Novinarji po službeni dolžnosti spremljamo marsikateri zanimiv dogodek. Včasih nam je celo žal, da na njem ne moremo sodelovati. Največkrat se vzrok skriva v preobremenjenosti in pomanjkanju časa. A Tanja Jakše Gazvoda iz Šentjerneja, novinarka Slovenskih novic, ki je vrsto let delala tudi na Dolenjskem listu, si je ob lanskem poročanju o razstavi pit iz krhkega testa v Šmarjeti zadala izziv, da prihodnje leto sodeluje. Spekla je jagodno pito in osvojila zlato priznanje. Tanja je tudi sicer odlična gospodinja in mama treh otrok, ki obožujejo njene pite. Odkar je prvič pokusila jagodno pito iz novomeškega sladkega butika Pie shop, pravi, da jih obožuje, in tudi kadar jih sama peče, se skuša temu čudovitemu okusu čim bolj približati. »Ker vaja dela mojstra, je moja pita zdaj res božanska. Se je pa žal velikokrat potrdilo, da kadar pečeš za druge, bo šlo zagotovo kaj narobe. A tokrat je šlo vse kot po maslu, saj mi je zmanjkala le ena točka do popolnosti,« nam je zaupala neutrudna novinarka, ki si je za prihodnje leto že zadala nov izziv. V Šmarjeti bo sodelovala s slano pito, čeprav takih še nikoli ni delala. Prepričani smo, da ji bo uspelo.

preberite več »


Da je oporni zid pokopališča v Stopičah nad peščenim parkiriščem nasproti tamkajšnje šole v zelo slabem stanju, da razpada in da kot tak ni v ponos kraju, nas je pred tednom opozoril naš zvesti bralec in naročnik meseca Jože Udovč. Da bi bilo dobro o tem kaj napisati.

preberite več »


Danes ob 10.54 je v naselju Laze pri Boštanju, občina Sevnica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v obcestni jarek. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, pogasili vozilo, odklopili akumulator na vozilu, postavili pivnike v bližnji potok, počistili cestišče ter nudili pomoč vlečni službi in Cestnemu podjetju. Reševalci NMP Sevnica so ponesrečenega na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

preberite več »


Zaradi omejenega dostopa do informacij številni upokojenci letos še niso uveljavili pravice do izplačila za vdovsko pokojnino. Društvo Srebrna nit pred iztekom roka za vložitev zahteve za vdovsko pokojnino pristojno ministrstvo poziva k spremembi zakona.

preberite več »


Denis Škofič je prekmurski ribič. In poet. Pred tremi leti je Murine mrtvice zamenjal s Krkinimi tolmuni in z njenim okljukom. Zanjo je neki drugi pesnik, ki je v Novo mesto prav tako prišel iz drugih krajev, v svoji pesmi zapisal, da se vije krog mesta in ga objema kot ljubica zvesta. In prav Krka s svojimi okljuki in z brežinami je odločila, da se je Denis Škofič, po izobrazbi in poklicu profesor slovenščine, pred tremi leti priselil v Novo mesto ter se zaposlil kot učitelj na zdravstveni in kemijski šoli.

preberite več »


V Leskovcu so končno odprli že pred dvema letoma zgrajen obrat za mehansko in biološko obdelavo odpadkov, ki je za deset oziroma po dogovorjeni pridružitvi Šentjerneja enajst občin strateškega pomena

preberite več »


Nov leseni most čez reko Krko v vasi Loke, ki bo nadomestil sedanjega dotrajanega in zato tudi večkrat deležnega popravil, postaja resničnost. Gradilo ga bo podjetje Rafael iz Sevnice, pogodbena vrednost je 1.093.000 evrov, vključuje pa odstranitev sedanjega in postavitev novega mostu.

preberite več »


Člani Orkestra Ave so konec tedna v Kulturnem centru Janeza Trdine na tradicionalnem Aninem koncertu poskrbeli za lepo glasbeno doživetje. Z dirigentom Mirom Sajetom so pripravili zanimiv in pester program, ki je bil izziv glasbenikom, občinstvu pa v zadovoljstvo.

preberite več »


Državni zbor lahko posvetovalni referendum o projektu nove nuklearke v Krškem (Jek 2) prekliče z novim odlokom, je v izjavi za medije dejala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Z njim bo razveljavil pred dvema tednoma sprejeti odlok o razpisu referenduma. Predlog novega odloka naj bi bil vložen še danes, dokončno naj bi ga DZ sprejel v četrtek.

preberite več »


Aktiv upokojenih novinarjev, ki deluje v okviru Društva novinarjev Slovenije, je ob praznovanju 80-letnice ustanovitve Slovenskega časnikarskega društva, ki se je pozneje preimenovalo v Društvo novinarjev Slovenije, in ob Letu domovine sprejel povabilo Občine Črnomelj ter skupaj z županom danes položil venec pred spominsko ploščo na črnomaljskem gradu. S tem simboličnim dejanjem so se poklonili vsem novinarskim kolegom, ki so skozi desetletja soustvarjali slovensko medijsko krajino ter prispevali k neodvisnosti in profesionalnosti novinarskega poklica, so sporočili z Občine Črnomelj.

