Rat u Ukrajini – 815. dan. Sinoć su u Harkovu odjekivale eksplozije zbog, kako su navele lokalne vlasti, vazdušnih udara. U Ukrajini su na snagu stupile izmene zakona o mobilizaciji prema kojima je predviđeno da mobilizaciji podležu građani starosti od 25 do 60 godina. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je predlog o primirju tokom Olimpijskih igara za koje se zalaže francuski predsednik Emanuel Makron. Zelenski je poručio da su ukrajinske snage odbile ruski juriš na Časov Jar.
Broj poginulih u ruskom napadu na rekreativni centar u predgrađu Harkova porastao je na šest, dok je 27 osoba povređeno, saopštilo je Regionalno tužilaštvo u Harkovu na aplikaciji Telegram.
Zdravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica, ranjenog u atentatu, je teško, ali stabilno i prognoze su pozitivne, rekao je danas zamenik predsednika Vlade i ministar odbrane Robert Kalinjak.
Ministarstvo odbrane Nemačke zatražilo je od savezne vlade dodatnih 3,8 milijardi evra pomoci Ukrajini za ovu fiskalnu godinu, piše Bild.
uski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.
Rat u Ukrajini ušao je u 814. dan. Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski upozorio je na predstojeće "teške borbe" u Harkovskoj oblasti. Nemačka je pozvala na slanje oružja velikog dometa Kijevu zbog "dramatične" situacije u tom regionu. Sa druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da moskovske snage u tom području stvaraju tampon-zonu za zaštitu ruskih pograničnih regiona, kao i da im zasad nije cilj zauzimanje Harkova.
Ministarstvo odbrane SAD najavilo je sledeći sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Ramštajn formatu za ponedeljak, 20. maja.
Osumnjičeni za napad slovačkog premijera Roberta Fica, Juraj Cintula priznao je danas krivicu pred sudom. Slovački sud presudio je danas da Juraj Cintula, optužen za atentat na slovačkog premijera Roberta Fica, bude zadržan u pritvoru, izjavila je portparolka suda.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ruske trupe preuzele kontrolu nad selom Starica u Harkovskoj oblasti u Ukrajini.
Potpredsednik Vlade Slovačke i ministar odbrane Robert Kalinjak saopštio je danas da je premijer Robert Fico pri svesti i da se lekari nadaju pozitivnoj prognozi.
Jedna osoba je poginula u napadu ukrajinskog drona na selo u Kurskoj oblasti, izjavio je vršilac dužnosti načelnika Kurske oblasti Aleksej Smirnov.
Sedam vojnika povređeno je danas u eksploziji municije iz Drugog svetskog rata na teritoriji Vojne akademije za veze u Sankt Peterburgu, nazvanoj po maršalu Sovjetskog Saveza S.M. Buđonom, saopštila je pres-služba Lenjingradskog vojnog okruga.
Rat u Ukrajini – 813. dan. Najveće bitke vode se u oblasti Harkova. Ukrajinska vojska tvrdi da su na frontu intezivirani ruski napadi dronovima. Moskva tvrdi da je uništila komandno mesto Ukrajine u Harkovu. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da bi dva PVO "patriota" odbila napade ruskih trupa. NATO zvaničnici tvrde da Rusija nema kapacitete da osvoji Harkov.  
Arbitražni sud Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti zaplenio je danas rusku imovinu i račune filijalama Unikredit banke u vrednosti od 462,6 miliona evra.
Sever Italije su danas pogodile velike poplave nakon oluje i obilnih padavina, a posebno su pogođeni gradovi Padova i Vićenca, a jedna osoba se vodi kao nestala u oblasti jezera Komo nakon urušavanja malog mosta.
Evropski savet danas je odlučio da obustavi emitovanje u Evropskoj uniji još četiri medija koja su ocenjena kao glasila koja šire i podržavaju rusku propagandu i agresorski rat protiv Ukrajine - Glas Evrope, Ria Novosti, Izvestija i Rosijska gazeta, objavljeno je na sajtu Spoljnopolitičke službe Evropske unije (EEAS). "Ti mediji su pod stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom rukovodstva Ruske Federacije i bili su od suštinskog značaja i instrumentalni u pokretanju i podršci ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, kao i za destabilizaciju njenih susednih zemalja."  
Rusija upozorava SAD i EU, kao i Kijev koji oni kontrolišu, da se igraju vatrom u vezi sa terorističkim napadima ukrajinske vojske i da će Rusija odgovoriti, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je rekla da je režim u Kijevu u pokrenuo još jedan masovni napad bespilotnim letelicama i pomorskim dronovima na Krim, Krasnodarski kraj i druge ruske regione i da Rusija povodom tih napada još jednom upozorava Zapad da se igra vatrom i da će Rusija odgovoriti na zadiranja na svoju teritoriju.
Ministri spoljnih poslova 46 država danas su usvojili sporazum o korišćenju veštačke inteligencije (AI) na sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope.
Berlin očekuje da će Priština uputiti ustavnom sudu tzv. Kosova nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) koji je sačinio specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, što bi bio preduslov za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, preneo je Dojče vele na albanskom jeziku.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon o mobilizaciji kojim je između ostalog predviđeno da neke kategorije osuđenika mogu služiti vojsku.Prema dokumentu, zatvorenici će moći da se mobilišu u vojsku na službu po ugovoru i biće pušteni na uslovnu slobodu. Prema rečima ministra pravde, u Ukrajini ima oko 10-20.000 osuđenika, koji u budućnosti mogu biti mobilisani i oni će služiti u specijalnim jedinicama.