Ponuda Tema

Verovali ili Ne - No 9

   Čuda su moguća i uvek se dešavaju, koliko god izgledala nemoguća! Kada su u pitanju ljudi, stvari i događaji, svet je prepun čuda od kojih zastaje dah i nekad je prosto nemoguće poverovati u ovako nešto! Neverovatne stvari širom sveta! Neverovatni podatci o ljudima i zbivanjima širom sveta. Kao nekad u vašem omiljenom časopisu, Politikinom Zabavniku!
Čovek bez ruku sazidao je kuću u jednom manjem mestu u Južnoj Africi. Zvao se Sesil Džon Širli, rođen je 1883. godine, a veoma rano je ostao bez ruku i nogu. Međutim, upornošću i jakom voljom uspeo je da sazida kuću. Jahao je konje, pisao i slikao i radio sve poslove kao i svaki drugi čovek !!!

Neki vlasnici pasa iz Milana uveli su novu modu - bojenje krzna svojih ljubimaca, tako da se boja dlake životinje slaže sa bojom odeće ili automobila vlasnika !!!

'Od taštih - ludima!' Ovako piše na zgradi bolnice za umobolne koju je sagradio brazilski car Pedro II (1825-1891) od novca prikupljenog za kupovinu plemičkih titula - za 10.000 dolara svako ju je mogao kupiti !!!

Vožnju posle smrti doživeo je Kokodo, kralj jednog plemena u Kongu. Njegovi su ga podanici u specijalnim kolicima punim hrane vozikali po kraljevstvu pune tri godine verujući da će kralj promeniti odluku i vratiti se među žive. Međutim, Kokodo nije promenio odluku !

Holandska poštanska služba je 1919. godine za pakovanje pošiljki, koje su putovale brodom, koristila bove sa hermetičkim zatvaračem. U slučaju da brod potone, pisma i ostale vrednosti ostajale su na površini mora !!!

Suzan Rejnolds iz Pristviča u Engleskoj, u 19. godini znala je 22 strana jezika. Engleski je naučila da čita sa 2 godine, napisala je istorijsku novelu sa 14, a primljena je na Oksfordski univerzitet sa 16 godina !!!


Ogromni cevasti crvi žive u Tihom okeanu na dubini od 2.500 metara. Oni mogu da budu dugački oko 2,5 metara, nemaju usta i creva, a jedina hrana su im neke veoma otrovne hemikalije !!!

Navaho indijanci iz Severne Amerike, kao obavezni deo obrednih ceremonija - gutaju strele !!!

Ljuska nojevih jaja je tako jaka da može da izdrži teret od 120 kilograma !!!

Članovi jednog plemena iz Nove Gvineje od paukove mreže prave neku vrstu šešira. Domoroci tvrde da su ovakvi šeširi nepoderivi i da ih zato nose ceo život !!!

Kola sa tri točka saobraćala su Parizom od 1828. do 1855. godine. Tako su kočijaši izbegavali plaćanje poreza koji je bio obavezan za kola sa četiri točka !!!
|| []).push({});

Grofica Sofija Tolstoj (1844-1919) bila je sekretar svog muža, poznatog ruskog pisca. Ona je sedam puta rukom prepisala 1216 stranica romana 'Rat i mir', ukupno - 4.265.000 reči !!!

Pejzaž izvezen vlasima kose bio je 1876. godine prikazan na izložbi povodom stogodišnjice grada Filadelfije u SAD !!!

Devojke iz jednog indijanskog plemena u Peruu nose čarape napravljene od perja divlje patke !!!

Fernando Magelan (1480-1521), portugalski moreplovac, poveo je prvu ekspediciju koja je oplovila svet. Zbog velike oskudice hrane, Magelan i njegova posada bili su primorani da jedu strugotinu i pacove. Ubijen je dok je pomagao jednom filipinskom poglavici u borbi protiv drugog plemena !!!

Da bi kamuflirali svoja evropska obalska utvrđenja u Drugom svetskom ratu, Nemci su preko njih podizali lažne kuće. Kako bi sve izgledalo što uverljivije, na prozorima su naslikali ljude !!!

Crteži ratnih zarobljenika na đonovima sandala egipatskog kralja Ramzesa III, simbolično su predstavljali sve one koje je ovaj vladar pokorio !!!

Vazdušni balon Orao II je 1978. godine prevezao tri Amerikanca od Pensilvanije do Francuske. Bio je to prvi balon ispunjen helijumom koji je prešao Atlantik !!!

Slavni engleski pesnik Bajron toliko je jako škripao zubima u snu da je uvek spavao sa salvetom u ustima !!!

Markus Licinus Krasus (115-53) pre naše ere, političar starog Rima, osnovao je privatnu vatrogasnu brigadu. Često je jeftino kupovao kuće u plamenu, a požar bi gasio tek pošto je kupoprodaja bila izvršena !!!

Tenkovi koje su Francuzi koristili u borbama u I svetskom ratu kasnije su, umesto konja, služili za tegljenje šlepova po kanalima !!!

Karl Fridrih Cerf (1782-1845) bio je 21 godinu generalni direktor Kraljevske opere u berlinu. Za to vreme Cerf nikad nije naučio da čita i piše. Sva pisma mu je čitao njegov sekretar, kome je Cerf stavljao vatu u uši da ne bi čuo ono što bi glasno čitao !!!

Luj VI, debeli kralj francuske od 1108.-1137. godine, poslednjih 25 godina života spavao je svake noći samo jedan sat !!!

Kradljivci goveda iz basena Tonto u Arizoni, između 1886. i 1892. godine pridruživali su se čestitim stočarima u sukobima sa odgajivačima ovaca. Verovalo se, naime, da ovce pustoše pašnjake i ugrožavaju opstanak goveda, pa time i kradljivaca !!!

Kineski vez svilom sa dva lica poznat je preko 4.200 godina, a veze se tako tankim svilenim nitima da mora da se koristi igla tanja od vlasi kose !!!

Dvoboj pištoljima između Mati Silks i Keti Falton dogodio se 1870. godine u Denveru u SAD. Devojke su na taj način želele da odluče kojoj će pripasti lepi kockar Kort Tomson u koga su obe bile zaljubljene. Devojke su prošle s lakšim ranama, ali je jedan metak, igrom slučaja, usmrtio njihovog lepotana !!!

Dve hiljade žena stradalo je u požaru koji je 8.decembra 1863. godine zahvatio katedralu u Santjagu u Čileu. Jedna vernica je zuknjom zakačila sveću i istog trena pretvorila se u buktinju. Požar se širio neverovatnom brzinom jer je katedrala bila dupke puna, a sve žene u dugačkim širokim suknjama !!!

U grobnici Šeherezade, poznate pripovedačice iz 'Hiljadu i jedne noći', mnogi bagdadski mladići provodili su noć jer su verovali da će posle toga pisati lepša ljubavna pisma !!!

Najneobičnija pomorska bitka u istoriji desila se kada su 4 francuske galije pod komandom braće Maksimilijana i Gabrijela D'Abosa, porazile kod Grčkog ostrva NIo Tursku armadu od 50 galija! Jedan od braće umro je od od rana zadobijenih u borbi, a drugog su kasnije zarobili tuniski pirati i izručili ga Turcima koji su ga odmah pogubili !!!


Twiter dugme Facebook dugme Linkedin Dugme RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA