www.24ur.com Splitska policija je nazadnje izsledila voznika, ki je v noči na sredo namerno trčil v 20-letnega policista in ga pri tem huje poškodoval. V četrtek popoldne so ga našli v hiši v bližini nakupovalnega centra v Solinu. "Okoli 16.40 je bil najden in z uporabo prisilnih sredstev aretiran 29-letni moški, ki smo ga iskali od včeraj. Pridržane so bile še tri osebe, ki so bile takrat skupaj z njim," so sporočili dalmatinski policisti. K predaji ga je sicer javno pozival tudi njegov oče.
www.24ur.com "Postkovidna realnost je razgalila in dodatno poglobila vse razpoke v zdravstvenem sistemu," je priznal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. "Tako kot vi se tudi jaz zavedam, kako globoko je naš zdravstveni sistem zabredel in da se mu brez celostne prevetritve ne piše nič dobrega," je priznal v pismu zdravnikom in zobozdravnikom, ki ga je pospremil tudi z vladnim predlogom dviga plač. Medtem ko zdravniški sindikat Fides zahteva več, minister vztraja, da vladni predlog ponuja, kar je v dani makroekonomski situaciji trenutno možno. Fides zdaj svojim članom pošilja anketo o nadaljnjih aktivnostih, Bešič Loredan pa prosi za seznanitev z vladnim predlogom dviga plač. Vlada sicer pričakuje, da ji bo največji zdravniški sindikat stal ob strani pri reševanju težav v zdravstvu.
www.24ur.com Na dan prihaja nekaj informacij o tem, kako je pravzaprav umrl vodja skrajne sunitske skupine Islamska država – Abu Hasan al Hašemi al Kuraši. Priča pravi, da se je razstrelil, potem ko je bil skupaj s pajdaši obkoljen v Siriji.
www.24ur.com V spopadu Hrvaške – aktualnih svetovnih podprvakov – in Belgije – drugouvrščene reprezentance na Fifini lestvici – golov nismo videli. Po derbiju skupine F pa so precej bolj razočarani Belgijci, ki so po zmagi, porazu in remiju izpadli s svetovnega prvenstva. Hrvaška v izločilne boje napreduje kot drugouvrščena ekipa, saj je prvo mesto v skupini F presenetljivo osvojila reprezentanca Maroka.
www.24ur.com V Srbiji so se na ulicah zbrali učitelji, ki zahtevajo, da se v šolah konča nasilje. Protest prihaja po tem, ko so na tehnični srednji šoli v Trsteniku trije dijaki verbalno poniževali in spodmaknili stol učiteljici, da je padla na tla, oni pa so se smejali in jo snemali z mobilnim telefonom. En dijak je nato izstopil iz šole, dva pa so izključili. "Otroci in starši imajo vse pravice, mi pa nobenih," je bilo med drugim slišati na protestu.
www.24ur.com Mednarodna nogometna zveza (Fifa) preiskuje obnašanje navijačev Mehike po izpadu s svetovnega prvenstva v Katarju. Mehiška nogometna zveza je pojasnila, da so navijače obtožili homofobnih vzklikov.
www.24ur.com Po velikem preobratu, za katerega je z zlatim kamenčkom poskrbela Danijela, se bo v nocojšnji areni odvil prvi troboj. Svoje spretnosti bodo merili trije močni tekmovalci, Aneta, Jan in Aljaž. Kdo bo moral domov tik pred polfinalom?
www.24ur.com Srbska vlada je za direktorja varnostno-obveščevalne agencije BIA imenovala Aleksandra Vulina, nekdanjega notranjega in obrambnega ministra, ki je blizu srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću. Vulin je znan po svojih proruskih in nacionalističnih izjavah, ki so pogosto povzročile diplomatska trenja s sosedami Srbije, ter po spornem odzivu na poziv slovenskega predsednika Boruta Pahorja Srbiji, naj opusti idejo t. i. srbskega sveta in se začne aktivneje približevati EU-ju.
www.24ur.com Aliou Cisse je Senegal popeljal do prvega naslova afriških prvakov v zgodovini, v Katarju pa ga čaka nastop v osmini finala. A le malokdo, vključno z njegovimi varovanci, ve, kakšna družinska tragedija ga je doletela pred dvajsetimi leti. Čeprav o njej nerad govori, je oblikovala njegov borbeni duh.
www.24ur.com Po tem, ko je prva ameriška dama Jill Biden predstavila notranjo praznično dekoracijo Bele hiše, so v Washingtonu razsvetlili tudi osrednji božični drevesi. Jelki, ki sta zažareli v soju božične dekoracije, krasita okolico predsedniške palače in ameriškega Kongresa.
www.24ur.com Slovenija bo iz Turčije sprejela 50 državljanov Sirije ali Afganistana, ki so pri Uradu visokega komisarja ZN registrirani kot begunci in se jim lahko prizna status begunca v Sloveniji, je odločila vlada. Sprejela je tudi novelo Uredbe o načinu zagotavljanja pravic osebam z začasno zaščito, ki se tiče denarne pomoči za zasebno nastanitev.
www.24ur.com Dobrih 6000 voznikov, ki so prvi dan uvedbe kupili e-vinjeto, mora kupiti novo, saj je le-ta veljavna zgolj leto dni od nakupa in ne več do konca januarja prihodnje leto, kar je veljalo za 'stare' papirnate vinjete. Če ne veste, kdaj vam poteče vinjeta, lahko to preverite na potrdilu o nakupu, če ste jo kupili prek spleta, pa potrdilo o nakupu poiščite med elektronsko pošto oziroma na spletu v svojem e-vinjetnem računu. Prodaja vinjet je bila glede na predhodno leto še večja, nič večja pa ne bo cena vinjet, ki ostaja od 2013 nespremenjena.
www.24ur.com Vlada je obravnavala predlog zakona o pomoči gospodarstvu, ki bo med drugim prinesel tudi subvencije za stroške elektrike za leto 2023. Ta bi v veljavo predvidoma stopil 1. januarja 2023, trajal pa bi vse do konca leta. Upravičenci bodo medtem, kot je pojasnil minister Matjaž Han, vsi tisti, ki opravljajo gospodarsko dejavnost, ne bodo pa do pomoči upravičeni mali poslovni odjemalci ter tisti, ki se ukvarjajo s financami in zavarovalništvom. Na seji pa so medtem sprejeli Zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije.
www.24ur.com Vlada je Boštjana Lindava z 2. decembrom ponovno imenovala za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Policije, mandat mu velja največ šest mesecev. Na položaj generalnega direktorja Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo pa je za obdobje petih let imenovala Andreja Feferja, ki je do sedaj to funkcijo opravljal kot vršilec dolžnosti.
www.24ur.com Moskva je dosedanjega glavnega inženirja jedrske elektrarne v Zaporožju, Ukrajinca Jurija Černičuka, imenovala za novega vodjo največje nuklearke v Evropi. Ta je na to pristal, saj je bila to po njegovih besedah "edina pravilna odločitev". Ukrajinska stran je v odzivu Černičuka uradno odpustila in ga označila za izdajalca.
www.24ur.com Na VOYO si že lahko ogledate premierno epizodo nove, šeste sezone Ja, Chef!, v kateri se obetajo novi zapleti, tako kuharski kot tudi ljubezenski. Ljubo Bohinc je nazaj in tako bo december samo še bolj vesel kot sicer. Jurij Zrnec v družbi svojih soigralcev obljublja novo dozo smeha z novo sezono.
www.24ur.com Sinoči sta se v oddaji 24UR Zvečer soočila celjska kandidata za župana – aktualni župan Bojan Šrot in Matija Kovač. Kršita Šrot in Kovač Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ker njuni partnerici poslujeta z javnimi zavodi v lasti občine?
www.24ur.com Nemški letalski prevoznik Lufthansa je v primeru judovskih potnikov, ki jim osebje ni dovolilo vkrcanja na nadaljnji let iz Frankfurta do Budimpešte, pristal na izplačilo odškodnin. Odločitev, zaradi katere naj bi bilo prizadetih 128 potnikov, bo družbo stala 2,6 milijona dolarjev (2,47 milijona evrov).
www.24ur.com Aneta je spregovorila o svojem otroštvu, ki zanjo ni bilo lahko. Življenje ji ne prizanaša, pred štirimi leti jo je postavilo pred nove težke preizkušnje in dejstvo, da bi se lahko uresničili njeni največji strahovi.
www.24ur.com Policistom bo pri njihovem delu v pomoč 40 novih policijskih intervencijskih vozil. Policija ob tem pripravlja tudi slovesnost, kjer bosta spregovorila ministrica za notranja zadeve mag. Tatjana Bobnar in v. d. generalnega direktorja Policije mag. Boštjan Lindav.