www.24ur.com Minister za delo je na posvetu s socialnimi partnerji dejal, da namerava novo višino minimalne plače določiti pri 1024 evrih bruto. To bi pomenilo najmanjši zakonsko možen dvig.
www.24ur.com Svet stranke DeSUS je na dopisni seji podprl predlog izvršnega odbora, da stranka postane članica Koalicije ustavnega loka. Prav tako svet stranke na predlog izvršnega odbora priporoča poslancem DeSUS, da podprejo konstruktivno nezaupnico, so pojasnili v stranki. Postopek predloga nezaupnice je sicer končan.
www.24ur.com Hitri testi kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra – Diagnostics Biotec. Co., Ltd., ki jih je državi za slab milijon evrov dobavilo podjetje Majbert Pharm v lasti Alana Amadeja Eferla in Klemna Nicolettija, ne ustrezajo strokovnemu kriteriju, torej ne dosegajo 90-odstotne občutljivosti, kar potrdi tudi vodja strokovne skupine za hitre teste ministrstva za zdravje Viktorija Tomič. Testi tudi ne izpolnjujejo razpisnega pogoja, ki je zahteval 90-odstotno občutljivost. V nacionalnem laboratoriju, kjer so potrdili 81,68-odstotno občutljivost, trdijo, da njihova naloga ni bila preverjati ustreznost izbora testa glede na razpisne pogoje, ministrstvo za zdravje pa navkljub temu vztraja, da testi izpolnjujejo zahteve, skladne s pogodbo.
www.24ur.com Mednarodna skupina raziskovalcev pod vodstvom slovenskih znanstvenikov je dosegla preboj pri zdravljenju okužb s super odpornimi bakterijami. Uspeli so namreč sintetizirati nove molekule, ki imajo izjemno močno protibakterijsko delovanje. Odkritje bo v pomoč pri razvoju učinkovitejših zdravil.
www.24ur.com V ponedeljek so opravili 14.010 testiranj (skupno PCR in HAT-testi) na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih pa je bilo 1690 testov, kar znaša 12,1 odstotka. Po podatkih NIJZ je že dosežen en kriterij za začetek sproščanja ukrepov v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko – dnevno povprečje okuženih v zadnjem tednu je namreč znašalo 1327. Število hospitaliziranih je točno 1200. Ko se bo številka spustila pod to mejo, bo dosežen tudi drugi kriterij. Predsednik vlade je povedal, da ni pričakovati drastičnega spročanja ukrepov.
www.24ur.com Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da odpravlja prepoved potovanj v ZDA za državljane EU, Brazilije in Velike Britanije, ki je zaradi pandemije veljala vse od marca lani. To naj bi se zgodilo 26. januarja, a so iz Bidnove pisarne že sporočili, da gre za nerazumen ukrep, ki ga ne bodo dovolili. Poleg tega pa je Trumpova administracija kitajske oblasti obtožila genocida nad muslimansko manjšino Ujgurov.
www.24ur.com Pevka Dua Lipa je z nepremišljeno izbiro emotikonov pod objavo med oboževalci sprožila govorice o nosečnosti. O namigovanjih jo je v intervjuju povprašal Jimmy Kimmel.