U Sudu BiH danas nije održan glavni pretres u postupku protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića. Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas ispred Suda BiH u Sarajevo da je sudija bio jasan da im se sudi jer ne poštuju visokog predstavnika. Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je postupak pred Sudom BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, suđenje Ustavu BiH i samoj BiH, koji su pokrenuli oni koji ne žele dobro ovoj zemlji i misle da se sve silom može učiniti.
Počeo je postupak makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova za izručenje lidera stranke Desna, Ljupča Palevskog iz Turske. Ljupčo je poslednji, od petoro osumnjičenih za otmicu i ubistvo četrnaestogodišnje Vanje Đorčevske iz Skoplja. Inače, svi, do sada, osumnjičeni su članovi makedonske stranke Desna.
Upravni odbor Veća za implementaciju mira u BiH (PIK) razmatrao je na dvodnevnom zasedanju u Sarajevu stanje u pogledu sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a posebna pažnja je posvećena, kako su rekli, "secesionističkoj retorici vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i podrivanju ustavnog poretka BiH, uključujući i pokušaje da se pogrešno okarakterizuje međuentitetska linija razgraničenja".
Predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković izjavio je danas da je popis stanovništva koji je toku prvi slobodan popis u poslednjih sto godina i veruje, kaže, da je u prethodnim bilo falsifikovanja istorije.
U Rijeku je stiglo 22 od ukupno 89 polovnih pešadijskih borbenih vozila Bradley M2A2, koja će ojačati kapacitet Hrvatske vojske, ali i odbrambenu poziciju NATO u regionu, saopšteno je danas iz Ambasade SAD u Zagrebu.
Makedonsko Ministarstvo pravde zatražilo je od nadležnih turskih organa da prvoosumnjičeni za dvostruko ubistvo Ljupčo Palevski bude zadržan u pritvoru do okončanja postupka o izručenju.
Američke vlasti zatražile su od Hrvatske da im izruči državljanina BiH Vladimira Jovančića, koji je pomogao osobi bliskoj ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u begu iz Italije zbog kršenja sankcija nametnutih nakon agresije na Ukrajinu, saopštilo je Ministiarstvo ministarstvo pravosuđa SAD-a.
Prvoosumnjičeni za dvostruko ubistvo u Skoplju i Velesu Ljupčo Palevski Palčo, koji je uhapšen u Turskoj, nije nepoznat makedonskoj javnosti budući da je bio član i funkcioner vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), bavio se medijima i formirao svoju političku partiju.
Tužioci iz Posebnog odeljenja za ratne zločine podigli su danas optužnicu protiv sedam Srba pripadnika Vojske Republike Srpske, koji se terete ratni zločin nad Bošnjacima tokom poslednjeg rata.
Državljanka BiH Nada Radovanović Tomanić uhapšena je u SAD zbog sumnje da je, radi dobijanja američkog državljanstva, pokušala da sakrije da je kao pripadnica Specijalne jedinice tzv. Armije BiH Zulfikar učestvovala u nečovečnim postupanjima prema žrtvama srpske nacionalnosti na Igmanu 1993. godine.
BiH mora da nađe model funkcionisanja bez stranaca, a 14 prioriteta koji su uslov za ulazak u Evropsku uniju daleko su od realizacije, rekao je danas profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Miloš Šolaja.
I nakon hapšenja prvoosumnjičenog za dvostruko ubistvo u Severnoj Makedoniji Ljupča Palevskog Palča građani su uznemireni, jer i dalje je mnogo pitanja bez odgovora, a jedno od njih je i kako je moguće da se sav taj užas dogodio u trenutku kada su država i makedonska prestonica bili praktično u policijskoj blokadi zbog pripreme i održavanja ministarskog samita OEBS.
Ljupčo Palevski Palčo, osumnjičen za otmicu i ubistvo 14-godišnje Vanje Đorđevske iz Skoplja, kao i za ubistvo Pančeta Žeževskog, uhvaćen je danas, javlja portal "Skopje1".
Na gradskom groblju u Butelu danas je sahranjena četrnaestogodišnja Vanja Đorđevska, javila je skopska tv Kanal5.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sutra će se odazvati pozivu Suda BiH i sa pravnim timom prisustvovati glavnom pretresu, potvrdio je advokat predsednika Srpske Goran Bubić.
Zamenik predsedavajuće Saveta ministara Staša Košarac izjavio je da su na današnjem sastanku na visokom nivou u Briselu o evropskim integracijama BiH, istaknuti jasni stavovi Republike Srpske i opredeljenje za članstvo u EU, kao spoljnopolitički cilj, te da će Srpska snagom ustavnog kapaciteta pokazati svoju spremnosti, kompetencije i kredibilne politike.
Bivši ministar odbrane u Savetu ministara BiH Selmo Cikotić osuđen je danas nepravosnažno na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja.
Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović poručila je danas da je neprihvatljivo da u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU zakone nameće stranac, umesto da ih donose domaće institucije u kojima sede demokratski izabrani predstavnici naroda.
Skopski mediji objavljuju danas oprečne informacije o navodnom pokušaju otmice dvoje dece iz dvorišta Osnovne škole u Opštini Karbinci.
Najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE saopštila je danas da ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski ne može da bude amnestiran i da je odgovoran i, kako ističu, najodgovorniji što je dozvolio prvoosumnjičenom za otmicu i ubistvo maloletne Vanje Đorđevski, Ljupču Palevskom, da pobegne iz zemlje.