U Patrijaršijskom dvoru, letnjoj rezidenciji srpskih patrijaraha u Dalju, danas, na praznik Svetog mučenika Plantona i Svetih mučenika Romana i Varula Otroka, održane su sednice Svetog arhijerejskog sinoda i Patrijaršijskog upravnog odbora.
Javno preduzeće Pošta Srbije sledeće godine biće transformisana u akcionarsko društvo, a zaposleni povećanje zarada mogu očekivati od januara, najavio je vd. direktora Zoran Đorđević.
U Muzeju Vojvodine predstavljen je pilot projekat “Naša deca u našim muzejima”, namenjen učenicima novosadskih osnovnih škola i realizovaće se do kraja ove i u narednoj godini. Cilj projekta je da školarci organizovano posete sve muzeje, galerije i sakralne objekte u gradu kako bi se upoznali sa istorijom svog grada, Vojvodine i Srbije – poručeno je na konferenciji.
Oko 14.000 gluvih i nagluvih osoba će od danas putem aplikacije “SOS za gluve” moći da ostvaruju besplatne telefonske pozive za čujućim osobama posredstvom tumača za srpski jezik.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je danas da Socijalno ekonomskom savetu Srbije treba davati sve veći značaj, kao bi vlada zajedno sa poslodavcima i sindikatima išla ka što većem stepenu ostvarivanja držve blagostanja.
U Pozorištu mladih u Novom Sadu sutra, 2. decembra od 17 časova možete da pogledate predstavu „Radovanka treća“ u kojoj su glumci članovi Udruženja slepih Subotice.
Svake godine s prvim zahlađenjem kreću i problemi sa zagađenjem vazduha. Tako je bilo i ove godine. Beograd, a i neki drugi gradovi u Srbiji, prema podacima pojedinih sajtova, bili su među najzagađenijima u svetu. Da se zagađenje ne smanjuje pokazuju i podaci u Izveštaju o stanju kvaliteta vazduha za prošlu godinu, koji je pre nekoliko dana objavila Agencija za zaštitu životne sredine, koja vodi nacionalni registar zagađenja.
Nastava u pojedinim školama u Srbiji danas nije počela, dok je u nekima skraćena zbog nezadovoljstva prosvetnih radnika koji traže da se zaustavi nasilje, a ministar prosvete Branko Ružić naveo je da vršnjačko nasilje nije u dramatičnom porastu kao i da ne može da se reši samo štrajkom.
U Srbiji su u pеriоdu јаnuаr-nоvеmbаr ove godine diјаgnоstikоvаnе i priјаvljеnе 152 оsоbе inficirаnе HIV, štо је zа čеtvrtinu višе nеgо u istоm pеriоdu prоšlе gоdinе, аli је zа 13 odsto mаnjе u pоrеđеnju sа istim pеriоdоm 2019, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" povodom 1. decembra, Svetskog dana AIDS.
Zavod za transfuziju krvi Vojvodine organizuje dobrovoljno davanje krvi širom pokrajine u decembru.
Vojvodinu je u prvih 10 meseci ove godine posetilo 588.797 turista, što je za 62,2 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, objavila je Turistička organizacija Vojvodine pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku.
"Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice", element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je danas na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrdili su Tanjugu u Ministarstvu kulture.
Od svih medija, građani Srbije najviše vremena provode uz društvene mreže, oko 100 minuta dnevno, 57 minuta provedu slušajući radio, štampi posvećuju 28 minuta dnevno. Građani su 2021. godine prosečno provodili nešto preko sat vremena dnevno uz televiziju (68 minuta), a sada se njihovo poverenje u televiziju, kao i vreme koje provode uz ovaj mediji povećalo na skoro sat i po vremena (88 minuta), pokazuju rezultati istraživanja CeSID u okviru programa "Nova pismenost", koji partnerski sprovode Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).
Kako da roditelji ambicijom ne unište svoje dete, delikatno je pitanje. Odgovor stručnjaka je da svaki roditelj treba najpre da preispita svoju ambiciju, a zatim, u jednom trenutku, kad primeti da nešto nije u redu sa njegovim detetom, postavi detetu pitanje da li i dalje istinski hoće da se bavi istim sportom, umetnošću ili da sebi da šansu da proba nešto drugo. Većina roditelja to neće uraditi zato što je nesvesna svojih preteranih ambicija i posledica koje one imaju po njihovo dete, kaže za Radio Novi Sad sportski pedagog Snežana Golić.