Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Turistička Putovanja

     Skrivena Indokina, top 10 tropskih lokacija u svetu, velnes u portorožu, karneval u Nici, skriveni dragulji Evrope... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
SKRIVENA INDOKINA

    Vijetnam, Kambodža i Laos - različiti, ali i slični zbog klime, kulture i prirode, sve su privlačniji turistima željnim novih izazova i saznanja.
    Između dva džina - Indije i Kine - smeštena je zagonetna, raznolika, ali ne i nepovezana oblast severoistočne Azije. Sa svojom turbulentnom istorijom, ali i izuzetnim položajem, bila je viševekovni zatočenik kolonijalnih sila. Poluostrvo Indokina posebno je u posebnosti jugoistočne Azije. Čine je tri zemlje - Kambodža, Laos i Vijetnam - u poslednje vreme sve interesantnije turistima iz celog sveta.

Tajna Angkora - Kambodžu gotovo pola milenijuma prati loša sreća. Još od pada Angkora 1431, Kmersko carstvo je gotovo stalno bilo pod okupacijom. Nezavisnost 1953. godine nije donela ništa dobro i zemlja je upala u horor građanskog rata, Crveni kmeri su ovaj region učinili najbrutalnijim na svetu, a patnje stanovništva su konačno prestale 1993. Iako gotovo neopisivo siromašna, zemlja se polako oporavlja, a njena netaknuta priroda i spomenici su izazov za turiste. Mora se videti: Siem Rep, lokalitet pod zaštitom Uneska i deo svetske kulturne baštine, Angkor hramovi, najveći religiozni spomenici iz perioda kmerske civilizacije, koja je obuhvatala ceo region u vremenu od 900. do 1500. godine nove ere, zatim Angkor Tom, utvrđeni kraljevski grad, Bajon, koji se sastoji od mnogo uzanih hodnika i kula, dekorisanih sa oko 200 likova sa čuvenim 'angkorskim' osmehom, arheološki kompleks Angkor, među kojima je najpoznatiji Angkor Vat, monumentalni spomenik kmerske umetnosti, koji simboliše jedinstvo kraljeva sa bogom Višnu.
    Za Bantei Srei se dugo verovalo da predstavlja najsavršeniji primer kmerske umetnosti. Ta Prom jedna je od najvećih atrakcija u celom kompleksu, jer pokazuje kako su svi hramovi izgledali prekriveni bujnom vegetacijom, sve dok ih evropski istraživači nisu otkrili. Naravno, podrazumeva se obilazak prestonice Pnom Pena, koja se nalazi na ušću tri reke i predstavlja uspešnu mešavinu daleke prošlosti i sadašnjosti. Kraljevska palata i Srebrna pagoda, Nacionalni muzej, hram Ounalom samo su deo onoga što treba videti u Pnom Penu.

Dragulj s Mekonga - Stešnjen između značajno većih suseda, za Laos je možda najtačniji opis 'zaboravljen'. Međutim, jedna od najsiromašnijih zemalja jugoistočne Azije ipak s pravom može da ponese epitet 'dragulja s Mekonga' - nekoliko stvarno velikih i značajnih atrakcija iz godine u godinu sve više privlači turiste. Reke u svom zmijolikom toku, bujne džungle, živopisne pijace i mesta, budistički hramovi i, pre svega, izolacija od stranih uticaja, nudi turistima pravi pogled na tradicionalni život u Indokini. Od plodnih nizija u dolini reke Mekong do robusnih Anamit planina - Laos je zagonetan i relativno neistražen, možda najpoznatiji po činjenici da je zemlja na koju je palo najviše bombi u svetskoj istoriji. Vijentijan, glavni grad na reci Mekong, po atmosferi je najmirniji od svih gradova Indokine.
    Treba videti Pa Tat Luang ili Velike stupe, najvažniji nacionalni spomenik Laosa, a istovremeno i simbol budizma zemlje, Patukasiju, impozantni spomenik u stilu Trijumfalne kapije u Parizu, Ho Fa Ke, nekadašnji kraljevski hram iz 16. veka, hram Vat Si Saket, s nekoliko hiljada različitih Budinih statua, čuvenu pijacu Talat Sao. Luang Prabang najstariji je i najočuvaniji lokalitet, nekadašnji grad na reci Mekong. Osnovan je između šestog i sedmog veka i bio je prestonica zemlje između 12. i 14. veka. Zbog svoje umetničke i istorijske vrednosti Unesko ga je svrstao u svetsku kulturnu baštinu. Obilazak uključuje Nacionalni muzej, tj. kraljevsku palatu, hram Ksien Tong, koji se nalazi na reci Mekong, hram Visunalat iz 16. veka, najstariji aktivni hram, poznat po kolekciji pozlaćenih statua Bude, kao i hramove Vat Mai, Vat Tut Luang, Vat Saen.

Pariz istoka - Istorija Vijetnama je istorija ratova, kolonizacije i pobuna. Konačno, 1954. na Ženevskoj konferenciji zemlja je podeljena na dva dela - severni, komunistički i južni, demokratski Vijetnam. Ekonomska i vojna pomoć SAD Južnom Vijetnamu eskalirala je u jedan od najvećih i najbrutalnijih ratova u novijoj istoriji - vijetnamski rat. Završen je 1975. porazom Amerikanaca (tri miliona poginulih Vijetnamaca i 50.000 Amerikanaca) i spajanje dva Vijetnama u jedan, socijalistički. Danas je Vijetnam u usponu, a postaje i jedna od najinteresantnijih turističkih destinacija. Šta videti: Sajgon (Ho Ši Min), najveći grad Vijetnama, mrežu tunela Cu Či, koje je izgradio Vijetkong u dužini od 200 km i koji nikada nisu bili otkriveni. U Sajgonu ne treba propustiti ni obilazak katedrale Notr Dam, stare zgrade Glavne pošte, Gradske većnice, zgrade opere, Muzeja rata, pijace Ben Tan, pagode Tien Hau... Poseta Vijetnamu ne može da prođe bez obilaska delte reke Mekong preko grada Maj To. Za glavni grad Hanoj nekada se govorilo da je Pariz istoka.

    Obavezno videti pagodu na jednom stubu, hram književnosti iz 11. veka, posvećen Konfučiju, Hoan Kiem, jezero u srcu grada, zgradu čuvene opere iz 1911, katedralu svetog Jozefa, Bao Tang Lih - muzej bogate vijetnamske istorije... Zaliv Halong udaljen je oko tri sata od Hanoja i smatra se za jedno od svetskih čuda prirode i možda najneobičniji i najprivlačniji pejzaž u Vijetnamu. Predstavlja deo svetske prirodne baštine i pod zaštitom je Uneska. U zalivu se nalazi nekoliko hiljada ostrvaca koja ga svojim neobičnim oblicima čine tako lepim i neobičnim. U oblasti suvog zaliva Halong nalaze se i ostaci nekadašnje prestonice Vijetnama - Hoa Lu. Istorijski najinteresantniji grad u Vijetnamu, koji je bio i politički centar zemlje od 1802. do 1945, jeste Hue (Danang). U njemu je vladalo 13 imperatora dinastije Ngujen.

VELNES U PORTOROŽU

   Portorož je turistička prestonica slovenačkog primorja, mondensko turističko mesto sa stogodišnjom velnes i spa tradicijom. Kvalitetna hotelska ponuda sa termalno-rekreacijskim i modernim talasoterapijskim centrom, uz kongresne centre, kockarnice, jednu od najlepših i najsavremenijih marina, razne sportske aktivnosti, izlete i druge znamenitosti, čini Portorož privlačnim za turiste tokom cele godine. Ono zbog čega je Portorož najpopularniji su raznovrsni velnes i spa centri, saune i bjuti centri.

    'Terme & Wellness Palace' je centar zdravlja, lepote i velnesa, prepoznatljiv zahvaljujući prirodnim činiocima: solinskom blatu, morskoj soli, prijatnoj klimi, moru i termomineralnoj vodi. Dugogodišnja tradicija i medicinsko znanje, iskustvo i stručnost kvalifikovanog osoblja, čine ovaj centar jednim od najboljih u ovom delu Evrope.
Sauna park je jedinstveni kompleks sauna u Evropi. Na 1.000 m2 nalazi se sedam različitih vrsta sauna: talaso, parna, mavarska, parno kupatilo i finska sauna, Knajps kupke, virpul, hromotherapija, ledena pećina, tepidarijum, lakonijum, biljna sauna i mali bazen s hladnom vodom. Dve glavne atrakcije u sauna parku su ledena pećina, koja je prva takve vrste u Sloveniji, i solna sauna, koja koristi prirodno proizvedene soli.
    Hram dobrog osećaja 'Wai Thai' jedinstveni je centar za tradicionalnu tajlandsku masažu i prirodnu negu lica i tela. Originalna tajlandska tradicija upotpunjena je najsavremenijim metodama za otklanjanje posledica savremenog načina života. U centru 'Wai Thai' koriste se prirodni sastojci lekovitog bilja, cveća, voća i minerala pripremljeni po originalnim receptima s Dalekog istoka i vrhunska prirodna kozmetika. U Portorož možete da odete u aranžmanu agencije 'Odeon vorld travel', koja u ponudi ima 'Grand Hotel Palace' sa pat zvezdica i 'Slovenija', 'Rivijera' i 'Neptun' sa četiri zvezdice.

