Naslovni baner
Ponuda Tema

Ginisova Knjiga Rekorda - No 4

    Šta se sve ne događa u svetu? U ljudskoj je prirodi da se neke osobe vole isticati i skretati pažnju na sebe. Načini za to su razni, pa tako ima i onih totalno otkačenih koji svakakvim ludorijama pokušavaju da postanu poznati i slavni. Svašta ljudi danas rade u svetu samo da bi ugrabili deo kolača slavne. Pogledajte ovde najzanimljivije rekorde širom sveta i uživajte...
Najduži rezanci na svetu su oni koje je izradio italijanski kuvar Nikola Avantadjjato a izmerena dužina im je iznosila 128.7 metara.

Ginisov rekorder u brzom postavljanju stola za ručavanje je drvarčanin Slavko Lukač trenutno zaposlen kao konobar u hotelu u Oslu. On je, sto za ručavanje za deset osoba postavio za tri minuta i 15 sekundi. Na stolu je imao deset garnitura sa po tri tanjira, deset kompleta sa po dve caše, escajg sa ukupno 50 noževa, viljuški, kašika i kašicica i deset salveta, zatim garniture za so i biber, te vazu sa cvećem.

Fetus najstarijeg neotkrivenog blizanca sasvim slučajno je pronađen u abdomenu 16-ogodišnjeg Hishama Ragaba iz Egipta, koji je zbog bolova u stomaku potražio pomoc lekara. Pronađen je njegov 18-cm dug identičan blizanac koji se razvijao u njemu i živio 32 ili 33 sedmice.

  Četrnaestogodisnji Indijac Akas Gupta vlasnik je Ginisovog rekorda u ispisivanju teksta na zrnu pirinča. On je, bez ikakvih optičkih pomagala na samo jednom zrnu pirinča ispisao 12.584 slovnih znakova. On je 484 puta ispisao 26 slova abecede, za šta mu je trebalo samo sat i po, a pri tom je koristio mastilo i jednu spajalicu za papir kojom je pri pisanju pridržavao zrno.

  Silvia Matos iz New Yorka je u Ginisovu knjigu rekorda ušla jer je sakupila oko 2800 kazni za nepravilno parkiranje. Ukupna vrednost tih kazni iznosi oko 150.000 dolara. Međutim, ništa od toga joj nije naplaćeno jer je bila prijavljena na 18 različitih adresa pri čemu je koristila 36 lažnih registarskih tablica.
  Jedan pekar iz Nemačke bez prekida je 42 sata, 16 minuta i 8 sekundi pevao pesme Elvisa Prislija, postavivši tako novi svetski rekord u neprekidnoj interpretaciji 'kraljevih' melodija, saopštili su organizatori takmičenja iz nemačkog mesta Mehernih. Obučen kao njegov idol, tridesetšestogodišnji imitator je 13 puta zaredom otpevao 60 pesama Elvisa Prislija. Prethodni rekord postavljen je pre toga na nekoliko nedelja, kada je jedan Prislijev obožavalac i imitator iz Hamburga pevao njegove pesme 40 sati bez prekida.

  Džejms Vejl iz Hjustona poljubio je 4.049 devojaka za osam sati (svaki poljubac trajao je u proseku 7,11sekundi).

  Teksašanin Tom Nil je za 28 sekundi progutao 10 metara špageta.

Treba napomenuti da se deca u svetu ne rađaju baš sasvim nasumično. Ima dana u godini kad se registruje više rođenja nego drugih dana. Takođe je zapaženo da u porodicama postoji tendencija da se deca rađaju nekako u približno vreme, iako ne baš na isti dan. Porodica Ralfa i Kerolin Kamins iz Klintvuda, Virdžinija, SAD, jedina je za koju se može dokazati da je petoro dece dobila na isti dan, 20. februara, ali raznih godina. Deca su se rađala ovako: Ketrin 1952, Kerol 1953, Carls 1956, Klodija 1961, i Sesilija 1966. Verovatnoća da petoro braće i sestara imaju isti rođendan iznosi 1: 17,797.577.730 - a to je broj tri i po puta veci od ukupnog svetskog stanovništva.

