05/22/2018 06:56 PM
Sankcije SAD petorici Iranaca koji pomažu Hutima u Jemenu
Administracija američkog predsednika Donalda Trumpa uvela je sankcije petorici Iranaca zbog, kako je navedeno, podržavanja šiitskih pobunjenika Huta u Jemenu. Oni se nalaze na "crnoj listi" američkog Ministarstva finansija jer su, kako je saopšteno, pobunjenim Hutima obezbijedili stručnu pomoć za lansiranje raketa u susjednu Saudijsku Arabiju.  Sankcionisani su Mehdi Azarpišeh, Mohamad Džafari, Mahmud Kazemabad, Džavad Šir Amin i Sajed Mohamad Tehrani.    Četvorica od njih sarađivali sa Hutima preko Iranske revolucionarne garde, tako što su ovoj jemenskoj pobunjeničkoj grupi obezbjeđivali stručnu obuku za balističke rakete kao i "transfer oružja kakakav u Jemenu nije viđen do aktuelnog sukoba" . Tehrani je sankcionisan zato što im je osiguravao pomoć preko Iranske revolucionarne garde. Riječ o paketu obnovljnih sankcija administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa prema Iranu, nakon izlaska iz nuklenog sporazuma potpisanog 2015.     Američki državni sekretar Mike Pompeo zaprijetio je u ponedeljak Iranu "najtežim sankcijama u istoriji" ako vlada u Teheranu ne promijeni kurs kojim se kreće.  Međunarodno priznata jemenska vlada, uz podršku Saudijske Arabije bori se sa šiitskim Hutima kojima pomaže Iran,  još od 2015. od kada je ova pobunjenička grupa preuzela glavni grad Jemena, Sanu. Ovaj građanski rat u sjenici sirijskog sukoba, uzrokovao je hiljade žrtava i zemlju gurnuo na ivicu gladi.    Pompeo od Irana, pored ostalog, zahtijeva da obustavi podršku pobunjenicima u Jemenu, kao i libanskom Hezbolahu, palestinskom Hamasu i sirijskoj vladi.    Predsjednik SAD Donald Trump saopštio je 8. maja da se ta zemlja povlači iz sporazuma koji je u julu 2015. godine, poslije dugih i teških pregovora sa Iranom, potpisalo šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.  Saudijska Arabija  optužuje Hute za raketne napade na njihove gradove i naftnu infrastrukturu. Posljednji takav napad, kako tvrde, dogodio se 9.maja. 
05/22/2018 06:30 PM
Brammertz u Sarajevu u posjeti Tužiteljstvu BiH
Vršilac dužnosti Glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gordana Tadić i glavni tužilac Međunarodnog mehanizma krivičnog suda Serge Brammertz održali su sastanak u Sarajevu. Kako je saopšteno iz Tužiteljstva, na sastanku je razgovarano o koordinaciji i suradnji tužiteljstava u radu na predmetima ratnih zločina, kao i procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, regionalnoj suradnji, te izmjenama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Dužnosnici Tužiteljstva BiH, informirali su Brammertza, o ostvarenim rezultatima, koji su dostigli brojku od oko 800 optuženih osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, od osnivanja institucije. Također, tužitelji i stručno osoblje, tijekom 2017. godine, sudjelovali su u 115 aktivnosti u vezi sa procesima ekshumacija i identifikacija nestalih osoba u svim krajevima BiH. Dužnosnici Tužiteljstva BiH, informisali su tužitelja Brammertza o izmjenama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kojom se definiraju aktivnosti koje trebaju značajno ubrzati procesuiranje predmeta na državnoj razini, entitetskim razinama i Brčko Distriktu BiH. Tužitelj Brammertz, istakao je da je nakon okončanja mandata Međunarodnog krivičnog suda krajem prošle godine, Međunarodni mehanizam za kaznene sudove (MMKS), zajedno sa tužiteljstvom pri MMKS, preuzeo sve aktivnosti u vezi sa preostalim procesima koji se vode u Haškom sudu, kao i aktivnostima koje se odnose na suradnju sa pravosudnim institucijama u regionu. Tužiteljstvo će nastaviti pružati potporu Tužiteljstvu BiH u vidu specijalističkih treninga kao i ustupanju dokaza u predmetima ratnih zločina. Tužitelj Brammertz podržao je rad Tužiteljstva BiH u procesuiranju i kažnjavanju počinjenih ratnih zločina te istakao da je proces traženja i identifikacije nestalih osoba, jedan od ključnih koraka za donošenje pravde obiteljima nestalih osoba, kao i da je suradnja tužiteljstava u regionu, bitan segment u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina koji su počinjeni u BiH.    
