Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Turizam i Putovanja

     Biseri Baltika, 10 najegzotičnijih mesta na planeti, Kuba - mesto gde vreme stoji, gradovi slavljenici ljubavi... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
BISERI BALTIKA

    Prestonice Estonije, Litvanije i Letonije plene svojom lepotom, bogatim kulturno-istorijskim nasleđem i arhitekturom. Tri baltičke države - Letonija, Estonija i Litvanija - višestruko fasciniraju posetioce.
Pomalo skrajnute na sever Evrope, nedovoljno su istražene i poznate, a svojom lepotom i istorijom svakako zaslužuju da postanu značajne i nezaobilazne turističke destinacije.Pre svega, njihovi glavni gradovi Riga, Talin i Viljnus živopisne su metropole u kojima je postignuta savršena mešavina starog i novog.
    Riga, prestonica Letonije, oduvek je bila metropola sa izuzetnom atmosferom i nijedan grad joj nije sličan. To je živahan i uzbudljiv grad koji ostaje dugo u sećanju. Krasi ga 500 metara široka reka Dogava. Stari deo je pod Uneskovom zaštitom i podseća na grad iz bajki nazvan 'Parizom Istoka'. Riga je počela da se razvija neverovatnom brzinom, pa je Unesko zapretio da će da povuče zaštitu ukoliko ne prestanu da se grade moderne zgrade. Manje od pola stanovnika Rige su pravi Letonci, dok su Rusi većinsko stanovništvo. Iako su Letonci manjina u svom gradu, etnička harmonija preovladava u gradu, pa se na ulicama može čuti mešavina ruskog i letonskog jezika.
    U Rigi obavezno treba videti Riški zamak, Nacionalni muzej, Rusku crkvu, Spomenik slobode, sat Lajma, Nacionalnu operu, Muzej okupacije i Trg skupštine grada, ulicu Torna, Švedsku kapiju, Barutanu, 'Mačju kuću', luteransku katedralu, takozvana Tri brata - primer izgradnje i razvoja srednjovekovne stambene zgrade, crkvu svetog Petra, veliki i mali esnafski dom, 'Kuću crnoglavih'... Ne treba propustiti ni obilazak Jurmale, primorskog gradića sa tradicijom dugom 150 godina.  Od znamenitosti bi takođe videti Turaidu i Siguldu. Turaida na jeziku Liva, starosedelaca ove oblasti, znači 'vrt bogova'.
     Na uzvišenju se nalazi srednjovekovni zamak koji dominira celim kompleksom, a pored njega drevna drvena crkva koju su izgradile lokalne drvodelje. Tu je i grob legendarne Roze, devojke koje se žrtvovala u ime ljubavi i Vrt narodnih pesama.
    Talin, glavni grad Estonije, pod zaštitom je Uneska pošto je zadržao izgled iz srednjeg veka. Obilazak obuhvata dvorac Tompea, katedralu iz 13. veka, rusku pravoslavnu crkvu Aleksandra Nevskog, Trg gradske skupštine iz 15. veka, zgradu Starog esnafa podignutu da se proslavi ulazak Talina u ligu Hanze i crkvu svetog Olafa. Trebalo bi posetiti Roka al Mare, muzej na otvorenom, koji predstavlja jedinstvenu kolekciju starih estonskih građevina poređanih na 79 hektara. Seoske kućice, vetrenjače i vodenice iz različitih perioda i regija dopremane su ovde od 1957. godine kada je muzej i osnovan. Grad nema velikih muzeja, ali u njemu može da se nađe nekoliko bisera iz prošlosti pa čak i iz one kada je Estonija jedan od sovjetskih republika.
    U međuvremenu, izgradile su se galerije koje će pokazati dela najkreativnijih estonskih umetnika. Moda na ulicama je izražena i butici u Talinu su prepuni modela estonskih dizajnera. Sa druge strane, čuvaju se i stari zanati poput duvanja stakla, tkanja i izrade grnčarije.
    Talin obiluje kafićima i art deko poslastičarnicama u kojima se služi jaka kafa. Brojni su i restorani gde može da se proba hrana iz bilo kog dela sveta. Noćni život grada je vrlo primamljiv i postoje razni klubovi i barovi koji su smešteni u Starom gradu. Kultura je na zavidnom nivou, pa tako se redovno organizuju koncerti horova, recitali, gostovanja pozorišta, kao i pop, rok i džez koncerti.
    Bizaran i lep litvanski glavni grad Viljnus osvaja posetioce šarmom svog starog jezgra. Na horizontu se vide kupole pravoslavnih i katoličkih crkava. Unesko je Viljnus proglasio za najveći barokni grad. Ispod svega vidljivog postoji neka čudna sila koja opisuje dušu ovog grada.
    Gde drugde možete da vidite spomenik Frenku Zapi? Ili nezvaničnu, samoproklamovanu republiku umetnika i boema? Gde je opstao duh slobode i pored sovjetske okupacije? Grad se menja, pa tako niču moderni barovi a strani novac pristiže u kasu, pa se očekuje uređenje koje neće promeniti lice grada u osnovi.
    U samom središtu se nalazi katedrala sa crkvenim tornjem sagrađena na mestu drevnog paganskog hrama posvećenog bogu Perkunasu i originalno je uklopljena u sistem utvrđenja donjeg dvorca. Šetajući uskim vijugavim ulicama nailazi se na crkvu svete Ane - dragulja gotske arhitekture, crkvu svetog Petra i Pavla, univerzitet i ruševine gornjeg i donjeg dvorca. Dvorac Trakai je nekadašnja prestonica Litvanije, dvorac iz bajke od crvenih cigli, od pogleda zaštićen bogatim krošnjama višedecenijskog drveća, sa svih strana okružen mirnim vodama jezera Galve. U zamku iz 14. veka danas se nalazi muzej umetnosti. Na svega 12 kilometara nalazi se Šijauljaj i Brdo krstova. Poznato i kao 'mesto za molitve' ili 'sveto brdo', mesto je na kome su vernici tokom vekova postavljali krstove raznih veličina i sada se pretpostavlja da ih ima više od sto hiljada. Palata Rundale jedno je od najveličanstvenijih remek-dela barokne arhitekture baltičkih zemalja, a izgradio je u prvoj polovini 18. veka italijanski arhitekta Rastreli, barokni genije koji je projektovao neke od najlepših zgrada Sankt Petersburga (između ostalih i Zimsku palatu).

KUBA - MESTO GDE VREME STOJI

    Zbog svoje bogate kulturne i istorijske prošlosti, ali i zbog dugih peščanih plaža i bistog mora, Kuba je jedna od najprivlačnijih destinacija 
    Većina turista Kubu posećuje zbog njenih kilometarskih plaža sa finim peskom poput pudera i kristalno čistog mora. Najpoznatije letovalište je Varadero - gradić sa kompleksom savremenih, luksuznih hotela na samoj obali. Nalazi se 141 kilometar istočno od Havane i rezervisan je isključivo za strane turiste. Mesto je nastalo krajem 19. veka i tu su tokom leta dolazili američki moćnici i bogataši da predahnu. Danas ovo malo mesto brojnim turistima pruža odmor iz mašte.
    Bogata prošlost u kojoj su jedni pored drugih mesto našli španski konkistadori, karipski gusari, crni robovi, svetski trgovci, američki magnati i mafijaši i domaći diktatori i revolucionari, čine Kubu jedinstvenim mestom na planeti. Ova predivna zemlja provela je u izolaciji pola veka i mnoge stvari i danas izgledaju isto kao 1959. godine, kada je Fidel Kastro došao na vlast. Socijalizam i nepristajanje na pritiske Amerike danas imaju više vidljivih negativnih nego pozitivnih posledica. Ali čak i u velikoj nemaštini, Kubanci su nastavili da uživaju u malim stvarima: dobroj muzici, cigarama, partiji domina... Taj opušten ritam života mnogi turisti žude da osete u ovoj zemlji, kojoj je priroda podarila duge peščane plaže koje zapljuskuje toplo tirkiznoplavo more.
    U Havani kao da je vreme stalo. Hotel 'Rivijera' izgleda kao onda kada je Ester Vilijams odigrala svoj 'Bal na vodi', prepoznatljivi su kvart Vedado, Paseo i Trg revolucije. Mnogi turisti poželeće da vide fabriku ruma ili muzej revolucije.
    U Havani treba da se poseti klub 'Tropikana', gde su na repertoaru karipska muzika i ples, a ono što mnoge može da zainteresuje je obilazak zapadnog dela ostrva Vinjales. Tokom obilaska se posećuje ranč na kome može da se vidi tradicionalni način zavijanja duvana u cigare. Za sve koji vole da vide znamenita mesta, tu je Hemingvejevo imanje 'La Vigija' i kafe 'Floridita' u kome je čuveni pisac pio daikiri. Agencije imaju dvonedeljne aranžmane za Havanu sa odmorom u Varaderu, a cene su od 1.350 evra.

 GRADOVI SLAVLJENICI LJUBAVI

    Tadž Mahal u Agri i opservatorija Džantar Mantar u Džajpuru, svedočanstva su velike ljubavi dvaju maharadža prema njihovim ženama.   Uz Nju Delhi, druga dva kraka 'zlatnog trougla' čine Agra i Džaipur. Agra je smeštena u najmnogoljudnijoj indijskoj državi Utar Pradeš, a Džaipur je deo Radžastana.

Dom Tadž Mahala - Agra se nalazi 200 km južno od Delhija i danas je poznatom čini večiti spomenik ljubavi, Tadž Mahal, mauzolej koji je mogulski imperator Šah Džahan sagradio za svoju voljenu ženu Mumtaz Mahal.
    Kako nije mogao da prežali njenu smrt prilikom 14. porođaja, odlučio je da joj sagradi najlepši nadgrobni spomenik. Ali, Tadž Mahal postao je mnogo više od toga! Kao jedno od prihvaćenih svetskih čuda, Tadž se smatra i za jednu od najlepših građevina na svetu.
    Radovi na njegovoj izgradnji započeli su 1632. godine. Uz pomoć značajnih neimara i 20.000 radnika gradnja je završena tek posle 22 godine. Kako kaže predanje, Šah Džahan je lično nadzirao i finansirao gradnju sredstvima iz kraljevske riznice. Nažalost, tvorac ovog zdanja nije imao mogućnost da živ uđe u završeni objekat. Njegov sin Aurangzeb zatvorio ga je u obližnju tvrđavu, u prostoriju iz koje se mogla videti grobnica koju je napravio za svoju dragu. Jedan od povoda ovog svirepog postupka, kako navode priče, bio je što je Šah Džahan hteo da napravi još jednu potpuno identičnu grobnicu za sebe, s druge strane reke Jamuna, samo od crnog mermera. Sin je smatrao da će otac tim postupkom dovesti carstvo do bankrotstva, pa ga je zato utamničio. Šah Džahan umro je 1666. godine i sahranjen je pored svoje voljene supruge, čime je (namerno ili ne) narušena neprevaziđena simetrija Tadž Mahala.
    Pored Tadža, u Agri vredi posetiti i Crvenu tvrđavu u kojoj je živela dinastija Mogula. U njoj se nalazi Moti Masjid - Biserna džamija, jedna od najlepših džamija na svetu. Sve ostalo u Agri, bez griže savesti, možete zaobići!

Grad roze kućaDžaipur, glavni grad Radžastana, udaljen 230 km od Delhija, danas nosi naziv 'Pink siti', jer je većina njegovih kuća okrečena u roze! Iako su originalno bile žute, prilikom posete engleskog princa Alberta 1876. godine, sve zgrade ofarbane su u roze, boju koja se u Radžastanu smatra bojom gostoprimstva!
Ovaj grad, sa svojim tvrđavama i vanvremenskim palatama, predstavlja fuziju sjajne prošlosti i bogate umetničke tradicije. U glavnoj ulici nalazi se simbol grada Hava Mahal - Palata vetrova, sa bogato ukrašenom fasadom iza koje su nekada dvorske dame posmatrale dešavanja na ulici, a da nisu mogle biti primećene.
    U dobro očuvanoj gradskoj palati - City Palace, koja predstavlja impresivan kompleks vrtova i zgrada, nalazi se interesantna izložba kostima, oružja i minijatura. Nekadašnja kraljevska porodica, koja živi pored palate, i dalje u njoj organizuje svečane prijeme.
    Pored Gradske palate nalazi se fascinantna opservatorija Džantar Mantar, koju je Džao Sing osnovao 1728. godine. Na prvi pogled, funkcija velikih betonskih građevina koje čine opservatoriju potpuno je nerazumljiva. Međutim, svaka od njih napravljena je sa objektivnim razlogom. Neke su služile za računanje vremena u odnosu na položaj sunčeve senke, druge za određivanje horoskopa ili položaja planeta na nebu. Osim što se i sam zanimao za astronomiju, Džao Sing je svoje građevince slao na školovanje na Zapad kako bi zadatak obavili neprikosnoveno.

Grad dragog kamenjaA na samo 13 km od centra grada nalazi se velelepna Amber palata, sagrađena na vrhu ogromnog brda. Ranije, njeno podnožje bilo je okruženo jezerom, koje je, nažalost, presušilo. Do tvrđave je najinteresantnije popeti se veselo oslikanim slonovima koji već odlično poznaju svoj put. Gradnju palate je davne 1592. godine započeo maharadža Man Sing, a jedan od sledećih vladara, Džaj Sing, znatno je proširio zamak. Glavna kapija predivno je ukrašena, dok se u njenoj unutrašnjosti nalazi mnoštvo vrtova, platformi, sala za javnu i dvorsku publiku, ženskih soba - zenana i muških harema. Sa desne strane unutar zidina nalazi se mali hram Kali, u kome su od 16. veka pa sve do osamdesetih godina prošlog veka koze žrtvovane svakodnevno.
    Ono što Džaipur takođe čini jako privlačnim jesu njegove nebrojene zanatlije i sitna preduzeća. U malim prometnim dućanima možete povoljno kupiti sari i šarene materijale, papuče od kamilje kože, simpatične svilene cipele ili predmete od lakiranog drveta i bakra. Drago kamenje koje još mora da se brusi izvozi se iz Džaipura u sve delove sveta, pa se zato tu nalaze i mnogi čuveni juveliri. Zato u sporednim, krivudavim uličicama možete naći mnoštvo smaragda, dijamanata ili safira. Za svačiji ukus ponešto!
    Ali, i pored ogromne nemaštine u kojoj živi, Indija je jednom rečju - neverovatna. Neki su je poredili sa životom, ističući da su oboje puni lepih i ružnih trenutaka, čudnih sudbina, ali i snažnih ljudi. Sa verom u reinkarnaciju i život posle smrti, Indijci sa osmehom i pozitivnom energijom hodaju napred čekajući neko bolje sutra.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana