Potem ko smo na N1 razkrili, da so delovanje Cankarjevega doma vzeli pod drobnogled kriminalisti NPU, računsko sodišče in delovna inšpekcija, se je odzval predsednik sveta Cankarjevega doma Aleš Čerin, sicer podžupan Ljubljane.
V organizaciji Zavoda Jazz Cerkno se bo danes začel 29. festival Jazz Cerkno, na katerem se bo do 18. maja zvrstilo deset koncertov jazzovskih glasbenikov in glasbenic iz devetih držav. Kot je značilno za festival, bodo tudi tokrat s festivalskih odrov odmevala druženja jazza s številnimi drugimi žanri.
Vlada je sprejela sanacijski program za odpravo posledic poplav. Podpredsednik vlade Matej Arčon je pojasnil, da načrt v naslednjih petih letih za sanacijo avgustovskih poplav predvideva 2,3 milijarde evrov.
Vlada ni podprla predloga zakona, ki ga je v DZ vložila poslanska skupina NSi, po katerem bi vlada kandidata za evropskega komisarja predlagala ob soglasju večine slovenskih evropskih poslancev. Tem trenutna ureditev že dopušča znatno mero vključenosti v postopek imenovanja, so mnenje o predlogu pojasnili na vladi.
Alžirskega moškega, ki je kot najstnik izginil leta 1998, so živega našli le nekaj minut od njegovega doma v podzemnem prostoru na domu 61-letnega moškega.
Narasla reka Lambro je po obilnih padavinah, ki so prizadele severni del Italije, ponekod v Milanu že prestopila bregove in poplavila dele mesta.
Po protestu študentov Univerze v Ljubljani so z institucije sporočili, da na krovni ravni nimajo sklenjenega nobenega mednarodnega sporazuma z izraelskimi institucijami, a z njimi posredno sodelujejo nekatere fakultete.
Ustavno sodišče je skladno z dnevnim redom današnje seje obravnavalo zahtevo za oceno ustavnosti odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o zakonski ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Zahtevo so vložili v opozicijskih SDS in NSi skupaj še z zahtevo za presojo razpisa referenduma o gojenju in predelovanju konoplje, a je ustavno sodišče prejšnji teden zavrnilo začasno zadržanje izvajanja odloka.
Stanje na bojišču v harkovski regiji nam je uspelo delno stabilizirati, je sinoči dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinska vojska po premikih in umikih sedaj obrambno aktivnost osredotoča predvsem na mesto Vovčansk. Ob tem se nadaljujejo napadi na harkovsko regijo in rusko pokrajino Belgorod.
Preiskovalna komisija DZ je zaslišala podizvajalca oziroma poslovnega partnerja Nivo Eko, ki mu očitajo, da naj bi v zameno za pridobljene državne koncesije za urejanje vodotokov oglaševalo v medijih blizu SDS. Direktorja NGN Eko Tadej Hat in DL Naložbe Gregor Napret sta potrdila sodelovanje z Nivo Eko in oglaševanje v teh medijih. Potrdila sta tudi, da so v obdobju 2020-2022 med drugim oglaševali na Požareportu in v tedniku Demokracija. "Oglaševali smo, da smo lahko zagotovili 40 plač. Če ne oglašuješ, ni posla, če ni posla, pa ni denarja za plače," je dejal Hat.