05/22/2018 05:53 PM
SIPA uhapsila četiri osobe u akciji SPIS
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su u okviru operativne akcije kodnog naziva "SPIS" uhapsili četiri osobe na području Sarajeva. Postupajući po naredbama Općinskog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, policijski službenici SIPA-e su u saradnji sa službenicima MUP-a Kantona Sarajevo izvršili pretrese stambenih objekata i službenih prostorija na četiri lokacije na području Sarajeva, kao i pretres vozila koje osumnjičena lica koriste.  Tom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto više mobilnih telefona sa SIM karticama. Osumnjičene osobe se terete da su počinila krivična djela "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela", "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja", "Davanje dara i drugih oblika koristi", "Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem" i "Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem". Nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, osumnjičeni će biti predati Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu na dalje postupanje. Imena uhapšenih nijesu navedena.
05/22/2018 05:37 PM
Mladi iz regiona posetili Hrtkovce
Grupa od dvadesetak mladih iz regiona u utorak je u okviru "Putujuće škole o nacionalizmu" posetila Hrtkovce, mesto u Vojvodini koje je poslednjih nedelja u fokusu pažnje javnosti nakon presude Žalbenog veća Mehanizma u Hagu kojom je lider radikala Vojislav Šešelj osuđen za zločin protiv čovečnosti za progon Hrvata iz te opštine.    Kako je saopštila Inicijativa mladih za ljudska prava koja je organizovala tu posetu, mladi su razgovarali sa katoličkim župnikom Markom Kljajićem o progonu hrvatske zajednice iz Srema u periodu od 1991. do 1995. godine.    "Hrtkovci su poslednjih nedelja poprište nacionalističkog divljanja osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, koji uz prećutnu podršku državnog vrha i svih državnih organa nastavlja svoju kampanju zastrašivanja i pretnji, i to kao poslanik Narodne skupštine", navela je Inicijativa.    Dodaju da su se "usprotivili Šešelju sa porukom 'Ratni zločinci da zaćute, da bi se progovorilo o žrtvama'", a cilj posete je da se "mladim ljudima, umesto medijskog cirkusa koji prati Šešelja, ponudi saznanja i činjenice o dogadjajima u Hrvatskoj i Sremu".    Inicijativa mladih za ljudska prava organizuje "Putujuću školu nacionalizma" u okviru koje će mladi iz regiona tokom sedmodnevne škole imati priliku da posete mesta ratnih zločina i drugih masovnih kršenja ljudskih prava tokom ratova devedesetih.    Predavanja i razgovori sa žrtvama i lokalnim stanovništvom organizovana su u Beogradu, Hrtkovcima, Novom Sadu, Osijeku, Vukovaru, Tuzli, Srebrenici i Sarajevu.  Šešelj je u ponedeljak potvrdio da je kupio nekretninu u Hrtkovcima i da će u mestu iz kojeg su zbog njegovih zločina, za koje je osuđen u Hagu, prognani Hrvati 90-tih godina prošlog veka, otvoriti kancelariju.  Pančić: Šešelj na tržištu nekretnina Šešelj za RSE: 'Ponovio bih sve pripisane zločine' Hrtkovci strepe od Šešelja  
05/22/2018 05:11 PM
Na čelu berze u New York-u prvi put žena
Najpoznatije svjetsko tržište kapitala New York Stock Exchange-NYSE (Njujorška berza) prvi put u 226 godina istorije imaće ženu na čelu. Stacey Cunningham (Stejsi Kuningam) koja je karijeru počela kao trgovac na berzi, biće 67. predsjednik Velikog odbora direktora (Big board) New York Stock Exchange-a. To u ovom trenutku znači da će dvije napoznatije svjetske berze voditi žene.  Adena Friedman (Fridman) postala je izvršni direktor Nasdaq-a početkom 2017.  Cunningham, koja je glavni operativni direktor NYSE grupe postaće predsjednica u petak, prema navodima International Exchange, roditeljske kompanije NYSE. Sadašnji predsjednik odbora direktora NYSE-a, Thomas Farley (Tomas Farli) odlazi na čelo posebne kompanije za akvizicije. Ova industrija, u kojoj istorijski dominiraju muškarci, bori se sa svojim sopstvenim problemima koje je prošle jeseni otvorio pokret #MeToo. Prošlog mjeseca je objavljno da će statua "Neustrašive djevojke" (Fearless Girl), koja je postala globalni simbol ženske snage u biznisu, biti pomjerena sa mjesta na kojem je stajala nasuprot bronzanoj fuguri "Bika u zaletu" (Charging Bull) na Wall Streetu, da bi bila postavljena ispred New York Stock Exchange-a.      
