Jeste Li Znali. The Conoplja News - www.conopljanews.net
08/21/2018 09:14 AM
Kaučuk, monete i mumije. Detaljno ovde...

... da je jedan španski istoričar iz XVII veka zabeležio da su osvajači Novog sveta potapali svoje ogrtače u sok nekog drveta da bi postali nepromočivi. Bilo je to kaučukovo drvo !!!
... da je moneta koja je bila u upotrebi 1910. godine na ostrvu Kokos, u Indijskom okeanu, bila iskovana na pločici od slonove kosti !!!
... da tuberkuloza spada među najstarije poznate bolesti i da je otkriveno da su neke mumije iz Egipta i Perua imale tuberkulozu !!!
08/20/2018 09:14 AM
Krastavci, nakit i palme. Detaljno ovde...
... da je jedan mađarski povrtlar-amater odgajio iz semena koje je dobio iz Vijetnama, krastavac dugačak 1.7 metara !!!
... da je omiljeni nakit početkom XIX veka pravljen od kose odsutne voljene osobe !!!
... da kokosova palma sa Sejšelskih ostrva rađa najveće plodove na svetu. Jedan njen orah može da ima obim od jednog metra, prečnik od 50 do 60 centimetara i da bude težak 25 kilograma !!!
08/19/2018 09:14 AM
Ekseri, puževi i statue. Detaljno ovde...
... da su prilikom iskopavanja temelja jedne stare krčme u blizini Damfriza škotski arheolozi otkrili više tona eksera za koje se veruje da su pripadali rimskoj armiji !!!
... da puž u toku leta nađe vlažan zaklon u blizini neke bare ili potoka i tu ženka položi 50-60 beličastih jaja veličine puščanog zrna !!!
... da su u parku japanskog grada Kamakure studenti načinili Budinu statuu od praznih konzervi. Te kutije - oko 40 hiljada - studenti su sakupili za vreme generalnog čišćenja grada. Statua je bila visoka više od 5 metara !!!