02/20/2019 08:14 AM
Na Današnji Dan - 20 Februar

1631. - Nemački protestantski knezovi sklopili su savez sa švedskim kraljem Gustavom II, čime je i Švedska ušla u Tridesetogodišnji rat
1700. - Ruski car Petar Veliki dao je amsterdamskom građaninu Johanu Tesingu privilegiju, tj. dozvolu, da u Amsterdamu osnuje rusku tipografiju i da u njoj štampa dela na slovenskom i holandskom jeziku, kao i geografske karte, crteže, portrete i knjige iz oblasti matematike, arhitekture, umetnosti, vojnih veština, i to dvojezično, na slovenskom i latinskom jeziku, ali uz istovremenu zabranu štampanja crkvenih knjiga, kako na slovenskom, tako i na grčkom jeziku.
1707. - Umro je poslednji veliki mogul Indije Aurangzeb koji je 1658. zbacio oca s vlasti, pogubio braću i uzurpirao presto. Osvojio je Dekan, Kandahar i Kabul i nazvao se 'Alamgir' (osvajač sveta). Podsticao je umetnost i nauku, osnivao škole i fanatično širio islam, progoneći hinduizam. Njegovom smrću počelo je slabljenje mogulske države.
1790. - Umro je car Austrije Josif II, najstariji sin Marije Terezije i njen suvladar od 1765. do 1780. Kao pobornik prosvećenog apsolutizma, sproveo je značajne reforme, 1781. uveo državnu kontrolu nad papskim bulama i doneo Edikt o toleranciji kojim je priznao slobodu veroispovesti u austrijskom carstvu.
1798. - Luj Aleksandr Bertje je zbacio sa trona papu Pija VI.
1809. - Francuzi su posle duže opsade zauzeli Saragosu, koja je odbila Napoleonovog brata Žozefa za kralja Španije.
1813. - Manuel Belgrano je porazio rojalističku vojsku Pija de Tristana tokom bitke kod Salte.
1816. - Premijera Rosinijeve opere 'Seviljski berberin' u Rimu.
1835. - Čileanski grad Konsepsion je uništen u zemljotresu.
1846. - Poljski ustanici su podigli ustanak u Slobodnom gradu Krakovu koji je Austrijsko carstvo ugušilo devet dana kasnije.
Ostalo pogledajte na stranici
Na Današnji Dan - 20 Februar