KARNEVAL U NICI

    Nica, glavni grad Azurne obale, prostire se celom dužinom predivnog Zaliva anđela. Nalazi se na samom jugu Francuske, u podnožju obronaka Južnih Alpa, na 30 km od Italije. Ima posebnu mikroklimu, umereno mediteransku, sa više od 300 sunčanih dana godišnje. Ima veliki broj muzeja, od kojih su najpoznatiji Šagalov, Matisov i Muzej savremene umetnosti. Čuveno Englesko šetalište, luka, stari grad, pijaca cveća, trg Masena, pešačka zona samo su deo atrakcija koje nudi ovaj grad, a jedna od najinteresantnijih je karneval, čije će se 126. izdanje odvijati od 13. do 28. februara. To je ujedno i najveći zimski događaj u Nici. Veliki broj poznatih umetnika i slikara učestvuje u kreiranju lutaka, maski i kostima. Duga tradicija i nezaboravna 'bitka cveća' čine ovaj karneval posebnim, a ovogodišnja tema je 'Kralj plave planete'.

SKRIVENI DRAGULJI EVROPE

    Mnoga manje poznata mesta u Evropi zbog njihove lepote vredi otkriti, obići i istražiti. U Italiji morate da vidite rimski Koloseum, u Grčkoj atinski Akropolj, u Francuskoj pariski Ajfelov toranj... Evropa, međutim, ima još mnogo znamenitosti, koje svojom lepotom i značajem ne zaostaju za ovim 'opštim mestima'. Zato, skrenite malo sa utabanih turističkih staza i otkrijte te manje poznate dragulje
1. Manastiri Meteora, Grčka - U blizini grada Kalambaka, u ravnici Tesalija, uzdižu se džinovske stene s manastirima koji streme ka visinama. Kada se spusti magla, zgrade izgledaju kao da lebde u vazduhu - odatle i ime Meteora (izvedeno iz grčkog značenja 'lebdeti u vazduhu').

2. Agtelek Karst i Slovak Karst, Mađarska i Slovačka - Na granici Mađarske i Slovačke, ovih sedam pećina su istočnoevropsko čudo prirode. One su takođe i odličan 'protivotrov' od karakteristične hladnoće. Pećina Gombasek se koristi za terapiju solju, koja pomaže jačanju mišića. Oni boljeg zdravlja mogu da se zaustave i dive čudesnim stalaktitima i stalagmitima, čija lepota oduzima dah.

3. Bjalovica šuma, Poljska i Belorusija - Rasprostranjen u Poljskoj i Bedlorusiji, ovaj prirodni rezervat je poslednja preživela evropska šuma drevnog drveća. Na poljskoj strani na proplanku Bjalovica je hotel i postoje ture po šumi s konjskom vučom. U Belorusiji su oronuli hotel i zoološki vrt. Ako imate sreće, videćete evropskog bafala, najtežu životinju na kontinentu.

4. Zamak Kronborg, Danska - Ovo zdanje nije poznato samo po svojoj enormnoj veličini, već takođe i kao mesto Šekspirovog 'Hamleta'. Smešten u blizini grada Helsingor, zamak je 'glumio' dom filmskim Hamletima, uključujući ser Lorensa Olivijea i Džuda Loua.

5. Jama Mesel, Nemačka - Južno od Frankfurta nalazi se napušteni kamenolom bogat fosilnim ostacima. Nekada nalazište škriljca, zemljište je od ranih 90-ih pod zaštitom države. Danas posetioci mogu da istražuju jamu samo organizovano, a u susednom gradu Meselu je i stalna postavka fosilnih ostataka pronađenih tu.

6. Pećine Frasasi, Italija - Dok većina turista kad dođe u Italiju posećuje Rim ili Milano, pećine Frasasi na severu gotovo su prazne. Oblast Marke je poslednja na listi turističke ponude, ali ne i najmanje interesantna. Pećine su otkrivene 70-ih godina i još su - relativno nove.

7. Kozvej koust, Irska - Severna Irska nudi slani zagrljaj i pogled na hučno more. Izlet treba početi u Deriju, drevnom gradu zaštićenom zidinama još od 400. godine. Džinovski Kozvej je široka obala sa više od 40.000 bazaltnih stena zaostalih još od neke drevne vulkanske erupcije.

8. Katedrala u Amijenu, Francuska - Ajfelova kula u Parizu je možda francuska ikonička struktura, ali katedrala u Amijenu jednako je spektakularna i mnogo manje pretrpana hordama turista. Završena je 1247. godine, uzdiže se do visine od 106 metara i s prostorom većim od bilo koje srednjovekovne katedrale u zapadnoj Evropi.

9. Santa Marija del Naranho, Španija - Ova preromanička crkva nalazi se na obodu grada Ovijedo u severnoj Španiji. Njena izgradnja je završena 848. godine i prvobitno je bila palata, da bi u 13. veku bila pretvorena u crkvu. Smeštena je na mestu odakle se pruža savršen pogled na grad.




¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana