24ur.com Evrovizijca, hitmejkerja, učitelja, partnerja in še marsikaj: Pesmi, ki sta jih Raay in Marjetka ustvarila zase in za druge, štejejo več kot 300 milijonov ogledov, podpisala pa sta se na primer tudi pod glasbo iz serij Ja, Chef! in Najini mostovi. Prav te pesmi sta v soboto prvič delila z občinstvom na koncertnem odru Špas teatra v Mengšu.
www.24ur.com Slovenski kolesarski as Primož Roglič, ki je sezono otvoril z zmago na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, nadaljuje izjemen kolesarski začetek leta. Kisovčan je slavil še na prvi etapi dirke po Kataloniji.
www.24ur.com Otroci Kim Kardashian imajo srečo, da se njihove največje želje lahko uresničijo praktično takoj naslednji dan, ko si nekaj zaželijo. Tako so se sedemletnemu Saintu na nedeljski tekmi PSG-ja in Rennsa uresničile sanje, saj je osebno spoznal enega izmed zvezdnikov Parižanov Kyliana Mbappeja, prek videoklica je govoril z Neymarjem, iz zelenice pa mu je pomahal sam Lionel Messi. Ponosna mama je med tem uživala v tekmi s svojo polsestro Kendall Jenner, srebala vino in se kasneje oklicala za najboljšo nogometno mamo.