vrh
Meni

Zagor i Čiko

   Svi koji volite stripove! Ova stranica namenjena je u promotivne svrhe i popularizaciji stripa kod mlađih generacija koje u današnje doba nisu upoznate sa uživanjem čitanja stripova kao i lepotom strip umetnosti. Svi ovi stripovi nose u sebi jednu veliku poruku mladima, koja je danas toliko bitna, i koju želimo da mladima poručimo baš preko ovih stripova, a to je: Pravda i poštenje uvek pobeđuju!
    Ovde su objavljeni stripovi koji su objavljeni pre četrdeset i više godina i koji se više ne nalaze u opticaju. Takođe, ovom promocijom stripa želimo da pomognemo izdavačima stripova, tako da, pružite svoju podršku izdavačima stripova, kupovinom vaših omiljenih stripova na kioscima. Vratite se u mladost i detinjstvo i druženje sa vašim omiljenim strip junacima.
    Zagor je belac koji živi u izmišljenoj šumi Darkwood (Tamna Šuma). Njegova koliba nalazi se duboko u unutrašnjosti, okružena je močvarom i mali broj ljudi zna put do nje. Vreme radnje ovog stripa nije precizno određeno, već je otprilike između 1820. i 1840. godine. Zagora indijanci smatraju besmrtnim Manituovim poslanikom te ga zovu Duh sa sekirom. Zagorov glavni cilj je održavanje mira između belaca i indijanaca. U Darkwoodu žive brojna indijanska plemena, a nalaze se i vojne tvrđave, manji gradovi s belcima, traperska naselja i velika neistražena područja. Glavni smer ovog stripa je neprestana pustolovina i akcija, međutim ima uticaja i brojnih drugih žanrova. Zagorovo pravo ime je Patrik Vilding. Kao dečaku roditelje su mu ubili Indijanci, a život mu spašava lutalica Wandering Fitzy. Detinjstvo provodi odrastajući u prirodi s Fitzyjem koji ga između ostalog uči i kako rukovati sekirom.
 
     

  Kao mladić Zagor pronalazi pleme koje mu je ubilo roditelje i njihovog vođu Salomona Kinskog. Nakon krvoprolića, prilikom kojeg je Zagor ubio većinu članova iz tog plemena, Zagor ubije i Kinskog. Međutim pre smrti mu Kinsky otkriva motive napada na njegovog oca: Zagorov otac je, kao vojni oficir, izvršio masakr nad ženama i decom iz jednog indijanskog plemena i zbog toga je nečasno otpušten iz vojske. Nakon toga Zagor se zaklinje da će se do kraja života boriti protiv nepravde. Nedugo potom Zagor uz pomoć prijatelja, glumačke obitelji Sullivan, osmišljava kostim s likom orla koji poručuje Indijancima da ga šalje Manitu, te se na skupu indijanskih poglavica spektakularno pojavljuje uz vatromet.
    Zagorov najbolji prijatelj, koji i živi s njim, je Meksikanac 'Don' Čiko Felipe Kajetano Lopez Martinez i Gonzales ili kraće Čiko. To je komični lik i potpuna je suprotnost Zagoru. Nizak je, debeo, izuzetno nespretan i proždrljiv, potkupljiv, hvalisav, ali i simpatičan. Zbog svoje lakomosti za jelom često upada u najrazličitije i najneverovatnije situacije i neprilike te ga tada Zagor mora spašavati. Ipak, Čiko je i glavni Zagorov oslonac i verna desna ruka te ga prati redovno u svim pustolovinama, a neretko preuzima i glavnu ulogu. Indijansko ime mu je Mali čovek sa velikim stomakom. Postoje još brojni likovi koji se u stripu često pojavljuju: Diging Bil večno traži nestala i zakopana blaga i time uvlači i Zagora i Čika u neplanirane pustolovine; kitolovac kapetan Fishleg sa svojim brodom Golden Baby i posadom odvodi Zagora u razne krajeve i neistražena područja; Tonka, poglavica plemena Mohawk je Zagorov krvni brat; Bat Batterton, nespretni privatni istražitelj koji se oblači poput Šerloka Holmsa; traperi 'Doc' Lester i Pablo Rohas koji su jedni od najboljih Zagorovih prijatelja; Barun Ikar la Plume poznatiji kao Ikarovo Pero, pronalazač kojem je cilj biti prvi čovek koji će poleteti...
    Zagor ima i brojne neprijatelje koji se više puta pojavljuju. Među najpopularnijima su Profesor Hellingen, poludeli ali genijalni naučnik i pronalazač koji želi zavladati celim svetom; Kandrax, keltski druid i čarobnjak koji ima magične moći; barun Rakosi, 700 godina star vampir koji je došao iz Mađarske; pokvareni drvosječa Timber Bill; Ben Stevens, poznat kao Kralj orlova; Nat Murdo, isprva Zagorov neprijatelj a kasnije saveznik, Mortimer, kriminalac velike inteligencije... Zagor se ponekad susreće sa istorijskim ličnostima. Neki od njih su: američki predsjednik Andrev Džekson, pisac Edgar Alan Po, predsednik konfederacije indijanaca Čiroki Džon Ros, pronalazač pisma Čirokija Sequoyah, pirat Žan Lafit, francuski mislilac iz vremena revolucije Alexis de Toqueville, utemeljitelj Teksaških renđera Stefan Fuler Austin.
    Tvorci Zagora su tekstopisac Sergio Bonelli (pod pseudonimom Guido Nolitta) i crtač Gallieno Ferri. Ferri je Zagora nacrtao po svom ličnom izgledu, te je on ujedno i glavni crtač Zagora. Osim njega Zagora su još crtale i crtaju i mnoge druge osobe od kojih su najpoznatiji: Franco Donatelli, Marco Torricelli, Franco Bignotti, Francesco Gamba, Marco Verni, Mauro Laurenti i drugi. Prvi broj Zagora izašao je u Italiji u maju 1961. Izašle su 4 epizode, a svaka je sadržavala 64 stranice. Tek od 1965. godine Zagor počinje u Italiji izlaziti redovno. Na ovim prostorima izlazio je redovno od 1968. do 1991. godine u izdanju novosadske izdavačke kuće Dnevnik.

Ostali Stripovi za Čitanje

       RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT