vrh


SAVETI ZA VOZAČE

  Saveti za dobru i sigurnu vožnju


 
     


Pridržavajte se saobraćajnih propisa i znakova, budite spremni i na eventualne greške i nesmotrenosti drugih učesnika u saobraćaju, uskladite brzinu sa ostalim učesnicima u saobraćaju, povremeno proverite da niste zaboravili saobraćajne propise i znake, pokažite da posedujete saobraćajnu i opštu kulturu
Prilikom vožnje upravljač treba držati sigurno, ali ne previše kruto i u grču čime se stvara napetost i zamor. Ruke na točku upravljača treba držati kao kazaljke na satu u položaju 'deset minuta do dva' kako bi svako skretanje i promena pravca bili bez naprezanja

Uvek vozite desnom stranom, a pri promeni pravca kretanja ili pri preticanju proverite da li je iza vas drugo vozilo, a preticanje uzvedite tako da ostavite prostor za drugo vozilo, pa se tek onda vratite u desnu stranu. Držite uvek dovoljno odstojanje od vozila koja su ispred vas kako ne bi došlo do neželjenih posledica prilikom eventualnog naglog kočenja. Inače, kočnice uvek proverite posle dužeg perioda neupotrebljavanja auta

Nogu uvek sklonite sa pedale kvačila i držite je na slobodnom prostoru


PRIPREMA AUTOMOBILA ZA DUŽA PUTOVANJA

    Na dužim relacijama, automobil je podvrgnut naprezanju više nego što je to uobičajeno, često natovaren do krajnje granice a u relativno kratkom vremenu prelazi se velika kilometraža u različitim uslovima – kiša, vetar, nadmorska visina, loš put ... Zato preporučujemo da sami ili kod automehaničara, kod kojeg održavate vozilo, pre puta obavite mali test, što podrazumeva da se vizuelno spolja pogledaju pneumatici, brisači, signalna svetla, brava na vratima, da li curi ulje ili tečnost iz hladnjaka. Svakako proverite kočnice, pred duži put promenite ulje u motoru i prečistač ulja, uvek ponesite litar rezervnog ulja.
    Proverite filter za vazduh i po potrebi ga promenite, to isto treba uraditi sa kaiševima alternatora i ventilatora. Dobro je da majstor zameni i stara platinska dugmad novim, očisti ili zameni svećice, proveri akumulator i nivo elektrolita u njemu, doda kočiono ulje ako je potrebno, a ne zaboravite i vodu u rezervoaru za pranje vetrobrana.
     Na dužim relacijama savetujemo da se pauze u vožnji prave na svakih 100-ak kilometara uz osvežavanja bezalkoholnim napicima, najbolje vodom, čajem i negaziranim sokovima, uz laku ishranu i svakako bez konzumiranja lekova koji mogu da utiču na pad koncentracije i izazovu pospanost.
     U letnjim uslovima, kada su visoke temperature, preporučujemo da se putuje u jutarnjim, odnosno večernjim satima, kada je prijatnije za volanom i da se ne ulazi naglo u vozilo koje je prethodno stajalo na suncu i u kome temperature mogu biti vrlo visoke.

VOŽNJA PO KIŠI

    Kiša je čest pratilac vožnje, a obilne padavine često mogu da dovedu i do prekida saobraćaja jer je pored velike količine vode na kolovozu i vidljivost maksimalno smanjena. Brzina u takvim uslovima mora se prilagoditi i smanjiti od 30 do 50%. Dubina ,,šare,, na gumama takodje je bitan faktor za bezbednu vožnju u takvim uslovima, pa svakako treba izbegavati vožnju sa ,,izlizanim,, gumama. Ne bi trebalo dozvoliti da se vodena para kondenzuje u unutrašnjosti vozila, pa treba koristiti ventilaciju i grejanje, a u vožnji po kiši treba obavezno koristiti srednja svetla.
    Ponekad je dobro vozilo parkirati i sačekati da kiša ili nevreme posustanu i uslovi za vožnju postanu bezbedniji. Posebnu pažnju treba obratiti na pojavu koja je poznata pod nazivom akvaplaning, kada se izmedju kolovoza i pneumatika stvara odredjeni sloj vode tako da pneumatici praktično nemaju dodir sa kolovozom, kada može doći do zanošenja i gubitka kontrole nad vozilom. Klizav kolovoz, inače, pa i u uslovima kiše, zahteva prvenstveno prilagodjavanje brzine, naročito na putevima gde se traktori i seoska vozila uključuju sa sporednih puteva i često nanose odredjenu količinu zemlje i blata, što takodje može biti opasno u slučaju nepažljive vožnje.

Mali, ali korisni saveti:

    ukoliko pri kišnom vremenu pregori elektromotor brisača, vetrobran možete namazati duvanom od cigarete pa se voda neće zadržavati, već će se slivati u sitnim mlazevima i vožnju ćete moći da nastavite do prve radionice

    da biste sprečili zamagljivanje stakala iznutra, namažite ih glicerinom, pa ispolirajte krpom i izvesno vreme stakla se neće magliti

VOŽNJA PO MAGLI

    Na putevima trasiranim duž rečnih tokova, po dolinama i kotlinama magla je često prisutna u jutarnjim i večernjim satima, što od vozača zahteva posebnu opreznost i pralagodjenu vožnju. Naime, u uslovima smanjene vidljivosti neophodno je držati bezbedno rastojanje, uvek voziti desnom stranom puta i izbegavati preticanje i zaustavljanje na otvorenom putu.
    Za vožnju po magli i sumaglici u noćnim i dnevnim uslovima, najbolje je koristiti srednja i svetla za maglu, koristiti svetlosne signale (npr. upaljena sva 4 migavca) i po potrebi sirenu. Ovakvi uslovi za vožnju zahtevaju dovoljno goriva zbog povećane potrošnje, kao i potpuno ispravna svetla i brisače, što je i inače obaveza svakog vozača za bezbedno učestvovanje u saobraćaju.

VOŽNJA POD UDARIMA VETRA

    Svi automobili ne reaguju podjednako na udare vetra, a to zavisi od tipa vozila, težine, brzine kojom se vozi, vrste kolovoza itd. Najneprijatniji su tzv. bočni udari vetra na mostovima, u krivinama, prevojima, usecima ili brisanom prostoru. U takvim uslovima neophodna je potpuna koncentracija i pravovremeno reagovanje, prilagodjena brzina, čvrsto držanje upravljača, oprez pri korišćenju kočnica i umerenost u korišćenju gasa. Automobili sa pogonom na zadnje točkove i motorom koji je pozadi su osetljiviji na bočne udare vetra, dok su vozila sa motorom koji je napred, a pogon na zadnjim točkovima, nešto stabilniji. Naravno, što je automobil lakši, sa većom karoserijom i bez tereta, više je izložen bočnim udarima vetra i zato je nestabilniji.

VOŽNJA PO SNEGU I LEDU

    Podsećamo, zimsku opremu čine zimske gume na pogonskim točkovima ili sve četiri radijalne gume sa dubinom šare najmanje 4 mm, kao i lanci koji se po potrebi montiraju. Nije lože za zimske uslove vožnje poneti i lopatu, malo peska, staru ponjavu, metlicu za čišćenje stakla, sprej protiv zamrzavanja stakla, sprej za bravice.
    Pre startovanja automobila u zimskim danima obavezno prvo treba očistiti sneg i led sa krova i staklenih površina, treba proveriti uredjaj za grejanje, uvek napuniti rezervoar gorivom, jer u slučaju zastoja na putu moći ćete da se grejete. Kada ima snega i leda po putu, najbolje je voziti pod malim gasom i u nižem stepenu prenosa. Najbitnije je da se ne prave nagli pokreti volanom ili kočnicom, ako je potrebno smanjiti brzinu, treba kočiti motorom, odnosno ubaciti u niži stepen prenosa, pažljivo da se vozilo ne zanese. U tim trenucima treba zaboraviti na nožnu kočnicu, pogotovo kad vozilo ima zadnju vuču.
    Prilikom vožnje po dubokom snegu, treba upravljač držati pravo da prednji i zadnji točkovi imaju isti pravac kretanja. Ako automobil ,,šlajfuje,, treba pokušati kretanje unazad, a ako to ne uspe onda pod točkove treba staviti pesak, granje, krpe i sl.

Mali saveti:

    ukoliko u zimskim uslovima ostanete na putu zbog kvara ili zastoja na putu, a nemate dovoljno goriva, pomoći će obična sveća koja će temperaturu u kolima podići i do 10 C!

    pre nego što zahladni, u bravice na automobilu stavite glicerin pomoću pipete ili starog šprica za injekcije

    uveče povucite saug, ujutru ćete lakše startovati automobil, ali ne krećite istog časa, jer se tek posle 10-ak sekundi stvori dovoljan pritisak da ulje dospe do svih mesta za podmazivanje

KUPOVINA POLOVNOG VOZILA

    Automobil treba razgledati kada je čist i kada je lakše uočiti oštećenja na laku ili eventualne posledice havarije. Ispravljeni delovi lakše se uočavaju ako se auto gleda pod oderedjenim uglom u odnosu na svetlo. Pažnja treba da se obrati posebno na pragove, donje rubove blatobrana, šolje farova, spojeve iznad točkova u blatobranu, pod automobila, unutrašnjost vozila, prtljažni prostor, stubove na koje su pričvršćena vrata. Treba pogledati stanje gumenih delova, eventualne mehuriće na laku gde korozija uzima maha, hromirane delove. Vrata
treba da se lako zatvaraju i ne smeju se pomerati u šarkama. Treba obratiti pažnju i na sedišta – kakve su opruge, zatim na sve prekidače i
komande. Ukoliko je ugradjena kuka, to može biti znak da je vozilo bilo izloženo povećanom naprezanju.
    U svakoj automehaničarskoj radionici moguće je proveriti kompresiju u cilindrima. Ulje na kućištu menjača i diferencijala ne sme da curi, motor bi trebalo da bude suv. Da li auto troši ulje može se proveriti na sledeći način: ubrzajte auto, pa potom kočite motorom menjajući stepen prenosa tako da motor radi pri visokim obrtajima, a kada se zaustavite pritisnite na kratko gas do kraja i pogledajte da li se iz auspuha pojavila dimna zavesa.
    Treba skinuti poklopac gde se uliva ulje dok motor radi u praznom hodu i pogledajte da li iz motora izlaze uljane pare u velikim koločinama, što je znak da su karike istrošene i da ih uskoro treba zameniti.
    Treba proveriti izduvni sistem tako što ćete zapušiti auspuh, dok motror radi u praznom hodu, rukom ili sl., pa ako se motor posle desetak sekundi ugasi, onda je izduvni sistem u redu, u suprotnom sistem ne dihtuje, progoreo je lonac, odvarila se cev i sl.
    Ako su pneumatici neravnomerno istrošeni znači da trap nije dobar ili da su amortizeru propali. Pritisnite automobil rukom i proverite gibanje karoserije, ako se ona posle pritiska i dalje ljulja onda amortizeri nisu u redu. Odnosno normalno je da se posle dva do tri puta njihanje zaustavi. Točkovi ne smeju da imaju lufta. Nožna kočnica treba da bude tvrda i da hvata visoko.Treba proverti i akumulator, kontrolne sijalice za ulje i alternator, svetlosne uredjaje, merač za pokazivanje količine goriva, kao i osigurače (ukoliko je neki osigurač neispravan stavite novi,
ali ako i on pregori onda je deo instalacije u kratkom spoju).
    Na kraju je ostala probna vožnja – pri naglom ubrzavanja vozila motor mora ravnomerno da prihvata gas, kad su niski obrtaji ne smeju da se čuju nikakvi metalni zvuci niti lupanje u motoru. Ručica za menjanje stepena prenosa mora u odabranu brzinu da ulazi bez otpora i krčanja i ne sme da ispada iz brzine. Obratite pažnju da li auto vuče u stranu, da li se čuje lupanje prozora ili krckanje pojedinih delova šasije na deonici lošijeg puta što ukazuje na rastrešenu karoseriju.

UDARNE RUPE I NAKNADA ŠTETE

    Postupak za naknadu štete u slučaju oštećenja vozila nastalog kao posledica oštećenog kolovoza - udarne rupe i sl.

   1. Pozvati saobraćajnu policiju koja će da napravi zvanični zapisnik, fotografiše oštećenje na vozilu i ono na putu

   2. Ukoliko policija nije u mogućnosti da izađe na teren, treba obezbediti dva svedoka i napraviti dovoljno snimaka koji će poslužiti kao dokaz da je oštećenje na putu dovelo do oštećenja automobila

   3. Otići do osiguravajuće kuće u kojoj je vozilo osigurano kako bi se procenila šteta. Osiguranici AMS Osiguranja u ovakvim slučajevima uslugu procene štete ne plaćaju

   4. Sa zapisnikom policije i ostalim dokazima, obratiti se za naknadu štete preduzeću za puteve koje je nadležno za održavanje odredjene deonice puta

SAVETI ZA EKOLOŠKU VOŽNJU

1.Kupujte ekološke automobile i njihove komponente

Kada kupujete automobil, uvek treba da imate u vidu njegove ekološke  performanse. Kupite vozilo koje odgovara vašim potrebama. Automobil sa boljim ekološkim performansama će biti isplativiji za vožnju i održavanje. FIA Fondacija i njen program EcoTest /www.ecotest.eu/ pomoći će vam da lakše razumete sistem ocenjivanja novih modela automobila putem zvezdica, u pogledu njihovih ekoloških performansi.

2.Planirajte vaše putovanje

    Dobro isplanirano putovanje će vam omogućiti da stignete do svog odredišta na najbrži i najlakši način i tako sprečite nepotrebno emitovanje izduvnih gasova. Imajte na umu da deset minuta nepotrebne vožnje u toku samo jednog sata putovanja dovodi do smanjenja efikasne upotrebe goriva za 14%. Kod kraćih putovanja, potrudite se da koristite bicikl, javni prevoz ili da prošetate. Ugradnjom sistema za globalno pozicioniranje (GPS) u vaše vozilo možete unapred da utvrdite najlakši put do krajnjeg odredišta.

3.Redovno proveravajte pritisak u pneumaticima

    Propisan pritisak u pneumaticima smanjuje otpor kotrljanja i time povećava performanse pneumatika i samog vozila. Vožnja sa pneumaticima čiji je vazdušni pritisak 50kPA (0.5kg/cm2) manji od propisanog, smanjuje efikasnost goriva za 2% u gradskim sredinama, odnosno za 4% u prigradskim sredinama. Razmislite o ugradnji sistema za kontrolu pritiska u pneumaticima u vaše vozilo koji će vam omogućiti da znate kada treba da naduvate pneumatike. propisno naduvan pneumatik povećava stepen prianjanja za voznu površinu, pa je iz tog razloga ne samo ekološki, već i bezbedniji pneumatik.

4. Smanjite teret i izbegavajte ptrljažnik na krovu vozila

    Dodatna težina povećava potrošnju goriva, kao i povećani otpor vazduha. Vožnja sa 100 kg nepotrebnog tereta u/na vozilu dovodi do značajnog smanjenja Efikasnosti goriva, za oko 6%, u klasi srednjih automobila.
Proverite sadržaj vašeg ptrljažnika i odstranite sav nepotrebni prtljag ili veće predmete. Iako moderni automobili poseduju određena aerodinamička svojstva, ipak nosač prtljaga na krovu takvog automobila može da poveća potrošnju goriva za 20%.

5. Ne zagrevajte motor pre nego što krenete

    Moderna vozila više ne treba da se zagrevaju pre nego što krenu, osim u uslovima ekstremne hladnoće. Lagana vožnja će možda biti neophodna po pokretanju motora; ovaj stil vožnje takođe dovodi do povećanja efikasnosti goriva.
Kod modernih automobila koji imaju motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva više nije potrebno pritiskati gas pri pokretanju motora. Ukoliko to činite, zbunićete sisteme koji se nalaze u vozilu i povećati potrošnju goriva.

6. Koristite klima-uređaj samo kada je to neophodno

    Ne podešavajte klima-uređaj na suviše nisku temperaturu, jer on troši veliki deo snage vozila. Kada je spoljašnja temperatura 25°C, klima-uređaj smanjuje efikasnost goriva za 12%. U toku vožnje gradom, kada je bezbedno, možete da otvorite prozor, pre nego da uključite klima-uređaj. Ipak, u toku vožnje pri većoj brzini,

usled otpora vazduha, bolje je zatvoriti prozor i uključiti klima-uređaj.
Ostali uređaji u vozilu, kao što su zvučni sistemi i dr, takođe povećavaju potrošnju goriva.

7. Lagano ubrzavajte i održavajte konstantnu brzinu

    Pri laganoj vožnji troši se manje goriva, ona je bezbednija i njome ćete vi i vaši saputnici udobnije doći do krajnjeg odredišta Krenite lagano (20km/h u prvih 5 sekundi, čime se postiže povećanje uštede goriva od 11%) i izbegavajte nagla i velika ubrzanja i usporenja u toku vožnje. Izbegavajte isuviše malo rastojanje od vozila ispred vas jer to dovodi do nepotrebnog ubrzanja/usporenja, čime se povećava potrošnja goriva za 2% u gradskim sredinama, odnosno 6% u prigradskim sredinama. Koristite što viši stepen prenosa u bilo kojoj situaciji.

8. Kočite motorom

    Korišćenjem svojstva motora da sam koči takođe se štedi gorivo. Kada shvatite da treba da usporite, otpuštanjem papučice za gas prekidate dovod goriva, čime se njegova efikasnost povećava za 2%. Kočenje motorom takođe predstavlja dodatnu uštedu jer doprinosu smanjenju habanja kočionog sistema.

9. Ne ostavljajte motor da radi u praznom hodu

    Gorivo se troši čak i kada motor radi u praznom hodu. Kada ostavite motor da radi u praznom hodu više od jednog minuta, potroši se više goriva nego što je potrebno da se motor ponovo pokrene. U toku deset minuta rada motora u praznom hodu (u neutralnom položaju, sa ugašenim klima-uređajem) potroši se 130 cc goriva.

10. Smanjite emisiju ugljen-dioksida (CO2)

    Emisija ugljen-dioksida (CO2) u saobraćaju i transportu je često neizbežna, ali ako vozite, ipak možete da date svoj doprinos smanjenju emisije ugljen-dioksida (CO2).
Svojim projektom na smanjenju emisije ugljen-dioksida, pokrenutim pre deset godina u Meksiku, Međunarodna automobilska federacija (FIA) predstavlja pionira na polju zaštite životne sredine i posebno smanjenja količine toksičnih i ostalih izduvnih gasova koji dovode do zagađenja životne sredine i efekta staklene bašte. AMSS, kao član Međunarodne automobilske federacije (FIA), preporučuje svim vozačime da primenjuju ove jednostavne savete i na taj način daju svoj doprinos zaštiti životne sredine.
  AMSS


Povratak Na Vrh StraneWeb design & development Željko C.