11/16/2018 08:41 PM
Trump kaže da je završio pisane odgovore za Muellera
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je petak da je kompletirao pisane odgovore za specijalnog istražitelja za rusku istragu Roberta Muellera ali ih još nije poslao na njegovu adresu. Kako kaže, pitanja su bila laka za odgovoriti. Razgovarajući u Bijeloj kući sa novinarima on je rekao da je sam pisao odgovore.  "Moji advokati ne pišu odgovore. Ja pišem odgovore. Od mene je tražena serija odgovora. Odgovorio sam na njih veoma lako" kaže Trump.     Trump nije precizirao kada će njegov pravni tim poslati odgovore na tražena pitanja iz kancelarije specijalnog zastupnika Roberta Muellera koji istražuje miješanje Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. i moguću saradnju Trumpovog izbornog tima sa ruskim zvaničnicima. Trumpovi advokati su uporno odbijali da predsjednik SAD licem u lice odgovara na pitanja Muellera zbog njegove sklonosti da ne govori istinu, što bi povlačilo pravne konsekvence, te su insistirali na pisanim odgovorima.  Trump rusku istragu kvalifikuje kao "lov na vještice" a prethodnih je dana na Twitteru kao i danas napadao Muellera.   Tenzije u vezi istrage dodatno su podignute nakon što je Trump prošle sedmice dan nakon kongresnih izbora prisilio državnog tužioca Jeffa Sessionsa da ostavku i na njegovo mjesto kao vršioca dužnosti imenovao Mattehewa Whitakera. Taj potez je omogućio Whitakeru, koji se smatra Trumpovom lojalistom da nadgleda Muellerovu istragu, umjesto pomoćnika državnog tužioca Roda Rosensteina u čijoj je to bilo nadležnosti.    Istraga je do sada proizvela 26 optužnica i više od pet priznanja krivice, uključujući i neke od Trumpovih saradnika kao i ruskih državljana.
11/16/2018 08:34 PM
Brnabić: Neću više raspravljati o Srebrenici u interesu regionalne saradnje
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u petak da neće da se raspravlja i komentariše izjave i reakcije iz Sarajeva u interesu saradnje i budućnosti regiona. Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara povodom reakcije iz Sarajeva na njenu izjavu o genocidu u Srebrenici, istakla da je nevjerovatno "kako se na Balkanu u dva laka koraka vratimo do Ilije Garašanina...".  "Što se tiče izjava i reakcija iz Sarajeva neću ih dalje komentarisati. Neću da raspravljam dalje. Nemam komentar u interesu regionalne saradnje, hoću da radimo danas šta možemo i da gledamo u budućnost", rekla je Brnabić, poslije sastanka sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabrizijem i ambasadorima članica EU u Srbiji.  Brnabić je u jučerašnjem interjvuu za Deutche Welle (DW) rekla kako "ne misli da se u Srebrenici desio genocid". Na to je reagovao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je naveo da "zaprepašćuje činjenica da necivilizovanim negiranjem genocida Brnabić pokušava da relativizuje planski sprovedeno ubijanje više 8.000 nedužnih civila". On je poručio da "nije moguće graditi modernu i prosperitetnu Srbiju bez suočavanja s prošlošću".
11/16/2018 08:11 PM
U saobraćajki na Kosovu tri žrtve, povrijeđena turska ambasadorica
Portparolka policije Kosova Flora Ahmeti potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) su tri osobe poginule u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na autoputu Priština Gnjilane u selu Mramor. U nesreći je povrijeđena i turska ambasadorica, Kivilicime Kilice.  Ona ima povredu lijevog ramena ali njeno stanje je stabilno, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Ekrem Mustafa ispred Kliničkog-univerzitetskog centra u Prištini gdje su smješteni svi povrijeđeni. On je dodao da se još jedna osoba nalazi u teškom stanju. U nesreći je bilo uključeno tri vozila, među kojima i vozilo sa diplomatskim tablicama turske ambasadorice. Nesreća se dogodila oko 17 sati i još pet osoba je povrijeđeno. "Šest osoba je povrijeđeno. Dvije osobe su poginule na mjestu nesreće a jedna u bolnici u Prištini. Policija obavlja uviđaj na mjestu nesreće. I turska ambasadorica je učestvovala u saobraćajnoj nesreći, i ona je takođe povrijeđena. Prebačana je u bolnicu na liječenje", rekla je Ahmeti za RSE.   U posljednja 24 časa na Kosovu je zabilježeno više od 80 saobraćajnih nesreća.
11/16/2018 07:58 PM
NUNS i NDNV: Tražimo da vlasti Srbije da osude gostovanje Mladića
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su danas da su "zgroženi" postupkom Happy televizije, koja je danas direktno u jutarnji program uključila bivšeg generala Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog na doživotnu robiju zbog genocida i drugih zločina protiv čovječnosti. NUNS i NDNV su naveli u saopštenju da nisu iznenađeni postupkom "opasno tabloidnog TV Happy - reč je o produženoj ruci aktuelnog režima, koja blagonaklono gleda na sve zločince iz mračnih devedesetih godina 20. veka". "Odavno se već ova TV kuća koja poseduje nacionalnu frekvenciju ponaša u skladu sa čuvenom komandom Ratka Mladića - 'Raspameti!', geslom pod kojim je gotovo četiri godine držao u opsadi glavni grad BiH, Sarajevo, što je bila jedna od najjezivijih opsada jednog grada u istoriji civilizacije", naveli su NUNS i NDNV u saopštenju. Dodali su da, pošto smatraju da je ;"bespredmetno" predlagati Regulatornom telo za elektronske medije da reaguje i oduzme nacionalnu frekvenciju TV Happy, od zvaničnika Srbije traže da osude ovaj slučaj, a od premijerke Ane Brnabić da ispuni ono što je izgovorila u intervju za Dojče vele i da "na delu pokaže da je protiv ratnih zločina i zločinaca". Mladić pod nadzorom zbog uključenja u TV program
11/16/2018 07:16 PM
Uoči prajda Amfilohije ponovo vrijeđa LGBT zajednicu
Mitropolit crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije osudio je održavanje Parade ponosa u Podgorici koja je zakazana za subotu i iznio niz uvreda na račun učesnika parade i LGBT osoba. Amfilohije je rekao da je došlo je vrijeme da današnji Crnogorci stavljaju svoje brkove, svoj muški ponos, tamo gde im mesto nije kao i da se "pederastije propagira kao ponos". "Sebičnost, razaranje smisla ljubavi i njeno obesmišljenje predstavlja i osnovu tzv. jednopolnih brakova. Propagiranje pederastije kao ponosa predstavlja svođenje ljubavi na tjelesnu pohotu, ugrožava vječni smisao čovjekovog bića, njegovog tijela i duše", naveo je Amfilohije u reagovanju. Poglavar srpske crkve u Crnoj Gori je rekao da ljubav "koja ne rađa i koja se ne rađa, jednaka je obogotvorenju smrti i prolaznosti. "Sveta je riječ Apostola naroda Pavla: 'ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni lopovi, ni pijanci, ni otimači, ni muželožnici neće vidjeti Carstva nebesnoga'. Muželoštvo je, dakle, jedan od osnovnih grijehova ljudskih. Ko je video bludnike i preljubočince, lopove i pijanice da obavljaju parade ponosa? Samo protivprirodni grijeh pederastije LGBT... se propagira kao ponos", kaže Amfilohije, koji je kritikovao Zapad što omogućava istoplne zajenice  "Čovječanstvo, međutim, po prvi put u istoriji, i to ono prosvećeno zapadno, taj sodomski greh ozakonjuje (zajedno sa samoubistvom i ubistvom dece). Nije li to znak da ova moderna civilizacija ozakonjuje samouništenje ljudskog roda?! Oni koji to zastupaju i propagiraju, ne odriču li se time i svojih roditelja, jer da su se oni ponašali na njihov način, ovih ne bi ni bilo, ne bi se rodili", poručuje ovaj crkveni velikodostojnik Amfilohije navodi da su, otkad postoji Crna Gora, Crnogorci taj grijeh smatrali kao nakaznost i nemoral. "Po narodnoj: Čega se pametan stidi, time se lud ponosi", zaključio je mitroplit SPC.  Ne ljubimo lance" slogan je šestog Montenegro prajda, koji će biti održan sjutra  u Podgorici, a organizatori su poručili da LGBTIQ osobe traže da se osjećaju slobodno, bezbjedno i da žive bez straha, nasilja i diskriminacije.
