03/18/2018 08:14 AM
Na Današnji Dan - 18 Mart

489. - Germanski knez Odoakar daruje rimski posjed na Mljetu prijatelju Pierusu.
1229. - Rimsko-njemački car Fridrih II krunisao se za kralja Jerusalima, tokom Šestog krstaškog rata.
1241. - Mongoli razorili Krakov.
1314. - Žak de Mole, 23. i poslednji veliki majstor Templarskog reda spaljen na lomači.
1438. - Albert II. Habsburški postao rimsko-njemački car.
1584 - Umro je ruski car Ivan IV (Grozni), prvi ruski vladar koji je krunisan za cara (1547). Uspešno je ratovao protiv Tatara i sproveo unutrašnje reforme, ali je zbog okrutnosti prema bojarima dobio nadimak Grozni. Podigao je 1553. prvu štampariju u Rusiji, a 1584. radi jačanja trgovine sa zapadnom Evropom izgradio je grad Arhangelsk na ušću Severne Dvine u Belo more.
1780. - Rođen je srpski knez Miloš Teodorović, poznat kao Miloš Obrenović, vođa Drugog srpskog ustanka, knez Srbije od 1815. do 1839. i od 1858. do smrti 1860, koji je postavio temelj nezavisnosti Srbije. Borio se i u Prvom srpskom ustanku, ali se 1813. predao Turcima posle propasti ustanka i pomogao im da umire Hadži-Prodanovu bunu 1814, da bi 1815. u Takovu digao ustanak u kojem je potukao Turke. Sporazumom s Marašli Ali-pašom dobio je za Srbiju ograničenu autonomiju. Potom je, vešto koristeći nesporazume Rusije i Otomanskog carstva, izdejstvovao sultanovo i međunarodno priznanje, što je krunisano Hatišerifom iz 1830, kojim je Srbiji priznata unutrašnja samouprava, a Milošu naslednost kneževskog dostojanstva. U unutrašnjoj politici bio je despot, bezobzirno se bogatio i nije prezao ni od fizičkih likvidacija, počev od ubistva vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa 1817. Pod pritiskom Miletine bune, na Sretenje 1835. izdao je slobodouman ustav, kojem su se usprotivili Rusija, Otomansko carstvo i Austrija, pa ga je ubrzo sa zadovoljstvom ukinuo. Bio je primoran da se 1839. povuče s vlasti u korist sina Mihaila, a na presto ga je vratila Svetoandrejska skupština 1858.
1810. - Premijera prve američke opere Converse
1844. - Rođen je Rimski-Korsakov, ruski kompozitor, istaknuti pripadnik grupe 'Ruska petorica'. Temeljno obrazovan muzički teoretičar (napisao je, između ostalog, klasično delo 'Principi orkestracije'). U svom stvaranju, koje se odlikuje snažnom dramatikom i raskošnom orkestarskim bojama, oslanjao se na muzičke motive ruskog i azijskih naroda. Glavna dela: 'Zlatni petao', 'Snjegoručka', 'Carska nevesta', 'Španski kapričo', 'Fantazija na srpske teme'...
1848. - U Milanu izbila pobuna protiv Austrije. Austrijski feldmaršal Johan Jozef Radecki morao da povuče trupe iz grada.
1850. - Knez Aleksandar Karađorđević odobrio Projekat ustrojenja artiljerijske škole, prethodnice, Vojne akademije.
1871. - U Parizu, radnici počeli prvu proletersku revoluciju, poznatu kao Pariska komuna.
1900. - Oformljen je Ajaks, amsterdamski fudbalski klub.
1913. - U Solunu je ubijen grčki kralj danskog porekla Đorđe I, koji je vladao Grčkom od 1863.
1919. - Osnovan je fudbalski klub Valencia CF, tačnije osnovao ga je Octavio Augusto Milego, prvi predsjednik kluba, a tu čast je dobio bacanjem novčića u zrak.
1920. - Grčka usvaja Gregorijanski kalendar.
1921. - Poljsko-boljševički rat, koji je odredio granice između Republike Poljske i Sovjetske Rusije, službeno završen potpisivanjem mira u Rigi.
1921. - Boljševici vojnom intervencijom okončali pobunu mornara u Kronštatu, glavnoj bazi ruske Baltičke flote.
1922. - Britanske kolonijalne vlasti osudile Mahatmu Gandhija, vođu indijskog pokreta za nezavisnost, na šest godina zatvora.
1925. - Najgori tornado u istoriji SAD protutnjao je kroz Misuri, Ilinois i Indijanu. Posledice - 695 poginulih osoba, 13.000 povređenih i šteta od oko 17 miliona dolara.
1931. - U prodaji prvi električni brijači.
1939. - Frank Sinatra je snimio svoju prvu pjesmu. Bila je to 'Our Love', a paratio ga je Frank Mane Band.
1945. - Nadbiskup Alojzije Stepinac održao je kritičku propovijed o djelovanju i programu komunista.
1948. - Sovjetska vlada opozvala vojne stručnjake iz Jugoslavije, narednog dana i civilne, što je bio prvi javni znak razilaženja jugoslovenskog komunističkog lidera Josipa Broza Tita i sovjetskog Josifa Staljina.
1956. - Umro je srpski pravoslavni teolog i besednik Nikolaj Velimirović, episkop žički i ohridski od 1919. do 1944, prema mnogima najumniji srpski monah posle Svetog Save. Po završetku studija teologije u Švajcarskoj, doktorirao je teologiju na Univerzitetu u Bernu, posle čega je diplomirao filozofiju na engleskom univerzitetu Oksford i doktorirao u Ženevi. Po povratku u Srbiju, postao je predavač na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, 1909. se zamonašio, a potom je završio Duhovnu akademiju u Petrogradu. Prvi svetski rat proveo je na Zapadu kao izaslanik srpske vlade, objašnjavajući zapadnoj javnosti i vladama suštinu pravedne oslobodilačke srpske borbe protiv austrougarske carevine. Između dva svetska rata osnovao je Pravoslavnu narodnu hrišćansku zajednicu, poznatu kao Bogomoljački pokret, da bi zaštitio narod od agresivne sektaške propagande. Pokrenuo je obnovu manastira, posebno u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, nazvanoj Srpska Sveta gora. Znatno je doprineo sprečavanju jugoslovenske vlade da prihvati Konkordat s Vatikanom. Nemci mu nisu oprostili ulogu u obaranju Trojnog pakta krajem marta 1941, pa su ga u Drugom svetskom ratu, čim su okupirali Jugoslaviju, konfinirali u manastir Ljubostinja, potom u manastir Vojlovica. S patrijarhom Gavrilom (Dožić) zatočen je 1944. u logor Dahau i oni su bili jedina dva crkvena velikodostojnika u Evropi poslata tokom rata u koncentracioni logor. Kao nepomirljivi protivnik komunizma, posle oslobođenja Jugoslavije nije se vratio u otadžbinu, smatrajući da će narodu više pomoći u emigraciji. 'Kada kuća gori, požar se gasi spolja', često je govorio. Umro je u ruskom manastiru svetog Tihona u Saut Kananu u Pensilvaniji (SAD), a sahranjen je na srpskom narodnom groblju pored manastira svetog Save u Libertvilu. Mošti su mu prenesene u zavičaj 1991. Dela: 'Religija Njegoševa', 'Besede pod Gorom', 'Iznad greha i smrti', 'Duša Srbije', 'Srbija u svetlosti i mraku', 'Duhovni preporod Evrope', 'Agonija crkve', 'Reči o Svečoveku', 'Molitve na jezeru', 'Omilije', 'Ohridski prolog', 'Teodul', 'Srpski narod kao Teodul', 'Srednji sistem', 'Indijska pisma', 'Mudra igumanija ljubostinjska', 'Stoslov o ljubavi', 'Hriste, dođi u Aziju', 'Indijski Savle', 'Kasijana', 'Zemlja nedođija', 'Žetve Gospodnje'...
1962. - Potpisan Evijanski mirovni sporazum kojim je okončan osmogodišnji rat za nezavisnost Alžira od francuske kolonijalne vlasti.
1965. - Kosmonaut Aleksej Leonov obukao svemirsko odijelo i izašao izvan svemirske letjelice Voshod 2, postavši prvi čovjek koji je šetao svemirom.
1967. - Brod 'Tori kanjon' ispustio 80.000 tona nafte blizu obale Velike Britanije.
1970. - General Lon Nol izveo državni udar u Kambodži dok je šef države, princ Norodom Sihanuk, bio u poseti Moskvi.
1977. - Grupa Clash objavljuje prvi album - 'White Riot'.
1980. - Umro je nemački filozof Erih From (Erich Fromm), čije delo se zasniva na humanističkim tradicijama marksizma i koji je, analizom uzroka ljudskog samootuđenja stekao široku popularnost psihoanalitičara i humaniste. Posećivao je Jugoslaviju i u svetu popularisao 'jugoslovenski put u socijalizam' ('Bekstvo od slobode', 'Čovek za sebe', 'Zdravo društvo', 'Marksova koncepcija čoveka').
1983. - U egzilu u Švajcarskoj umro je bivši italijanski kralj Umberto II, poslednji monarh Italije, koji je na prestolu proveo samo mesec dana. Postao je kralj u maju 1946, posle abdikacije oca Vitorija Emanuela III (Vittorio Emenuele), a abdicirao u junu 1946, nakon što su se Italijani na referendumu izjasnio za republiku.
1990. - Održani su prvi slobodni izbori u Demokratskoj Republici Nemačkoj. Konzervativci su pobedili komuniste.
1990. - Najveća pljačka umetničkih dela - Izabela Stjuart je iz muzeja u Bostonu uzela 12 slika, čija vrednost iznosi 100 miliona dolara.
1992. - Dona Samer dobila je svoju zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih (Hollywood's Walk of Fame).
1993. - Rat u BiH: Srpske snage blokirale humanitarne konvoje Ujedinjenih nacija za Srebrenicu i izvršile jedan od najtežih artiljerijskih napada na opkoljeno Sarajevo.
1994. - Bosna i Hercegovina i Hrvatska u Vašingtonu, u prisustvu predsednika SAD Bila Klintona, potpisale sporazum o muslimansko-hrvatskoj federaciji u BiH, koja je kasnije, Dejtonskim sporazumom, postala jedan od dva entiteta u bivšoj jugoslovenskoj republici BiH.
1995. - Majkl Džordan se vraća u NBA nakon 17 - mesečnog povlačenja.
1999. - Kosovski Albanci potpisali, na pregovorima u Rambujeu kod Pariza, mirovni sporazum. Srpska delegacija odbila vojni deo sporazuma.
2000. - U poplavama u Mozambiku život izgubilo 700 ljudi, oko dva miliona ostalo bez domova.
2003. - Skupština Srbije izabrala novu Vladu čiji je premijer funkcioner Demokratske stranke Zoran Živković.
2004. - Haški tribunal osudio penzionisanog admirala Jugoslovenske narodne armije Miodraga Jokića na sedam godina zatvora zbog granatiranja Dubrovnika u decembru 1991.
2006. - U Požarevcu sahranjen Slobodan Milošević.
2006. - Stotine hiljada ljudi širom Francuske protestvovao je zbog novog Zakona o radu, sa ciljem da izvrše pritisak na Vladu da od njega odustane.
2008. - Umro je britanski pisac naučne fantastike Artur Klark (Arthur C. Clarke), autor više od stotinu knjiga o svemiru, među kojima i '2001: Odiseja u svemiru', nauci i budućnosti. Dobitnik je najznačajnih nagrada u toj oblasti ('Hjugo' i 'Nebjulu').
2014. - U Kremlju je potpisan sporazum između Rusije i Krima i Sevastopolja o ulasku te dve oblasti u sastav Ruske Federacije kao ravnopravnih članica. Na prigovore Evrope i Severne Amerike da Rusija krši norme međunarodnog prava, predsednik Rusije Vladimir Putin je naveo u parlamentu da je Krim iskoristio pravo koje je dato Kosovu.
2014. - Narko bos Darko Šarić uhapšen je u zajedničkoj akciji policija Crne Gore i Srbije, po poternici koja je za njim raspisana decembra 2009. godine. Šarić je uhapšen u Južnoj Americi odakle je prebačen u Crnu Goru, a potom u Beograd.