Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Magazin o Svemu - No 34

    Šta se sve nalazi u cigaretama, najveća rupa na svetu, oklop za banane, saveti za lepši pol, najneobičniji poslovi, testovi ličnosti, muke sa kineskim imenima, zabava iz groba...!

Osmeh gore Osmeh na lice:  
LUDI SVET

Dayne Gilbey, 19-godišnjak iz Koventrija proveo je šest sati pod iglom majstora tetovaže Blanea Dikinsona.
Gilbey je odgovorio na oglas kojim je Dikinson tražio dobrovoljca za tetoviranje engleskog doručka na glavi. 'Moja je mama stvarno nesretna zbog toga, a i mnogi me prijatelji čudno gledaju. Učinio sam to jer je potpuno drugačije od svega do sada učinjenog' - rekao je Gilbi.
    'Četiri mi se godine ta ideja mota po glavi i drago mi je da sam napokon našao nekoga dovoljno hrabrog (i blesavog) da to učini' - rekao je Dikinson, dodavši da bi takva tetovaža inače koštala 350 funta. Za svoj sledeći posao Dikinson traži dobrovoljca koji bi si hteo da vlastito lice istetovira na stražnjoj strani glave.

Svatko od nas, barem povremeno, na posao donese svoju bananu. Za jelo ili užinu, naravno, i pri tome misli da će na taj način početi jesti zdravo. Pri nošenju banana često nastrada, ali i od nje nastrada i ostali sadržaj vaše torbe ili ruksaka, pa je u bananinu zaštitu, ali i knjiga, laptopa ili CD te MP3 playera i svega što zgnječena banana može zaprljati, ustao Paul Stremple, dizajner i arhitekt. Stremple je izumeo i patentirao, te počeo proizvoditi i prodavati Banana Bunker, zaštitnik za bananu što se proizvodi u četiri boje.  Banana bunker stoji pet američkih dolara, no značajna ušteda ostvaruje se naručivanjem pet komada odjednom po ceni četiri. Ko voli da mu banana bude u redu, evo, nek izvoli.

Saleh Talib Saleh, stanovnik Jemena, znao je sanjati da će mu na glavi izrasti rogovi. Ispočetka je te snove odbacio kao neozbiljne, sve dok mu u 78-oj godini uistinu nije počeo rasti rog na levoj strani glave. Saleh tvrdi da mu je rog počeo rasti pre 25 godina, ali nema objašnjenja zašto se to događa. Međutim, mnogobrojni medicinski tim iz specijalizovane bolnice u Adenu veruju da je rog rezultat multipliciranja slojeva očvrsnule, suhe kože na Salehovoj glavi. S vremenom su ti slojevi suve kože izrasli dovoljno da postanu rogovi. Saleh je inače 102-godišnjak, a rog mu je na početku nicao polako, te je u 25 godina rasta rog dostigao dužinu od čak pola metra. Ali rog je prošle godine odjednom puknuo, a samo 8 dana posle je na istom mestu počeo rasti novi rog i to na istom delu glave.

Nagradu za 'najluđe upozorenje' na nekom proizvodu ove je godine u SAD-u odnio natpis na mašini za pranje veša gde stoji: 'Ne stavljajte ljude u ovu mašinu za veš'. Kompanija iz Mičigena bavi se besmislenim tužbama protiv američkih firmi, a kako je u Americi trend podizanja ovakvih tužbi sve češći, pa to prisiljava firme da na svoje proizvode stavljaju sve čudnija i besmislenija upozorenja.
    Drugu nagradu osvojio je proizvođač motora koji je među upozorenja uvrstio i ovo: 'Nikad ne koristiti šibicu ili otvoreni plamen kako biste proverili nivo goriva u rezervoaru.' Treće mesto dele upozorenja da se 'Ne sme sušiti mobilni telefon u mikrotalasnoj rerni', te da se 'Ne sme peglati listić lutrije'.
    Posebna nagrada otišla je izdavaču telefonskog imenika koji je na svoj proizvod stavio upozorenje: 'Molimo vas da ne koristite ovaj imenik dok upravljate motornim vozilom'. Kompanija M-law započela je s dodelom ovih nagrada pre 10 godina u sklopu svoje kampanje koja je poticala suvisla upozorenja na proizvodima. Predstavnica firme koja proizvodi mašine za veš i koja je odnela prvu nagradu kaže, pak, kako je njihovo upozorenje sasvim 'na mestu', te kako su neke firme već morale na sud nakon što su tužene nakon što se nekoliko dece uistinu popelo u mašinu za veš koja se zatim uključila.

