03/23/2019 08:14 AM
Kriminalci, igre i naučnici. Detaljno ovde...

■ Brat Al Kaponea bio je gradski šerif !!!
■ John Bellavia učestvovao je u preko 5000 takmičenja i nagradnih igri i nikada ništa nije dobio !!!
■ Leonardo Da Vinči mogao je da piše jednom rukom i crta drugom u isto vreme !!!
03/22/2019 08:14 AM
Kitovi, dinosaurusi i antilope. Detaljno ovde...
■ Kitovi moraju učiti svoje mladunce da plivaju !!!
■ Neki dinosaurusi bili su mali kao kokoške !!!
■ Blesbok Južno Afrička antilopa je gotovo iste boje kao grejp đus !!!
03/21/2019 08:14 AM
Mostovi, patke i komarci. Detaljno ovde...
■ Najviši viseći most na svetu premošćuje klisuru kroz koju teče reka Arkanzas i nalazi se 120 metara iznad njene površine !!!
■ Pet pataka dva puta dnevno vozi se liftom u Memfiskom hotelu 'Pibodi' od krova gde žive, do fontane u hodniku i to već 50 godina !!!
■ Istraživanja pokazuju da komarce privlače ljudi koji su nedavno jeli banane !!!
03/20/2019 08:14 AM
Sportisti, kanap i muzika. Detaljno ovde...
■ Tenli Olbrajt, prva amerikanka koja je postala svetska i olimpijska prvakinja u umetničkom klizanju, preležala je u 11. godini dečiju paralizu !!!
■ Frensis Džonson napravio je od kanapa, koji je skupljao decenijama, klupče teško 10 tona koje ima u obimu 12 metara !!!
■ Brendi Kac iz Filadelfije počela je da svira violinu kad je imala 13 meseci. U trećoj godini već je svirala Baha, i to na instrumentu osam puta manjem od običnog !!!
03/19/2019 08:14 AM
Komičari, pereci i ugalj. Detaljno ovde...
■ Gručo Marks, čuveni filmski komičar, načinio je prvi 'geg' kada je još kao dečak, na probi crkvenog hora, iglom izbušio orgulje !!!
■ Pereci potiču iz Južne Francuske gde su ih, počev od 610.godine, kaluđeri pravili da liče na dečije ruke sklopljene za molitvu !!!
■ Više od pola veka nije se gasio požar u indijskom gradu Džaharija u državi Bihar. Svi stanovnici ovog grada znali su za ovaj požar, ali niko nije obraćao pažnju na njega. Niko se od njih ne seća kada su se tačno zapalile naslage uglja na kojima leži grad, niti je iko pokušavao da ugasi vatru. Prema proračunima naučnika požar je uništio preko trista miliona tona uglja !!!
03/18/2019 08:14 AM
Cirkusi, nilski konji, oblakoderi. Detaljno ovde...
■ Poslednje reči na samrtnoj postelji osnivača čuvenog američkog cirkusa, Fineasa Barnuma (1810-1891) bile su: 'Koliki je danas prihod od karata'? !!!
■ Nilski konj ima želudac veličine 3 metra u koji može da stane 200 kilograma hrane !!!
■ U jednom oblakoderu u Torontu postavljen je sistem za grejanje stanova koji koristi sunčevu energiju, ali sakuplja i toplotu tela koju zrače mnogobrojni stanovnici ove zgrade !!!
03/17/2019 08:14 AM
Kravate, pčele i napojnice. Detaljno ovde...
■ Nemarno vezana kravata ušla je u Engleskoj i Francuskoj u modu 1692, godine, posle bitke kod Stenkerka kada su francuski prinčevi jurnuli u borbu nemajući vremena da propisno vežu vratne marame !!!
■ Da bi proizvela 450 grama meda, pčela treba da obiđe oko sedam i po miliona cvetova, što znači da pređe razdaljinu koja odgovara trostrukom obimu Zemlje !!!
■ Engleska posluga u XVII veku najviše je zarađivala na napojnicama gostiju, pa je često odbijala da radi u kućama koje su retko pravile prijeme !!!