05/22/2018 04:22 PM
HRW apeluje na lidere da bojkotuju otvaranje Svjetskog prvenstva
Organizacija za ljudska prava Human Right Watch (HRW) pozvala je svjetske lidere da bojkotuju ceremoniju otvaranja Svjetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji, ukoliko predsjednik Vladimir Putin ne preduzme korake na zaštiti sirijskih civila. Rusija, koja je domaćin ovogodišnjeg Svjetskog kupa, ključni je partner sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u sedam godina dugom ratu u toj zemlji. HRW insistira na tome da se odgovornost Rusije za patnje sirijskih civila ne smije zanemariti. "Kao domaćin najgledanijeg televizijskog događaja na svijetu, Rusija se predstavlja javnom mnjenju širom svijeta i traži poštovanje" rekao je direktor HRW, Kenneth Roth u izjavi u utorak. Roth je rekao da svjetski lideri treba da "pošalju signal predsjedniku Putinu da ukoliko ne promijeni kurs i ne bude djelovao u smjeru okončanja razaranja koja čine ruske i sirijske snage u Siriji, oni neće biti na svojim mjestima pored njega u VIP loži na ceremoniji otvaranja igara". Svjetsko fudbalsko prvenstvo od 14. juna do 15. jula po tradiciji će pratiti milijarde ljudi širom svijeta. Moskva je dala Asadovim snagama ključnu podršku u sedmogodišnjem konfliktu u toj zemlji u kojem su ubijene stotine hiljada ljudi, a milioni raseljeni. Zvanični Damask je uz pomoć Rusije ostvario velike teritorijalne dobitke u odnosu na pobunjenike posljednjih mjeseci. Roth je rekao da je HRW dokumentovao ruske i sirijske vazdušne udare za koje su rekli da "nijesu uspjeli da naprave razliku između borbenih snaga i civila, i da su gađali civilne objekete, uključujući i škole, bolnice i rezidencijalne oblasti".  Rusko-sirijske zajedničke operacije uzrokovale su "hiljade civilnih žrtava". "Svjetski lideri ne treba da dozvole da sjaj sportskih događaja prekrije uporna razaranja u Siriji koje se nadvijaju nad preko dva miliona ljudi u ovom trenutku" kaže Roth.  Ranije ovog mjeseca Human Right Watch je saopštio da će se turnir ovogodišnjeg Svjetskog fudbalskog prvenstva održati "za vrijeme najveće krize ljudskih prava u Ruisji od sovjetske ere".                
05/22/2018 03:55 PM
Iz izbjegličkog centra Salakovac otišlo oko 50 migranata
U Izbjegličkom centru Salakovac, sjeverno od Mostara, trenutno ima oko 210 migranata s Bliskog Istoka. To je oko 50-tak manje u odnosu na petak, kada su autobusima prebačeni iz Sarajeva. Međutim, osim što neki od njih odlaze, ima i onih koji dolaze u taj kamp, gdje žele da se smjeste, kažu u rukovodstvu Izbjegličkog centra, u kojem se - kako navode - stanje normalizira. Edin Denjo direktor Centra kaže da je kapacitete popunjen i nema mogućnosti za dodatno dovođenje migranata. ''Ljudi i dalje dolaze i žele da se smjeste, njih upućujemo u Ured za strance jer nema više mjesta.'' No, od 260 njih koji su prošle sedmice dovezeni iz Sarajeva u ovaj centar jedan broj njih je otišao. Denjo kaže da migranti imaju slobodu kretanja. ''Mi na kapiji zapišemo ljude koji izađu, no neki od njih se nisu vratili. '' Sekretar mostarskog Crvenog križa, organizacije koja im nabavlja tri obroka dnevno, kaže kako su dobili informacije da se jedan broj migranata vratio vozom u Sarajevo, te da ne znaju šta je bilo s njima dalje. Direktor Centra Salakovac podsjeća da migranti u roku od 14 dana moraju podnijeti zahtjev za azil, jer privremeni papiri koje su dobili od Odjela za strance prestaju važiti i oni idu u dalju proceduru. Migranti nakon policijskog zadržavanja stigli u centar u Salakovcu Politički sukobi preko leđa migranata
05/22/2018 02:42 PM
Sastanak Venecijanske komisije i bh. stranaka o Izbornom zakonu
U zgradi Delegacije Evropske unije u BiH u utorak se održava prvi sastanak predstavnika Venecijanske komisije s predstavnicima političkih stranaka u BiH, koje učestvuju u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona. Uoči sastanka medijima se obratio predstavnik SDA Šefik Džaferović, koji je iznio nadu da će uloga Venecijanske komisije biti od velike koristi. "Razgovor s Venecijanskom komisijom može samo da koristi građanima BiH. Mislim da će Vencijanska komisja, imajući u vidu dosadašnja mišljenja koja su iznijeli, ostati na tragu evropskih standarda i svega onoga što treba da bude ugrađeno u naš izborni zakon ia mislim da niko ništa ne bi trebao imati protiv toga. Stoga se nadam da će njihova medijacija i izrada mišljenja samo pomoći ovom procesu", poručio je Džaferović. Izbori bez novog Izbornog zakona Dom naroda: O izmjenama Izbornog zakona u redovnom postupku Džaferović vjeruje da će mišljenje Venecijanske komisije doprinijeti rješenju problema Izbornog zakona. "Smatram da će mišljenje Venecijanske komisije doprinijeti rješenju problema Izbornog zakona, i da će biti na tragu evropskih vrijednosti." naveo je Džaferović. Za srijedu je planiran njihov razgovor sa Irenom Hadžiabdić, predsjednicom Centralne izborne komisije, političkim strankama iz RS-a, kao i sa političkim strankama sa hrvatskim predznakom i strankama sa sjedištem u Sarajevu. Dan poslije, u četvrtak, uslijedit će još jedan zajednički sastanak članova Venecijanske komisije sa predstavnicima svih političkih stranaka. Predviđen je i razgovor sa Zvonkom Mijanom, sekretarom Ustavnog suda BiH. Bit će upriličen i susret sa Kolegijumom Parlamentarne skupštine BiH.
05/22/2018 02:34 PM
Merkelova razgovarala sa Zaevom i Ciprasom telefonom
Njemačka kancelarka Angla Merkel razgovarala je telefonom sa premijerima Makedonkije i Grčke, ali teme i detalji razgovora nisu saopšteni. Iz press službe njemačke kancelarke je medijima potvrđeno da je Merkel telefonom razgovarala sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom i Grčke Aleksisom Ciprasom, bez iznošenja detalja.    "Teme i drugi detalji nisu saopšteni, ali razgovori su relizovani samo dva dana nakon što je Zaev makedonskoj javnosti saopštio da je predlog za rešenje spora oko imena, Republika Ilindenska Makedonija, i hladan tuš iz Atine, preko odgovora grčke vlade, da treba da se nađe ime koje će imati geografsku ili vremensku odrednicu", prenosi Beta.    Njemačka kancelarka je prošle sedmice na marginama Samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji imala odvojene sastanke sa Zaevom i Ciprasom, nakon kojih je poručila da razgovori Grčke i Makedonije dobro napreduju.    Merkelova je tada još jednom potvrdila da odluka o eventulnom početku pregovora Makedonije sa EU direktno zavisi od rješenja spora sa Grčkom oko službenog imena Makedonije. Predloga ima, čeka se konačno rešenje za Makedoniju
