Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Test - Izaberite Lik i Rećiće Vam Se Ko Ste

  Poštovanje čitateljke, pred vam se nalazi popis znamenitih žena, posmatrano kroz istorijsku perspektivu. Na vama je da odlučite koja vam je najsličnija, što ponešto otkriva i o vašem karakteru... Eksperiment možete proširiti i dozvoliti vašoj jačoj polovini da vas takođe 'pronađe'. U tom slučaju ćete ustanoviti kakvu sliku on ima o vama.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    Jednoga jutra se devojka probudi iz neobičnog sna, potpuno budna i svesna sebe. Kroz jutarnju izmaglicu probije se do toaletnog stočića vođena nekom mističnom silom, sedne, zabaci kosu i kaže čarobne reči: 'Ogledalce, ogledalce na zidu (ili na stolu), reci ti meni KO JE NAJLEPŠA NA SVETU?'
    Ogledalo odgovori vispreno i lukavo: 'Naravno, naravno, ali postoji uvek nešto više. Možda bi želela da zaogrneš neki drugi lik. Danas sam izuzetno raspoloženo pa ću ti ispuniti svaku želju. Ti samo pokaži prstom i čarolija će nastati. Evo predloga:'

EVA -
Pramajka, žena nad ženama. Prva pripadnica nudističkog pravca, vegerarijanka, krunski dokaz uspešnog kloniranja (setimo se da je isečak uzet od jadnog Adama), možda i prva žena koja je sahranila svog partnera na poslovnom planu (izbačen iz velike i neponovljive firme 'RAJ'). Stvorila kult Istočnog Greha, bavila se pomalo modom, prva (u to vreme nije bilo teško biti prvi) koja je uvela sunčanje samo u donjem delu kostima. U miraz je donela samo voće (jabuku) i nije sasvim jasno kako je njena jedina ljubav završila.

MARIJA MAGDALENA - Žena koja je zarad muškarca zapustila karijeru. Primer da od posrnule žene može postati svetica, osoba koja je možda utrla put ideji da je svaka žena - svetica, i kao takvoj joj se treba i obraćati.

KLEOPATRA - Ako je 'Istočni greh' uopšte bio greh, ova se nimalo nije ustezala da živi u njemu, jer je kao vladar Nila delila sa rođenim bratom postelju i kraljevski tron. Biti njen ljubavnik podrazumeva biti ili Imperator, ili makar veliki vojskovođa, dakle - silna muškarčina. Voli skupe provode, pije najskuplja pića - jednom prilikom je za opkladu rastvorila šaku bisera u čašu sirćeta i popila u slast što dovoljno govori o karakteru iste. Obožava ružine latice i da se izležava na njima. Smrt voljenog brzo preboli ako se nađe pravi utešitelj. Treba joj zabraniti igru sa domaćim životinjama, reptilima i gmizavcima posebno, jer je sklona samoubistvu.

TEODORA - Neka neko kaže da ne treba uvek gajiti nadu! Uz mnogo energije, mogu se razne dobro savladane veštine pošteno unovčiti. Da, ukoliko želiš postati carica, poreklo je najmanje važno, dobre noge samo delimično, ali mudra glava... Teodora je krotiteljka medveda, ona je glumica i prostitutka, ali dobro zna kako da se 'nabaci' sirotom caru Justinijanu usred VI veka ove naše ere. Najradije se koristi starom ženskom mudrošću: 'Zavadi pa vladaj', jer širi intrige i spletke, vuče tanane konce uz pomoć drugih uspešnih žena čiji muževi vojskovođe igraju po taktu vešto odsvirane muzike, tako da se ni dan danas ne može jasno razlučiti 'ko je bio uspešniji u širenju granica carstva, Justinijan ili Teodora.

JOVANKA ORLEANKA - Žena 'Snaga' ili žena - heroj! Možda pre 'devojčica - sve to'! Da se razumemo, kada je neko sposoban da u svojim tinejdžerskim godinama namagarči jednog kralja, pa makar to bio i Karl VII i povede njegovu vojsku u neka sumnjiva osvajanja iz čisto patriotskih opredeljenja, onda možemo biti gotovo sigurni da je po sredi neka nečista ili upravo suprotna sila. Ali, kada zaista sredi Engleze i Francusku, do tada suženu na par zamkova sa okolinom, pretvori u jednu pravu kraljevinu, krunisavši uzgred kralja, to svakako pravog muškarca natera na razmišljanje. I šta? Muškarac, tačnije Englez, odmah zaključi kako se tu radi o jednoj pravoj baba - veštici, koja jedino zaslužuje da završi na lomači. A Englez, šta pomisli - to i uradi.

LUKRECIJA BORDŽIJA I KATARINA MEDIČI - Sirota Lukrecija. Žena - objekat. Alisa u zemlji muškaraca, ali tužna Alisa. Izgubljena. Svi sad misle: 'Auh, ala je ta trovala!', ali zaista, ako je papa Aleksandar VI bio zaista njen nezakoniti otac i još nezakonitiji ljubavni, i ako joj je menjao muževe kad god se za to ukaže potreba, naturivši joj pri tom i rođenog brata, to ne znači da je ona uživala u tome. Taman se na jednog malo privikne, a on - nestane.
    S druge strane, Katarina Mediči je, izgleda, zaista umela sa hemikalijama. U tim pikantnim storijama izgleda da je glavni zamešatelj bio njen lični kozmetičar, neki Rene. U ljubavi verna, francuska kraljica imala je svoju Bartolomejsku noć i odgajala kćer koja ju je u mnog očemu nadmašila. Dok je majka, samo uz pomoć otrovnih pomada i namirisanih rukavica, odstranjivala svoje suparnice, dotle je ćerka u naborima širokih sukanja nosila kožne vrećice sa balsamovanim srcima svojih ljubavnika, a priča se da je u kolekciji bilo i prepariranih glava.

MARIJA ANTOANETA - Žensko pa brljivo, gde to ima! Ko se igra sa revolucijom mora i da snosi posledice. Prelepa, ljubitelj kiča i nakita. Jedino štras nije dolazio u obzir. Voli kolače više od hleba, što blagonaklono preporučuje i prostom narodu, po čemu se vidi koliko je velikodušna. Obožava pastoralu, vrtne igre i igrice, čak rođenom mužu i njegovim drugarima gradi jedno takvo igralište, čitavo seoce gde će se ovaj posvetiti davnašnjoj želji da postane pastir. Ova Gospođa Deficit, kako je zovu, troši puno, nehajno, a nežna je i fina. Svi žele da joj ugode, pa joj za venčanje u jednom delu dvora grade operu, ljupku ovalnu dvoranu obloženu izrezbarenim i pozlaćenim drvetom na plavoj osnovi. Pošto je potpuno zblesavila sirotog Luja, gotovo zagrljeni stupaju pred francuski specijalitet - giljotinu.

MERILIN MONRO - Dvadeseti vek donosi novinu. Da bi žena uspela, mora da promeni ime. Norma Džin nije kraljica ničega, osim lepote. Možda je to zato što se vremena menjaju, ili su fotografije prethodnica previše zamućene. Nova terminologija donosi reč 'seksipil', kao osnovnu odrednicu, izgleda - svega. Kraljevstvo muškog srca zauzima daleko širi pojas od bilo kojeg do sada poznatog kraljevstva. Ako su najveći svetski umetnici i predstavili likove žena koje su do sada pomenute, sigurno se nijedan od njih nije ranije setio, da, poput Endija Vorhola, svoju boginju predstavi više puta odjednom, u multikoloru. Jedan predivan par nogu, jedan romantičan mladež na obrazu i jedan nehajan vetar, začas su oko male provincijalke zavrteli glave gudućih predsednika, slavnih pisaca i intelektualaca svetskog ranga.

    Ogledalce sa početka testa nastavi: .... 'Ipak pazi! Nijedna od ovih žena nije završila sretno i prirodnom smrću. Ima neka tajna veza između svetlosti i tame. Vidim da ti je teško da se odlučiš, možda za to i nema potrebe. Možda treba biti ono što jesi. Ipak, možeš pozvati svog partnera i zamoliti ga da ti pomogne u izboru, i ne ljuti se ako odabere neku sasvim pogrešnu, ako te neprijatno iznenadi. Muškarac je čovek često lošeg ukusa, pa makar bio i tvoj muškarac...'

REŠENJE TESTA
Ako najviše podsećate na...

... EVU - Želite da budete prva i jedina žena svoga muškarca. Skloni ste da ga putem suptilnih metoda prilagođavate sebi i on na kraju može postati samo vaša bleda kopija. Vaše vrline su prirodnost, istančanost i nenametljivost, a uočljiva mana može biti prikrivena želja za dominacijom.

... MARIJU MAGDALENU -
Izgleda da ste tipičan primer žene Balkana, koja teži da sve što poseduje, podredi voljenom biću. Više ste tip majke nego ljubavnice, a vaša namera da istrajete na putu srednjovekovne vrline nije uvek dovoljno razumljiva o ovo naše doba.

... KLEOPATRU - Vi ste preduzimljiva i jaka žena, kojoj je potreban muškarac identičnih osobina. Pre nego što se budete ozbiljno zapitali da li takvi uopšte postoje, verovatno vas očekuje niz neprijatnih razočarenja koja ćete ipak lako podneti.

... TEODORU - Sasvim je moguće da je vam potreban muškarac više kao statusni simbol, nego kao osoba sa kojom ćete deliti dobro i zlo. Možda i ne znate koliki i kakvi kapaciteti se u vam kriju. Spremni ste na velika dela i zaista možemo postaviti opravdano pitanje: da li cilj opravdava sredstvo.

... JOVANKU ORLEANKU - Za vas ne postoje granice! Vi hrabro jurišate na vetrenjače, po povišicu, aktivno se boreći za svoje mesto pod suncem. Vrlo je verovatno da vas se muškarci plaše. Ukoliko je potrebno da se afirmišete, u obaranju ruku ćete pobediti i najjačeg muškarca. Samo oprez. Kada budete ispunili svoje najnedostižnije želje, možda ćete se probuditi potpuno sami.

... LUKRECIJU BORDŽIJU ILI KATARINU MEDIČI - Jeste li sigurni da je ovo vaš izbor? Ukoliko je odgovor ipak potvrdan, pred vama su dve mogućnosti. Ili ste šaljivdžija, ili želite da dospete u medije po svaku cenu, pa bila to i crna hronika.

... MARIJU ANTOANETU - Izgleda da ste rođeni da budete voljeni. Moguće je da ste u duši devojčica, za koju je život tek jedna velika bajka. Ukoliko pronađete svog princa, provešćete život spokojno. Volite da vam drugi čine - da li uzvraćate istom merom?

... MERILIN MONRO - Balansirate na tananom rubu potrebe da budete obožavani i nezavisni. Vi možete biti večna inspiracija svoga muškarca, ali dobro znate da će vam to vremenom dosaditi. Možete ići kroz život i izazivati požudu svakog čestitog muškarca, ali tada ostajete sami. Kompromis ili krajnosti, odluka je vaša.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana