Včeraj ob 18.54 so gasilci PGD Obrežje v Dečnem selu, občina Brežice, s tehnično intervencijo odstranili sršenje gnezdo iz dimnika stanovanjskega objekta.

preberite več »


Atleti novomeške Krke so uspešno tekmovali tudi drugi dan Atletskega pokala Slovenije v Mariboru in v moški konkurenci obdržali vodstvo, s katerim so zaključili prvi dan tekmovanja. Uspeh fantov so s tretjim mestom dopolnila dekleta.

preberite več »


Društvo likovnih umetnikov Dolenjske, ki pod svojim okriljem združuje likovne umetnike Dolenjske, Bele krajine in Posavja, je v petek v svoji galeriji Ulti na zgornjem koncu Glavnega trga odprlo novo razstavo. Gostja galerije je tokrat članica društva Marija Rus, Belokranjka, ki živi in ustvarja v Metliki in Ljubljani.

preberite več »


Najboljši dolenjski motokrosist Jan Pancar s Čateža pod Zaplazom si je na dirki svetovnega prvenstva razreda MXGP v češkem Loketu, ki jo je dobil Slovenec Tim Gajser, privozil 14. mesto, zanimivo pa je, da je bilo s to številko povezano skoraj vse, kar se mu je zgodilo na Češkem.

preberite več »


Na evropskem prvenstvu v atletiki za mlajše mladince oziroma za  kategorijo U18 se je tretji dan tekmovanj v popoldanskem finalu skoka s palico izkazal Matic Tršelič Buble, član brežiškega kluba Viva.

preberite več »


Novomeški občinski svetnik Uroš Lubej se je za zadnjo predpočitniško sejo novomeškega občinskega sveta, ki je tokrat med drugim odločal o višjih cenah novomeških vrtcev, temeljito pripravil. S svojimi novinarskimi izkušnjami je analiziral, kako se s tem spopadajo v Novemu mestu primerljivih občinah, in ugotovil, da je novomeška občina, kar se tiče pomoči staršem pri plačevanju otroškega varstva, tam nekje v povprečju. Na osnovi ugotovitev svoje analize je predlagal iskanje možnosti za dodatno razbremenitev staršev. V glasovanju je bil prekratek za en sam glas.

preberite več »


Metličanka Vita Vlašič, ki je po študiju novinarstva ostala v Ljubljani, je že nekaj časa obraz informativnega programa TV Slovenija. Nedavno je z odliko opravila še eno premierno vlogo – postala je namreč voditeljica TV Dnevnika. Ob prihodu na »tavečo« televizijo smo jo najprej spremljali v jutranjih poročilih, zatem je vodila Prvi dnevnik in Poročila ob petih, zdaj pa jo bomo večkrat videli tudi v osrednjem TV Dnevniku. Za našo rubriko je simpatična Vita povedala: »Vodenje Dnevnika je odgovornost, ki sem jo sprejela z zadovoljstvom, predvsem pa z velikim spoštovanjem do oddaje in njenega pomena. Nikakor pa ne gre brez dobre ekipe.« Vita je hčerka znanih Metličanov Rudija in Duške Vlašič, ki sta na svojo edinko zelo ponosna, še raje kot na TV-zaslonu pa jo vidita v rodni Beli krajini. Na objavljeni fotografiji je Vita v rdečem, ob njej pa kolegi v redakciji.

preberite več »


Šahisti novomeškega šahovskega društva Krka so se na mednarodni dan šaha pridružili poskusu postavljanja Guinnessovega rekorda v največjem številu odigranih šahovskih partij v 24 urah.

preberite več »


Na Pokljuki je včeraj potekala 11. Velika nagrada Občine Gorje, na kateri so nastopile vse mlajše selekcije kolesarskega kluba Adria Mobil. Novomeški kolesarji so osvojili eno srebrno in pet bronastih medalj ter še nekaj uvrstitev med najboljših deset.

preberite več »


Po prvem dnevu Atletskega pokala Slovenije v Mariboru med moškimi vodi novomeška Krka pred ljubljanskim Massom in celjskim Kladivarjem, med ženskami pa Mass pred Velenjem in ljubljanskim Kronosom.

preberite več »


Potem ko je bil svet v petek priča enemu največjih informacijskih zlomov v zadnjih letih, ki je prizadel letalske družbe, podjetja in medije (med drugim tudi novomeško Krko in ljubljansko letališče), v letalskem prometu danes ni več večjih težav, vnovič je steklo tudi poslovanje v gospodarstvu in drugih organizacijah.

preberite več »


Danes ob 9.08 so gasilci PGD Telče v naselju Otavnik, občina Sevnica, zasilno prekrili približno tri kvadratne metre poškodovane strehe na stanovanjskem objektu po udaru strele. Na srečo zagorelo ni.