05/22/2018 02:28 PM
Akcija policije RS, uhapšeno 18 osoba
Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa policijskim službenicima policijskih uprava Istočno Sarajevo, Trebinje i Zvornik, realizuju operativne akcije kodnog naziva Fokus i Trebević, na širem području ovog entiteta, javlja N1. U okviru ovih akcija uhapšeno je 18 osoba, a pretresi su izvršeni na 21 lokaciji na teritoriji grada Zvornik i opština Vlasenica, Milići, Sokolac, Pale i Gacko. Akcije su usmjerene na suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga, te nedozvoljene trgovine. Više informacija će biti poznato u toku dana, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
05/22/2018 02:22 PM
Trump sa Munom u Bijeloj kući, neizvjesnost oko summita sa Kimom
Južnokrorejski predsjednik Mun Džae-in doputovao je u Vašington gdje se susrijeće sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u utorak u momentu sve veće neizvjesnosti zbog Trumpovog planiranog summita sa liderom Sjeverne Koreje, Kim Džong Unom. Trump i Kim bi trebalo da se susretnu u Singapuru 12. juna. New York Times je izvjestio da je američki predsjednik bio "iznenađen i ljut" zbog saopštenja visokog zvaničnika Pjongajnga, u kojem je navedeno da režim nikad neće pristati na trgovinu sa svojim nuklernim arsenalom i da neće pristati na rješenje za "samo jednu stranu" na summitu 12. juna. Zvaničinici Trumpove administracije su više puta ponovili da očekuju da Sjeverna Koreja prihvati kompletno, provjerljivo i nepovratno razoružavanje na summitu, i da SAD neće prihvatiti ništa manje.  Sjeverna Koreja je iskazala interes "kompletnom denuklearizacijom" Korejskog poluostrva ali su to definisali na različit način, uključujući i fazni zajednički proces u kojem će SAD povući svoje vojno prisustvo u regionu, a na kraju će sve nuklearne sile redukavati svoje oslanjenje na nuklearni arsenal. Prošle sedmice je Sjever naveo da će možda otkazati summit ako SAD budu insistirale na unilateralnom odustajanju od nuklernog oružja. Mun će danas pokušati da umiri američku administraciju da bi se ponovo vratili na nedavno utvrđeni plan otopljavanja odnosa. Jedan od Munovih saradnika je za agenciju Jonap rekao da će Mun "vjerovatno reći predsjedniku Trumpu šta da očekuje a šta ne očekuje od Kima", prenosi BBC.   U utorak je inače nekoliko desetina stranih novinara iz Pekinga avionom otišlo u Sjevernu Koreju, gdje će prisustvovati zatvaranju lokacije nuklearnih proba. Tramp: Ne razmišljamo o 'libijskom modelu' za S. Koreju
05/22/2018 02:04 PM
U Avganistanu 16 mrtvih i više od 30 povrijeđenih u napadu
Najmanje 16 osoba je stradalo i više od 30 je povrijeđeno u Kandaharu na jugu Avganistana u eksploziji kombija bombe u utorak, dok talibani napreduju sa proljećnom ofanizivom širom zemlje. U prvom momentu je bilo konfuzije u vezi sa tim što je uzrokovalo eksploziju u Kandaharu.  "Prema poslednjim podacima, 16 osoba je poginulo a 38 je povredjeno i prebačeno u bolnicu", navele su lokalne vlasti koje strahuju da bi broj žrtava mogao da bude još veći.    Eksplozija se dogodila oko podne po lokalnom vremenu u centru grada.  Daud Ahmadi, portparol guvernera provincije Kandahar i policijski portparol  su rekli da se ekspolozija dogodila na jednom kombiju punom eksploziva dok su snage bezbjednosti pokušavale da je deaktiviraju. Među mrtvim i ranjenima su pripadnici snaga bezbjednosti. Provincija Kandahar je veliki cenar za uzgajanje opijuma i veliko uporište talibana.      Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, dok su talibani u ponedjeljak pozvali stanovništvo u Kabulu da izbjegavaju vojne i obavještajne centre koje bi mogle da budu mete njihovih napada.    Avganistanske snage bezbjednosti bore se protiv talibana od 2014. godine, kada su SAD i NATO zvanično okončale misiju u toj zemlji. 
05/22/2018 01:33 PM
Vlasnica TV Kanal 9 ne odustaje od šrajka glađu
Direktorka Televizije Kanal 9 iz Novog Sada Maja Pavlović, koja je u ponedjeljak objavila da stupa u štrajk glađu, susrela se danas sa predstavnicima novinarskih udruženja. Odluku o radikalnom protestu donela je, kako kaže, nakon što je Preduzeće emisiona tehnika i veze (ETV) 18. maja, posle dvadeset godina postojanja, ugasilo signal te televizije, zbog duga. Kaže da neće prekinuti štrajk dok njen medij ne bude vraćen u etar. Pavlović navodi da se još od 2015. godine obraća pravnim državnim institucijama, jer smatra da je toj televizijskoj kući učinjena nepravda. "Mi smo dobili lokalnu dozvolu na osam plus osam godina, odnosno šesnaest godina. Sedme godina država se predomislila i rekla `lokalnih emitera više nema, biće te regionalni`, što je nama udesetrostučilo taksu", kaže Pavlović. Dodaje da je odluci o njenom štrajku prethodilo pet inspekcijskih kontrola, dve krivične prijave, paljenja zgrade televizije i ugašenja signala sa Crvenog Čota. "Mi smo pokrenuli postupak u kojem tvrdimo da je to urađeno na nezakonit način, jer ako je konkursom za frekvencije bilo određeno koliki je iznos taksi, onda je ovo što smo mi ETV-u dve godine plaćali desetostruku vrednost, to je bio naš maksimum ekonomski. Poslednje godine mi to više ne uspevamo." Pavlović tvrdi da nije samo ona dužna državi, već da je i država njoj dužna oko 20 miliona dinara (oko 168 hiljada evra), na ime troškova za advokate koji su vodili sudske postupke Kanala 9, protiv državnih preduzeća koja im nisu dostavljala dokumentaciju na osnovu Zakona o slobodnom pristupu. "Da ja dobijem tih 20 miliona, ovih dva miliona duga ja bih platila bez problema", kaže Pavlović i podseća i da je TV Kanal 9 još 2014. godine pokrenuo inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti tarife SOKOJ-a (Organizacija muzičkih autora Srbije) i tarife OFPS (Organizacija proizvođača fonograma Srbije). Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović, koji je danas obišao Pavlović u njenoj kancelariji, rekao je za RSE da se ona trenutno oseća dobro, ali da su ovakvi očajnički potezi signal da država mora da rešava aktuelne probleme medija paralelno sa donošenjem Medijske strategije za njihovu budućnost. "Da mi u saradnji sa sa Vladom Srbije, ministarstvima i drugim institucijama, radimo na izradi nove Medijske strategije i osmišljavamo medijsku budućnost ove zemlje, ali da paralelno sa tim rešavamo tekuće, akutne probleme na medijskoj sceni. I to opet kroz dijalog sa vladom, jer smatramo da 99 posto tig problema produkuje vlast. Ukoliko ne bude spremnosti da rešavamo ove probleme, mi nećemo učestvovati ni u izradi Medijske strategije" Ovakav stav medijskih i novinarskih udruženja biće izneti u sredu u Vladi Srbije, na sastanku predstavnika te koalicije sa premijerkom Anom Brnabić. Predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bordrožić ne polaže puno nade u taj sastanak. "Meni ne uliva optimizam naredni sastanak koji će i naše udruženje imati sa premijerkom, zato što ni prethodni nije dao rezultate. Ovo je očigledno pokazatelj da ove zemlja srlja u diktaturu i da međunarodna zajednica više nam prava da podržava ovakav oblik vladavine, ma šta oni dogovarali sa njima". Pavlovićevu je podržalo i udruženje za zaštitu potrošača Prosperitet iz Novog Sada, zajedno sa Asocijacijom otrošača Srbije i Republičkom unijom potrošača.