preberite več »


Na mednarodnem zborovskem festivalu Hercegnovi/Montenegro v Črni gori so članice Vokalne skupine Mezzo iz Novega mesta osvojile zlato priznanje. Odlično se je odrezala tudi druga zasedba, ki je zastopala barve Slovenije – Mešani komorni zbor Musica Viva iz Tolmina. V konkurenci zborov iz enajstih držav sta oba slovenska zbora domov prinesla absolutna prva mesta v svojih kategorijah, Tolminci so postali celo lavreat tekmovanja. Vokalna skupina Mezzo iz Novega mesta je osvojila prvo mesto in zlato priznanje v kategoriji moški/ženski odrasli zbori ter prvo mesto in srebrno priznanje v kategoriji folklorna ljudska glasba. Tudi ti rezultati vnovič dokazujejo, da imamo v Sloveniji vrhunske pevce, zbore in izjemne skladatelje, saj so se vsi udeleženci tekmovanja poleg tujih del predstavili tudi z glasbenimi deli domačih skladateljev. Vokalna skupina Mezzo svoje zveste poslušalce ob tem vabi na koncertne večere tudi prihodnje leto, ko bodo praznovali 15-letnico delovanja društva KUD Mezzo Novo mesto.

preberite več »


Šolski center Novo mesto kot največji izobraževalni center v Sloveniji se zaveda pomena dobrega sodelovanja s podjetji v ožji in širši regiji z namenom prepoznavanja in hitrega prilagajanja znanja aktualnim potrebam trga dela.

preberite več »


Projekt povezovanja slovenskih občin v želji, da Slovenija postane popotnikom z avtodomi prijazna destinacija – Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji – sta vodja Dušan Skerbiš in koordinatorka Petra Krnc Laznik predstavila na 4. Svetovnem kongresu podjetnikov v obmorskem mestu Budva v Črni gori.

preberite več »


Zaradi obnove kanalizacije in vodovoda je že več kot mesec dni za ves promet zaprta Ulica 21. oktobra v Črnomlju, na odseku od križišča s Kolodvorsko do vključno s križiščem z Ulico pod smreko (mimo Lidla). Izvajalci del so sedaj sporočili, da bo popolna zapora ene glavnih črnomaljskih ulic trajala še do 30. oktobra. V tem času bodo tam urejali odvodnjavanje in preplastili vozišče. Obvoz bo še naprej potekal po črnomaljski obvoznici.

preberite več »


Mestna občina Novo mesto je v Budvi na svetovnem kongresu podjetnikov prejela zlato nagrado in priznanje Globallocal za ustvarjanje spodbudnega poslovnega okolja za razvoj podjetništva in gospodarstva. Mestna občina Novo mesto je prestižno nagrado prejela v kategoriji najboljše lokalne skupnosti. Kot smo že poročali, so bili v Budvi nagrajeni tudi Brežičani.

preberite več »


Policisti PP Novo mesto so včeraj nekaj po 16. uri na Topliški cesti zaradi nezanesljive vožnje kontrolirali voznika mopeda. Med postopkom so 43-letnemu vozniku odredili hitri test na prepovedane droge, ki je prisotnost opiatov potrdil. Kršitelju so odredili tudi strokovni pregled, ki ga je odklonil. Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov mu bodo izdali plačilni nalog, so danes sporočili iz PU Novo  mesto.

preberite več »


V prostorih Mladinskega centra Brežice so se včeraj zbrali podjetnice in podjetniki na javni predstavitvi rezultatov razpisa za pospeševanja razvoja podjetništva v občini v 2024. Župan Ivan Molan je uspešnim prijaviteljem izročil podpisane pogodbe o sofinanciranju treh različnih namenov -  sofinanciranje začetnih naložb, predstavitev na sejmih z novimi inovativnimi produkti in storitvami ter najemnin v starem mestnem jedru. Na razpisu je bilo uspešnih 60 popolnih vlog.

preberite več »


Poezija je med mladimi živa in še ne bo utonila v pozabo. Tako je moč reči po odzivu na 11. literarni natečaj za osnovnošolce Pavčkove vitice, ki so ga na mirnopeški osnovni šoli osnovali in poimenovali po rojaku Tonetu Pavčku (1928–2011), priznanem in priljubljenem slovenskem pesniku.

preberite več »


Brežiška založba Primus je v Ljubljani v industrijski coni Stegne odprla svojo knjigarno. Ta lahko ob dogodku sprejme približno 40 ljudi. Zamislili so si jo kot stičišče s svojimi kupci ter srečevališče ljubiteljev knjig.

preberite več »


Včeraj ob 11.55 je na Ledini nad Sevnico zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Sevnica, PGD Boštanj in PGD Loka, ki so zavarovali kraj, pogasili požar, katerega so začeli gasiti že domačini, in opravili pregled objekta z termovizijsko kamero.

preberite več »