11/16/2018 07:07 PM
Bruxelles zabrinut zbog uhićenja akademika
Europska unija izrazila je zabrinutost zbog privođenja nekoliko akademika i aktivista za ljudska prava u Turskoj i pozivala na njihovo hitno oslobađanje. "Jutrošnje privođenje nekoliko akademika u Turskoj i aktivista za ljudska prava je alarmantno", priopćila je Europska služba za vanjske poslove. U saopćenju se navodi da su stalna privođenja kritičkih glasova i nastavak raširenog pritiska na predstavnike građanskog društva u suprotnosti sa proklamiranom politikom zaštite ljudskih prava u Turskoj. "Turska mora hitno osloboditi sve privedene", navodi se u saopćenju. Turska policija privela je danas 13 ljudi, uključujući dvoje istaknutih akademika, u okviru istrage protiv zatvorenog aktiviste za ljudska prava Osmana Kavale, optuživši ih da su bili pristalice njegove politike i težnje da obori Vladu masovnim prosvjedima 2013. godine. Kavala, poznati aktivista za građanska prava, uhićen je prije godinu dana i čeka suđenje za pokušaj zbacivanja Vlade.
11/16/2018 06:53 PM
Bijela kuća obnovila akreditaciju Jimu Acosti
Sud je naložio Bijeloj kući da odmah obnovi poništenu akreditaciju novinara CNN-a Jimu Acosti (Džim Akosta), piše list Evening Standard. Sudija Timothy Kelly (Timoti Keli), koji predsjedava u slučaju tužbe SNN-a za poništenje odluke Bijele kuće, saopštio je da je potreban sudski postupak za limitiranje prava pristupa novinara u Bijelu kuću. Bijela kuća saopštila je danas da će privremeno obnoviti pristup dopisniku CNN-a Jimu Acosti. "Mi ćemo, takođe, izaći sa propisima i postupcima kako bi se osiguralo fer i uredno praćenje konferencija za novinare u budućnosti", rekla je portparolka Bijele kuće Sarah Sanders (Sara). Bijela kuća je 8. novembra poništila akreditaciju novinara Acosti nekoliko sati poslije njegovog spora sa predsjednikom Donaldom Trumpom (Tramp) na konferenciji za novinare. Acosta je postavljao pitanja Trumpu u trenutku kada je jedna službenica Bijele kuće pokušala da mu uzme mikrofon iz ruku. Sekretarka za medije Sarah Sanders rekla je tada da je Acosti ukinuta dozvola za pristup u Bijelu kuću jer je "stavio svoje ruke na jednu mladu ženu".
11/16/2018 06:24 PM
Promovisan strip za mlade migrante
Strip "Vodič za mlade migrante kroz galaksiju ljudskih prava", koji je nastao iz razgovora sa mladima iz prihvatnih centara u Obrenovcu i Krnjači, predstavljen je u kancelariji Evropske unije u Beogradu, na međunarodni Dan tolerancije koji se obeležava svakog 16. novembra. U ovom priručniku su svojim vršnjacima, umetnicima Maši Avramović i Leonu Joksimoviću, mladi migranti iz dva kolektivna centra u glavnom gradu Srbije objašnjavali kakvi su im uslovi života, koje potrebe imaju i šta im nedostaje. Strip nije namenjen samo izbeglicama, već i građanima Srbije jer je za integraciju izbeglica u društvo potrebno obostrano prihvatanje, objašnjava Jovana Vinčić, pedagoškinja i koordinatorka sektora za socijalnu i finansijsku zaštitu u nevladinom Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila. "Ja ne mislim da postoje predrasude, ali u nekim sredinama prosto nema informacija. Ljudi ne znaju ko su migranti koji borave u njihovim sredinama, ne znaju zašto su tu, šta su obaveze naše zemlje i koje su institucije zadužene da se time bave. Sa druge strane, jako je važno i migrantima objasniti da je bitno da poštuju sredinu u kojoj se nalaze, da znaju gde borave i da se paralelno radi i sa jednom i sa drugom zajednicom", ističe Jovana Vinčić. Pored registrovanih preko 3.500 izbeglica i migranta koji trenutno borave u kampovima na teritoriji Srbije, u pograničnim područjima postoji i određen broj onih koji borave na otvorenom i u teškom su psihičkom i fizičkom stanju. Osim njih, u "sivoj zoni" su i oni koji žive po iznajmljenim stanovima, a nisu registrovani kao tražioci azila. Posebno zabrinjava povećan broj izbeglica - povratnika iz Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Bosne i Hercegovine. O tome koliko malo poznajemo ljude koji su na migrantskoj ruti, govori i primer mladih Subotičana koji su se javili Centru za pomoć i zaštitu tražiocima azila sa željom da volontiraju. "Kad smo pitali tinejdžere da li je neko od njih imao iskustva sa migrantima, da li su pričali nekad sa njima, jedna devojka je rekla da je putovala istim vozom kao oni, a momak da su ga na ulici pitali gde je menjačnica. Nema direktnog kontakta - a to je jako važno. Ako ih nismo videli, upoznali, osetili kroz šta prolaze, ne možemo ih istinski ni prihvatiti, niti imati volje i razumevanja da im pomognemo", priča Vinčić. Ona je rekla da su iskustva različita i da variraju u zavisnosti od lokalne sredine. "U Somboru i Subotici dosta ljudi boravi na otvorenom u teškim uslovima i često su u iskušenju da uzmu nešto iz nečije bašte, zato je i opravdan strah stanovništva. U drugim sredinama poput Tutina, Bodogovađe i Beograda ljudi imaju više razumevanja, jer se više radilo sa njima", kazala je ona. Trenutni negativan trend izveštavanja o izbeglicama i plasiranje lažnih vesti, prema oceni aktivista, ima velike posledice na ljude koji nemaju nužno ni pozitivan ni negativan stav o migrantima. "Kada neko ko ne prati aktivno šta se dešava vidi na televiziji prilog poput onog da 'dve hiljade migranata koji su van kampova kradu, pljačkaju i siluju po Srbiji', lako može biti izmanipulisan. A onda se u istom tom prilogu novinari pitaju da li zakoni Srbije važe za migrante. Naravno da isti zakoni važe i za migrante i za domaće stanovništvo, ali se toj temi ne pristupa tako", zaključuje Vinčić. Novinarka koja prati izveštavanje o izbeglicama Žarka Radoja kazala je da su migranti kao ljudi u traumi nezaštićeni i od novinara, koji nisu obučeni za rad sa njima, pa ih kada razgovaraju sa njima dovode u situaciju da se ponovo traumatiziraju. Pročitajte:  Cijena migrantske patnje Raste pritisak migranata na crnogorsku granicu
11/16/2018 05:56 PM
Stephen Barclay novi ministar za Brexit
Premijerka Velike Britanije Theresa May (Tereza Mej) postavila je Stephena Barclayja (Stiven Barklej), pomoćnika ministra zdravlja, koji je na referendumu 2016. godine glasao za napuštanje Evropske unije (EU), za novog ministra za Brexit (Bregzit), rekao je portparol premijerke. Portparol je dodao da će May lično nadgledati posljednjih deset dana pregovora sa EU o budućem okviru i da će se Barclay fokusirati na spremnost unutar zemlje za Brexit, kao i na prolazak sporazuma kroz parlament. Barclay je došao na mjesto Dominika Raaba (Rab), koji je u četvrtak podnio ostavku zbog neslaganja sa dogovorenim nacrtom sporazuma za odlazak Londona iz EU. Bivša ministrica unutrašnjih poslova Amber Rudd (Ember Rad) postavljena je na mjesto ministrice za rad i penzije, umjesto Esther McVey (Ester Mekvej), koja je, takođe, podnijela ostavku zbog nacrta sporazuma.
11/16/2018 05:05 PM
Premijer Irske podržao plan Tereze Mej o Bregzitu
Jedini način da se izbjegne fizička granica između Irske i Sjeverne Irske je dogovor o Bregzitu koji su dogovorili Britanija i Evropska unija, izjavio je irski premijer Leo Varadkar u petak, piše Rojters. Irska vlada tvrdi da ne bi mogla da se suoči sa čvrstom granicom i da nisu napravili nikakve pripreme za to.  Međutim, u petak Varadkar je rekao da bi odbijanje nacrta sporazuma o povlačenju iz EU rizikovalo tvrdu granicu. Više članova britanske vlade podnijelo ostavku zbog sporazuma o Bregzitu "Možemo izbjeći čvrstu granicu potpisivanjem sporazuma koji je ispregovaran", rekao je on novinarima. "Mislim da u bi scenariju bez dogovora bi bilo teško izbjeći čvrstu granicu". Mej pozvala građane da podrže njen plan za Bregzit Dok neki u kabinetu premijerke Velike Britanije Tereze Mej planiraju da je natjeraju da ponovo razmisli o takozvanom rezervnom planu za granicu Sjeverne Irske i Irske, Varadkar je stava da "nema mnogo prostora za pregovore o sporazumu".    
11/16/2018 04:49 PM
Sud: Bijela kuća mora vratiti propusnicu novinaru CNN
Savezni sudija u Vašingtonu naložio je Trampovoj administraciji da odmah vrati novinarsku propusnicu za Bijelu kuću reporteru CNN Džimu Akosti, piše AP.  "Zadovoljni smo ovom odlukom i očekujemo konačnu odluku u narednom periodu. Iskreno se zahvaljujemo svima koji su podržali ne samo CNN, nego i jaku, nezavisnu i slobdnu američku štampu", objavio je CNN na Twiteru. Sudija Okružnog suda u SAD Timoti Keli objavio je svoju odluku u petak ujutru. Bijela kuća ukinula propusnicu novinaru CNN CNN je zatražio da se akreditacija vrati dok se tužba za njihovo ukidanje nastavlja. Dopisnik CNN-a u Bijeloj kući se više puta suočio sa Trampom i sekretaricom za štampu Sarom Hakabi Sanders tokom posljednje dve godine. Ali, Bijela kuća prošle sedmice je suspendovala njegovu propusnicu nakon žustre konferencije za medije kada se sukobio sa Trampom. Sudiju koji je donio odluku imenovao je Tramp.
11/16/2018 04:23 PM
SAD pripremaju optužnicu protiv Asanža
Tužitelji Sjedinjenih Država se pripremaju za pokretanje krivičnog postupka protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža. Vašington Post i drugi mediji izvještavaju da je otkrivena informacija dio sudskog podneska drugog slučaja, nevezanog za Asanža, na sudu u Virdžiniji. Medij navodi kako je pomoćnik američkog advokata Kelen Dvajer napisao prilikom podnošenja prijave da "zbog sofisticiranosti okrivljenog i publiciteta oko slučaja, nijedna druga procedura ne bi mogla zadržati povjerljive činjenice da je Asanž optužen". Dvajer je takođe napisao  da bi optužbe "trebale ostati zapečaćene dok Asanž ne bude uhapšen", navodi Post. Tužioci su potvrdili da je podnesak "napravljen greškom", ali nisu dalje komentirali slučaj Asanž, potencijalne optužnice ili da li su ih podnijeli.  
11/16/2018 03:22 PM
Rusija hakovala sistem za obradu britanskih viza
Istraživački portal Belingket i ruska stranica Insajder navode da su se ruski obavještajci infiltrirali u računarsku mrežu kompanije koja obrađuje aplikacije za vizu za Ujedinjeno Kraljevstvo. Istraga, objavljena u petak, pokazuje kako su dva ruska vojna obavještajna agenta, optužena za trovanje nekadašnjeg ruskog špijuna u Engleskoj, dobili britanske vize, prenosi Rojters.  Insajder i Bellingkat su rekli da su intervjuisali bivšeg glavnog tehničkog službenika kompanije koja obrađuje aplikacije za izdavanje viza za nekoliko konzulata u Moskvi, uključujući i britanski. Čovjek, koji je napustio Rusiju prošle godine i aplicirao za azil u Sjedinjenim Državama, izjavio je kako je bio prisiljen da radi sa agentima glavne ruske obavještajne agencije FSB, koji su mu otkrili da su imali pristup pristup sigurnosnim kamerama britanskog centra za izdavanje viza, te da su posjedovali dijagram njihove kompjuterske mreže. Međutim, Insajder i Bellingkat nisu pokazali jasnu vezu između navodnih napora ruskih obaveštajnih službi da probiju sistem za obradu viza i Aleksandra Miškina i Anatolija Čepige, koji su optuženi za trovanje Sergeja Skripalja u Salisberiju u martu ove godine.  Čovjek je takođe rekao da su mu pripadnici FSB-a u proljeće 2016. godine rekli da će poslati dvije osobe u Britaniju i zatražili njegovu pomoć oko aplikacija za izdavanje viza. Taj vremenski period ukazuje na prvu prijavljenu posetu Britaniji dvojice muškaraca, koji su putovali pod imenom Aleksander Petrova i Anatolij Boširov. Čovek je, međutim, rekao da im je naglasio kako nema načina da  FSB utiče na odlučivanje o izdavanju vize. Njihov sagovornik rekao je i da je bio prisiljen da potpiše sporazum da sarađuje sa FSB-om pošto je jedan od oficira zaprijetio da će njegovu majku poslati u zatvor, a od njega je zatraženo da napravi "stražnja vrata" za kompjutersku mrežu. Rekao je da je sabotirao te napore prije nego što je pobjegao iz Rusije početkom 2017. godine. U septembru su britanske obavještajne službe objavile nadzorne snimke  agenata ruske vojne obaveštajne službe GRU, optužene za trovanje nervnim agensom dvostrukog agenta Skripalj i njegovu kćerku u Salisberiju.  Kompanija za obradu zahtjeva za izdavanje viza, TLSContact i Ministarstvo unutrašnjih poslova Britanije nisu bili dostupni za komentare.
11/16/2018 02:50 PM
Istanbul: Dženaza za Jamala Khashoggija
Desetine osoba u petak su odale počast ubijenom novinaru Jamalu Khashogiju na simboličnoj sahrani u Istanbulu, gdje je prošlog mjeseca ubijen 59-godišnji saradnik Washington Posta. Kako njegovo tijelo nije pronađeno,dženaza je obavljena u odsustvu. Okupljeni su odali počast ispred praznog mjesta tradicionalno rezervisanog za kovčeg u Fatih džamiji, izvještava AFP. "Odlučili smo da se pomolimo jer smo ubijeđeni da njegovo tijelo nikada neće biti pronađeno", rekao je za AFP Fatih Oke, izvršni direktor Tursko-arapske medijske asocijacije (TAM) čiji je član bio Khashoggi. Slučaj Khashoggi: Saudijska Arabija traži smrtnu kaznu za pet optuženih Okupljeni su naveli da će nastaviti tražiti pravdu za novinara, prenosi Reuters.