05/22/2018 12:54 PM
Nadbiskup u Australiji kriv za prikrivanje sekusalnog zlostavljanja
Sud u Australiji presudio je da je katalički nadbiskup Philip Wilson kriv zbog prikrivanja seksualnih zlostavljanja 1970-tih godina. Wilson, koji je trenutno nadbiskup Adelaide, postao je tako najvisočije pozicionirani zvaničnik Katoličke crkve koji je optužen i osuđen za ovakvo krivično djelo.  Sud ga je proglasio krivim za prikrivanje zlostavljanja dječaka ministranata od strane jednog svećenika pedofila, koji je tada bio njegov kolega u Novom Južnom Velsu.      Tokom suđenja nadbiskup je tvrdio da mu je nije bilo rečeno za zlostavljanja nekih od žrtava, dok su žrtve tvrdile da su mu se povjerile dok su bili djeca.  Visina kazne biće mi izrečena u junu, a maksimum koji bi mogao dobiti je dvije godine. Prošlog mjeseca, Wilson je u lokalnom sudu Njukastlu rekao da nije imao saznanja da je svećenik James Fletcher zlostavljao dječake, što se događalo u vrijeme dok je on bio asistent svećenika u Maitlandu, mjestu 130 kilometara udaljenom od Sidneja.  Svećenik James Fletcher je 2004. osuđen po devet optužbi za seksualno zlostavljanje, a umro je u zatvoru 2006. Jedna od njegovih žrtava, bivši ministrant Peter Chreigh, rekao je na sudu da je nadbiskupu Wilsonu opisao zlostavlajnje u detalje 1976., pet godina nakon što se dogodilo. Sudija Robert Stone je odbacio Wilsonovu tvrdnju da se ne sjeća tog razgovora, te je saopštio da je utvrđeno da je Creigh pouzdan svjedok. Kako je saopštio sudija Stone, svećenik je znao "da je ono što je čuo kredibilna optužba, ali je želio da zaštiti crkvu i njenu reputaciju". Još jedna žrtva, koja nije javno imenovana, na sudu je svjedočio da je zlostavljane kojem je bio izložen ispričao na jednoj od ispovjesti kada je imao 11 godina.  Rekao je da mu je Wilson tada rekao da laže i da za kaznu 10 puta moli "Zdravo Marija". U saopštenju koje je izdala crkva, Wilson je naveo da su "očigledno razočarani" sa presudom i da će razmotriti svoje zakonske opcije. Ovo je još jedan u nizu otkrivenih skandala u poljednje dvije decenije o, kako se ispostavilo, široko rasprostranjenoj pojavi seksualnog zlostavlja dječaka u Katoličkoj crkvi i prikrivanja tih nedjela od strane crkvenih zvaničnika.    U junu 2017. australijski kardinal George Pell zvanično je optužen za seksuano zlostavljanje.    
05/22/2018 12:18 PM
Nemački sud odbacio zahtev da se Pućdemon vrati u pritvor
Nemački sud danas je odbacio zahtev tužilaštva da se u pritvor vrati bivši lider španske oblasti Katalonije Karles Pućdemon u očekivanju odluke o njegovom izručenju Španiji, prenosi Beta.   Nemačka policija uhapsila je 25. marta Pućdemona dok je prelazio granicu iz Danske.   Španija je izdala evropski nalog za njegovo hapšenje i izručenje zbog pobune i zloupotrebe javnih sredstava za organizovanje referenduma o nezavisnosti Katalonije. Pućdemon je 6. aprila oslobođen jer je sud u Šlezvigu naveo da bivši lider Katalonije ne može da bude izručen zbog pobune, ali je tužilaštvo danas saopštilo da je prema novim informacijama španskih vlasti to ipak moguće i zbog toga je zatražilo njegovo ponovno hapšenje.   Sud je odbacio taj zahtev, prenela je agencija AP koja nije navela druge detalje.  
05/22/2018 12:13 PM
Lasta podnela prijavu, baklje zapalile autobus
Saobraćajno preduzeće Lasta u ponedeljak je podnelo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu u Beogradu zbog paljenja autobusa koji je Fudbalskom klubu Crvena Zvezda bio iznajmljen za proslavu 19. maja, rekli su za Radio Slobodna Evropa u Lasti. „Prijava je podneta protiv neidentifikovanih lica nakon što su stručne službe Laste ustanovile da je autobus kojim su se vozili fudbaleri Zvezde bio apsolutno tehnički ispravan i da je do požara došlo usled korišćenja pirotehničkih sredstava“, izjavio je za RSE Miodrag Skendžić, rukovodilac Marketing službe Saobraćajnog preduzeća Lasta. Prema navodima iz Laste, open-top autobus na kom su tokom proslave šampionske titule paljene signalne baklje, pirotehnička sredstva čija upotreba je zakonom zabranjena, bio je jedan od tri takva vozila ovog prevoznika koja se koriste za turističko razgledanje Beograda. „Za tu namenu ovaj autobus korišćen je poslednjih desetak godina, a cena takvog novog vozila je od 200.000 evra pa na više“, naveo je Miodrag Skendžić iz preduzeća Lasta. Open-top autobus SP Lasta izgoreo je u požaru u subotu uveče tokom proslave šampionske titule FK Crvena Zvezda na ulicama Beograda.