ZLO ZVANO CIGARETE

    Ako dosada niste znali ovo o cigaretama, sada je vreme! U cigarete se ubacuje 600 komponenti. Sumpor se stavlja da bi nekvalitetan duvan dobio žutu boju. Olovo, da bi korigovao ukus i zbog ovog sastojka pušači često osećaju metalni ukus u ustima. Da bi se stabilizovala vlaga, proizvođači ubacuju antifriz. Da se pepeo ne bi krunio dodaju se azbestna vlakna, a da bi bio beo ubacuje se titan-dioksid. Kako su proizvođači počeli da ubacuju amonijak u cigarete, dokazano je da amonijak stvara ozbiljne promene u mozgu po pitanju zavisnosti.

    Naime, kao najteži oblik zavisnosti se kategoriše heroinska zavisnost, pušenje je na drugom mestu, treća je zavisnost od kokaina, četvrta alkohol i peta zavisnost od kafe. Koliko je teško osloboditi se nikotinske zavisnosti svedoči podatak da dok proizvođači nisu ubacivali amonijak, 15 odsto pušača mogao je lakše, bez stručne pomoći, da ostavi cigarete, a sada je tek procenat od 0,1 do 0,2 posto prestane spontano da puši.
   Uz izuzetno snažnu nikotinsku zavisnost, ozbiljan problem je i apstinencijalni sindrom koji se razvija odmah po prestanku pušenja. Kriza koja počinje već posle dva časa može da traje i do šest meseci. Pušač je suočen sa žudnjom za cigaretom, promenljivog je raspoloženja, uzrujan, sa znacima anksioznih i depresivnih reakcija. Usporen je srčani rad, koncentracija je niža, usporen je metabolizam, primetna je stalna glad...

NAJVEĆA RUPA NA SVETU

    U Rusiji se nalazi najveća rupa na svetu koja je delo čoveka, a ne prirode, koja je vidljiva čak i iz svemira. Radi se o rudniku dijamanata u istočnom Sibiru koji je smešten u blizini grada Mirna Mirny, dubokom 525 metara i prečnika 1.25 kilometara.
    Strujanja zraka iz tog 'fenomena' su toliko jaka da su prouzrokovala nekoliko helikopterskih nesreća nakon kojih je uvedena zabrana letenja iznad rupe. Rudnik, iz kojeg je nastala ova duboka rupa, otkriven je pre pedeset godina, od kada su i trajala iskopavanja, a ukinuta su 2004. godine.

LEPŠEM POLU - RAZLOZI DA VOLITE SVOJE TELO

Zato što je u nekom dobu, u nekom veku, vašem telu iskazano divljenje koje ono zaslužuje, prisetite se čari bujnih Botičelijevih lepotica, zaobljenih Rubensonovih žena ili Klimtovih žena predivnih grudi.
Zato što su supermršave, supervisoke manekenke ipak u manjini i njihova težina je čak za 25 % manja od težine prosečne žene, dok im je visina za oko 5-6 cm veća od visine prosečne žene.
Zato što vam ono omogućava da budete golicljivi, zato što možete da se smrznete i ugrejete, naježite, zato što mogu da vam prođu žmarci kroz kičmu i da vam se digne kosa na glavi. To vaše senzacionalno telo omogućava vam da izgledate mrtvi hladni i u situacijama kada se zbog nečega preznojavate.
Zato što će vam kasnije biti žao što ga niste voleli. Kada budete imali 80 godina i prisetite se sebe sa 60. činice vam se da ste izgledali kao devojčica.
Vaše telo tako lepo pluta na vodi.
Zato što je glupo da odbacite bezuslovnu ljubav jedinog bića koje vas najbolje poznaje, to jest, vas samih.
Zato što negativna predstava o sopstvenom telu može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Sve je veći broj žena, ali i muškaraca koji boluju od anoreksije ili bulimije. Po statistikama oko 6 % ovih poremećaja završava se smrtnim ishodom.
Zato što je opšte poznato da je samopouzdanje ključni činilac privlačnosti.
Zar nije kudikamo bolje da uživate u čitanju, vežbanju, dobroj muzici, toploj kupki, vetru koji vam prolazi kroz kosu, pravoj ljubavi i čitavom nizu važnih i lepih stvari, nego da se mučite i patite i izborate zbog previše ili premalo oblina na svom telu.
Zato što će vas vaše telo čuvati kada dođu teška vremena, ali samo ukoliko i vi brinete o njemu. Po nekim statistikama, 35-godišnje žene pušači su u 12 puta većem riziku od oboljevanja od raka pluća u odnosu na žene nepušače.
Morate da volite svoje telo da bi ste mogli da naučite svoju kćer da i ona voli svoje.
Zato što će, kada jednom budete prestali da o njemu razmišljate kao o nečem što treba da se dovede u red, vaše telo postati neiscrpni izvor snage, stabilnosti i čudesa.
TEST - UPOZNAVANJE ZAPOSLENIH I KANDIDATA

    Kažu da je ovaj test prilično tačan, trebaju vam samo dva minuta.Test je navodno došao iz kadrovskog odeljenja jedne od velikih kompanija, a služi im za bolje upoznavanje svojih zaposlenih i kandidata. Radi se o 10 jednostavnih pitanja.

1. Kad se osećate najbolje?
    a) ujutro
    b) posle podne i predveče
    c) kasno uveče

2. Kad hodate, hodate...
    a) dosta brzo, dugim koracima
    b) relativno brzo, sitnim koracima
    c) ne baš brzo, uspravne glave, gledajući ispred sebe
    d) ne baš brzo, pognute glave
    e) vrlo polako

3. Kad pričate s ljudima
    a) stojite prekrštenih ruku
    b) imate sklopljene ruke
    c) jednu ili obe ruke držite na bokovima
    d) dodirujete ili gurkate osobu s kojom razgovarate
    e) igrate se sa svojim uvom, dodirujete bradu ili uvijate kosu

4. Kad se odmarate, sedite...
    a) savijenih kolena, noge su opuštene jedna uz drugu
    b) prekrštenih nogu
    c) ravno ispruženih nogu
    d) na jednoj nozi podvinutoj ispod vas

5. Kad vas nešto zaista zabavlja, reagujete
    a) glasnim smehom
    b) smehom, ali ne glasnim
    c) tihim smejuckanjem
    d) sramežljivim osmehom

6. Kad idete na tulum ili neko društveno okupljanje...
    a) glasni ste pri dolasku, tako da vas svako uoči
    b) dolazite nezapaženo i gledate uokolo u potrazi za poznatim ljudima
    c) potpuno ste neprimetni i pokušavate da vas ne zapaze

7. Jako ste se udubili u nešto, vrlo ste zaposleni i neko vas prekida. Jeste li...
    a) srećni zbog prekida
    b) krajnje ste iznervirani zbog toga
    c) negde ste između te dve krajnosti

8. Koja vam je od sledecih boja najdraža?
    a) crvena ili narandžasta
    b) crna
    c) žuta ili svetlo plava
    d) zelena
    e) tamno plava ili ljubičasta
    f) bela
    g) smeđa ili siva

9. Kad ste uveče u krevetu, nekoliko trenutaka pre nego što ćete zaspati
    a) ispruženi ste na leđima
    b) ispruženi ste potrbuške
    c) lagano ste se savili na boku
    d) glavu ste oslonili na jednu ruku
    e) glava vam je ispod pokrivača

10.Često sanjate da...
    a) padate
    b) da se tučete ili borite
    c) nešto ili nekoga tražite
    d) da letite ili lebdite
    e) uglavnom ne sanjate
    f) snovi su vam uvek prijatni

    BODOVANJE:

  1.   (a) 2   (b) 4   (c) 6
  2.   (a) 6   (b) 4   (c) 7   (d) 2   (e) 1
  3.   (a) 4   (b) 2   (c) 5   (d) 7   (e) 6
  4.   (a) 4   (b) 6   (c) 2   (d) 1
  5.   (a) 6   (b) 4   (c) 3   (d) 5   (e) 2
  6.   (a) 6   (b) 4   (c) 2
  7.   (a) 6   (b) 2   (c) 4
  8.   (a) 6   (b) 7   (c) 5    (d) 4   (e) 3   (f) 2   (g) 1
  9.   (a) 7   (b) 6   (c) 4    (d) 2   (e) 1
10.   (a) 4   (b) 2   (c) 3    (d) 5   (e) 6   (f) 1


NAPOKON SRELE OCA

   Šest američkih tinejdžerki, začetih spermom istog donora, konačno je pronašlo svog biološkog oca, nakon što su dve devojke u New York Timesuobjavile oglas u kojem mole da im se javi Donor 150. Džefri Harison prepoznao je ime, koje su u banci sperme dali njegovim uzorcima, no dvoumio se o susretu s devojkama jer se bojao njihovih reakcija zbog siromaštva.
    No, jedna od devojaka, 17-godišnja Danielle Pagano, rekla je kako je on samo 'slobodan duh'. Džefri Harison kasnih je 80-tih zarađivao 400 dolara mesečno, donirajući spermu u kalifornijskoj Kriobanci. Pedesetogodišnji Harison živi s četiri psa u naselju kamp-prikolica, u blizini Venicea u Kaliforniji, a za život zarađuje obavljajući neobične poslove. Harison je izjavio kako nije mogao verovati kad je vidio novinski oglas, no devojkama se odlučio javiti jer smatra da moraju imati neku vrstu temelja u životu.

KINESKA MUKA SA IMENIMA

    Gradske vlasti, kao i druge institucije potpuno su zbunjene pokušavajući razlikovati mnoštvo stanovnika s istim imenom i prezimenom. Ako u Šangaju pokušate pronaći sasvim određenu Chen Jie, susrešćete se s povećim problemom - naime, u tom gradu to popularno ime deli čak 3.937 osoba.
    To je ime kombinacija čestog prezimena Chen i popularnog ženskog imena Jie, što znači 'čista' ili 'neuprljana'. Prema tvrdnjama vlasti, velik broj osoba s tim imenom uneo je pravu pomutnju u školskim i bankovnim registrima. Jedna od mnogih Chen Jie kaže kako neprestano dobiva pisma koja su zapravo poslana sasvim drugoj ženi: 'Svaki put moram pisma preusmeriti njoj, a ona inače ima kanselariju dva sprata iznad mene'.
    Drugo po redu među popularnim imenima je Zhang Min. Njega u tom gradu deli 3.751 muškarac. Zhang je također uobičajeno i često prezime, njega deli čak 900.000 ljudi, dok je Min popularno ime koje znači nešto  između 'uglađen, zgodan, šarmantan i pametan'.
    Dnevne novine 'Youth Daily' prenose kako je velik broj osoba s istim imenom i prezimenom postao velik društveni problem. I dok vlasti apeliraju na građane da biraju nešto neobičnija ili neuobičajenija imena, građani su limitirani listom standardnih kineskih imena. Veliko nacionalno istraživanje rezultiralo je i drugim impesivnim statističkim podacima. Na primer, više od milion i po ljudi u Pekingu nosi prezime Wang. U Kini ima oko 700 porodičnih imena, no golema većina stanovništva koristi tek 20-ak najpopularnijih.

DEBELJKO

    Stiv Vough, muškarac donedavno javnosti nepoznat, danas se svakodnevno susreće sa obožavateljima koji ga zaustavljaju na ulici, razdragano od njega traže autogram, proglašavaju ga svojim nacionalnim herojem. Ono po čemu je ovaj anonimni muškarac doslovno preko noći postao poznat i po čemu je zaslužio tretman kojega inače imaju privilegiju uživati samo oni slavni koji su istu stekli tek skinuvši se za nekakav časopis ili potrudivši se snimiti nekakav trećerazredni televizijski film, jest, ni manje ni više nego - njegova debljina. Naravno, gotovo je nepotrebno napomenuti da je isti debeljko - Amerikanac. No, nepravedno bi ipak bilo reći da je njegova neobično gojazna figura jedina zaslužna za njegovu slavu. Naime, privilegiju da ga nepoznati prolaznici na ulici zaustavljaju i tapšu po ramenu uz poštapalicu 'Good job!'  ili neku sličnu dosadnu uljudnost, ovaj je debeljko zaslužio time što se odlučio na, za Amerikance prilično nekonvencionalnu metodu mršavljenja, a koja dakle isključuje liposukciju, smanjivanje želuca na veličinu jajeta ili neku sličnu operaciju.
    Stiv se, naime, odlučio na šetnju 'forest-gampovskog' tipa u nadi da će, lutajući od jednog američkog gradića do drugog,  izgubiti kilograme, te usput pronaći svoju dušu, a koju je pretpostavlja se onda, putem ili u nekomu od McDonaldsa, izgubio. Upravo taj deo gde gojazni Amerikanac, između ostalog, kreće na put da 'pronađe sebe', deo je koji je Ameriku pogodio ravno u srce te ju naterao da se sažali nad ovim gurmanom i proglasi ga svojim nacionalnim herojem. Stiv Vough, zahvaljujući toj zemlji snova, a u kojoj je doista sve moguće, danas ponosno hoda ulicama američkih gradova
praćen obožavateljima koji priželjkuju biti delom njegove potrage za samim sobom, ali i dobivenim kilogramima, budući se hrabri Amerikanac ne može načuditi otkud ih je nakupio.
    Očekivano, za muškarca kojega američki časopisi neretko nazivaju 'morbidno glomaznim', sada se otimaju američke televizijske i izdavačke kuće, u nadi da će 'pokupiti lovu' za dobrobit pretile nacije odavši im, po ko zna koji puta, da se tajna mršavljenja nalazi, velikog li čuda - u fizičkom vežbanju, a ne u kapsulama sa larvama pantljičare. Stiv takođe očekuje i nastup u nekakvom šou gde će Amerikancima preneti svoje utiske sa napornog i produhovljenog putovanja, te im udeliti par saveta u nadi da će ih isti prihvatiti. Stivovo neverojatno otkrivenje da je možda ipak predebeo te da bi trebao u vezi toga nešto i preduzieti, nije se naime dogodilo nakon što od svog pivsko-gurmanskog trbuha nije mogao videti ni svoje noge. Stiv je, neočekivano, do te spoznaje došao jednoga jutra kada je shvatio da ne može preći cestu do obližnje picerije, a da ne izgubi dah. Dakle, nameće se pretpostavka da je hrabri Amerikanac očito, ostavši prestrašen pred mogućnošću da će njegov trbuh stati na put ono malo rekreacije kojom se bavio, a koja bi usledila nakon što bi ovaj američki nacionalni heroj ipak odlučio ne naručiti dostavu, odlučio svemu stati na kraj.
     Pa sad neka neko kaže da nije istinita ona stara narodna izreka 'Klin se klinom izbija' pošto je ovom hrabrom 40-godišnjaku hrana bila izvor, a ujedno i rešenje problema. Sve u svemu, pouka ove dirljive priče je ta, da olako proglašavanje nacionalnih heroja, a kojemu je Amerika toliko vična, ipak možda ima neko uporište kao izvor pouke - ali tu pouku teško će shvatiti mozak 'neameričke proizvodnje'.

REŠENJE TESTA - UPOZNAVANJE ZAPOSLENIH I KANDIDATA

PREKO 60 BODOVA: Drugi vas vide kao osobu s kojom treba pažljivo postupati, kao oholu, egocentričnu i izrazito dominantnu  osobu. Neki vam se dive i žele biti poput vas, ali vam ne veruju uvek i oklevaju stupiti s vama u neki dublji odnos.

51 DO 60 BODOVA: Drugi vas vide kao uzbudljivu osobu eksplozivnog temperamenta, impulsivnu, kao prirodnog vođu koji brzo donosi odluke, iako ne uvek ispravne. Smatraju vas hrabrim, avanturistički nastrojenim, kao nekoga ko će se uvek usuditi pokušati, i ko uživa u avanturi. Uživaju biti u vašem društvu zbog uzbudljivosti kojom zračite.

41 DO 50 BODOVA: Drugi vas vide kao direktnu, živahnu, šarmantnu, zabavnu, praktičnu i uvek zanimljivu osobu koja je uvek u centru pažnje, ali koja je dovoljno uravnotežena da joj to ne udari u glavu. Takođe vas smatraju ljubaznom, obzirnom osobom punom razumevanja koja će uvek razveseliti i pomoći.

31 DO 40 BODOVA: Drugi vas vide kao razumnu, opreznu, brižnu i praktičnu osobu, pametnu, talentovanu, ali skromnu. Niste osoba koja prebrzo sklapa prijateljstva, ali ste izrazito odani onima koji postanu vašim prijateljima i zauzvrat očekujete istu odanost. Oni koji vas stvarno upoznaju, shvataju da je potrebno zaista mnogo da se vasa vera u prijatelja pokoleba, ali vam isto tako puno treba da zaboravite, ako se to dogodi.

21 DO 30 BODOVA: Prijatelji vas smatraju savesnom i pedantnom osobom. Vide vas kao vrlo opreznu, izrazito brižnu osobu, kao nekoga ko polagano i ustrajno radi. Zaista bi ih iznenadilo da odreagujete impulsivno, budući da očekuju od vas da sve ispitujete pažljivo iz svakog ugla, i tek onda - odustanete. Smatraju da je razlog tome vaša oprezna priroda.

MANJE OD 21 BODA: Ljudi vas smatraju stidjivom, nervoznom, neodlučnom osobom, za koju se potrebno brinuti, koja uvek želi da neko drugi donese odluku i koja se ne želi ni u šta mešati. Vi ste za njih večno uznemirena osoba koja samo vidi nepostojeće probleme. Neki ljudi vas smatraju dosadnima. Samo oni koji vas dobro poznaju znaju da to niste.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Najbolja Zabava Na SvetuNajbolja Zabava Na Svetu - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana