Papež Frančišek je pred podnebno konferenco COP28 sodelujoče pozval k sprejetju zavezujočih ukrepov pri opuščanju fosilnih goriv. "Zaradi globalnega segrevanja svet propada," je izpostavil in opozoril, da je škoda ponekod že nepovratna.
Države članice EU-ja so dosegle dogovor o ključnem delu reforme evropskega azilnega, s čimer bodo članice, ki se bodo znašle pod velikim migracijskim pritiskom, lahko prilagodile določena pravila iz evropskega pakta o azilu in migracijah.
Slovaška bo zaradi povečanega števila prebežnikov uvedla začasen nadzor na meji z Madžarsko. Bratislava je odločitev utemeljila s ponovno uvedbo mejnih nadzorov Avstrije, Češke in Poljske na meji s Slovaško.
Letošnji Nobelovi nagrajenci za kemijo so Moungi Bawendi, Louis Brus in Aleksej Ekimov, in sicer za prispevek na področju kvantnih pik, je sporočila Švedska kraljeva akademija znanosti.
Papež Frančišek je v Vatikanu odprl škofovsko sinodo o prihodnosti Katoliške cerkve, na kateri bodo govorili o izzivih, s katerimi se spoprijema Cerkev.
Nekdanja novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova, ki je marca lani v neposrednem prenosu protestirala proti vojni v Ukrajini, je bila v odsotnosti obsojena na osem let in šest mesecev zaporne kazni.
V Osijeku je v tovarni za reciklažo PET-plastike Drava International ponoči izbruhnil velik požar. Gori nekaj tisoč kvadratnih metrov uskladiščene plastike na prostem, ogenj, ki še ni pod nadzorom, pa je zajel tudi proizvodni objekt.
Nad tremi ruskimi obmejnimi regiji je zračna obramba ponoči sestrelila 31 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Iz Belgoroda, Kurska in Brjanska o morebitnih žrtvah ne poročajo.
Odstavitev republikanskega predsednika predstavniškega doma kongresa Kevina McCarthyja je prvi tak primer v zgodovini ZDA. To se je zgodilo zaradi frakcije republikancev, ki podpira Donalda Trumpa, kaj sledi, pa še ni jasno.
Dobro leto in pol po začetku ruske invazije na Ukrajino ter dobro leto in pol oboroževanja in financiranja vojaških operacij Kijeva se pojavljajo prvi znaki, da mednarodni skupnosti počasi zmanjkuje potrpljenja za neomejeno dobavo pomoči.
V Mestrah v bližini Benetk se je zgodila huda prometna nesreča, v kateri je avtobus zletel z nadvoza in padel blizu železniških tirov ter zagorel. Mrtvih je 21 ljudi, tudi dva otroka. Med žrtvami so tudi tuji državljani, iz Nemčije, Ukrajine in Hrvaške.
Ukrajina je dosegla dogovor s Poljsko in Litvo, s katerim želijo pospešiti izvoz žita. Več mejnih kontrol naj bi namesto na obremenjeni meji s Poljsko zdaj izvajali v litovskem pristanišču Klaipeda.
53-letni Hunter Biden, sin ameriškega predsednika Joeja Bidna, se je izrekel za nedolžnega v primeru treh kaznivih dejanj, ki izhajajo iz njegovega domnevno nezakonitega nakupa revolverja leta 2018.
Španski kralj Felipe VI. je danes španskemu premierju Pedru Sanchezu iz vrst socialistov (PSOE) podelil mandat za sestavo nove vlade, poroča španska tiskovna agencija EFE.
Ameriške oblasti so prvič v zgodovini naložile kazen podjetju odpadkov v orbiti Zemlje. Vesoljski odpadki so delci neuporabnih satelitov in vesoljskih plovil v zemeljski tirnici, ki povečujejo tveganje trčenja.
Srbska policija je pridržala nekdanjega podpredsednika največje stranke Srbov na Kosovu Milana Radoičića, ki je v petek prevzel odgovornost za nedavni napad na kosovsko policijo v kraju Banjska in zanikal vpletenost srbskih oblasti.
V nakupovalnem središču v tajski prestolnici Bangkok se je zgodil strelski napad, v katerem sta bila ubita dva človeka, še pet je bilo ranjenih. Tajska policija je po napadu aretirala 14-letnika in zasegla pištolo.
Sirska tiskovna agencija SANA poroča o novem izraelskem zračnem napadu na Sirijo, in sicer na njenem vzhodu, pri čemer se sklicuje na vojaški vir. V napadu sta bila ranjena sirska vojaka.
Indija je Kanadi sporočila, da mora do prihodnjega torka iz države umakniti 41 od svojih 62 diplomatov. Državi sta v diplomatskem sporu, potem ko je Kanada očitala indijski vladi, da je vpletena v umor vidnejšega kanadskega sikha v Vancouvru junija lani.
Ognjeniško območje Flegrejska polja zahodno od Neaplja je v ponedeljek zvečer že drugič v nekaj dneh stresel potres. Potres z magnitudo 4,0 je stresel območje malo po 22. uri.