Slovački ambasador u Srbiji Fedor Rosoha posetio je, danas, Radio-televiziju Vojvodine. On je sa zamenikom generalnog direktora pokrajinskog javnog servisa Jožefom Klemom razgovarao o konkretnim koracima za unapređenje saradnje, poput pokretanja meseca slovačkog filma i meseca slovačke kulture na programima RTV-a.
U okviru projekta civilno-vojne saradnje, radi pružanja pomoći lokalnoj samoupravi u stvaranju uslova za sigurno snabdevanje električnom energijom, pripadnici Vojske Srbije su prethodne dve nedelje bili angažovani na raščišćavanju trase elektromreže u opštini Ivanjica.
Na lokaciji rudnika Štavalj kod Sjenice nisu pronađena tela nestalih u sukobima na Kosovu i Metohiji, saopštio je danas predsednik srpske komisije za nestala lica Veljko Odalović.
Vaseljenski patrijarh Vartolomej nazvao je istorijskim trenutkom to što je raskol između Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) prevaziđen posle skoro šest decenija.
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Republike Argentine Osvaldom Narsiso Marsikom o unapređenju bilateralnih odnosa, posebno na polju trgovine i poljoprivrede.
Prema poslednjim podacima, za pola veka sa Zemlje je nestalo oko 70 odsto populacija sisara, ptica, gmizavaca, vodozemaca i riba. Od opstanka biodiverziteta zavisi i opstanak čovečanstva, zato ne čudi ovogodišnja poruka na Međunarodnom danu biološke raznovrsnosti – „Izgradimo zajedničku budućnost za sve oblike života“.
Docent Fakulteta političkih nauka Marko Veković smatra da je odluka Srpske pravoslavne crkve (SPC) da prizna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve (MPC OA) dobra i da je treba sagledati u kontekstu sukoba u Ukrajini koji će, kako ocenjuje, bez obzira kada bude okončan, napraviti veliku podelu unutar pravoslavlja.
Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" sačinio je uputstva lekarima za majmunske boginja, koje će do kraja dana biti prosleđene zdravstvenim ustanovama, izjavila je danas za Tanjug direktorka tog instituta Verica Jovanović.
U novoj zgradi Univerzitetskog kliničkog centra Srbije nedavno je useljen i Nacionalni centar za infertilitet i endokrinologiju pola, gde će između ostalog moći da se testiraju svi pacijenti, kako koji imaju problema sa začećem.
Današnji datum je nekada u socijalističkoj Jugoslaviji slavljen kao Dan mladosti, poseban praznik, koji je s jedne strane smatran rođendanom Josipa Broza Tita, a s druge predstavljao manifestaciju opšte radosti, proslavu mladosti i optimizma.
Na današnji dan 1944. godine pod šifrom "Konjički skok" nemačke jedinice pod komandom Ota Skorcenija, koji nije učestvovao neposredno u napadu, izvršile su vazdušni desant na Drvar, u nameri da unište Vrhovni štab NOV i POJ. Varošica je žestoko bombardovana, potom su padobranske jedinice izvršile desant a ka Drvaru su nadirale jake nemačke snage od Knina, Bihaća, Banja Luke, Jajca i Livna. Jedinice oko Vrhovnog štaba, uključujući Šestu ličku brigadu, koja je u Drvar stigla ubrzanim maršem, pružile su snažan otpor, nanele padobrancima znatne gubitke i omogućile izvlačenje Vrhovnog štaba, a Prvi proleterski i Peti korpus poremetili su bočnim udarima nemačku operaciju.
Diplomate iz više od 20 zemalja posetile su danas manastir Visoki Dečani gde ih je dočekao iguman manastira, arhimandrit Sava sa dečanskim monasima.
Učenička kompanija "Moveably" iz Gimnazije u Mladenovcu osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu u ponedeljak i utorak. Ovi učenici su u okviru svoje kompanije osmislili aplikaciju koja povezuje prevoznike i pojedince i tako olakšava dogovor oko prevoza robe. Nagradu im je uručila Ana Zapletić iz Američke agencije za međunarodni razvoj, a oni će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će biti održano u Talinu, u Estoniji.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković prisustvovao je danas svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Svetog Đrđa u Prizrenu kojom je obeležena slava Sveti Ćirilo i Metodije, koju danas proslavlja i Prizrenska Bogoslovija.