U Parizu će danas svečano biti otvorena "Srpska kuća", u okviru Olimpijskih igara 2024. godine, a otvaranju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i visoke zvanice Francuske i predstavnici diplomatskog kora.
Predsednik Vlade Miloš Vučević obilazi radove na petlji Adrani sektori 3 Moravskog koridora zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem.
Patrijarh srpski Porfirije doputovaće danas u Crnu Goru, prvo u Berane, a kako je ranije najavljeno sutra će služiti liturgiju povodom 80 godina od genocida u selu Velika kod Plava.
Dogodilo se na današnji dan 1872 - rođen je srpski kompozitor i dirigent Stanislav Binički, autor marša "Na Drinu", direktor Beogradske opere. Kompoziciju i solo pevanje studirao je u Minhenu, a po dolasku u Beograd osnovao je vojni orkestar. Sa Stevanom Mokranjcem i Kostom Manojlovićem osnovao je 1899. "Srpsku muzičku školu" koja sada nosi ime "Mokranjac". Ostala dela: prva srpska opera "Na uranku", horske pesme zbirka "Seljančice", solo pesme, muzika za dramske komade, vojni marševi.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije skoro 2,2 milijarde ljudi suočava se sa nekim oblikom oštećenja vida, od kojih bi milijardu moglo biti sprečeno ili lečeno.
Tokom posete Kraljevini Esvatini, domaćini su suprugu predsednika Srbije Tamaru Vučić i delegaciju Srbije upoznali sa radom i kapacitetima Industrijskog parka, posebno sa proizvodnjom i preradom mesa.
Na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi za devojke (EGOI), u konkurenciji 196 takmičarki iz 56 zemalja, četvoročlana informatička ekipa Srbije osvojila je jednu srebrnu i tri bronzane medalje.
Napadi na zaposlene u zdravstvu učestali su u poslednje vreme, te sindikati zdravstvenih radnika upućuju apele da svako nezadovoljstvo građani iznose zaštitnicima pacijenata, rukovodstvu zdravstvenih ustanova ili samim sindikatima, umesto da biraju nasilje.
Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković obratila se danas na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 180 godina od osnivanja Državne revizorske institucije (DRI) istakavši da je reč o jednom od najvažnijih nezavisnih kontrolnih tela i nezaobilaznom faktoru u ekonomičnom poslovanju države.
„Na veliko interesovanje i radost učesnika i posetilaca ponovo su se igrali konji vrani!“, poručio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, nakon manifestacije Miholjski susreti sela održane u selu Tripkova kod Čajetine, na kojoj je, pored bogatog programa, izabrana i najlepša konjska zaprega.Nakon veselog karavana zaprega, više od 10 učesnika koji su defilovali, odabrana je pobednička, vlasnika mladog Radoša Stanojčića iz Bioske.
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na Svečanoj akademiji povodom 180 godina od osnivanja Državne revizorske institucije da činjenica da je prošlo 180 godina od kada Srbija ima instituciju koja kontroliše trošenje državnog odnosno novca građana pokazuje da su se naši preci davno nosili mišlju da imaju pravo da znaju kako se troši narodni novac i naglasila da je takva kontrola sada još važnija.
Kardiolog Kliničkog centra Srbije Emilija Nestorović izjavila je danas da je transplantacija organa kompleksna zato što je to jedina grana medicine čiji uspeh zavisi podjednako od medicinske struke i građana, zbog čega je neophodno kontinuirano raditi na edukaciji građana kako bi se podigla svest o ovoj temi.
Ministarstvo rudarstva i energetike i Privredna komora Srbije (PKS) organizovali su danas prvu javnu raspravu o Nacrtu Strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2040. godine sa projekcijama do 2050. godine, kao i javnu raspravu o Izveštaju o strateškoj proceni uticaja Strategije razvoja energetike na životnu sredinu. Javna rasprava trajaće do 15. avgusta, a 30. i 31. jula biće organizovana u Nišu i Novom Sadu.
DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima, inspirisanih olimpijskim pokretom koji spaja sport sa kulturom i obrazovanjem za dobrobit čovečanstva.