  Na zadatku otkrivanja droge među psima koji njuhom otkrivaju drogu najuspešniji je par belgijskih ovčara 'Roki' i 'Barko' (oštenjenih 1984. god.); oni su bili članovi američke ekipe boraca protiv droge koja patrolira 'Kokainskim putem' - dolinom reke Rio Grande, na južnoj granici USA. Samo u 1988. god. bili su umešani u 969 zaplena droge, ukupne vrednosti 182 miliona dolara. Oni su u svom radu bili tako delotvorni da su im meksički krijumčari droge ucenili glave na po 30.000 $, dok su psi dobili počasna zvanja policijskih poručnika, i uvek su imali svoje oznake čina kada su na poslu.

  Želja da se bude poslednji u lokalnom telefonskom imeniku radi finansijskih ili drugih koristi, dovela je u SAD do proizvoljnog menjanja imena u sasvim izmišljena, od kojih neka imaju i po 9 slova 'z'; ekstreman primer za to je Zahari Zzzzzzzzz u imeniku San Franciska.

  Spasavanje na najnižoj visini u vazduhu izveo je Džordž Roberson kada je spasao Debi Vilijams, koja je izgubila svest. Sudarili su se na 2.750m, a on je njenu ručku povukao na visini nešto malo većoj od 1000 m, što je otprilike 10 sekundi pre pada.

Ramas Bodkano iz Dakora u Indiji, posadio je u udubljenju dlana seme jedne vrste bosiljka i držao je ruku nepokretnu sve dok biljka nije izrasla 10 cm.

 Gutačica plamena Džin Čepmen iz Glazgova uspešno je u ustima ugasila plamen sa 1.921 baklje.

  Sabrina Johnson, iako nije službeno priznata kao ginisova rekorderka, hvali se da je došla do brojke 2.000, i to 2000. godine, no ceo je spektakl bio na rubu propasti, jer su producenti, kada je ponestalo kandidata, počeli praktično s ulice da dovode frajere netestirane na polno prenosive bolesti.

Najstariji zakonik za koji se zna bio je zakonik kralja Urnamva, vladara treće dinastije Ura (današnji Irak). Nastao je oko 2145. pre nove ere.

Najmanja digitalna kamera napravljena je u Japanu. Proizvođač ove kamere igračke je poznata japanska firma 'Tomy' koja se bavi proizvodnjom igračaka. Ova kamera, pod imenom Mexia, teška je samo 113,5 grama. Njome se može snimiti i u njenu memoriju pohraniti 15 fotografija.

Najviše nagrada 'Oskar' Američke akademije za filmsku umetnost i nauku osvojio je slavni Volt Disnay (1901-1966). Za svoj dugogodišnji izvanredno uspešni rad on je dobio 35 'Oskara'!

Najstariji gvozdeni most koji je i danas u upotrebi i služi za saobraćajni promet jeste Ticksfordov most na reci Lovatu u Engleskoj, koji je sagrađen 1810. godine.

Najskuplji polovni automobil je jedan polovni, prodat za 280 hiljada dolara. Toliko je platio anonimni američki kupac 30. novembra 1974. godine za jedan Phantom fabrike Rolls Rayce koji je ranije propadao holandskoj kraljici Juliani.

Najbolje vreme, postignuto u trčanju na snežnim krpljama na jednu milju (1609 metara) i u dubokom snegu je pet minuta i 18,6 sekundi. Taj Svetski rekord postavio je Amerikanac Clifton Cody u okolini New Havena, 19.februara 1939. godine.

Najduži hamburger na svetu je žvakalo 70 osoba.

Teksašanin Tom Nil je za 28 sekundi progutao 10 metara špageta.

Šveđanka Ove Nordström, je najveća kolekcionarka 'Kasica-prasica' u svetu. Juna 2001, ona je imala 5,111 primeraka u svojoj kolekciji.

Rekord u kategoriji 'Najveći broj štipaljki zakačenih na lice' drži Britanac Garry 'Stretch' Turner iz Manchestera. On je na svoje lice uspio zakačiti 153 štipaljke.

Zimbabveanac Jonah Mungoshi srušio je Guinnessov rekord u neprekidnom govorenju, koje je trajalo punih 36 sati. Munogoshi je time za čak deset sati premašio stari rekord Južnoafrikanca Johna Trevora Walkera. Prema pravilima, u rušenju rekorda bile su mu dopuštene samo prirodne pauze od maksimalno 30 sekundi, a svakih osam sati imao je pravo na 15 minuta odmora za jelo i obavljanje nužde.

Najmanji pas na svetu je Whitney, jorkširski terijer, čija je širina leđa tri palca, a pas je dug samo 9.5 palaca.

Singapurski student Ang Čuang Jang (19) ušao je u Ginisovu knjigu rekorda napisavši za 41,52 sekunde SMS poruku od 160 znakova oborivši tako raniji rekord Amerikanca Bena Kuka koji je u julu to učinio za 42,22 sekunde, objavila je organizator takmičenja kompanija Singapur Telekomunikejšns. ''Sledeće godine cilj mi je 39 sekundi.'' - rekao je Ang objasnivši kako je ''tajna'' u brzom pisanju poruka u tome da se koriste što veći dugmići na mobilnom telefonu. Takmičenja u brzom pisanju SMS poruka širom svijeta koriste isti tekst koji je odredio organizator Ginis, a koja glasi: The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human.' - sto u prevodu na srpski jezik znaci 'Pirane sa zubima poput zileta, vrsta Serasalmus i Pigocentrus, su najopasnije slatkovodne ribe na svijetu. One u stvarnosti rijetko napadaju ljude'.

Ramas Bodkano iz Dakora (Indija) posadio je u udubljenju dlana seme jedne vrste bosiljka i držao je ruku nepokretnu sve dok biljka nije izrasla 10 cm.

Svetski rekorder u neprekidnom gledanju televizije je Suresh Joachim, koji živi u Torontu, a poreklom je iz Šri Lanke. Televiziju je prestao gledati nakon 69 sati i 48 minuta. Prijašnji je rekord bio 50 sati i 7 minuta. Joachim je svo to vreme sedio na kožnom kauču u holu televizijske kuće WABC i gledao je samo program ABC-a. Guinnessova pravila za priznanje 'rob televizije' dopuštaju pauzu od pet minuta svakih sat vremena i pauzu od 15 minuta svakih 8 sati. 

Najteži bik je bik Ferdinand iz sela Mionica, okolina Valjeva a njegova tezina je iznosila 2100 kg.

Najviši bik u Ginisovoj knjizi rekorda je Pukovnik iz okoline Burnhama. Njegova visina je iznosila 2 metra.

Najveća svinja u istoriji bila je teska 900 kilograma. Svinja je bila duga 2,5 metara a živela je pet godina. Životinja je uginula 5. februara 2004 godine zbog nedostatka fizičke aktivnosti, a njen vlasnik bio je Su Cangdjin, farmer iz provincije Ljaoning.

SAN HOZE, Kalifornija, jul 2004. – Kompanija Cisco Systems, Inc. je objavila da je organizacija Guinness World Records potvrdila da je Cisco Carrier Routing System (CRS-1) Internet ruter najvećeg kapaciteta koji je ikada realizovan, sa brzinom od 92 terabita (92 triliona bitova u sekundi) ukupnog protoka, dizajniran da omogući do 100 puta veći kapacitet od ranijih uređaja. Cisco CRS-1 time postaje prva mrežna tehnologija koju priznaje organizacija Guinness World Records, svjetski autoritet za rekordna dostignuća.

HOEVELHOF - Šestero mladih Nijemaca i Njemica provelo je 101 sat, odnosno više od četiri dana pod tušem, potukavši tako za jedan sat dosadašnji svjetski rekord. Rekord je u početku pokušalo srušiti devet mladih, ali troje ih je odustalo. Četiri mladića i dvije djevojke u dobi od 17 do 25 godina tokom performansa smjeli su svakih sat vremena napraviti desetminutnu pauzu. Pod tušem su i spavali, ponekad i deset sati bez prekida. Prije nego što su ušli pod tuševe tijela su namazali posebnom mašću kako bi zaštitili kožu. Rezultat koji su postigli mladići i djevojke bit će upisan u Guinnessovu knjigu rekorda, a dobit će i nagradu u iznosu od 2000 eura, izvijestili su organizatori.

15785 kineskih radnika u Tangsanu otpjevavsi pjesmu 'Radnici su snazni' srusili su Ginisov rekord u masovnom pjevanju. Dirigent je stajao na ogromnoj dizalici na visini od 8 metara.

Brazilci Riamundo i Josmar Carnauba su bracni par sa najvise djece. Do kraja 1972. godine, oni su imali 32 djeteta.

Džejms Vejl iz Hjustona poljubio je 4.049 djevojaka za osam sati (svaki poljubac trajao je u prosjeku 7,11 sekundi).

Twiter dugme Facebook dugme Linkedin Dugme RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA