Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Opičeni Tekstovi - No 30

    Kategorije putnika u gradskom prevozu, kad se beče u vojsku, automobilski rečnik, smešni video iz vojske... E, šta sve ima na ovoj planeti! 

Osmeh gore Osmeh na lice:  
KATEGORIJE PUTNIKA U GRADSKOM PREVOZU

SEDAČ NA DVA MESTA – najčešće penzioner(ka) koji zauzima prvo od dva spojena sedišta, dok je za prilaz do onog slobodnog (do prozora) potrebno izvesti pravu cirkusku vratolomiju. Najčešće putuje do poslednje stanice, pri tom ne pokazujući ni najmanje znake sažaljenja za slabo stojeće saputnike.

KLINAC SA BORBENIM RANCEM – učenik ili student koji na leđima vuče ono što se u vojsci zove borbeni ranac, šamarajući njime okolne stajače. Skida ga  jedino kad mu 'sedač na dva mesta' ustupi svoje mesto.

PANIČNI ZATVARAČ PROZORA – u skladu sa narodnom poslovicom da: 'Od smrada niko nije umro, dok su od promaje zabeleženi brojni slučajevi', ovaj  putnik, čak i na nesnosnoj vrućini, zatvara sve prozore, i tako obezbeđuje saputnicima uživanje u teškim prirodnim mirisnim notama.

PRERUŠENI RIDŽOVAN (KONTROLOR) – ulazi neprimetno, prema modnom diktatu stilista iz GSP-a, prerušen u putnika. U početku pritajen, između dve stanice, ničim izazvan, iznenada vrši desant na uspavane putnike. Uvek napada u formaciji trojke – kao omaž crnim trojkama iz NOB-a. Ambicija mu naglo opada, ukoliko naleti na jednog 'švercera', drži mu moralnu pridiku, maše kao trofejom njegovom ličnom kartom i drugi putnici ('šverceri') ga više ne interesuju.

LJUBITELJ MUZIKE – najčešće klinac sa elektronskom spravicom najnovije generacije (MP5), sa ili bez slušalica (efekat na okolinu je isti), koji želi da podeli svoje uživanje u tzv. muzici sa saputnicima.

TELEFONSKI ZAVISNIK – ni brektanje ljute dizel mašine od stotinak decibela u busu, ni zatvaranje vrata – giljotina u troli, neće ga sprečiti da obavi svoj neodložno važni telefonski razgovor. Prema melodiji mobilnog telefona, moguće mu je naslutiti karakter.
OPŠTENARODNI ZABAVLJAČ – crnpurasti mlađi maloletnik, uz pratnju malo starijeg harmonikaša, između dve stanice, izvodi uživo, ono što 'ljubitelj muzike' sluša na svojoj spravici. Posle završetka tačke sledi slalom po prometalu, sa prikupljanjem siće.

DŽANGRIZALO – potreban mu je mali povod da započne glasnu svađu. Uvek naleti na dostojnog protivnika. U njihovom malom perfomansu uživaju svi putnici (mnogo više nego u tački 'opštenarodnog zabavljača'), tajanstveno i zaverenički sa osmehujući. Džangrizalo je osnovnu obuku stekao u bivšim redovima za brašno, ulje, šećer, navukao se, a sadašnji redovi za penziju su mu retki i nedovoljni, pa upražnjava GSP. Svađu uvek započinje sa: 'A što se ne voziš taksijem?'

DŽEPAROŠ – neguje isti stajling kao Prerušeni Ridžovan, čak i napada u istoj formaciji, razlika je samo u tome što radi u tišini. Rendgenskim pogledom otkriva skrivene novčanike, i uz pomoć magije dolazi do njih. Iza njega ostaje pustoš i mukotrpni hod po 'institucijama sistema', radi dokazivanja sopstvenog postojanja.

UPLAŠENI KUPAC KARTE – obično ulazi na zadnja vrata i kreće da se mukotrpno probija kroz gužvu do vozača, da bi kupio kartu. Usput, uplašeno traži Prerušenog Ridžovana. U praznom vozilu, uvek stoji pored vrata, da ne bi propustio svoju stanicu.

POMAHNITALI MAJSTOR – vozač koji nije prošao konkurs za Formulu 1. Obožava krševe sa ručnim menjačem iz kojih ume da izvuče poslednji atom snage. Ako vozi tramvaj, obožava novu skretnicu u Nemanjinoj. Putnici pokorno trpe njegove vratolomije, grčevito zakačeni za šipke u prometalu, a ni Džangrizalo
se ne usuđuje da pravi gužvu, nego nešto promrsi sebi u bradu o analogiji putnika i krompira – kako ne bi još više razjario Pomahnitalog Majstora

NEĆU U VOJSKU

    Imam 24 godine i oženjen sam 44-godišnjom udovicom, koja ima 25-godišnju ćerku. Tu ćerku je oženio moj otac. Tako je otac postao moj zet, jer je oženjen ćerkom moje žene. Istovremeno je ćerka moje žene postala moja maćeha.
    U januaru smo moja žena i ja dobili sina, postao sam otac. To dete je brat žene moga oca, dakle šurak moga oca. Ali istovremeno je i moj ujak, jer je brat moje maćehe, to jest moj sin je istovremeno i moj ujak. Dva meseca kasnije je i žena moga oca dobila sina, koji je moj brat, pošto je sin moga oca, ali pak takode i moj unuk, pošto je sin ženine ćerke. Dakle, ja sam brat moga unuka i pošto je muž majke neke osobe istovremeno njen otac, iz toga sledi, da sam otac cerke moje žene, to jest i brat njenoga sina. Dakle ja sam svoj sopstveni deda!
  Ovim obrazloženjem, poštovani gospodine ministre, Vas molim da me oslobodite vojne obaveze, pošto po zakonu, otac, sin i unuk ne mogu istovremeno da služe vojni rok.
    Molim za razumevanje i povoljno rešenje mog slučaja!
(U aktima ovog mladića je pisalo: Osoba je razrešena vojne obaveze zbog psihičkih poremećaja i mentalne nestabilnosti, koji su posledica nesređenih porodičnih odnosa!)
AUTOMOBILSKI REČNIK

■ Automobil
: Mehaničko sredstvo za transport između tačke A i tačke B koje se, u zavisnosti od vrste osobe koja ga vozi i novca kojim ista raspolaže, dalje svrstava po zemlji proizvodnje, brzini, snazi, veličini i dodatnoj opremi.
■ Budala
: Kvalifikacija za osobe koje srećemo tokom vožnje, i koje voze bilo koji drugi automobil sem onog u kojem se nalazimo.
■ Vozačka dozvola: Parče hartije sa priloženom fotografijom, koje je dokaz da je ispitna komisija u školi za vožnju tokom polaganja vozačkog ispita bila jako dobre volje ili potpuno dekoncentrisana.
■ Guma: Deo automobila koji puca kada je napolju hladno, kada pada kiša, kada je vulkanizer daleko, kada je noć ili kada nema istog rezervnog dela u gepeku.
■ Dozvoljeno: Oznaka za veoma mali broj stvari koje u zakonima o saobraćaju nisu zabranjene.
■ Đubre:
    a) Materija koja, u većim količinama, signalizira da automobil mora na pranje.
    b) Oznaka za osobu koja je ispred vas stala na jedino slobodno mesto na
        parkingu.
■ Električar: Čovek za koga imate sreće da ste ga upoznali ako ne morate još i da idete kod limara i mehaničara.
■ Žuto: Boja koju ste videli na semaforu prilikom prolaska kroz crveno. Pogotovo u slučaju da to morate objasniti saobraćajnom policajcu.
■ Zabranjeno: Oznaka za barem jednu radnju koja se tokom vožnje izvodi maksimum jednom dnevno.
■ Idiot: Kvalifikacija za vozače tuđih automobila za koje je malo reći da su budale.
■ Jednosmerno: Oznaka za pravac suprotan od onog kojim se kreću idiotu.
■ Kazna: Sporazum o veličini prekršaja i uverljivog izgovora između saobraćajca i vozača.
■ Limar: Osoba koja se najviše raduje kada ste vi najtužniji.
■ Ljubav: Osećaj koji čovek ima prema automobilu kada ga sam pere nedeljom ujutro.
■ Mehaničar: Najbolji prijatelj vašeg automobila, najgori neprijatelj vašeg novčanika.

Smesni natpisi, smesni oglasi i smesne slike
Smesni natpisi, smesni oglasi i smesne slike
Smesni natpisi, smesni oglasi i smesne slike
Smesni natpisi, smesni oglasi i smesne slike
■ Novac: Sve ono što smo dali na kupovinu automobila, benzina, popravke, registraciju, kazne, parkiranje i pranje, a zato što verujemo da je to jeftinije i komfornije nego da se vozimo taksijem.
■ Njuška: Ono što bi se videlo da stakla nisu zatamnjena.
■ Ogrebotina: Kvalifikacija za štetu nanetu tuđem automobilu sopstvenom krivicom.
■ Pojas: Ono što sigurno nismo stavili pre nego što su nas policajci zaustavili.
■ Raskrsnica: Mesto na kojem se ukrštaju putevi onih kojima se strašno žuri sa onima koji ne znaju da voze. U slučaju velikih saobraćajnih gužvi, prethodno navedenim se pridružuju i oni koji ne znaju kuda idu.
■ Saobraćaj: Skup delatnosti pešaka, motornih, zaprežnih i vozila na ljudski pogon, regulisan propisima koji usporavaju brze, ubrzavaju sporije, zaustavljaju one u pokretu, pokreću one zaustavljane, sa ciljem da svi stignu tamo gde su naumili sa velikim zakašnjenjem.
■ Tramvaj i trojejbus: Prevozna sredstva zamišljena tako da se ne mogu uključivati u međusobna preticanja, policijske potere i krađe, sem u slučaju kada policajci jure lopove koji su ukrali tramvaj ili trolejbus, a to i jedna i druga strana čini u vozilima iste vrste i na istoj ruti, bez sličnih vozila između jednih i drugih.
■ Ćurka: Vlasnik automobila koji se, gledajući u retrovizor, šminka na semaforu za vreme upaljenog zelenog svetla ili čini slične besmislene radnje za vreme vožnje, a u principu i u životu. Ne mora nužno da bude muškog pola.
■ Uzbrdica: Deo puta na kome se obavezno gasi motor osobi koja kreće pod ručnom, a nalazi se neposredno ispred nas, te će nas i udariti kada krene unazad, to jest nizbrdicom.
■ Farovi: Deo automobila koji osvetljava put ispred vozila, ali najvećim delom služi za iskaljivanje emocija onih vozača koje mrzi da legnu na trubu.
■ Hodanje: Prilično naporna i skoro zaboravljena fizička radnja koja se mora vršiti kada se auto pokvari, kada ga pauk odnese, kada ga neko zagradi na parkingu ili kada smo sopstveno vozilo dali na upotrebu bračnom drugu ili potomku.
■ Cepidlaka:
    a) Osoba koja auto vozi na pranje kada mu padne pepeo izvan pepeljare.
    b) Suvozač koji misli da bi on trebao da vozi.
    c) Policajac koji se buni što nam je saobraćajna dozvola istekla pre dve godine.
■ Čudo: Oznaka za skup događaja koji omogućavaju da ima slobodnog mesta za parkiranje u centru ili da nema gužve petkom između 2 i 5.
■ Džip: Vrsta vozila koje je predviđeno za predele bez asfalta, a voze ga pretežno oni koji su u tim predelima trebali i da ostanu.
■ Šteta: Skup oštećenja na automobilu prilikom udarca istog u bilo koji fizički predmet od čvrstog materijala.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Najbolja Zabava Na SvetuNajbolja Zabava Na Svetu - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana