Gospode Isuse Hriste Sine Božiji
pomiluj me grešnog (grešnu)
Gospode Isuse Hriste, učitelju mudrosti, molim Ti se, otvori oči srca moga, da bih slušao reč Tvoju i razumeo je, i tvorio Svetu volju Tvoju koja je u njoj otkrivena nama grešnim i bezumnim ljudima. Gospode Bože Spasitelju moj, pošto si došao na zemlju da tražiš i spaseš propale, ne skrivaj od mene zapovesti Svoje, jer i ja propadam u tami neznanja zakona Tvoga: nego otvoti oči uma moga da bih razumeo čudesa učenja Tvoga, i kaži mi nepoznatosti i tajne premudrosti Tvoje. U Tebe se uzdam, Bože moj, da Ti svetlošću znanja Svoga prosvetliš um moj i razum, da bih ne samo čitao napisano nego ga i vršio. Molim Ti se, i sa suzama pripadajući, vapijem Ti: Gospode, prosvetli me, nauči me, urazumi me, da Svetu reč Tvoju i žitija Svetitelja Tvojih čitam ne na greh, nego na obnovljenje i prosvetljenje, na osvećenje i spasenje duše svoje, i na nasleđe večnog života. Amin.
Stvoritelju, Gospode, Bože naš, pošalji nam blagodat Duha Tvoga Svetoga da nas učvrsti u Svetoj Veri Pravoslavnoj, koju primismo od Sina Tvoga, Gospoda našeg Isusa Hrista, da je jednomisleno ispovedamo pred svim ljudima i sačuvamo je do svršetka veka. Amin.
Vladiko, Čovekoljupče, Care vekova i dobara Darovatelju, Koji si neprijateljstva pregradu razorio i mir podao rodu ljudskome, daruj i sada mir slugama Svojim (imena): ukoreni u njih strah Svoj i međusobnu ljubav utvrdi, ugasi svaku raspru, otkloni od njih sve sablažnjive nesuglasice. Jer Ti jesi Mir naš i Tebi slavu uznosimo, Ocu i Sinu i Duhu Svetome, sada i svagda i u vekove vekova. Amin.