05/22/2018 12:01 PM
Vučić o Vulinu: Nećemo menjati kurs po željama političara
"Nema straha da će doći do promena spoljne politike Srbije".
05/22/2018 11:53 AM
Američki glavni tužitelj Sessions dolazi u Hrvatsku
Glavni američki državni odvjetnik (glavni tužitelj) Jeff Sessions od srijede je u posjeti Hrvatskoj gdje će razgovarati s predsjednicom, premijerom i ministrima, a zajedno sa kolegama iz šest država regije sudjelovat će u radionici protiv organiziranog kriminala, objavilo je veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Zagrebu.  On će boraviti u Zagrebu od 23. do 25. svibnja, a tijekom posjete susrest će se sa predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te s premijerom Andrejem Plenkovićem. Sessions će održati i sastanke s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrejom Metelko-Zgombić, navodi se u priopćenju. Zajedno s državnim odvjetnicima i ravnateljima policije iz šest zemalja regije Sessions će sudjelovati u regionalnoj radionici „Transnacionalni organizirani kriminal“ u Policijskoj akademiji u Zagrebu. Bit će to prvi služeni posjet američkog državnog odvjetnika Hrvatskoj, piše američko veleposlanstvo u priopćenju za medije. Sessions će u Zagrebu razgovarati o bilateralnoj i međunarodnoj suradnji u pravosuđu i u borbi protiv kriminala te o načinima jačanja suradnje u borbi protiv kriminala između Sjedinjenih Država i Hrvatske. Također će posjetiti američko veleposlanstvo u Hrvatskoj i razgovarati s veleposlanikom svoje zemlje W. Robertom Kohorstom, dodaje se u priopćenju.  
05/22/2018 11:35 AM
Strani novinari u Severnoj Koreji
Nekoliko desetina stranih novinara iz Pekinga je krenulo avionom u Severnu Koreju, gde će prisustvovati zatvaranju lokacije nuklearnih proba, preneli su kineski mediji. To zatvaranje će se dogoditi pre istorijskog sastanka lidera Severne Koreje Kim Džong Una i američkog predsednika Donalda Trampa zakazanog za 12. jun u Singapuru. Novinari iz Kine, Rusije i SAD krenuli su avionom za Pjongjang sa međunarodnog aerodroma u Pekingu, prenosi Beta. Oni će od sutra do petka prisustvovati uništavanju lokacije Pungje-ri gde je sprovedeno šest nuklearnih proba. Poslednja je bila u septembru 2017. godine. Kim je u aprilu najavio zatvaranje te lokacije navodeći da je "ispunila svoju misiju". Posle godina napetosti zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga, Korejsko poluostrvo je od početka godine zabeležilo veliko popuštanje tenzija sastankom lidera dve Koreje i učešćem severnog suseda na Zimskim olimpijskim igrama na jugu.
05/22/2018 11:31 AM
Šef diplomatije Palestine u Hagu traži istragu protiv Izraela
Palestinski ministar spoljnih poslova Riad Malki stigao je danas u Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu da pozive tužioce na otvaranje momentalne istrage jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama.   U dokumentu koji im je Malki namenio se ističe "da postoji dovoljno dokaza o činjenju ozbiljnih zločina koji opravdavaju momentalnu istragu", navedeno je u palestinskom saopštenju, prenosi Beta.   Šef palestinske diplomatije je bio u policijskoj pratnji kada je ulazio u sud. Nije davao nikakve izjave.   MKS vodi preliminarnu istragu navodnih zločina na palestinskim teritorijama od 2015. godine, uključujući izraelsku politiku naseljavanja tih okupiranih područja i zločina koje su navodno počinile obe strane u ratu u pojasu Gaze 2014. godine.