Naslovni baner
Najnovije vesti -Vesti -NAJNOVIJE VESTI IZ SRBIJENAJNOVIJE VESTI IZ 
CRNE GORENAJNOVIJE VESTI IZ BOSNE I
 HERCEGOVINENAJNOVIJE VESTI IZ HRVATSKENAJNOVIJE VESTI IZ
 

MAKEDONIJENOVICE IZ SLOVENIJE IN TUJINEVESTI IZ SVETAVESTI IZ SPORTATV PROGRAMI 

BALKANSKIH TELEVIZIJA
Meni

Verovali ili Ne - No 10

   Stvarno je neverovatno da se ovako nešto događa na Zemlji, ali je istina! Kada su u pitanju ljudi, stvari i događaji, svet je prepun čuda od kojih zastaje dah i nekad je prosto nemoguće poverovati u ovako nešto! Neverovatne stvari širom sveta! Neverovatni podatci o ljudima i zbivanjima širom sveta. Kao nekad u vašem omiljenom časopisu, Politikinom Zabavniku!

Šesti Grof of Dignija (1730-1757) nosio je 5 godina titulu grofa i za to vreme svaki svoj rođendan i imendan proslavljao je na taj način što bi izvukao iz zatvora za dužnike po 30 zatvorenika plativši iz svog džepa njihove dugove !!!

Učiteljev zamak u Everleu, u Belgiji, sagradio je Gijom de Kroj od plata koje je dobio podučavajući nemačkog cara Karla V !!!

U jezercetu botaničke bašte u Adelaidi, u Australiji, raste 150 raznih vrsta lokvanja !!!

Daglasa Korigena, koji je 1938. godine na polovnom avionu preleteo Atlantik od Njujorka do Dablina, čitav ovaj let stajao je samo 100,20 dolara: 100 dolara gorivo, 15 centi tabla čokoladice i 5 centi kaucija za bocu koju je napunio vodom za piće !!!

Urlik tigra može se čuti na daljinu od preko 3 kilometra !!!

Četiri paralelne linije nekada su bile znak koji su skitnice ostavljale na kapijama kuća u kojima je domaćin za dati ručak zahtevao obavljanje nekog posla !!!

Sudija u afričkom plemenu Mandinga koji nevinog čoveka pošalje u zatvor mora da nepravedno osuđenog nosi na glavi u velikom glinenom sudu onoliko vremena koliko je ovaj proveo u zatvoru !!!


Košnice sa likom vlasnika i njegove žene izrađivale su se nekada u Čehoslovačkoj kako bi pčele 'prepoznale' svoje doimaćine !!!

Muškarci afričkog plemena Suk, na glavi nose neku vrstu perike koju prave od kose ženinih rođaka i blata !!!

Čuveni hodnik u Bolonji, u Italiji, koji je sazidan kao veza između grada i crkve sv.Luke da za vreme godišnje procesije ne bi, u slučaju nevremena, pokisla slika bogorodice, dugačak je 3 kilometra !!!

Sultan Abdul Azis koji je vladao Turskom od 1861. do 1876. jeo je za doručak po 60 tvrdo kuvanih jaja !!!

Saguaro ili Gigantski kaktus razvija više od dvadeset izdanaka, ali pre nego što se prvi pojavi, treba da prođe i 75 godina !!!

Lujza de Montmoransi Laval bila je giljotinirana u 71 godini pod optužbom da kuje zaveru protiv francuske republike, mada je bila i slepa i gluva !!!

Žak Kasar (1672-1740), dva puta je spasao francusku od gladi otpremivši o sopstvenom trošku dva ratna broda da bi štitila od napada Engleza lađe koje su prenosile žito. On je takođe zarobio i 18 engleskih brodova. Međutim, kada je za sve to zatražio odštetu, bio je bačen u tamnicu gde je posle 10 godina i umro !!!

