Ministar financija Marko Primorac kazao je da će se uvažiti relevantni i smisleni komentari pristigli u javnom savjetovanju o zakonu o dodatnom porezu na dobit, no da primjerice ne bi trebalo doći do izuzimanja pojedinih sektora od novog poreza. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je također poručio da će Vlada zasigurno prihvatiti dio smislenih prijedloga o novom zakonu upućenih putem savjetovanja. 
Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je Ustavni zakon prije 20 godina povećao broj predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru koji u posljednjih sedam godina sudjeluju u radu parlamentarne većine. “Ta činjenica je bitna za način na koji vidimo Hrvatsku, kako nam pripadnici nacionalnih manjina mogu pridonijeti razvoju hrvatskog društva, uvažavanju, toleranciji, pluralizmu, jednakopravnosti, jednakovrijednosti u hrvatskom društvu. Kvalitetan okvir poštivanja prava nacionalnih manjina postaje snažna poluga za jačanje položaja hrvatskih nacionalnih manjina, tamo gdje one žive”, poručio je.
Premijer Plenković istaknuo je danas kako je unaprjeđenje položaja osoba s invaliditetom stalna, kontinuirana i trajna obveza, ali i dio Programa Vlade. Naveo je da u Hrvatskoj, prema podacima iz 2022. godine, živi čak 624 tisuće osoba s invaliditetom, što je 16 posto ukupnoga stanovništva. Riječ je o velikoj skupini naših sugrađana, istaknuo je premijer Plenković, stoga se pitanje unaprjeđenja njihova položaja i njihovih prava nameće kao jedno od prioritetnih pitanja društva u cjelini.

Vlada će danas odgoditi primjenu Uredbu o visini naknade za korištenje voda za godinu dana, a premijer Plenković poručio je da stoga onda nema potrebe za dizanjem cijena vode u Zagrebu, Splitu i drugim velikim gradovima. To je sve na tragu politike Vlade da udar na građane, u kontekstu ove energetske i prehrambene krize, drži na minimalnoj razini, dodao je, podsjetivši da je već ranije Vlada limitirala cijene plina i struje. Što se tiče izmjena Zakona o radu i Zakona o trgovini, premijer je istaknuo da se modelom od 16 radnih nedjelja osigurava balans između profesionalnog i privatnog život, a oni koji rade nedjeljom iznos cijene rada povećat će se na 50 posto više.
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je u Saboru, predstavljajući prijedlog Strategije razvoja održivog turizma u RH do 2030., kako je održivi turizam pravi smjer razvoja koji nema alternativu.
Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini, prema kojemu bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja tijekom godine kojima bi radili. Kako bi svi osnovnoškolci ubuduće imali besplatni školski obrok, odnosno kako bi se mogao financirati ili sufinancirati iz državnoga proračuna, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila dopunu Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ustvrdio je da nakon odgode primjene Uredbe o visini naknade za korištenje vode, ali i ranijih vladinih intervencija prije svega u cijenu struje, nema razloga za poskupljenje vode u Zagrebu ni u drugim mjestima.
Naravno da je odluka u skladu s Ustavom i Zakonom o obrani i to je danas jasno iskomunicirano oporbenim zastupnicima koji su imali dilemu i mislim da su do kraja dana shvatili da tu nema nikakve podloge, pogotovo jer su dobili na uvid kopije brojnih odluka koje su već usvajali u Saboru i kad su bili prijašnji ministri i kad je Milanović bio premijer. Nikada se nije postavljalo pitanje zakonitosti tih odluka, rekao je Mario Banožić, ministar obrane u Dnevniku HTV-a.


Premijer Andrej Plenković iskazao je jasnu podršku Vlade instituciji pučkog pravobranitelja, koja promiče i štititi demokraciju i vladavinu prava. „Na najvišoj političkoj razini za to imate podršku – ona proizlazi iz jasnog opredjeljenje naše Vlade koja već drugi put u svom sastavu ima sve zastupnike nacionalnih manjina i time pokazuje kako vidi tolerantno i uključivo hrvatsko društvo. Društvo u kojem se ne diskriminira i društvo u kojem se poštuju i štite ljudska prava i slobode", poručio je.
Navodna neustavnost odluke hrvatske Vlade o obuci ukrajinskih vojnika izmišljena je tema jer je procedura u tom slučaju bila identična ustaljenoj praksi u ranijim slučajevima koja traje godinama, ustvrdio je danas premijer Plenković. Dodao je da se predsjednik oglušio na dopis jer je na njega odgovorio samo priopćenjem te podsjetio da je Milanović prije nekoliko mjeseci otvoreno rekao da je protiv hrvatskog sudjelovanja u toj misiji EU-a. „To je bit teme. Pa nije tema ustavna ili pravna osnova. On je politički protiv“, rekao je predsjednik Vlade i dodao kako teret odgovornosti za to hoće li Hrvatska sudjelovati u Misiji ili neće nije više na Vladi nego na saborskim zastupnicima, koji sada moraju odlučiti jesu li konzistentni u podršci Ukrajini ili imaju neku političku agendu da budu protiv.
Hrvatska kontinuirano radi da zapadni Balkan ostane u fokusu NATO-a, rekao je u srijedu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nakon što je savez na skupu ministara u Bukureštu usvojio izvješće o tom dijelu Europe.
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" da se na Gospodarskom socijalnom vijeću raspravljalo o radu nedjeljom, no još uvijek nema jedinstvenog stava.

Premijer Andrej Plenković naglasio je da je Hrvatska turistička zajednica pridonijela promociji hrvatskog turizma. "Povezali ste naše prirodne ljepote, kulturu, sportaše i predstavili svijetu sve ono što Hrvatska nudi u turističkoj ponudi, gastronomiji i baštini", poručio je, pohvalivši niz kampanja HTZ-a koje su našu zemlju učinile globalno vidljivijom.
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić gostovao je u Dnevniku Nove TV, gdje je, među ostalim, govorio o prizivu savjesti na rad nedjeljom.