Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Turizam i Putovanja

     Top 10 turističkih destinacija, najlepša mesta na svetu, Minhen, Delhi - spoj prošlosti i budućnosti... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
TOP 10 TURISTIČKIH DESTINACIJA

    Lista poznatog turističkog vodiča 'Let's Go' obuhvata i skupa mesta, ali i destinacije za koje nije potrebno previše novca 
    Jedan od najpoznatijih svetskih turističkih vodiča 'Let's Go' sastavio je popis deset najpopularnijih odredišta za ovo leto. Lista obuhvata sve - od destinacija namenjenih onima koji ne žele da potroše previše, do mesta za bogate ili mlade koji letnje praznike planiraju da iskoriste za učenje u inostranstvu.

Maroko - Ovu egzotičnu zemlju od Evrope dele Gibraltarski moreuz i svega nekoliko kilometara, ali reč je o potpuno drugom svetu. Uz prepoznatljive motive pustinjskih dina, Maroko je poznat i po drevnim kraljevskim gradovima, bogatim dolinama i najvećim planinama na severu Afrike. Osim što spaja afričku, evropsku i arapsku kulturnu tradiciju, destinacijom broj jedan proglašen je i zbog relativno niskih cena i lake dostupnosti iz Evrope.

Istanbul - Grad koji je jednako poznat po svojim kupkama i raznim verskim objektima teško bi izbegao sličan popis čak i da nije jedan od najdinamičnijih gradova u celoj Evropi i Aziji. Ovaj grad na spoju kontinenata ima dovoljno osobenosti da vam obuzme misli sledećih nekoliko godina. Prožet istorijom, različitim kulturnim atrakcijama i vrhunskom zabavom, neće vas ostaviti ravnodušnim ili nesrećnim.

Budimpešta - 
Budimpešta je postala grad u kome se stalno nešto događa, pa bez obzira koliko vremena u njemu planirate da provedete, pripremite se na mnoštvo umetničkih, filmskih i muzičkih zbivanja. Iako privlači reke ljudi, još može da se nađe povoljan smeštaj u pristojnim kvartovima za koje obični turisti nikada nisu čuli. Svima koji dolaze izdaleka Budimpešta je i dobra baza za istraživanje ostalih zemalja srednje i istočne Evrope.

Barselona i Madrid - 
Iako je reč o dva najveća španska rivala, jedan je gotovo nemoguće spomenuti, a da se pri tom zanemari drugi. Iako su izrazito različiti, oba grada imaju i mnoštvo sličnosti - više su nego gostoljubivi, klubovi im rade celu noć, tapasi su im super i sigurno vas neće razočarati. Razlog više da se uputite prema njima jesu i povoljne cene aviokarata.

Kostarika i Nikaragva - Stabilna politička situacija i vrhunska turistička infrastruktura od Kostarike su učinili putnički hot-spot još kasnih sedamdesetih. Reč je o zemlji koja privlači sve, od bogatih ljubitelja srednjoameričkog luksuza i prirode do sredovečnih obožavalaca kanabisa. Ipak, jeftinija i manje opterećena turistima je Nikaragva, posebno od kada su politički problemi postali deo istorije. Kao i u južnijoj Kostariki, možete da birate da li želite da se brčkate u Karipskom moru na istočnoj ili Tihom okeanu na zapadnoj obali.

Buenos Ajres - Činjenica da je glavni grad Argentine u poslednje vreme postao jedno od najpopularnijih mesta za studiranje van matične zemlje objašnjava zašto se iz godine u godinu tamo sliva sve više mladih ljudi iz celog sveta. Ne bi trebalo da se zaborave ni lokalci koji su navikli na roštiljanje odrezaka u ponoć i bogat noćni život do ranih jutarnjih sati. Buenos Ajres više nije samo grad tanga i opere - argentinska prestonica je ponovo procvetala kao prava metropola evropskog tipa s južnoameričkim cenama.

Tajland - Nebitno da li ste se smestili na malom južnom ostrvu, udaljenom severnom selu ili u pretrpanoj okolini Bangkoka, ne možete da pogrešite ako se uputite u 'zemlju osmeha', kako odmilja zovu Tajland. Uz malo vođstvo jednostavno je pronaći siguran, jeftin i udoban smeštaj u kome ćete se odmoriti posle celodnevnog jahanja na slonovima ili razgledanja mističnih svetilišta. Let je, doduše, nešto skuplji, ali povoljne cene hrane i smeštaja Tajland pretvaraju u putnički raj.
Dablin - Središte tzv. keltskog tigra doživelo je svoj procvat u poslednjih desetak godina. Nedavnim usporavanjem privrednog rasta i slabljenjem evra Dablin je postao mnogo pristupačniji običnim gostima nego ranije. Uprkos svojoj kosmopolitskoj reputaciji, grad je i dalje zadržao šmek ugodnog susedstva s jakom pozorišnom i umetničkom scenom i neizbežnim pabovima. Odlično mesto za mladalački provod uz obilje 'ginisa'.

Pariz - Bez obzira da li je vaša strast neumerenost, proždrljivost, zavisnost od ljubavi ili baleta, možete biti sigurni da je u Parizu poznata i pre vas. Grad svetlosti, koji će zadovoljiti sve vaše požude, iako još skup, nešto je pristupačniji od kada je globalna kriza nagrizla evro. Tačnije, ove je godine malo pristupačniji nego prošle, ali će vam za dobar provod u Parizu i dalje biti potrebna velika količina novca.

Nacionalni parkovi  - Iako za razliku od viših mesta na lestvici ne nudi konkretno odredište, 'Let's Go' predlaže posetu nacionalnim parkovima kao savršenu letnju alternativu obilasku gradova ili morske obale. Bez obzira za koji se odlučili, nacionalni parkovi su relativno jeftin provod, nesumnjive lepote, s mnoštvom dodatnih mogućnosti. Željnima dodatne uštede umesto hotela preporučuje se boravak u kampu.

MINHEN

   Časopis 'Monokl' u poslednjem broju objavio je godišnju listu gradova s najboljim kvalitetom života, a na prvo mesto stavili su Minhen 
     'Monokl' već tradicionalno objavljuje listu 25 svetskih gradova koji zadovoljavaju niz kriterijuma, poput niske stope kriminala, rešenog saobraćaja, povoljnih cena nekretnina, brzine dolaska hitne pomoći ili količine zelenih površina .
    Već drugi put nemački grad je zauzeo prvo mesto urbanih centara s najboljim kvalitetom života zbog 'dobre povezanosti, kulturnih centara i obilja zelenih površina'. Takođe je jedan od retkih gradova na Zapadu u kome je stopa nataliteta u usponu. Na listi su se našla još dva nemačka grada - Berlin (11) i Hamburg (24).
    Danska prestonica, Kopenhagen, drugu godinu zaredom osvaja srebrnu medalju, i to prvenstveno zbog svoje ekološke politike. Sledi Cirih, koji se dobro razvija uprkos recesiji. Tokio je na četvrtom mestu jer je 'tehnološka meka', kako ga zovu autori članka, počela više da brine o svojoj okolini. Uz njega su na listi još dva japanska grada, Fukuoka se plasirala na 14, a Kjoto na 23. mesto.
    Pariz je na 'Monoklovoj' listi zauzeo sedmo mesto, što je napredak, a razlog je uvođenje metroa u 'problematična predgrađa'. Sledi Beč, koji autori smatraju 'progresivnim kulturnim centrom', no upozoravaju da se treba čuvati političkog konzervativizma. Melburn je na devetom mestu zbog povoljnih cena nekretnina, a Sidnej na 12. mestu jer ima '1.000 klupa postavljenih po gradu'. Listu top deset zatvara Madrid, dok je prelepa Barselona tek na 17. mestu, iako 'ima sve, od kulturnih centara, klime do odličnog fudbalskog tima, ali kao i uvek, ne bi joj škodilo doterivanje'.
    Od američkih gradova na listi su samo Honolulu (13) jer je 'konačno iskoristio odličnu poziciju između dveju Amerika i Azije' i Portland (22), koji je čuven po svojoj toleranciji i ljubavi prema okolini. Kanada na listi ima dva urbana centra - Montreal (14) i Vankuver (16). Jedini nejapanski azijski grad u top 25 je Singapur, koji je pao s prošlogodišnjeg 18. na 21. mesto. Na poslednjem mestu je portugalska prestonica - Lisabon.

DELHI - INDIJA

    Čudnovati i specifični duh Indije- brzina života na punim bazarima, omamljujuća muzika, jarka mešavina dima, začina, prašine i kravljeg izmeta - baca čini kojima malo ko može odoleti i koje menja viđenje sveta 
    Prostirući se od ledenih brda Himalaja, preko tropskog zelenila Kerale i obala svetog Ganga, pa sve do peska pustinje Tar, indijske granice obuhvataju neuporedive raznolikosti. Hodajući ulicama bilo kog indijskog grada, ići ćete rame uz rame sa predstavnicima različitih religija, rasa, kasta, jezika, filozofija i opredeljenja. Upravo zato je ova zemlja sedma po veličini, druga iza Kine po populaciji - sa svojih 1,1 milijardom stanovnika!
    Da razlike budu još veće, zemlja u kojoj je Buda živeo i propovedao i čiji su religijski festivali stari koliko i reke koje protiču kroz nju, sada je drugi najveći proizvođač softvera na svetu, sa svojim satelitima i nuklearnim oružjem. Ipak, siromaštvo ostaje i dalje tužna činjenica za oko 40 odsto stanovništva. Nijedna druga nacija na zemlji nema nastambe od blata (slums) kao što postoje u Mumbaiju, Delhiju ili Kalkuti, niti toliko neuhranjene dece, neobrazovanih žena i kuća bez pristupa čistoj vodi i mestima za odlaganje smeća.
    Upravo zato, mnogi posetioci nažalost ne mogu da vide ništa osim ovih očitih nedostataka. Drugi dolaze očekujući obezvremenjenu asketsku zemlju iz snova i budu iznenađeni kada se suoče sa jednim od najmaterijalističkih društava na planeti. Ipak, većina se nađe zaplašena od jednog, kako se čini, neshvatljivog i divljeg kontinenta. Ali, zbog svih njenih suprotstavljenih krajeva, neverovatnih paradoksa i pomešanih osećanja koje budi, Indija postaje i ostaje nepremašivo primamljiva destinacija. Njen čudnovati, specifični duh - brzina života na punim bazarima, omamljujuća muzika, jarka mešavina dima, začina, prašine i kravljeg izmeta - baca čini kojima malo ko može odoleti. Voleli je ili mrzeli, a većina turista oscilira između ova dva osećanja, Indija će promeniti način na koji vidite svet!

