Italijansko mesto Milano in deželo Lombardijo so prizadele obilne padavine. Vse več skrbi jim povzroča naraščanje reke Lambro, ki je v sredo ponekod že prestopila bregove in poplavila dele mesta, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
Z izvolitvijo Gordana Jandrokovića na mesto predsednika se je konstituiral 11. sklic hrvaškega sabora. Jandrokovića so poslanci potrdili s 144 glasovi za in šestimi proti, tako je politik iz vrst vladajočega HDZ-ja še tretjič prevzel vodenje parlamenta.
Na Slovaškem smo vsi šokirani, saj poskus atentat na Roberta Fica ni bilo samo napad na premierja, ampak napad na demokracijo, je povedal slovaški novinar Adam Zavrel, ki meni, da je zdaj čas za enotnost v družbi.
Nič ne kaže na skorajšnji konec vojaške operacije v Gazi, o mirovnem sporazumu ni ne duha ne sluha, mirovna pogajanja se bodo morda nadaljevala v nekaj tednih, je v oddaji Ob osmih povedala zunanja ministrica Tanja Fajon.
V hudi prometni nesreči pri Sinju so umrli štirje tuji državljani, še pet jih zdravijo v splitskem kliničnem centru. Osebno vozilo s prebežniki, ki jih je prevažal državljan Madžarske, je zletelo s ceste med poskusom pobega, je pojasnila hrvaška policija.
Sekretar ruskega varnostnega sveta Sergej Šojgu je dejal, da ruske sile v Ukrajini napredujejo v vseh smereh, medtem ko ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zagotavlja, da jim je uspelo delno stabilizirati položaj na bojišču.
Kitajski predsednik Ši Džinping je v Pekingu sprejel ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki mu je zagotovil, da bo Kitajska vedno dober partner Rusije, ob tem pa obljubil pomoč pri poživitvi njunih držav.
Na Slovaškem so po poskusu atentata na premierja Roberta Fica poostrili varnostne ukrepe in varovanje političnih funkcionarjev. Odhajajoča predsednica Čaputova in novoizvoljeni predsednik Pellegrini sta pozvala k umiritvi razmer in obsodbam nasilja.
Victor Breiner, strokovnjak za varnost iz Slovaške, pravi, da je bila stopnja ogroženosti politikov v tej državi precej nizka, po tem napadu pa bo vse drugače. Prepričan je tudi, da bo napad na premierja Roberta Fica še poglobil razkol v slovaški družbi.
Moški je z nožem ranil več ljudi na ulicah mesta Zofingen na severu Švice, nato se je zatekel v hišo. Policiji je moškega po dveh urah pogajanj uspelo aretirati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vodja nizozemske skrajne desnice Geert Wilders je oznanil, da so s koalicijskimi partnerji dosegli dogovor o oblikovanju vlade. Ni jasno, kdo bo premier, saj se je moral Wilders zaradi nezadostne podpore temu položaju odpovedati.
EU bo prepovedal delovanje spletnega portala Voice of Europe, ki je bil pred kratkim razkrit kot del ruske operacije vplivanja, so za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili neimenovani diplomatski viri.
Visoki predstavnik mednarodne skupnosti Christian Schmidt je v Varnostnem svetu ZN-a pozval narode Bosne in Hercegovine, naj izkoristijo priložnost za vstop v EU, ki je začel pristopna pogajanja.
Ameriški predsednik Joe Biden je svojega predhodnika Donalda Trumpa izzval na dve predvolilni televizijski soočenji. Po oceni ameriških političnih analitikov se je za poziv odločil, ker mu ankete kažejo slabo.
Iz Evrope in sveta prihajajo ostre obsodbe poskusa atentata na slovaškega premierja Roberta Fica. Politični voditelji poudarjajo, da nasilje nima mesta v družbi in politiki.
V mestu Handlova, kjer je bilo srečanje vlade, je bil ustreljen slovaški predsednik vlade Robert Fico. 59-letni politik je v bolnišnici v Banski Bystrici prestal operacijo in ni več v smrtni nevarnosti. Osumljenca so prijeli takoj po napadu.
Unija in zveza Nato sta posvarili Gruzijo, da se z zakonom o tujem vplivu oddaljuje od njiju. Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili naj bi na zakon vložila veto, vendar vladajoča stranka Gruzijske sanje vztraja, da ima dovolj glasov za preglasovanje.
Irska bo Palestino priznala do konca meseca, je danes dejal podpredsednik vlade v Dublinu Micheal Martin in kot možen datum priznanja omenil 21. maj.
Francija je v Novo Kaledonijo poslala vojake, uvedla policijsko uro in prepovedala družbeno omrežje TikTok. Zaradi načrtovanih sprememb ustave o volilni pravici so na otočju izbruhnili nasilni protesti.
Požar, ki je ponoči izbruhnil v marini v Medulinu na jugu hrvaške Istre, je gasilcem uspelo obvladati in je pod nadzorom. V požaru ni bil nihče poškodovan, zgorelo pa je 22 plovil, so sporočili puljski gasilci in istrska policija. Vzrok požara še ni znan.