06/23/2017 09:13 AM
Kurspahić: Tri (nevažna) 'mišljenja'
Duboko je nerazumijevanje uloge haškog Tribunala i tragična je zabluda bh. političkih sljedbenika ratnih projekata koji su umislili da oni treba da sude Tribunalu a ne Tribunal političkim projektima koji su ih iznjedrili - piše kolumnista Kemal Kurspahić.
06/23/2017 08:06 AM
Bazdulj-Hubijar: Slike javnih iftara dok sirotinja gladuje
Doktorica Nura Bazdulj-Hubijar, koja je objavila niz romana, pjesama i drama, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kritikuje javne iftare u Bosni i Hercegovini koji okupljaju hiljade ljudi, tvrdeći kako se radi o licemjerstvu.
06/22/2017 04:51 PM
Nasljeđe Haškog tribunala: Presude najodgovornijima, na redu domaći sudovi
Politička klima još je značajna barijera djelotvornijem ostvarivanju pravde, obaveze se preuzimaju ali se ne pretaču u konkretno djelovanje, stav je koji je iznio glavni tužilac haškog Tribunala Serž Bramerc ocjenjujući šta Tribunal ostavlja kao nasljeđe.
06/22/2017 03:42 PM
Božović o krivičnoj prijavi FHP: Radio sam ispravno kao čovek i komandant
Nekadašnji oficir JSO Radojica Božović, protiv kojeg je Fond za humanitarno pravo podnio krivičnu prijavu za ratne zločine u Doboju, za RSE kaže kako je "ponosan" što se tiče svega što je radio "i kao čovjek i vojnik, i kao komandant".
06/22/2017 12:05 PM
Svjedoci zločina 'Crvenih beretki' u Doboju: Tukli su nas i tjerali da lajemo kao psi
Dobojlije Karlo Baldi, Izudin Šehić i Fajo Ćelić žrtve su ratnih zločina koje su "Crvene beretke" počinile na području Doboja 1992. godine, a zbog čega je Fond za humanitarno pravo podnio tri krivične prijave Tužilaštvu za ratne zločine Srbije.
06/21/2017 07:29 AM
Mladi iz regije zajedno: Kako protiv fašizma ako ga ne prepoznajemo?
Mladi iz Bosne i Hercegovine i regiona o istoriji 20. vijeka vrlo malo znaju, a odgovornim smatraju obrazovne sisteme. Ovo je pokazao i osmi Kamp Kozarac 2017. godine koji je u utorak završen u Prijedoru.
06/20/2017 04:35 PM
Srednjoškolci BiH protiv podjela u školama: Nećemo u nacionalne torove
S transprentima „Segregacija je loša investicija“, i „Ovdje smo da stvaramo budućnost, a ne da ponavljamo prošlost“, srednjoškolci iz cijele BiH danas su u Travniku zatražili ukidanje segregacije u školama i fenomena "dvije škole pod jednim krovom".
06/19/2017 04:43 PM
Vjetar u leđa za srednjoškolce iz Jajca: Tražimo promjenu za sve škole u BiH
Srednjoškolci u Jajcu uspjeli su dobiti bitku protiv segregacije u školstvu. Nakon informacije o ukidanju inicijative za osnivanjem Mješovite srednje škole u Jajcu, koja bi učenike podijelila po nacionalnoj osnovi još su odlučniji da kroz svoj angažman naprave promjene u bh. obrazovanju a to znači ukidanje tzv. „dvije škole pod jednim krovom“.
06/19/2017 01:23 PM
Hasibova vikendica Ristino utočište
U selu Gornja Lohinja kod Gračanice ratni vojni invalid prve kategorije pomaže ratnom vojnom invalidu druge kategorije. Tokom rata u Bosni i Hercegovini bili su na suprotnim stranama. Prvi u Armiji Republike BiH, drugi u Vojsci Republike Srpske.
06/19/2017 12:41 PM
Štraus: U Sarajevu razvaljuju šta god stignu
Uvijek sam htio da budem ovdje onaj koji radi kao Europejac. Nije to više arhitektura koju sam cijenio i poznavao. Moji kriteriji su ostali starinski - kaže u intervjuu za RSE Ivan Štraus, graditelj brojnih sarajevskih objekata pa i šire.
06/18/2017 06:00 PM
Materijalna dobra vs zdrave vrijednosti
Život u potrošačkom društvu u kojem se materijalnim dobrima mjeri uspjeh i u kojem postaje sve važnije šta imaš nego koliko pred mlade ljude stavlja velike dileme. Je li i koliko vrijeme tranzicije, i izostanak zdravih vrijednosti ostavilo traga, pitali smo mlade u Beogradu, Goraždu i Nikšiću.
06/18/2017 03:25 PM
Dr Tanović: Zdravstvo u BiH u haosu, ljudski život nebitan
Ljekari nemaju sredstva ni uslove za rad, pacijenti u nezavidnom položaju. Neobjašnjiva je situacija gdje niko ne misli, pa ni ljekari, da će i oni biti pacijenti jednog dana, kaže za RSE dr Mahira Tanović, koja živi i radi u SAD.
06/18/2017 03:15 PM
BiH prijednjači u kampanji 'Bez GMO'
BiH je prva od četrnaest zemalja dunavskog regiona potpisnica deklaracije za označavanje i kontrolu GMO-free prehrambenih proizvoda koja je usvojila nove smjernice.Za one koji striktno protiv genetski modifikovanih organizama Agencija za sigurnost hrane BiH najavljuje da će proizvođači uskoro na svoje proizvode moći da stavljaju oznake 'Bez GMO'.
06/18/2017 10:00 AM
Da li je Srbija slobodna zemlja za ratne zločince?
U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o tome koliki je uticaj političara na suđenja ratnim zločinima u Srbiji i BiH. Sagovornici su bili predstavnici dve NVO koje prate suđenja za ratne zločine - Milica Kostić, direktorka Pravnog programa Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, i Edvin Kanka Čudić, koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije iz Sarajeva.
06/17/2017 12:30 PM
Srednjoškolci u Jajcu ostaju zajedno: Vlasti odustale od nove škole
Srednjoškolci u Jajcu ostaju zajedno u školskim klupama, jer su vlasti odustale od otvaranja nove škole koja bi radila po bosanskom nastavnom planu i programu, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona (SBK) Katica Čerkez.
06/17/2017 10:20 AM
Kotur: Tačka preokreta je u ljudima koji ne odustaju
"Izbjegavam da govorim o motivaciji, pogotovo mladim ljudima. Da bi bio dio i pokretač nekog boljeg svijeta, moraš se odreći kalupa i etiketa, ponekad i osjećaja pripadanja i početi cijeniti ono što imaš u svom ličnom prostoru", piše u dnevniku Ana Kotur.
06/16/2017 04:58 PM
Nakon protesta onkoloških pacijenata: Ukinuti barijere u zdravstvu
Nakon protesta onkoloških pacijentica na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu reakcija nadleženih bila je 'mlaka', ali reakcija civilnog društva nije izostala. Brojna udruženja građana potpisali su peticiju zahtjevajući da se uklone barijere u redovnom funkcionisanju zdravstvenog sistema.
06/16/2017 04:04 PM
Bećirević: Islamski radikalizam manje opasan po BiH od drugih prijetnji
Hapšenje Enesa Mešića koji je, kako se sumnja, krenuo na sirijsko ratište, otvorilo je pitanje da li iz BiH ponovo kreću dobrovoljci u taj dio svijeta. Edina Bećirević, autorica istraživanja koje suprotstavlja umjereni islam i selefizam u BiH smatra da je trend odlazaka zaustavljen, ali i da jedan radikalizam rađa drugi.
06/16/2017 09:25 AM
Kurspahić: 'Trampići' iz našeg sokaka
Šta je to zbog čega pravosuđe u SAD može istraživati i samovolju samog predsjednika Trampa a pravosuđe u BiH ne može ispitivati ni tako očite primjere zloupotreba domaćih „trampića“ kao što su multimilionske investicije i čitavi poslovno-stambeni tornjevi i blokovi podignuti novcem potpuno nepoznatog i često sumnjivog porijekla?
06/16/2017 07:35 AM
Kazaz: Srbi su taoci Dodikove 'republičkosrpske' utopije
Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz u intervjuu za RSE kaže kako BiH ima svoje neprijatelje u tri nacionalističke partije koje njome vladaju: SNSD-u, HDZ-u i SDA.