Spoj prošlosti i budućnosti - Raskoš boja, prometni mali dućani i arhitektura iz vremena dinastije Mogul u starom Delhiju čine upadljiv kontrast prema sjaju modernog Novog Delhija, čije široke aleje i vrtovi britanskog arhitekte Lutensa pružaju gradu novu perspektivu. Pored hotela, restorana i klubova na svetskom nivou, ovde možete da posetite i najstariju džamiju u Indiji, kao i živopisne prometne pijace na kojima mogu da se kupe ručno rađeni predmeti iz svih delova Indije.
    Delhi je grad u kome živi 13 miliona stanovnika i zauzima teritoriju tri puta veću od Mumbaija, drugog grada po veličini. U Delhiju se odmah vidi uticaj Evropljana, odnosno Britanaca, koji su imali značajnu ulogu u stvaranju infrastrukture, ali i velelepnih objekata. Jedan od njih je i kapija Indije, koja sa svoja 42 metara visine može da se poredi sa Trijumfalnom kapijom. Napravljena je u čast vojnika poginulih tokom Prvog svetskog rata, te se smatra najvećim memorijalnim spomenikom posvećenim žrtvama rata. Na zidinama su ispisana imena poginulih vojnika.
Mnogo je mesta koje vredi posetiti u Delhiju: opservatorija Džantar Mantar, zgrada parlamenta, Nacionalni muzej, Crvena tvrđava, hram Birla Mandir, najveća džamija u Indiji Džama Masdžid, Gutab minaret najviši na svetu (na naslovnoj), svetski urađeni tržni centri i naravno Gandi Smriti, mesto gde je izvršen atentat na 'oca nacije' Mahatmu Gandija. Na zidovima rezidencije u kojoj je živeo postavljeni su njegovi najvažniji govori i rečenice koje su postale temelj indijske demokratije. Mahatma Gandi bio je najzaslužniji za dogovor postignut sa Britancima - da se bez ijednog ispaljenog metka prepusti vlast i okonča dugogodišnja okupacija Indije. Međutim, jedan hinduistički fanatik ubio ga je ispred kuće, gde su obeleženi njegovi poslednji koraci.

Impresivni hramovi - Na samo 1.500 metara odatle, ušuškana u rastinju četinara i zimzelenog drveća, nalazi se rezidencija Indire Gandi. Ona je postala i ostala jedina predstavnica lepšeg pola koja je bila premijer Indije, i to ne samo jednom, već u četiri mandata, sve do svirepog atentata u vrtu njene kuće. Godine 1984. atentat je izvršio jedan od njenih telohranitelja, pripadnik Sika, da bi nakon toga kuća u kojoj je živela bila pretvorena u memorijalni centar.    Kao jedna od brojnih stanica na putu trebalo bi da bude i Safdardžangova grobnica.Naime, princ Navad od Avada sredinom 18. veka napravio je impozantnu grobnicu za svog oca. To je jedna od poslednjih građevina napravljenih u duhu mogulske arhitekture. Ispred grobnice nalazi se velika fontana koja nije u funkciji, ali su zato unutrašnjost i fasada dobro sačuvani. Kroz lavirint prostorija dolazi se do centralne, u kojoj se nalazi grob Safdardžanga.
    Iako je teško odrediti koji je spomenik u Delhiju najimpozantniji, Humajanov grob definitivno je jedan od najposećenijih. U njemu je moguće popeti se veoma uskim i visokim stepenicama do samog vrha grobnice sa koga se prostire pogled na čitav kompleks. Impresivna građevina napravljena je sredinom 16. veka za posmrtne ostatke imperatora Humajana. Izgradnju je inicirala njegova udovica 1562. godine, a završena je osam godina kasnije. Po izgledu podseća na čuveni Tadž Mahal.

    Jedan od simbola Delhija takođe je Baha'i ili Lotus hram završen 1986. godine. Zamišljen je kao hram koji objedinjuje sve vere, mesto na kome svi vernici mogu da se pomole, a na njima je da odluče kome! Bilo kakav razgovor unutar hrama je zabranjen. Detaljan pretres, kao i ostavljanje svih torbi, tehnički uređaja i cipela ispred hrama (u za to predviđenoj prostoriji) obavezni su. Fasada hrama obiluje mnoštvom detalja, ali dominiraju 27 džinovskih belih mermernih latica zatvorenog lotusa, položenih na lokvanju, koji simbolizuju devet sjedinjujućih spiritualnih puteva Baha'i vere (monoteistička religija koja propagira spiritualno jedinstvo svog čovečanstva). Zbog svog specifičnog izgleda mnogi ovaj hram porede sa velelepnom sidnejskom operom.




¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana