Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da ambasadori nemaju pravo da se mešaju u unutrašnje stvari jedne zemlje, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze. Komentarišući odgovor ambasade SAD u Sarajevu na pitanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pri čemu je iz ambasade saopšteno da nema potrebe za ponovnim razmatranjem pravne istorije i sudskih presuda" u vezi sa pitanjem nadležnosti centralnih vlasti i entiteta u BiH, Višković je rekao da je očito da je BiH protektorat.
Ministar spoljnih poslova Marko Đurić razgovarao je danas sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandrom Vranješom o aktuelnim temama i pitanjima od obostranog značaja.
Srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da pokušaji Ambasade SAD u Sarajevu da ubede javnost da veću pravnu snagu ima nečija izjava od Ustava najbolje svedoči o duboko potcenjivačkom odnosu prema BiH. Ona je rekla da su se iz američke ambasade raspisali, ali da nije videla odgovor ni na jedno pitanje koje je ambasadi prethodno postavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Srna.
Kada ambasador SAD u BiH Majkl Marfi čuva Dejtonski sporazum, isto je kao kada "koza čuva kupus" - propast je zagarantovana, napisao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na svom Iks nalogu.
Jedan od osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma i bivši dekan Fakulteta za bezbednost Radomir Milašinović izjavio je danas da reakcija ambasade SAD u Sarajevu na održani Svesrpski sabor, ne doprinosi miru u regionu i povezivanju naroda.
Američka ambasada u Sarajevu saopštila je danas, povodom pitanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića gde u Dejtonskom sporazumu piše da državna imovina pripada centralnim vlastima u BiH, da nema potrebe za ponovnim razmatranjem pravne istorije i sudskih presuda" zu vezi sa tim pitanjem.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je uslov za nastavak razgovora koalicije na nivou Bosne i Hercegovine smena ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije, ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedina Konakovića i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića.
Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Dan Republike Srpske ostaje 9. januar, a da Srpska dodaje Dan državnosti koji će se zajedno sa Srbijom slaviti 15. februara.
Predstavnici Klinike za traumatologiju Kliničkog centra u Zagrebu saopštili su danas da je muškarac koji se zapalio ispred Vlade Hrvatske životno ugrožen.
Pripadnici MUP-a Republike Srpske danas sprovode akciju "Roleks", u okviru koje je do sada uhapšeno 10 osoba koje se sumnjiče za prodaju droge, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske. Na osnovu naredbe Suda BiH, u toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata i prevoznih sredstava na 24 lokacije na području Banjaluke, Foče, Bileće, Laktaša, Drvara i Kantona Sarajevo, navodi se u saopštenju.
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su na području Istočnog Sarajeva državljanina Avganistana po poternici Interpola Beograd.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas da su izbori za Evropski parlament pokazali da su nosioci globalne politike EU izgubili i da je reč o očekivanom "političkom zemljotresu", ali "ostaje da se vidi da li će to na političkom planu napraviti određene promene".
Ministar bez portfelja zadužen za odnose s dijasporom Đorđe Milićević i ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srpske Zlatanom Klokićem definisali su danas, na sastanku u Banjaluci, naredne korake u realizaciji ciljeva postavljenih Memorandumom o saradnji vlada Srbije i Republike Srpske u jačanju veza dijaspore sa maticom. Memorandum je potpisan i razmenjen proteklog vikenda na Svesrpskom saboru u Beogradu u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.
U Sarajevu su jutros evakuisane tri srednje škole nakon dojave o postavljenim bombama, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
Sud BiH odredio je pritvor Ramizu Durakoviću, koji je osumnjičen za ratni zločin nad srpskim civilima na području Čajniča, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.
Zemljotres jačine 3,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je BIH jutros u 9.50 časova, saopštio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC).
Plantaža marihuane i još 13 kilograma ove droge pronađeno je tokom policijske akcije na području Mokrog, u opštini Pale, a dva lica su uhapšena, saopšteno je iz državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.
U istarskim turističkim centrima već u predsezoni cene su otišle u nebo u odnosu na prošlogodišnje, a očekuje se da će, kako se leto bliži, biti još i više.
Nekadašnji predsednik NSRS Dragan Kalinić poručio je, povodom današnjeg Sverspskog sabora u Beogradu, da će budućim generacijama ostati i Republika Srpska i snažna Srbija i upitao: "Šta ćete više od toga".
Predsednik Skupštine Andrija Mandić saopštio je da je rano jutros upoznao evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheljija da su crnogorski poslanici "ostvarili veliki trijumf" i gotovo jednoglasno usvojili set od preostalih pet zakona potrebnih za dobijanje Izveštaja o proceni ispunjenosti privremenih merila u poglavljima 23 i 24 (IBAR).