Svaka metalna posuda koja se upotrebljava u indijskom plemenu Adi, istovremeno im služi i kao sredstvo plaćanja. Najveća 'novčanica' je metalni kotao !!!

Jedna vrsta crva koji živi u Nigeriji luči tečnost pet stotina puta slađu od šećera !!!

Vencel Anton Kaunic (1711-1794) austrijski kancelar, uvek je nosio jedno preko drugog šest odela - i to kako zimi, tako i leti !!!

Nisu samo golubovi služili za prenos pisama na daljinu. Poznato je da su stari Rimljani koristili i laste koje su brže od golubova. Između Rima i udaljenih rimskih provincija postojala je prava lastavičija poštanska služba !!!

Afrička ptica 'Udovica' ima u vreme parenja rep četiri puta duži od tela !!!

U staroj rimskoj vojsci beguncem se smatrao svaki onaj vojnik koji bi se toliko udaljio od logora da nije čuo znak trube. Čak i takvi begunci kažnjavani su smrću !!!

Čikago, jedan od najvećih gradova u Americi, dobio je ime po jednoj indijanskoj reči čiji tačan prevod glasi: 'mesto gde se divlji luk jako oseća' !!!

I kod psa može da se utvrdi identitet, i to kada se bebi-psu uzme otisak njuške, jer on ostaje isti celog života !!!

Džems Doerti iz Lajtrima u Irskoj, osumnjičen za ubistvo Patrika Kolina 1900. godine, doveden u kuću ubijenog briznuo je u plač i priznao zločin kada se mrtvačeva ruka podigla i pokazala na njega !!!

Doris Medžer sa Floride u Americi, provela je sedam dana u orlovskom gnezdu kako bi podstakla svoje sugrađane da daju novac za pomoć ranjenim pticama !!!

Čuvena glumica Marlen Ditrih igrala je 1941. godine u filmu 'Radnici'. Iako je imala ulogu žene siromašnog radnika, zahtevala je da nosi skupocene haljine čuvenih kreatora toga vremena !!!

Kralj marševa - Ludvig IX (1719-1790), vladar Nemačke države Hesen-Darmštat, komponovao je 100.000 vojničkih marševa. On je jednom u toku dana stvorio 130 koračnica !!!

Zamak Gramon, u Bidašu, u Francuskoj, sagrađen u XI veku i koji je za vreme francuske revolucije bio je pretvoren u vojnu bolnicu, izgoreo je 1794. godine u požaru koji je namerno podmetnuo ekonom bolnice da bi prikrio svoje dokaze o svojim proneverama !!!

'Argonaut' - čuvena podmornica koju je 1897. godine konstruisao Sajmon Lejk, imala je točkove da bi mogla da se kreće i po dnu !!!

Količina hrane koju su na dvoru engleskog kralja Henrija VIII dobijale dvorske dame bila je strogo određena. Za doručak su imale komad govedine i 4,5 litara piva !!!

Najlošije odeven bogataš u istoriji - Bagdadski kalif Abdalah Mansur (712-775), za vreme svoje vlade imao je svega 2 odela - svečanu odoru koju je nasledio od svoga brata i svakodnevno odelo koje je kupio polovno i nosio ga 21 godinu. Za  to vreme u njegovoj riznici ležalo je 140 tona zlata !!!

Jedan Hindu hram u blizini Karačija u Pakistanu, ispred koga se nalaze simbolična vešala, posvećen je uspomeni na sve one koji su osuđeni na smrt vešanjem mada su bili nevini !!!

Danijel Defo, tvorac 'Robisona Krusoa', dugo je morao da se skriva šest dana u sedmici, pošto je dugovao 7.000 funti. Samo je nedeljom mogao da obuče svečano odelo, opaše mač i slobodno šeta ulicama jer mu je toga dana, prema engleskim zakonima iz XVII veka, bio zagarantovan integritet !!!
Najbolja Zabava Na SvetuNajbolja Zabava Na Svetu - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu