www.24ur.com Vzhodni in severovzhodni del Slovenije je prešlo močno neurje z obilnimi padavinami, točo in močnim vetrom. V povezavi s tem je Uprava za zaščito in reševanje zabeležila 49 dogodkov, največ na območju Pomurja. Na območju občine Rogatec je bilo zabeleženih 16 dogodkov. Meteorna voda je zalivala večinoma kleti objektov, predvsem v Pomurju pa je poleg vetra klestila toča, pri čemer je bilo poškodovanih večje število ostrešij objektov.
www.24ur.com Nacionalni inštitut za javno zdravje je sporočil, da so pristojni v Sloveniji potrdili drugi primer okužbe z virusom opičjih koz. Tudi v tem primeru gre za osebo, ki je pripotovala iz Španije. V teku je epidemiološka poizvedba.
www.24ur.com V Državnem zboru se je ob 15h začela izredna seja, kjer bodo glasovali o predsedniku vlade, kandidat je predsednik Gibanja Svoboda, Robert Golob. Golob je v dvorano prišel kot zadnji, kot predsednik vlade pa bi lahko prisegel že pred 22. uro. Za razpravo je namreč predvidenih pet ur in pol, prekinitvi seje pa bodo sledile tajne volitve. Na dnevnem redu sta tudi glasovanje o podpredsednikih DZ in kandidatki za generalno sekretarko DZ Uršuli Zore Tavčar, ter imenovanje predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ, ki jih bodo tudi oblikovali.
www.24ur.com Tudi letos je Ministrstvo za kulturo proračunska sredstva na medijskem razpisu razdelilo med številne medijske projekte, ki so blizu odhajajoči vladi. Razpis je bil težak približno tri milijone evrov.
www.24ur.com Brez bližnjih je zaradi strelskega pohoda v teksaški osnovni šoli ostalo najmanj 21 družin. Med žrtvami je 19 otrok in dva odrasla. Čeprav policija z javnostjo ni delila informacij o identitetah mrtvih, so se javili svojci, ki so ostali brez ljubljenih. "Moja mala ljubezen zdaj visoko leta z angeli," je zapisal oče ene od umrlih deklic in ljudi pozval, naj niti sekunde ne jemljejo za samoumevno. "Objemite svoje bližnje. Povejte jim, da jih imate radi," je poudaril.
www.24ur.com Hokejisti ljubljanske SŽ Olimpije so na žrebu na prizorišču svetovnega prvenstva elitne skupine v Tampereju dobili tekmece v skupinskem delu Lige prvakov za naslednjo sezono. Zeleno-beli bodo tekmovali v predtekmovalni skupini B, njihovi nasprotniki pa bodo finski TPS Turku, nemški Wolfsburg in švicarski Zug.
www.24ur.com Napeta sodna bitka med Johnnyjem Deppom in Amber Heard, ki spominja na napeto filmsko dramo, se nadaljuje. Igralka je pred kratkim na sodišču pričala, da je slišala govorice, da je bil njen nekdanji mož nasilen tudi do nekdanje partnerice Kate Moss, s katero sta bila par v 90. letih prejšnjega stoletja. Heardova je takrat zatrdila, da naj bi Depp takratno partnerico porinil po stopnicah, a dileme je sedaj konec, govorice ne držijo, je med pričanjem zatrdila nekdanja manekenka Kate Moss.
www.24ur.com Kolesarji ekipe Bahrain Victorius so imeli glavno vlogo v 17. gorski etapi dirke po Italiji. Njihov tekmovalec, 22-letni Kolumbijec Santiago Buitrago, se je še drugi dan zapovrstjo podal v ubežno skupino, potem ko je v torek zasedel drugo mesto, pa je imel tokrat na zadnjem vzponu največ moči in je zabeležil svojo prvo zmago na najvišji ravni.
www.24ur.com Vodenje poslanske skupine Gibanje Svoboda bo po pričakovani izvolitvi Roberta Goloba na mesto predsednika vlade prevzel poslanec Borut Sajovic. Zagotavlja, da bodo kljub številčnosti – poslanska skupina namreč šteje 41 poslancev – delo organizirali tako, da bodo učinkoviti in bodo uresničili dane obljube ter zastavljen program stranke.
www.24ur.com Britanska javnost je dobila vpogled v 59 strani dolgo poročilo o 16 zabavah in druženjih britanskih političnih voditeljev in najvišjih državnih uradnikov v času zaprtja države zaradi covida-19, ko so veljale stroge omejitve in med drugim bili prepovedani obiski ter druženje zunaj istega gospodinjstva. To razkriva pogosto pijančevanje, karaoke, prerivanje in sprožen gumb za paniko na zabavah na Downing Streetu. Britanski premier Johnson je po objavi celotnega poročila prevzel polno odgovornost za dogajanje. Ponovil je tudi opravičilo za udeležbo na dogodku, zaradi katerega je sam prejel globo. Z ničemer pa ni nakazal, da namerava slediti pozivom kritikov in odstopiti.
www.24ur.com James Corden je preživel nekaj zelo razburljivih ur v družbi Toma Cruisa, ki ga je povabil na polet z letalom. Zvezdnik, ki je pred kratkim stopil na rdečo preprogo ob premieri novega filma Top Gun: Maverick, je dober prijatelj s 43-letnim voditeljem oddaje Late Late Show. Za Cordna, ki je igral nejevoljnega sodelujočega, je to bila enkratna izkušnja, ki pa ni bila nujno tudi ena najbolj prijetnih.
www.24ur.com Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal odlok o poenostavitvi postopka za pridobitev ruskega potnega lista za prebivalce južnih ukrajinskih regij Zaporožje in Herson. Prosilcem za državljanstvo ni treba živeti v Rusiji, predložiti dokazil o zadostnih sredstvih ali opraviti preizkusa ruskega jezika.
www.24ur.com Cene življenjski potrebščin občutno naraščajo. Letna inflacija je aprila dosegla 6,9, mesečna 2,6 odstotka. S podobno situacijo smo se nazadnje spoprijeli septembra 1992. Kaj ta inflacija pravzaprav pomeni, kako vpliva in še bo vplivala na potrošnike? Ali bomo manj trošili in skušali vsak evro privarčevati? Ali se bomo odpovedali zgolj določenim dobrinam in 'luksuzu', denimo počitnicam, ker so cene turističnih paketov in letalskih kart poletele v nebo? Se v turbulentnih časih visoke inflacije sploh izplača investirati? Pogovarjali smo se s strokovnjakoma za ekonomijo.
www.24ur.com Naša novinarska ekipa je danes prispela v Pariz, kjer bomo v naslednjih dneh za vas spremljali vso dogajanje, povezano s sobotnim finalom Lige prvakov. Ker v francoski prestolnici večjega navijaškega utripa še ni zaznati, na stadionu pa več sto delavcev in prostovoljcev ureja še zadnje malenkosti pred težko pričakovanim spektaklom, je to prava priložnost, da se spomnimo na bogato preteklost največjega francoskega stadiona.