www.24ur.com Na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger v Parizu se je pred 320.000 gledalci predstavilo 206 držav, ki bodo med 26. julijem in 11. avgustom tekmovale na največjem športnem tekmovanju na svetu. Fascinanten program je bil obogaten s številnimi glasbenimi, plesnimi in gledališkimi vložki, zaključil pa se je s tradicionalnim prižigom olimpijskega ognja.
www.24ur.com "Žan Luka Zelko je na barki zaprosil svojo drago, naj ljubezen traja," so o prekrasnem dogodku tik pred olimpijskimi igrami na svojem družbenem omrežju zapisali pri Olimpijskem komiteju Slovenije. Na ladjici na Seni na poti na otvoritev iger v Parizu je namreč jadralec Žan Luka Zelko za roko zaprosil atletinjo Anito Horvat.
www.24ur.com Med petkovim slovesnim odprtjem olimpijskih iger v Parizu so organizatorji veliko pozornosti namenili zagotavljanju varnosti. Zračni prostor nad francosko prestolnico in širše so popolnoma zaprli. Tudi na spletni strani flightradar24, ki ponuja ažurne podatke o letalskem prometu, je bilo jasno razvidno, da je 'francosko nebo' postalo čisti otoček sredi letalsko obremenjene Evrope.
www.24ur.com Na slovesnosti v Parizu bo ob rekordni 90-članski slovenski olimpijski zasedbi dobro zastopan tudi naš politični vrh. Tako predsednica republike kot predsednik vlade sta se že udeležila sprejema pri predsedniku Macronu, spremljala sta tudi slavnostno odprtje iger. Tam bi morala biti tudi premierjeva spremljevalka Tina Gaber, a se ta, po tem ko je že bila na letališču, na letalo ni vkrcala. Zakaj ne? Golob je sicer v Parizu že obiskal Slovensko hišo, kot je dejal, jo bodo s ponosom predstavljali tujcem iz celega sveta, tako športnikom kot nešportnikom in vsem, ki jih bo zanimala. Vabila v francosko prestolnico medtem ni dobila predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki priznava, da to odločitev olimpijskega komiteja obžaluje.
www.24ur.com Turisti v Dalmaciji, ki jih je pot zanesla v bližino Šolte, so se v vročih poletnih dneh veselili osvežitve, ki so je bili deležni z malega čolnička. Na njem je Italijan namreč postavil točilni pult in mešal hladne koktejle. Zdaj pa ga je obiskala inšpekcija in mu pojasnila, da to, kar počne, ni povsem v skladu z zakonom. Zdaj je jezen in razmišlja o selitvi na Kubo.
www.24ur.com Tri ure je trajel predobravnavni narok za Uroša Blažića, 22-letnika, obtoženega, da je lani v vaseh Dubona in Malo Orašje pri Mladenovcu in Smederevu s streli ubil devet in ranil 12 mladih. Gre za primer, ki je pretresel Srbijo in regijo, svojci pa želijo pravico za žrtve.
www.24ur.com Z otvoritveno slovesnostjo so se tudi uradno začele 33. poletne olimpijske igre, ki bodo od 26. julija do 11. avgusta potekale v Parizu. Na današnji prireditvi se je predstavilo vseh 206 držav, ki sodelujejo na največji športni prireditvi na svetu, vse prisotne pa je z glasbenim nastopom kot prva navdušila Lady Gaga.
www.24ur.com Na Hrvaškem se te dni na delovnem oddihu mudi tudi Shaquille O'Neal. Legendarni košarkar, ki si zdaj kruh služi kot didžej, je pred dnevi nastopil v hvarskem Beach Baru Carpe Diem. Po nastopu, na katerem se mu je pridružil celo sin Myles, je zvezdnik še nekaj dni ostal pri naših južnih sosedih. Po poročanju tujih medijev so ga domačini opazili med sprehodom po Dubrovniku. Ko ga je zagrabila lakota, pa se ni ustavil v kateri do luksuznih restavracij, temveč kar v pekarni.
www.24ur.com Skoraj 70 kilometrov na uro skozi naselje, vožnja z več kot dvema promiloma alkohola v krvi, celo pod vplivom drog. Ne, ne govorimo o nespametnih voznikih avtomobilov, temveč o številnih lahkomiselnih voznikih električnih skirojev, ki že zadnjih nekaj let veljajo za ene največjih nadlog v prometu. Kar polovico prometnih nesreč, v katerih so udeleženi povzročijo sami. Poškodbe pa so seveda še veliko hujše, kot za volanom avtomobila. K ukrepanju zdaj poziva še dijaška organizacija. In kaj predlaga?
www.24ur.com Voznik v ameriški zvezni državi Massachusetts je pred hišo naletel na nenavaden prizor. V svojem zaprtem avtomobilu je zagledal medveda z mladičem. V neposredni bližini avtomobila je zmedeno tekel še drug mladič, medtem ko sta iz avtomobila z medvedoma odmevala radio in hupanje.
www.24ur.com Slovenska olimpijska reprezentanca se je na poletne olimpijske igre v Pariz podala v najštevilčnejši zasedbi doslej. Zastopalo jo bo kar 90 športnikov, od tega 44 športnic in 46 športnikov. Seznam vseh slovenskih športnikov, ki bodo tekmovali v Parizu, najdete v spodnjem članku. In seveda še veliko več, tudi o novi slovenski športni pravljici.
www.24ur.com Evropska agencija za zdravila (Ema) je priporočila, da se v Evropski uniji ne izda dovoljenje za promet z zdravilom Leqembi, ki naj bi upočasnilo Alzheimerjevo bolezen v zgodnji fazi in je v ZDA dovoljeno. Ocenila je, da zaznan učinek upočasnitve upadanja kognitivnih sposobnosti ne odtehta tveganja resnih neželenih učinkov.
www.24ur.com Pred nami je vikend morda je Bled dobra ideja za izlet, sploh če imate na obisku kake tuje goste. Kam pa bi jih odpeljali znani Slovenci, kaj bi jim pokazali?
www.24ur.com Ruske varnostne službe so sporočile, da so zaradi korupcije aretirali nekdanjega namestnika obrambnega ministra Dmitrija Bulgakova. Gre za še eno odmevno vojaško aretacijo v zadnjih mesecih, ko so zaradi podkupovanja, goljufij in zlorab položajev aretirali že sedem visokih vojaških veljakov.