Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Putovanja Po Svetu

     Odmor za telo i dušu, svadbeni turizam, top 10 mesta za odmor u svetu, rajski odmor u selima, Palma de Majorka, Tasos - dijamant sa Egeja... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
ZA TELO I DUŠU

    Terme Laško od davnina su poznate po lekovitosti svojih voda, a danas su jedan od najsavremenijih velnes centara.
    Ljudi su terme Laško posećivali još od davnina, rimski legionari su poznavali blagodeti ovih termalnih izvora, koji su donedavno bili poznati kako centar za medicinsku rehabilitaciju, i uživali u njima. Tako danas u Laškom postoji razvijen zdravstveni turizam, namenjen kako onima koji imaju probleme, tako i ljudima željnih pre svega odmora i opuštanja. Terme su specijalizovane za povrede motoričkog sistema, reumatizam, mišićne i nervne bolesti, kao za rehabilitaciju posle infarkta.

Aktivan odmor - Terapije koje se ovde primenjuju su - balneo terapija, fizioterapija, elektroterapija, terapija magnetnog polja sa laserom, termoterapija, hiperbarična terapija i sve vrste masaža. U spa centrima možete da uživate u različitim tretmanima, a na raspolaganju su fitnes centar, dijagnostički i fizioterapeutski centar. Za aktivnije goste postoji pažljivo pripremljen program rekreacije i sportova, koji uključuje tenis, stoni tenis, lov, ribolov, rekreaciju na dobro označenim biciklističkim i pešačkim stazama, a tu su i teretane, fitnes programi, treninzi joge i meditacije. U termama Laško postoji veliki izbor različitih bjuti centara i kozmetičkih salona.

        Hotel 'Velnes park' odlikuje najsavremeniji spa centar u ovom delu Evrope. Smešten je uz samu reku Savinju, na 15 minuta hoda od centra grada. Sve sobe imaju kupatilo (tuš/kada, WC), fen, satelitsku televiziju, telefon, klima-uređaj, internet priključak i sef. Hotel ima bar, a u restoranu se služe specijaliteti nacionalne i internacionalne kuhinje. U sastavu hotela je i novi 'velnes spa centar' s jedinstvenom ponudom programa, nastalom kao rezultat tradicije, iskustva i trendova inspirisanih orijentalnom kulturom, baziranoj na holističkoj koncepciji medicine Dalekog istoka.

    U ponudi su: ajurvedska i tajlandska masaža, 'Comfort Zone' rituali, nega lica, tela, obloge i maske poznatih vrhunskih kozmetičkih linija; jedinstvena tehnika izvođenja terapije vrućim kamenjem, kliničke aromaterapije, havajske lomi-lomi masaže i šijacu masaže; tematski osmišljene kupke s romantičnom svetlošću - gde možete sami ili sa partnerom boraviti u trenucima opuštanja; fitnes centar s najsavremenijim tehno-džim spravama.

Šest sauna - Termalni centar nudi 2.200 kvadratnih metara vodenih površina unutrašnjih i spoljašnjih bazena sa termalnom vodom temperature od 30 do 34 stepeni. Veličanstvena staklena kupola ima bazen s talasima, tri virlpula iznad bazena, 'Kneippov put', dečje bazene, rekreacijski bazen, brzu reku i tobogan. U samom hotelu 'Velnes park' nalazi se sauna centar sa šest savremeno opremljnih sauna: infracrvena, lakonijum, sanarijum, kao i klasična finska i parna sauna.
    Terme Laško sa svojim pažljivo kreiranim i bogatim programima idealan su izbor za odmor i beg od stresa i svakodnevnog tempa života. Vrlo su popularni i vikend programi kao idealna pauza za obnavljanje energije između napornih radnih dana.

SVADBENI TURIZAM

    U poslednje vreme sve više parova odlučuje da izrekne sudbonosno 'da' u nekoj dalekoj turističkoj destinaciji. Kako bi im to bilo omogućeno, tu je čitav niz specijaliziovanih timova kojima je posao da ispune želje mladencima 
    Turistički radnici tvrde da su Meksiko, Havaji, Karibi, Florida, Bermude i Španija najčešće destinacije koje biraju budući bračni parovi. Za ovakvo venčanje najčešće se odlučuju mladi u 20-im i 30-im godinama. Oni odrede datum i mesto, a timovi se pobrinu za sve ostalo. Ova turistička grana brzo raste, a kako tvrde turistički agenti, njihov moto glasi: 'Kada venčanje prođe, dolazi medeni mesec, pa tako naša briga nije samo dan venčanja, već i dalji dobar provod, tako da našu ponudu šaljivo zovemo venčani, a ne medeni mesec'. U poslednjih deset godina je potražnja ove specijalizovane turističke ponude porasla za 400 odsto. Sve je više i parova koji za venčanje biraju neki turistički brod.

 RAJSKI ODMOR U SELIMA

    Gornjomilanovački okrug ima razvijen seoski turizam. U selima Leušići, Koštunići, Savinac... sve je podređeno gostima i njihovom potpunom uživanju u gotovo netaknutoj prirodi. U gornjomilanovačkom okrugu sve je spremno za doček prvih gostiju koji ovo leto planiraju da provedu na selu. Na potezu od Gornjeg Milanovca do Koštunića mnogo je sela i domaćinstva koji nude odmor, mir, čist vazduh i zdravu hranu.

I zemlja miriše - Leušići su jedno od tih sela gde već dva veka porodica Slobodana Jevtovića na proplanku ima svoje imanje. Ni manje ni više, već su to Rajski konaci. Zemlja miriše, na putu do kapije oseća se tek procvetalo divlje cveće. Uz rakiju koju Jevtovići prave na imanju, goste za dobrodošlicu dočekuje i vruća kafa, ali i tek pripremljena gibanica koji trenutak ranije izvađena iz pećnice. Tu je njihov crno-beli ljubimac, pas koji veselo maše repom i gleda pridošlice. Na samom mestu Jevtovići imaju nekoliko smeštajnih kapaciteta za idealan odmor u prirodi.
    - Naša porodica je pre dva veka ovde stigla iz Hercegovine i tu se skućila. Turizmom se bavimo od pre tri godine i gosti koji se odluče da leto provedu kod nas imaće potpuni komfor u sobama koje su kompletno opremljene i čiste - priča gazda Slobodan Jevtović.
    Sem osnovne ponude, ovo gazdinstvo nudi i spa u voćnjaku i na geotermalnom izvoru. Dan u Rajskim konacima košta 17 evra (pun pansion).
    Međutim, ono što se ne da novcem platiti je osećaj u ranu zoru, kada ustanete i izađete na trem kućice. Punim plućima se udiše čist vazduh koji miriše na rosnu travu, dok petlovi uveliko najavljuju dan. Poljem se širi miris kafe iz gazdinske kuće. Odmor može da počne!
    - Gosti ovde mogu da uživaju u potpunom odmoru. Oko vas je samo priroda koja ima svoja pravila i zakone po kojima i mi živimo. Da naši posetioci baš ne bi izgubili kontakt sa svetom, u sobama imamo televizore, ali retko ko ih uključuje. Kao da svi žele da se samo odmore i naslušaju tišine. Mi im tu želju ispunjavamo - objašnjava Slobodan Jevtović.
    U neposrednoj blizini sela je bazen, kao i reke Čemernica i Konjska na čijoj se obali nalazi restoran 'Plaža'. Gosti neretko odu u duge šetnje i na pecanje. Kada se vrate u okrilje domaćinstva, čeka ih bogat ručak. Uveče, na nebu iznad Leušića vidi se svaka zvezda. San može da vas uhvati i dok ih posmatrate na obližnjoj livadi.
    Prednost seoskog turizma je mogućnost kraćih odmora, saobraćajna povezanost, infrastruktura i ljubazni domaćini. Još važi maksima u ovom kraju da turisti ovde dođu kao gosti, a odu kao prijatelji. U opštini Gornji Milanovac ima 80 domaćinstava i 572 ležaja, od 300 domaćinstava i oko 5.000 ležaja koliko broji cela Srbija. U ponudu seoskog turizma u Gornjem Milanovcu spadaju sela Koštunići, Majdan, Brusnice, Savinac, planina Rudnik. Sem klasičnog odmora, gosti mogu i da nauče nešto novo.

Zdravo iće i piće - Domaćice dolaze krajem leta ne bi li od naših žena naučile kako se pravi zimnica. Za ajvarom u to vreme nastane opšta pomama. Tada žene nauče i kako da spreme mnoge ukusne i nadasve zdrave specijalitete, poput kolača od šljiva bez šećera i bilo kakvih aditiva, koga smo mi krstili 'šljivko'. Naravno, za sve koji vole ručni rad, u Koštunićima se često organizuju radionice u kojima naše žene pokazuju veštine veza, tkanja, pletenja... Drago nam je što se žene iz grada okreću starim zanatima i što žele da nauče još neke kulinarske veštine. To isto nudimo i strancima i oni su prosto oduševljeni našim specijalitetima. Recepte ponesu u domovinu, a nama se često vrate, da provedu odmor u prirodi - priča Slavka Nedeljković, predsednica Udruženja preduzetnika u seoskom turizmu Srbije.
    Sam gornjomilanovački kraj je tokom vekova imao burnu istoriju iz koje se najviše pamte dinastija Obrenovića koja potiče iz Gornjeg Milanovca, Drugi srpski ustanak podignut u Takovu, Suvoborska bitka i četnički pokret pod vođstvom Dragoljuba Mihailovića. Turisti koji dođu u neko do okolnih sela mogu da obiđu i sam Gornji Milanovac, da vide hrast pod kojim je Miloš Obrenović podigao Srbe protiv turskog ugnjetavanja 1813, maketu suvoborske bitke u Koštunićima koja se vodila pod komandom Živojina Mišića 1915. i koja se izučava na svim vojnim fakultetima u svetu, a i da obiđu Ravnu goru.
    Brojni turisti koji su već iskusili ovaj vid odmora vratiće se i ove godine u gornjomilanovački kraj koji ima najrazvijeniji seoski turizam. Za sve njih koji vole da zdravo iskoriste slobodne dane, ovaj vid odmora je primamljiv i nadasve pristupačan zbog blizine većih gradova, dok se strancima koji svake godine dolaze u većem broju, nudi boravak na čistom vazduhu i autentična zdrava i ukusna hrana. Domaćini su uveliko spremni za nove prijatelje.

PALMA DE MAJORKA

    Ostrvo Majorka je svima poznato kao jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Evropi, ali isto tako i kao najlepše ostrvo, čemu doprinose raznovrsnost pejzaža, kulturno-istorijsko nasleđe, gostoprimstvo domaćina i poznata kuhinja.
    Majorka, kao deo arhipelaga Balearskih ostrva, nalazi se u Sredozemnom moru i najveće je ostrvo u Španiji. Ima 554 kilometra dugu obalu na kojoj se smenjuju široke peščane plaže na jugu i severu, kao i obalu sa oštrim liticama između kojih su nastale predivne, skrovite uvale, kale ('cala'), na severoistoku. Gotovo 40 odsto površine ovog ostrva je nenastanjeno i taj prostor čine tri nacionalna parka: Albufera, Dragonera i Mondrago.
    Klima je tipično mediteranska, sa oko 170 sunčanih dana u godini i veoma blagim zimama. Administrativni centar Majorke i Baleara je grad Palma sa oko 320.000 stanovnika. Smešten u prelepom zalivu, grad je poznat po zadivljujućem zalasku sunca i vizuri katedrale iz 13. veka. Palma je iznenađujuće elegantan kosmopolitski grad.
    Majorka je takođe dobar izbor za junski odmor. Dnevne temperature su minimalno 20 i maksimalno 27 stepeni. U aranžmanu 'Kon Tikija' možete da provedete osmodnevni odmor (polazak je 8. juna). Agencija u ponudi ima veliki izbor hotela od dve do četiri zvezdice, a cene su od 450 evra po osobi.

TASOS - DIJAMANT SA EGEJA

    Ostrvo Tasos idealno je za mlade, ali i za porodice sa decom. Smaragdno ostrvo, zeleni dijamant Egeja, ostrvo koje pliva, samo su neki od naziva za čarobno grčko ostrvo Tasos. Tasos očarava već prilikom prvog susreta svojom gotovo netaknutom prirodom. Kada stupite na njegovo tle shvatićete da ne postoji dovoljno reči kojima bi se opisala lepota peščanih plaža i mora, čije se boje prelivaju od svetloplave do tamnozelene. Svetski poznate plaže kao što su: Paradiso, Aliki, Makriamos, Akti, Pefkari, Tripiti... očaraće vas svojom lepotom.

Ostrvo 100 plaža - Tasos se preporučuje mladima, željnim provoda u bogatom noćnom životu Limenasa, Potosa, ali i porodicama s decom koji svakog dana mogu da otkrivaju nove plaže, a Tasos ih ima oko 100.
Sve ovo možda može da zvuči pretenciozno, ali samo onima koji Tasos do sada nisu posetili. Ako spadate u njih, vreme je da ispravite grešku, a u tome može da vam pomogne agencija 'Mladost turist' svojom bogatom ponudom, pristupačnim cenama i brojnim olakšicama. Preporuka agencije je Skala Potamia. Na samo 10 km od grada Tasosa, na istočnoj strani ostrva, nalazi se peščana plaža 'Golden bič', poznatija kao 'dragulj Tasosa'. 'Mladost turist' preporučuje apartmane 'Poseidonia', 'Elena-Nina', hotel 'Dimitris', hotel 'Ioannis', kao i hotele u Limenasu - 'Eli Maria', 'Filoxenia inn', 'Lido', 'Mironi'. Smene su na 10 i 15 dana, počev od juna, a cene su pristupačne.
Plaćanje na rate - Za boravak od 2. do 12. juna, cena po osobi iznosi pet evra dnevno u apartmanskom smeštaju za dve, tri ili četiri osobe. U smeni od 12. do 22. juna cena po osobi iznosi sedam evra dnevno u apartmanskom smeštaju. Svi programi iz letnje ponude 'Mladost turista' (a reč je o letovanjima u drugim delovima Grčke, Turskoj, Bugarskoj...) mogu da se plaćaju odloženo - na jednake mesečne rate bez kamate, do 15. novembra. Inače, u poslovnicama 'Mladost turista' (Terazije 3, Kosovska 49) posluje i 'Travel šop' - objedinjena ponuda svih beogradskih turističkih agencija na jednom mestu u centru grada, a pod sloganom 'Ne gubite vreme - dođite u Travel šop'.




¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana


frameborder="0" scrolling="yes">