Hrvaški predsednik Zoran Milanović se je odločno postavil za srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika, ki ga je označil za "sogovornika" in izrazil odločno nasprotovanje uvedbi sankcij proti vodji bosanskih Srbov.
Evropska komisija je med obiskom srbske premierke Ane Brnabić v Bruslju izrazila zadovoljstvo z napredkom Srbije za vstop v Evropsko unijo.
Katoliške škofije v Franciji so zbrale 20 milijonov evrov za odškodnine za tisoče žrtev spolnih zlorab, ki so jih zagrešili duhovniki, je sporočil sklad, zadolžen za zbiranje denarja.
Vesoljski teleskop James Webb, ki bo raziskoval zgodovino vesolja in oddaljene planete, se je dokončno utiril v t. i. točki Lagrange oziroma L2, od koder bo 1,5 milijona kilometrov stran od Zemlje lahko zrl v vesolje.
Sodišče v Iranu je francoskega državljana Benjamina Brierea obsodilo na osem let zapora zaradi obtožb o vohunjenju, potem ko so ga pred dvema letoma aretirali, medtem ko je med potovanjem po državi upravljal dron.
Evropska komisija članice Evropske unije poziva, naj ne uveljavljajo več dodatnih omejitev potovanj, ki so jih v preteklih tednih uvedle zaradi koronavirusne različice omikron.
Poljska je začela graditi trajno tehnično oviro ob meji z Belorusijo, s katero želi preprečiti prehode prebežnikov. Pregrada se bo raztezala po skoraj polovici celotne dolžine meje in naj bi stala 353 milijonov evrov.
V Kazahstanu, Kirgiziji in Uzbekistanu je na milijone ljudi ostalo brez elektrike, potem ko je doslej neznana nesreča povzročila velik izpad električne energije. Po večurnem izpadu so v teh državah spet vzpostavili oskrbo z električno energijo.
Cepljenje proti covidu-19 zelo dobro varuje pred hudim potekom bolezni in smrtjo, poživitveni odmerek pa še bistveno bolj, kažejo novi podatki o cepljenih in necepljenih v Avstriji. Podatki se nanašajo predvsem na koronavirusno različico delta.
Severna Koreja je nad Japonskim morjem znova izstrelila raketi. Najverjetneje gre za manevrirni raketi, današnje poročanje južnokorejske tiskovne agencije Jonhap, ki se sklicuje na vojaške vire, povzema ruska tiskovna agencija Tass.
V Črni gori so zjutraj izmerili rekordno nizko temperaturo, in sicer minus 33,2 stopinje Celzija v kraju Kosanica. Mraz je ohromil tudi druge države v regiji, Grčijo in Turčijo pa je zajelo obilno sneženje.
V nočnem klubu v mestu Sorong v indonezijski provinci Zahodna Papua je v ponedeljek prišlo do hudega prepira med dvema etničnima skupinama, po katerem je stavbo zajel požar. Po navedbah lokalne policije je umrlo najmanj 19 ljudi.
Britanski premier Boris Johnson se spoprijema z novo obtožbo o kršenju zaprtja javnega življenja med pandemijo covida-19 s prirejanjem zabav. Leta 2020 naj bi na Downing Streetu priredili rojstnodnevno zabavo z do 30 ljudmi.
Predsednik ZDA Joe Biden je dopisnika ameriške televizije Fox News Petra Doocyja v ponedeljek ozmerjal za "butastega pasjega sina", potem ko mu je ta zastavil vprašanje o visoki inflaciji v ZDA. Doocey je Bidnovo izjavo sprejel s humorjem in dobro voljo.