preberite več »


Včeraj nekaj pred 18. uro se je, kot smo že poročali, zgodila huda prometna nesreča na avtocesti pri Selah pri Karteljevem iz smeri Ljubljane proti Obrežju. S Policijske uprave Novo mesto so sporočili nekaj podrobnosti.

preberite več »


Nogometno igrišče z naravno travo na Cvibljah je že precej dotrajano, zato namerava Občina Trebnje nanj položiti umetno travo in urediti tudi ustrezno odvajanje vode. S tem bi izboljšali razmere za treninge in tekme, kajti ob deževju in slabšem vremenu morajo trebanjski nogometaši domače tekme igrati drugje.

preberite več »


V Brnu je danes potekala zahtevna enodnevna dirka Visegrad 4 Bicycle Race - GP Czech Republic (1.2). Od 149 kolesarjev na startu 190,5 km dolge preizkušnje jih je v cilj prišlo le 19. Zmagal je domačin Martin Voltr (Pierre Baguette cycling), odličen drugi je bil član novomeškega KK Adria Mobil Barnabas Peak (+ 51 sek), za kar je prejel novih 30 UCI točk, na najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa je stopil Poljak Pawel Szostka (Lubelskie Perła Polski), ki je zmagovalcem zaostal 1:05 min. Rezultati tu.

preberite več »


Novomeščanka Emilija Skrt, ki jo prijatelji poznajo kot Emo, živi med Dolenjsko, Posavjem in Primorsko. Poleti je najpogosteje na vikendu nad Kostanjevico na Krki ali pa v tipični primorski vasici, kjer obnavlja staro kamnito hišo. Pravi, da ima rada »sveto preproščino« – življenje, kot ga ponuja narava. Vse življenje je delala kot prostovoljka, zadnja leta pa se lahko pohvali s pridobljenimi nazivi, kot so NLP coach, učiteljica reikija in zeliščarica NPK. Vse to dokazuje, da živi skladno z naravo, ob tem pa raziskuje notranje stanje človeka, prireja različne delavnice za ranljive skupine in posameznike in jih uči, kako preživeti s tem, kar imamo, je pa tudi polna nasvetov za razstrupljanje telesa in duha. Uživa med preprostimi ljudmi v krajih svojih staršev, kjer sama ob pomoči sosedov in sina prenavlja staro primorsko hiško. Ob njej je tudi nekaj zemlje, zato se pogosto loti celo košnje (na fotografiji), za preživetje pa opravlja različna dela ter pripravlja čaje in kuha marmelade in sokove iz domačega sadja. Tako kot vse več ljudi je tudi Ema prepričana, da je samooskrba temeljni kamen lastnega preživetja.

preberite več »


Reka Kolpa še vedno velja za eno od najbolje naravno ohranjenih rek v državi, se pa njeno stanje zaradi urbanizacije, turizma in podnebnih sprememb poslabšuje. Zato je nujno začeti urejati čiščenje odpadnih voda in najti dogovor o enovitem lokalnem, državnem in meddržavnem pristopu upravljanja reke, pravijo na zavodu za varstvo narave.

preberite več »


Francoski avtomobilski proizvajalec Renault naj bi proizvodnjo prenovljene različice cenovno bolj dostopnega električnega twinga zaupal novomeškemu Revozu, danes na spletni strani poroča Forbes Slovenija. Podpis memoranduma o soglasju, ki bo podlaga za zagon proizvodnje, bo po njihovih navedbah v sredo na sedežu Revoza v Novem mestu.

preberite več »


Na fotografiji sta oče in hči, ki pomembno bogatita novomeški kulturni prostor. 72-letni Jože Kotar je uspešen novomeški slikar, ki ustvarja že več kot 50 let, v tem času pa je ustvaril bogat slikarski opus in za svoje delo prejel številne nagrade doma in v tujini. Njegova hči Klavdija, ki je letos praznovala 50 let in je že 12 let na čelu novomeške izpostave JSKD, pa je kulturnica po duši in srcu. Ljubiteljska kultura je v naši regiji na vseh področjih močno razvita in na zavidljivo visoki ravni tudi po zaslugi povezovalne Klavdije, ki je med drugim še pesnica ter sourednica ali soavtorica številnih publikacij in voditeljica predvsem kulturnih dogodkov. Delo drug drugega izjemno spoštujeta in cenita, delovanje v kulturi pa ju je v razmerju oče in hči še bolj povezalo.

preberite več »


Po dveh letih se k rokometašem Trima iz Trebnjega vrača Mirko Latković. Ta je v Trebnje iz Črne gore prišel leta 2021, po kadetski in mladinski karieri pa je kot posojen rokometaš igral za Dobovo in Škofjo Loko, so sporočili iz kluba.

preberite več »